woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:387/1096)

Muffiny z karobem i nutellą! 160

być również zwykłe kakao)2 jajka0,5 szklanki mlekanutellaEwentualnie można dodać paczkę cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka)Lukier:Pół szklanki cukru pudru i troszkę wody lub jak kto woli soku z cytryny :)Wszystkie "mokre" składniki łączymy ze sobą (margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy jajeczka, mleczko, ew. ekstrakt) i tak samo łączymy składniki "suche". Następnie

Emcia Pichci
Cytrusowa lemoniada herbaciana 149

ostygnięcia na 1 godz. - herbata nabierze mocy. Po tym czasie napar przelać do dzbanka, dodać sok z limetki i pomarańczy oraz miód. Wszystko razem wymieszać. Uzupełnić wodą mineralną (600ml). Dodać plastry cytrusów (pomarańcza, cytryna, limetka) oraz lód. Delektować się szklanką chłodnego napoju, leżakując na balkonie i podziwiając - wypracowany własnymi dłońmi - balkonowy ogródek warzywny - ale o tym kiedy indziej.  :)Niezwykle

Grunt to przepis!
Ciasto mocno cytrynowe (Paul Hollywood)... 134

pieczenia* 1 cytryna - drobniutko starta skórka 1 łyżka lemon curd 2 łyżki mleka na lukier 3 łyżki granulowanego cukru sok z 1 cytryny na wierzch (opcjonalnie - ja nie dałam) 250g cukru pudru 3 łyżki wody Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W sporej misce ubij mikserem masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie jasna(...)piecz około 25-30 minut, lub do suchego patyczka. Wymieszaj cukier granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce. Ciasto jest już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze warstwę lukru. Wymieszaj cukier puder i wodę - powinna powstać w miarę gęsta pasta. Wyjmij ciasto z foremki i rozsmaruj lukier. Zostaw

Lejdi of the house
Domowa frużelina z aronii 268

cytryny pół łyżeczki cynamonu 0,5kg cukru trzcinowego 0,1kg ksylitolu 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej połowa szklanki zimnej wody Przygotowanie: Owoce aronii umieść w garnku i chwilę pogotuj, cały czas mieszając. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Gotuj około 10 minut. Jeśli frużelina już wrze, to dodaj cukry, cynamon i wymieszaj. Gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie mąkę

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Aperol Spritz wg Aleex 178

nowy początek, za czas, z którym możemy zrobić naprawdę wszystko. Życzę Wam powodzenia… Składniki: • 2 części Aperolu • 3 części Prosecco • 1 część wody mineralnej gazowanej • 1 część soku cytrusowego (pomarańcza, mandarynka, cytryna) • kostki lodu • pół plasterka pomarańczy do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Do wysokiej szklanki włożyć kilka kostek lodu. 2. Wlać dobrze schłodzone Prosecco. 3. Następnie dolać odmierzoną porcję Aperolu

W mojej kuchni
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 153

pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą

Kuchnia Beaty
Serniczek na zimno 141

proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru szczypta soli Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe ( ja dałam agrestowe) 750 g serków waniliowych 700 ml  gorącej wody  800 g brzoskwiń w syropie sok z 1 cytryny 2 łyżeczki żelatyny deserowej borówki, wiśnie kandyzowane Sposób przygotowania: Żółtka oddziel od białek. Mąkę pszenną przesiej razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka(...)wodą i dokładnie wymieszaj, zostaw do ostudzenia. Serki homogenizowane wylej do miski, dodawaj płynną galaretkę, mieszaj aż do połączenia się składników. Odstaw na 15 minut do lodówki, gdy masa zacznie tężeć, wylej na upieczony biszkopt. Brzoskwinie odsącz z zalewy i rozłóż w równych odstępach, lekko wciskając w masę serową. Posyp borówki, wiśnie kandyzowane. Ponownie wstaw do lodówki. Sok z cytryny

