podpłomyki 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda na hummus 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania oliwa z oliwek czarnuszka posiekana natka z pietruszki mała(...)chrupiąca cukinia pokrojona w kostkę Przygotowanie: Do blendera przekładamy ciecierzycę. Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Dodajemy stopniowo nieco wody. Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy. Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI 4-5 jabłek antonówek 2 kg marchwi około 1 kg cukru 8 łyżki koniaku lub whisky 4 cytryny 4 pomarańcze(...)WYKONANIE Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plastry.Włożyc do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż bedzie miekka.Jabłka obrać ,zmiksowac ,zalac sokiem z cytryny Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę polączyc z jabłkami .Wszystko razem zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn. Reszte wyciśniętego soku z cytryny i sok z pomaranczy Smażyć
w mojej kuchniCzerwona sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Pita przez rolników na polach Walencji podczas żniw, początkowo składała się tylko z czerwonego wina i wody. Tak, żeby w pełnym słońcu napój nie uderzał zbyt szybko do głowy. Dzisiaj sangrię robimy na każdy możliwy sposób. I każdy jest dobry! Sangrię możecie zrobić z każdego dowolnego wina, w zależności od własnych upodobań. Lżejsza(...)szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna lekko gazowana do uzupełnienia lód w kostkach do uzupełnienia
Karo in the Kitchenmałe piersi kurczaka (2x150 g) 25 g masła 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/2 szklanki śmietany 30% 50 g gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku WYKONANIE Pierś kurczaka oczyszczamy z błon i kostek, osuszamy na papierowym ręczniku. Każdy(...)kolejne 2 minuty. Odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię dodajemy soczewicę. Dolewamy bulion lub wodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę odparowujemy. Dodajemy kawałki gorgonzoli i dolewamy śmietankę oraz łyżkę soku z cytryny. Gotujemy 2 minuty, bez przykrycia, na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy filety i gotujemy
cool and mintypasty paprykowej (np. ajvar) (opcjonalnie) sol, pieprz cukier 1 cytryna Przygotowanie: Pomidory umyć i przekroić w poprzek na pół. Małym nożem delikatnie wykroić miąższ i przełożyć go do miski. Wnętrza pomidorów delikatnie wyskrobać łyżką i również zachować. Grubsze kawałki miąższu posiekać. Odstawić. Bulgur wsypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przelać(...)pieprzem i cukrem i napełnić farszem (nie czubato). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Nafaszerowane pomidory ułożyć na blasze do pieczenia pomiędzy nimi pookładać cytrynę pokrojona w ósemki. Na blachę wlać około 100-150ml wody (tak aby przykryła dno). Pomidory piec przez około 45-60 minut lub do czasu aż będą miękkie. Pomidory faszerowane bulgurem podawać na ciepło
Codzienne Gotowanieszklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 10 suszonych pomidorów garść natki pietruszki 10 oliwek czarnych 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2-3 łyżki przegotowanej wody Składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką pastę. Pasta numer 3. Pan hummus, z tymiankiem i rodzynkami. Uwaga! Tym razem rodzynki zostały zmiksowane z pozostałymi(...)łyżki oleju sezamowego namoczone we wrzątku rodzynki Wszystkie składniki prócz rodzynek umieszczam w kielichu blendera. Dodaję również 1/3 szklanki wody z moczenia rodzynek. Miksuję składniki na gładką pastę. Na koniec doprawiam solą, ewentualnie sokiem z cytryny i mieszam z rodzynkami. Świetnie smakuje z kolendrą, serio. Jeśli pomysły na takie pasty podobają Wam się to dajcie znać
Mango Papajaciasteczek Oreo 70-80 g masła 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny gorąca woda Spód: 150 g ciasteczek Oreo pokruszonych bardzo drobno (ja starłam na tarce na najmniejszych oczkach, tych, których ścieram ziemniaki na placki ziemniaczane) wymieszać z około
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!paski paprykę oraz w kostkę cebulę. W tym czasie miksujemy mleczko kokosowe z 4 ząbkami czosnku, kawałkiem imbiru (ok. 2cm), papryczką chilli, pietruszką, sokiem z cytryny i garścią wiórków kokosowych. Dodajemy również połowę szklanki wody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka i wlewamy zmiksowany sos kokosowy. Dusimy(...)się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie z dodatkiem ryżu. Dodatkiem "na wierzch" może też być pokrojony w plasterki banan lub wiórki kokosowe z odrobiną soku cytryny. Smacznego
Wspólne smakiSkładniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną wodą zostawiamy najlepiej na całą noc. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy pokroić też w cieniutkie piórka. Cebulkę zaparzamy w przegotowanej wodzie, następnie przecedzamy przez sito i zalewamy ją olejem. Śledzie kroimy w paski, dodajemy pokrojoną
kgwjanczewocytryny SPOSÓB WYKONANIA: Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonek u góry jako dekoracje. Wydrążyć gniazda nasienne. Przygotować kąpiel wodną. Do garnka wlać wodę, tyle żeby po włożeniu gruszek sięgała na 3/4. Dodać cynamon , cukier, cytrynę i goździki. Zagotować. Dokładnie wymieszać , włożyć gruszki ( na leżąco ). Gotować do miękkości. Ja swoje gotowałam ok. 10 minut, ale gruszki były miękkie. Wyciągnąć
Darcia w kuchnicytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana 18% Wykonanie: Sałatę myjemy,obsuszamy z wody, następnie rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski skropimy sokiem z cytryny, lekko solimy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną dodajemy posiekany drobniutko czosnek, szczypiorek. Wsypujemy cukier, sól oraz pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatę, delikatnie
kgwjanczewoPonieważ przy pieczeniu torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie
Kulinarny karnet Christopheramrożonej cytryny/opcjonalnie Składniki na koktajl nr. II: 1 burak 1 gruszka/jabłko 1 banan 1/2 szklanki pestek z granatu 1 cm imbiru 200-250 ml wody mineralnej 1 łyżeczka tłuszczu 1 plasterek mrożonej cytryny - opcjonalnie Wykonanie: warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Owoc granatu przekroić na ćwiartki i wybrać palcami pestki odginając białe błonki wszystkie składniki umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Składniki: ok. 1kg marchewki ( po obraniu ok. 900g) 2 szklanki wody (ok. 500ml wody, tak by zakryć całą marchewkę) 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu do smaku 1-2 czubate łyżki masła (u mnie 100g) 1-2 czubate łyżeczki mąki pszennej 1/4 szklanki zimnej(...)zamiast 20 minut gotowanie może się wydłużyć przez powyższe czynniki nawet do 40 minut). Co jakiś czas przemieszać marchewkę (większość wody powinna odparować). Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do marchewki z groszkiem (Jako, że różne firmy mąk charakteryzują się różną chłonnością, to zawsze na początek rozrabiam jedną łyżeczkę mąki i sprawdzam, czy taka gęstość marchewki
Kulinarne Przebojeposypujemy obficie tymiankiem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotowym bulionem zalewamy mięso. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dusimy około 20 min. pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Pobite gary Barbary