woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:378/1096)

Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą 235

masła -2 żółtka -1 cukier wanilinowy -1 łyżka wody  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody.  Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy.  Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem. Wstawić do lodówki(...)żółtek -75g masła Świeże maliny opłukać i wysuszyć, a jeżeli używamy mrożonych to należy je rozmrozić. Maliny włożyć do miski, dodać 100ml wody i dokładnie zmiksować. Następnie należy wcisnąć sok z 1 cytryny, wsypać cukier puder i zacząć podgrzewać, często mieszając. W tym czasie wsypywać przez sitko po 1 łyżce mąki kukurydzianej ciągle mieszając (aby nie powstały grudki

Receptura smaku
Dżem truskawkowy bez konserwantów 131

Dodaj cukier, sok wyci\u015bni\u0119ty z cytryny, nasionka wyd\u0142ubane z laski wanilii.","text":"Prze\u0142\u00f3\u017c je do obszernego garnka, koniecznie z grubym dnem. Je\u015bli truskawki s\u0105 niewielkie, nie ma konieczno\u015bci krojenia truskawek na mniejsze cz\u0119\u015bci. Dodaj cukier, sok wyci\u015bni\u0119ty z cytryny, nasionka wyd\u0142ubane z laski wanilii.","url":"https(...)truskawki, zaczyna się najlepsza pora na przygotowanie dżemu. Truskawki są mniej urodziwe, ale aromatyczne. Składniki: 3 kg świeżych truskawek 500 g tradycyjnego cukru 1 cytryna 1 laska wanilii Sposób przygotowania: Truskawki opłucz chłodną wodą. Osusz na ściereczce i usuń szypułki. Przełóż je do obszernego garnka, koniecznie z grubym dnem. Jeśli truskawki są niewielkie, nie ma konieczności krojenia truskawek na mniejsze

ProstePesto.pl
TILAPIA Z MIGDAŁOWĄ SKORUPKĄ 197

Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z tilapii  garść płatków migdałowych  cytryna 2 łyżki z czubkiem mąki migdałowej  sól, pieprz cytryna olej kokosowy  Sposób przyrządzenia: Filety wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem.  Płatki migdałowe zmielić blenderem i dodać do mąki, w ten sposób panierka będzie bardziej aromatyczna, bo mąka sama w sobie

pieprzny smaczek
Sorbet melonowo – malinowy 133

żelatyny sok ½ cytryny   Wykonanie sorbetu malinowego : Maliny miksujemy. Zmiksowane maliny przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Do przetartej masy dodajemy cukier żelujący oraz sok z połowy cytryny. Następnie przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec dodajemy płatek namoczonej żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzona masę przekładamy do foremek jeżeli takie posiadamy, jeżeli(...)zamrażarki. Wykonanie sorbetu z melona: Melona obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Pokroić na małe kawałki i zmiksować. Rozdrobniony miąższ melona zagotowujemy w 100 ml wody z dodatkiem cukru żelującego i sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Jeżeli posiadamy foremki do lodów to możemy nalać najpierw jeden sorbet schłodzić go, a następnie drugi. Jeżeli jednak

Pomysłowa kuchnia
potrawka z wiejskiej kury z koperkiem... 190

rosołu - w opisie, curry 1 łyżka, kucharek 1-2 łyżeczki, papryka cayenne 1/2 łyżeczki, rosół 2 szklanki + woda 2 szklanki, śmietana 12% 100 ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek z rosołu ugotowanego na niedzielę wyjąć kurę wiejską, dokładnie obrać mięso z kości, chrząstek, usunąć skórę, mięso pokroić drobniej marchew 2 sztuki, seler, pietruszka(...)garnka dodać masło i mięso, z kury, dodać warzywa i podsmażać z 5 minut mieszając wsypać przyprawę curry, kucharka, pieprz cayenne, wlać rosół, sok z cytryny i zagotować mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do potrawki i doprowadzić do zagotowania, wsypać koperek i zdjąć z ognia - z kury wiejskiej można przygotować smaczną potrawkę na drugi dzień po rosole, można