Różne smaki w kuchni
4 napoje na przeziębienie, które wzmocnią Twoją odporność 96

mandarynek 4 pomarańcze połówka cytryny połówka limonki 1 grejpfrut łyżka syropu klonowego jako słodzik Przygotowanie: dokładnie opłucz wszystkie owoce pod bieżącą wodą mandarynki, pomarańcze i grejpfruty obierz ze skórki, wyciśnij je przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej dodaj wyciśniętą cytrynę i limonkę, dokładnie wymieszaj na sam koniec możesz dodać łyżkę syropu klonowego Napój bogaty w: duże ilości witaminy C ze wszystkich owoców(...)pomarańcza Sok z marchwi, zielonego jabłka i pomarańczy Składniki: 2 duże marchewki 2-3 jabłka Granny Smith 2 pomarańcze Przygotowanie: dokładnie opłucz wszystkie owoce i warzywa pod bieżącą wodą odetnij wierzchołki marchwi pokrój jabłka na ćwiartki, nie zapomnij usunąć nasion, jeśli chcesz możesz obrać je wcześniej ze skórki pokrój pomarańcze na ćwiartki, jeśli chcesz możesz obrać je ze skórki wyciskanie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z komosą ryżową i pieczonym bakłażanem 205

sosu) 1 duża garść rukoli 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Przygotowanie: Komosę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż komosa wchłonie całą wodę. Ugotowaną odstawiamy żeby ostygła. Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie w pomidorowo- paprykowym sosie. 119

mąka, olej do smażenia Na sos: 4-5 łyżek łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki 2 pomidory, 2 cebulki ok. 1/2 - szklanki wody  mały kubek śmietany, szczypta cukru, sól, ostra papryka, sok z cytryny Przygotowanie: Sprawione śledzie oprószyć solą, pieprzem i skropić octem lub zastosować przyprawę do ryb, odstawić Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto Cebulkę(...)oleju wsypać paprykę i powoli podgrzewać, rozprowadzić niewielką ilością wodą, gdy się zagotuje dodać pokrojone w kostkę pomidory i przesmażoną cebulkę, zagotować Posoloną śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać do reszty sosu- podgrzać, ale nie gotować.  Przyprawić do smaku solą, ostrą papryką, sokiem z cytryny i cukrem Ułożyć śledzie w słoju  przelewając je jeszcze ciepłym sosem. Zostawić

Proste Potrawy
Makaron ze szpinakiem i łososiem 138

mrożonego szpinaku - 1 puszkę łososia w oleju lub w sosie własnym - pół kostki sera typu feta - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 chochlę wody z gotowania makaronu - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego - 2 łyżki oleju do smażenia 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez minutę czosnek(...)woda odparuje. 3. Do usmażonego szpinaku dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makronu, a następnie pokrojony w kostkę ser typu feta oraz odsączonego łososia z puszki. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwile podsmażamy. 4. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron. Całość doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz pieprzem, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO

Bez Cebuli
FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI 227

FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMISkładniki:- 100g biszkoptów- 200g serka homogenizowanego waniliowego- 450g malin- 50g borówki amerykańskiej- 1 łyżka soku z cytryny- 3 łyżki cukru- 3 białka- 4 łyżeczki cukru pudru- 5 łyżeczek żelatyny- 5 łyżek zimnej wody- 1 łyżeczka gorącej wody- 2 galaretki malonowe- 500ml gorącej wodySposób przygotowania:Na dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy biszkopty. Do garnka wkładamy 250g(...)malin, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru. Gotujemy do rozpadnięcia owoców przez ok. 15minut na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy serek homogenizowany razem z wystudzonym musem malinowym. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno i miksujemy z napęczniałą żelatyną rozcieńczoną 1 łyżeczką gorącej wody

Mentor Smaku
Ciasto „Budyniowe jabłuszko” 136

przepis. Składniki na formę   25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru trzcinowego z cynamonem Dr.Oetker 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki soku z cytryny Masa budyniowa: ½ litra mleka ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 20 dag masła 82% Masa(...)pudru Dodatkowo: Ciemne kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny i przemieszać z cukrem wymieszanym z cukrem trzcinowym z cynamonem, wlać wodę , doprowadzić do wrzenia i dusić aż jabłka zaczną się rozpadać. Zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Przygotować masę

Wanilia i Kardamon
Nalewka z gruszek ( ze skórką z cytrusów ). 149

Składniki : 1 kg dojrzałych gruszek 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 niepełna szklanka cukru (może być trzcinowy) 1 niepełna szklanka wody 600 ml czystej wódki 40 % 2-3 goździki ( opcjonalnie )   Sposób wykonania :   G ruszki umyj, usuń gniazda nasienne ( nie obieraj ze skórki ), pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Cytrynę

Przepisy i porady kulinarne
Sangria cytrusowa. 159

łyżki cukru brązowego           Sposób przyrządzania:             Owoce dobrze wyszorować i sparzyć gorącą wodą. Pomarańczę i grejpfruta pokroić w krążki i przekroić na 4 części. Cytrynę i limonkę pokroić w plasterki oraz na połówki. W dużej szklanej misce owoce zasypać cukrem brązowym i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie zalać

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania