woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:398/1096)

Cytrynowo-pomarańczowy torcik miniaturowy 193

łyżek cukru pudru  (do smaku)  Fileciki z 2 dużych pomarańczy- TU  zobaczcie jak  wyfiletować pomarańczę   Żelatynę zalać niewielką ilością wody- tylko do przykrycia- i zostawić do napęcznienia Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego soku (nie wolno gotować) dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić aby wystygło, ale nie może stężeć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka z kwiatami cukinii, jajkiem, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym oraz cytrynowym dressingiem 162

suszonych pomidorów  dwie garście zielonej fasolki szparagowej  50 gram pleśniowego sera 2-3 jajka  dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz W osolonej wodzie gotuję fasolkę szparagową, od momentu wrzenia 5 minut. Studzę i kroję. Suszone pomidory i ser kroję na mniejsze kawałki. Kwiaty cukinii marynuję w soku z cytryny

Mango Papaja
Dżem z fig 140

szklanka cukru cukier żelujący – 1 opakowanie Figi kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka (nie trzeba ich obierać ze skórki). Dolewamy odrobinę wody i rozgotowujemy je na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę cytryny, cukier, cukier żelujący – kupiłem go w Chorwacji więc nie mam pojęcia czy zastosowałem dobre proporcje, ale dżem się udał:) Jeśli mamy cytryny „ekologiczne” to można

Gotuj z Misiem
Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym 151

szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji do ozdoby W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy

Kuchenne Wariacje
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 148

pełne (nie czubate) łyżki mąki pszennej 120 g masła (w temperaturze pokojowej) Poncz (nasączenie): 1 łyżka Amaretto 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: ok. 1/2 kg truskawek cukier puder do oprószenia Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszając obroty miksera dosypujemy łyżka(...)gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy krem wystygnie dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę. Poncz: Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół. Jeden blat

MyCookBook.pl
Sernik kiwi na zimno 821

wiaderka 100 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 400 g kiwi ( waga po obraniu ) sok z połowy cytryny 100 g cukru pudru 18 g żelatyny ( 4,5 łyżeczki ) około 50 ml wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty galaretka cytrynowa 1 - 2 banany do wyłożenia na wierzch Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia(...)uwolnienie gotowego sernika z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Masa serowa: Żelatynę zalać wodą do pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Kiwi obrać, pokroić w plasterki i zmiksować blenderem na gładkie puree. Puree umieścić w garnuszku, wymieszać z sokiem z cytryny, postawić na palniku i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować przez około

Opowieści z piekarnika
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 154

podpłomyki 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda na hummus 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania oliwa z oliwek czarnuszka posiekana natka z pietruszki mała(...)chrupiąca cukinia pokrojona w kostkę Przygotowanie: Do blendera przekładamy ciecierzycę. Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Dodajemy stopniowo nieco wody.  Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy. Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką

Moja smaczna kuchnia
dżem-konfitura z marchewki i antonówki 177

SKŁADNIKI 4-5 jabłek antonówek 2 kg marchwi około 1 kg cukru 8 łyżki koniaku lub whisky 4 cytryny 4 pomarańcze(...)WYKONANIE Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w plastry.Włożyc do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż bedzie miekka.Jabłka obrać ,zmiksowac ,zalac sokiem z cytryny Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę polączyc z jabłkami .Wszystko razem zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn. Reszte wyciśniętego soku z cytryny i sok z pomaranczy Smażyć

w mojej kuchni
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 233

Czerwona sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Pita przez rolników na polach Walencji podczas żniw, początkowo składała się tylko z czerwonego wina i wody. Tak, żeby w pełnym słońcu napój nie uderzał zbyt szybko do głowy. Dzisiaj sangrię robimy na każdy możliwy sposób. I każdy jest dobry! Sangrię możecie zrobić z każdego dowolnego wina, w zależności od własnych upodobań. Lżejsza(...)szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna lekko gazowana do uzupełnienia lód w kostkach do uzupełnienia

