cytryn 1 łyżeczka musztardy dijon sól i biały pieprz do smaku Ziemniaki w całości ze skórką gotujemy w osolonej wodzie. Fenkuła kroimy w cienkie piórka. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, następnie kroimy w podobnej wielkości kostkę jak śledzie. Całość mieszamy(...)odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki (najlepiej filet na 3-4 części). Cebulę kroimy w kostkę. Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia. 7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem
SMYKWKUCHNIłyżeczki Koncentratu czosnkowego Hotz 1 łyżka Oliwy z oliwek 200 g Ryżu Basmati (suchego) 1 Mała cebula 350 ml Wody lub bulionu (circa about) Sól i pieprz Natka pietruszki Masło klarowane (do smażenia) Wymieszaj sok i startą skórkę z cytryn razem z oliwą, koncentratem czosnkowym, 1 łyżeczką oregano i zamarynuj w tym mięso od 20 minut do 12 godzin. Rozgrzej(...)podsmaż, aż trochę zmięknie i się zeszkli. Dodaj ryż i smaż razem przez chwilę. Na patelnię wlej wodę lub bulion oraz resztki marynaty, w których był kurczak, oregano, sól, pieprz i wymieszaj. Ułóż mięso na górze, a na mięsie grubo pokrojone plastry cytryny i przykryj pokrywką. Piecz przez około 45-50 minut, aż ryż wchłonie płyn, a kurczak się upiecze
Oslov.ziaren czarnego pieprzu 300 g filetów z łososia 100 g wędzonego łososia, w cienkich plasterkach 60 g masła miękkiego 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżka zielonego pieprzu Przygotowanie W średnim rondelku wymieszałem wodę z winem. Dodałem grubo posiekaną cebulę, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotowałem. Dodałem filet z łososia, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez przykrycia ok. 5 minut
R'n'G Kitchenczerwona papryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir, sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć(...)oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy (2 łyżki) i sok z cytryny i wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Marchwki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w słupki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paseczki. Cebule obrać, pokroić w pióra. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić
Gospodyni Miejskaszklanka soczewicy brązowej 2 łyżeczki kminku 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 li ście laurowe 2 paski skórki cytryny, o długości około 2,5 cm każdy 2 duże cebule sól i pieprz Wykonanie Wypłukać ryż , a następnie zalać woda tylko tyle ,aby był zakryty , dodać 2 łyżeczki soli. Moczyć w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Wypłukać w zimnej wodzie soczewice(...)kminkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotować 2-3 minuty Włożyć ryż. Wymieszać. Dodać liście laurowe i skórkę z cytryny . Całość doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając
mojej kuchniszklanka soczewicy brązowej 2 łyżeczki kminku 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 li ście laurowe 2 paski skórki cytryny, o długości około 2,5 cm każdy 2 duże cebule sól i pieprz Wykonanie Wypłukać ryż , a następnie zalać woda tylko tyle ,aby był zakryty , dodać 2 łyżeczki soli. Moczyć w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Wypłukać w zimnej wodzie soczewice(...)kminkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotować 2-3 minuty Włożyć ryż. Wymieszać. Dodać liście laurowe i skórkę z cytryny . Całość doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając
w mojej kuchni150g herbatników 80g masła KREM 250g mascarpone 150ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią FRUŻELINA 400g wiśni 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na spodzie i po bokach papierem do pieczenia - herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek(...)schłodzić - wiśnie umyć, wydrylować, część zostawić w całości, a część przekroić na pół - owoce przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny oraz domowy cukier waniliowy, całość zagotować, uważając, żeby wiśnie się nie rozpadły - mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki - gotować przez chwilę, aż mieszanka zgęstnieje i utworzy
