woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:397/1096)

Takie wiosenne malowanie-sok 237

nieraz tak mało barwny jest nasz świat. Przy ogniu gdy zasiądę, usłyszę iskier śmiech, Zobaczę ich szalony taniec. I ziemia się zakręci, gdy brzegiem wody biec Będę, gdy ranne słońce wstanie. Składniki    1 cytryna          2 plasterki imbiru       3 pomarańcze        pół opakowania jarmużu Wykonanie Cytryne(...)Zdrowy koktajl owocowy. Świeżo wyciskany Sok  pomarańczy, cytryny i imbiru jest świetny na katar i przeziębienie. Idealny na zwiększanie naszej odporności. Dodatek imbiru działa rozgrzewająco Mało znany owoc Imbir Imbir (Zingiber officinale) to roślina o grubych, mięsistych kłączach, pochodząca z Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako przyprawę

w mojej kuchni
Pasta jajeczna z awokado 149

łyżki jogurtu greckiego sok z cytryny sól morska Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od momentu zagotowania wody). Przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Natkę i koperek siekamy. Łączymy w misce jajka, awokado, szalotkę oraz zioła. Dodajemy jogurt

Poezja smaku
Śledzie na słodko z rodzynkami 297

Składniki:  6 płatów śledziowych koncentrat pomidorowy 200 g 1 kg cebuli 1 łyżka miodu 100 g spażonych rodzynek sok z 1/4 cytryny sól, pieprz Śledzie kroimy na kawałki i moczymy 2-3 godziny w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Następnie należy zeszklić cebulę. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny oraz rodzynki. Doprawiamy solą

Rusty Fork
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 268

sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Ugotuj na parze lub w wodzie. Wymieszaj kminek, gorczycę, posiekany czosnek, ostrą paprykę, starty imbir i sok z cytryny. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło i podsmaż na rumiano plastry ziemniaków. Przełóż do naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż

Qlinarnie i Qlinarnie
Śledzie z cytrynową nutą 197

wagę ) Otarta skórka z cytryny Cebula dymka Pieprz olej Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i jeżeli śledzie są zbyt słone moczymy je w wodzie. Po odsączeniu kroimy na małe kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie zalewamy śledzie świeżym olej

Smaki Ewy
Słodka galaretka ze świerkowych igieł 173

przygotowywania dom pachnie jak las. Pięknie. SŁODKA GALARETKA ZE ŚWIERKOWYCH IGIEŁ Składniki: - 1 kilogram świerkowych igieł lub młodych gałązek świerka - woda - 1 kilogram cukru żelującego 1:1 lub odpowiednia ilość cukru i żelatyny - sok z połowy cytryny (jeżeli zamiast cukru żelującego dodajemy cukier i żelatynę) - ewentualnie zielony barwnik spożywczy Przygotowanie: Świerkowe igły lub gałązki płuczemy i wrzucamy do dużego garnka(...)można, ale nie trzeba, dodać zielony barwnik spożywczy. Dodajemy za to na pewno wodę (tak aby dopełniła garnek do 1 litra) i cukier żelujący, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut nieustannie mieszając - jeżeli używamy żelatyny i cukru, dodajemy jeszcze sok z cytryny (w cukrze żelującym jest kwasek cytrynowy, więc nie trzeba). Jeszcze gorącą galaretkę przelewamy

Życie zamknięte w smaku
Pomidorowa zupa krem 186

łyżki oliwy z oliwek 6 płaskich łyżek oregano groszek ptysiowy firmy  "Brześć" Sposób przygotowania : Włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele i liście. Gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie (ok 30 minut). Z dokładnie umytych cytryn ścieramy skórkę (na małych oczkach). Czosnek przeciskamy przez praskę. Na oliwie podsmażamy skórkę i czosnek do czasu aż uwolnią swój aromat