Karo in the Kitchen
PIERŚ KURCZAKA W SOSIE GORGONZOLA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I POMIDORKAMI 189

małe piersi kurczaka (2x150 g) 25 g masła 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/2 szklanki śmietany 30% 50 g gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku WYKONANIE Pierś kurczaka oczyszczamy z błon i kostek, osuszamy na papierowym ręczniku. Każdy(...)kolejne 2 minuty. Odkładamy na talerz.  Na tę samą patelnię dodajemy soczewicę. Dolewamy bulion lub wodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę odparowujemy. Dodajemy kawałki gorgonzoli i dolewamy śmietankę oraz łyżkę soku z cytryny. Gotujemy 2 minuty, bez przykrycia, na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy filety i gotujemy

cool and minty
Pomidory faszerowane bulgurem 175

pasty paprykowej (np. ajvar) (opcjonalnie) sol, pieprz cukier 1 cytryna Przygotowanie:  Pomidory umyć i przekroić w poprzek na pół. Małym nożem delikatnie wykroić miąższ i przełożyć go do miski. Wnętrza pomidorów delikatnie wyskrobać łyżką i również zachować. Grubsze kawałki miąższu posiekać. Odstawić. Bulgur wsypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przelać(...)pieprzem i cukrem i napełnić farszem (nie czubato).  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Nafaszerowane pomidory ułożyć na blasze do pieczenia pomiędzy nimi pookładać cytrynę pokrojona w ósemki. Na blachę wlać około 100-150ml wody (tak aby przykryła dno). Pomidory piec przez około 45-60 minut lub do czasu aż będą miękkie.  Pomidory faszerowane bulgurem podawać na ciepło

Codzienne Gotowanie
Hummus z tymiankiem i rodzynkami, pasta z jajka i makreli oraz pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami 150

szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej  10 suszonych pomidorów  garść natki pietruszki  10 oliwek czarnych  3 łyżki oleju z suszonych pomidorów  2-3 łyżki przegotowanej wody  Składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką pastę.  Pasta numer 3. Pan hummus, z tymiankiem i rodzynkami.  Uwaga! Tym razem rodzynki zostały zmiksowane z pozostałymi(...)łyżki oleju sezamowego  namoczone we wrzątku rodzynki  Wszystkie składniki prócz rodzynek umieszczam w kielichu blendera. Dodaję również 1/3 szklanki wody z moczenia rodzynek. Miksuję składniki na gładką pastę. Na koniec doprawiam solą, ewentualnie sokiem z cytryny i mieszam z rodzynkami. Świetnie smakuje z kolendrą, serio.  Jeśli pomysły na takie pasty podobają Wam się to dajcie znać

Mango Papaja
Jagodowy sernik na zimno 177

ciasteczek Oreo 70-80 g masła 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny gorąca woda Spód:  150 g ciasteczek Oreo pokruszonych bardzo drobno (ja starłam na tarce na najmniejszych oczkach, tych, których ścieram ziemniaki na placki ziemniaczane) wymieszać z około

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kurczak w sosie kokosowym. 207

paski paprykę oraz w kostkę cebulę. W tym czasie miksujemy mleczko kokosowe z 4 ząbkami czosnku, kawałkiem imbiru (ok. 2cm), papryczką chilli, pietruszką, sokiem z cytryny i garścią wiórków kokosowych. Dodajemy również połowę szklanki wody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka  i  wlewamy zmiksowany sos kokosowy.  Dusimy(...)się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie z dodatkiem ryżu.  Dodatkiem "na wierzch"  może też być pokrojony w plasterki banan lub wiórki kokosowe z odrobiną soku cytryny.  Smacznego

Wspólne smaki
Śledzie z cebulką 350

Składniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną wodą zostawiamy najlepiej na całą noc. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy pokroić też w cieniutkie piórka. Cebulkę zaparzamy w przegotowanej wodzie, następnie przecedzamy przez sito i zalewamy ją olejem. Śledzie kroimy w paski, dodajemy pokrojoną

kgwjanczewo