Smakołyki Berenikiszklanki * suszone maliny- 3 łyżki * suszone kwiaty dzikiej róży- 3 łyżki * suszona lipa- 3 łyżki * suszone liście mięty- 2 łyżki * sok z cytryny- 2 łyżki * miód- do smaku Do rondelka wlać lekko ciepłą wodę oraz wsypać składniki, dodać miód (odstany miód wykazuje większe prozdrowotne działanie) i odstawić na 10-12 godzin, aby uwolnił się bukiet smaków i aromatów
Kraina Miodem Płynącatypu naleśniki czy placuszki, jak i dodań wytrawnych typu pieczone mięsa, czy wędliny. Polecam :) Składniki - 1 kg czerwonej porzeczki - 60 dag cukru - sok z jednej cytryny Wykonanie Porzeczki dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą. Przekładam na sito, jak woda odcieknie, obieram z szypułek. Obrane owoce przekładam do garnka, zasypuję cukrem, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny aż puści(...)delikatnie mieszam aż się zagotuje. Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze jakieś pół godzinki na wolniutkim ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodaję sok z cytryny. Jeszcze ciepłe konfitury przekładam do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków do pełna. Mocno zakręcam i pasteryzuję około 10 minut. Z podanej porcji wyszło mi 7 małych słoiczków. Widocznych na zdjęciu
Kuchnia z widokiem na ogródsyropie 3 pomarańcze 1 cytryna kostki lodu Wykonanie tradycyjne: Odsączyć brzoskwinie z syropu. Do miski włożyć, brzoskwinie, obrane pomarańcze (podzielone na mniejsze cząstki) i cytrynę (bez pestek). Zmiksować całość i dodać kostki lodu lub wodę - jeśli nie lubimy by całość była bardzo gęsta. Wykonanie w Thermomixie: Odsączyć brzoskwinie z syropu. Do naczynia miksującego włożyć: brzoskwinie, obrane pomarańcze i cytrynę
Mania Wypiekaniasię jako dip, dodatek do chleba czy może być podane z pieczonymi mięsami. Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny Jagody goi 1 ząbek czosnku 5 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka kuminu, czyli kminu rzymskiego Oliwa lub olej o neutralnym smaku Sól Pieprz Przygotowanie hummusu zaczynami od ciecierzycy. To podstawowy(...)minut (można ugotować na parze) i również przekładamy do naczynia. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki: Pastę tahini (5 łyżek), łyżeczkę soku z cytryny, czosnek, kumin, oliwę (ok. 2 łyżki). Jagody goi zalewamy wodą i czekamy, aż zmiękną. Możemy to zrobić dzień wcześniej. Część jagód dodajemy do pozostałych składników, a część siekamy i dodamy już po zblendowaniu, by były wyraźnie widoczne
MarcinChefEnglish Mini pączki z jagodami (50-60 mini pączków) Składniki: 2 1/4 łyżeczki drożdży instant/suszonych 3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko, rozbełtane 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1/2 szklanki mleka 3 1/2 – 4 szklanki mąki 2 łyżki miękkiego masła 1 szklanka jagód (jeżeli(...)mrożone, wymieszaj z 1 łyżką mąki) olej do smażenia cukier puder do serwowania Przygotowanie: W misce miksera wymieszaj końcówką do ciast drożdże, wodę i cukier i odstawi na około 5 minut. Dodaj sól, jajko, wanilię, skórkę z cytryny i mleko, po czym wymieszaj. Następnie wsyp 3 szklanki mąki, a gdy ciasto zacznie się formować dodaj masło i miksuj aż się
karmelowyorganizmu. Picie tego napoju zalecane jest podczas dłuższego treningu oraz w upalne dni, gdy nasz organizm traci dużo wody i elektrolitów. Składniki: 1,5 l wody 3 łyżki miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny lub pomarańczy lub limonki (co kto lubi:)) 1/3 łyżeczki soli liście mięty (opcjonalnie w gorące dni) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy z sobą tak, aby się rozpuściły(...)listki mięty. Pamiętajmy, aby nie pić duszkiem! Picie "na raz" wcale nie gasi pragnienia, obciąża tylko pracę naszego serca i sprawia uczucie ciężkości (nie wspomnę już o odgłosach latającej wody w naszym brzuchu podszas robienia np. brzuszków:)) Pijmy często ale małymi łyczkami
cooklifeszklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.Ogórka pokroić w kostkę.Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą
wyzwania kuchenneczerwone 1 kość wędzona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 3-5 ziaren ziela angielskiego sok z połówki cytryny sól pół szklanki śmietany 7 ziemniaków przepis Buraki obieram , ścieramy na tarce z dużymi otworami, zalewamy gorącą wodą około 1 litra, dodajemy wędzoną kość, przekrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy ( ziele angielskie i liść laurowy ). Całość zakwaszamy sokiem z cytryny
Smakowite Dania