Pobite gary Barbary
Strączkowe miseczki z aksamitnym kremem truflowym 148

dodatkiem trufli  sól truflowa świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki kiełków fasoli mung Bonduelle 6 plasterków ogórka 6 plasterków rzodkiewki świeży majeranek świeży tymianek szczypiorek jadalne kwiaty np. bratki, fiołki Wykonanie:   Mąkę z soczewicy mieszamy z quinoą, wodą i oliwą, tak aby powstało jednolite ciasto, doprawiamy je szczyptą soli. Smarujemy ręce oliwą(...)minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy krem. Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy. Przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę truflową, pastę borowikową z truflami, sok z cytryny, doprawiamy solą truflową i pieprzem, bardzo dokładnie wszystko miksujemy, aż do uzyskania aksamitnej, kremowej konsystencji. Upieczone miseczki wypełniamy kremem, ozdabiamy kiełkami, plasterkami warzyw, kwiatami

Quinoa Raz!
Deser z kaszy manny 167

deser , a dodatek owoców podnosi jego walory smakowe . składniki na 3 porcje 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki cukru szczypta soli cytryna 1 kiwi 2 banany przepis Do naczynia nalewamy szklankę wody , wsypujemy kaszę mannę , mieszamy .Odstawiamy na godzinę aby napęczniała. Kaszę zagotowujemy , wlewamy mleko , wsypujemy cukier i sól . Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając , gotujemy około

Smakowite Dania
Cytrynowo-pomarańczowy torcik miniaturowy 210

łyżek cukru pudru  (do smaku)  Fileciki z 2 dużych pomarańczy- TU  zobaczcie jak  wyfiletować pomarańczę   Żelatynę zalać niewielką ilością wody- tylko do przykrycia- i zostawić do napęcznienia Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego soku (nie wolno gotować) dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić aby wystygło, ale nie może stężeć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka z kwiatami cukinii, jajkiem, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym oraz cytrynowym dressingiem 175

suszonych pomidorów  dwie garście zielonej fasolki szparagowej  50 gram pleśniowego sera 2-3 jajka  dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz W osolonej wodzie gotuję fasolkę szparagową, od momentu wrzenia 5 minut. Studzę i kroję. Suszone pomidory i ser kroję na mniejsze kawałki. Kwiaty cukinii marynuję w soku z cytryny

Mango Papaja
Dżem z fig 160

szklanka cukru cukier żelujący – 1 opakowanie Figi kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka (nie trzeba ich obierać ze skórki). Dolewamy odrobinę wody i rozgotowujemy je na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę cytryny, cukier, cukier żelujący – kupiłem go w Chorwacji więc nie mam pojęcia czy zastosowałem dobre proporcje, ale dżem się udał:) Jeśli mamy cytryny „ekologiczne” to można

Gotuj z Misiem
Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym 168

szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji do ozdoby W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy

Kuchenne Wariacje
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 176

pełne (nie czubate) łyżki mąki pszennej 120 g masła (w temperaturze pokojowej) Poncz (nasączenie): 1 łyżka Amaretto 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: ok. 1/2 kg truskawek cukier puder do oprószenia Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszając obroty miksera dosypujemy łyżka(...)gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy krem wystygnie dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę. Poncz: Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół. Jeden blat

MyCookBook.pl
Sernik kiwi na zimno 837

wiaderka 100 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 400 g kiwi ( waga po obraniu ) sok z połowy cytryny 100 g cukru pudru 18 g żelatyny ( 4,5 łyżeczki ) około 50 ml wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty galaretka cytrynowa 1 - 2 banany do wyłożenia na wierzch Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia(...)uwolnienie gotowego sernika z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Masa serowa: Żelatynę zalać wodą do pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Kiwi obrać, pokroić w plasterki i zmiksować blenderem na gładkie puree. Puree umieścić w garnuszku, wymieszać z sokiem z cytryny, postawić na palniku i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować przez około

Opowieści z piekarnika