W Mojej Kuchni Lubię
marnowane śledzie w sosie tatarskim 206

marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany) 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli marynata  1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego(...)sposób przygotowania Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy

Miód i pieprz
Placek królewski 189

żółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem(...)widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C. 2. Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy.  3. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Tort dla Mamy 181

łopatką łączymy z mascarpone, stopniowo wlewając ostudzoną żelatynę. Składniki na bezę szwajcarską: 4 białka szklanka cukru 300 g masła Białka ubijamy w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Ostudzoną masę ubijamy ok. 10 minut mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie szklista beza. Stopniowo dodajemy po łyżce masła,  miksując aż do uzyskania(...)zostawiamy bez dodatków. Do kolejnej dodajemy dużą szczyptę czerwonego barwnika spożywczego, do następnej części nieco mniejszą ilość barwnika. Dokładnie mieszamy. dodatki: poncz : sok z połówki cytryny+ kieliszek pigwówki+ 3 łyżki cukru+ ½ szklamki przegotowanej wody  mały dżem wiśniowy niskosłodzony WYKONANIE: blat biszkoptowy + 1/3 ponczu   dżem wiśniowy+ krem wiśniowy blat + poncz krem czekoladowy blat+ poncz   krem śmietankowy boki dekorujemy

Domowe ciasta
Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym 173

łyżeczki sody oczyszczonej Masa z jabłek: 4 średnie jabłka 3 - 4 łyżki cukru (ilość dostosować do stopnia kwaśności jabłek) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny Krem czekoladowy: 70 g masła 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka w proszku 3 krople aromatu rumowego Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka(...)obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż jabłka puszczą sok i będą nieco rozgotowane. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy podczas gotowania dodać ze 100 ml wody. Gdy jabłka będą ugotowane, zdjąć z palnika i do gorącej masy dodać namoczoną

Kuchcik gotuje
Jaglana egzotyka 235

wody 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki naturalnego miodu bądź inny (idealnie nie cukier) słodzik 3-4 łyżki soku z cytryny 2-3 liście świeżej mięty  Wykonanie: Kaszę dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przelać dobrze wrzątkiem (tak pozbywamy się naturalnej goryczki kaszy). Mleka przelewamy do garnka, dodajemy wodę i razem podgrzewamy. Dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem(...)powinna być lekko rzadka. Po ugotowaniu zdjąć z ognia, pozostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem. Lekko ostudzić i dodać miód. Zamieszczać, aby miód się rozpuścił. Dodać sok z cytryny, świeżą miętę i zblendować na idealnie gładką masę. Po zblendowaniu dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać łyżką. Masę równo rozprowadzić na spodzie tarty a na wierzchu ułożyć ulubione owoce

gutfut
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. 178

godziny   Składniki 150g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych (małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny ⅓ szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego lnu 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie Rodzynki zalewamy amaretto(...)obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz

Apetyt na Zielone
Śledzie z burakami i jabłkiem 218

oliwek – 1 łyżeczka miodu – odrobina szczypiorku Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Z oliwy, musztardy, miodu i 1 łyżeczki cytryny przygotuj sos i odstaw. Buraka pokrój w nieduże kawałki, jabłko przekrój na ćwiartki, wykrój pestki i również pokrój drobniej. Jabłka nie musisz obierać. Jabłko

nietylkopasta.pl
EXPRESOWE CIASTO BONOFFI PIE + FILMIK 171

płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wody                                                             PRZYGOTOWANIE :  Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z 2 cukrami waniliowymi

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka brokułowa z serem brie 191

oraz witaminę C. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek i dań obiadowych.  Składniki : - brokuł - oliwki - papryka - pomidor - ser brie - sok z cytryny Przygotowanie : 1. Brokuła podzielić na różyczki, następnie gotować w osolonej wodzie około 15 minut. 2. Pokroić paprykę, pomidora, ser brie i oliwki. 3. Wszystkie składniki wymieszać. 4. Pokropić sokiem z cytryny. Smacznego

Kuchenne innowacje