soczystymi, zielonymi roślinkami to koktajl z rzeżuchy. Składniki na 2 porcje : szklanka świeżej rzeżuchy pęczek pietruszki średniej wielkości ogórek gruntowy sok z 1/2 cytryny 150 ml mleka 1,5% (może być roślinne, np. migdałowe) 150 ml wody 4 kostki lodu Rzeżuchę i natkę pietruszki umyć dokładnie i osączyć z nadmiaru wody. Ogórek obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę
Dietologdelikatna, aksamitna, lekko słodka z orzechowym posmakiem. Musicie ją koniecznie wypróbować! Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 1kg marchewki 500ml bulionu warzywnego 200ml wody 2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie : W garnku rozgrzać nieco oliwy do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę obrać(...)cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać bulionem, dodać wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Dodać masło orzechowe i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (opcjonalnie). Podawać przybraną bazylią, śmietaną, mleczkiem kokosowym, lub tak jak u mnie ostrym sosem sriracha
Codzienne Gotowanieporad co zrobić by mieć piękniejsze i mocniejsze włosy domowym sposobem 1. Włosy gęstsze, grubsze, szybciej rosną 1/4 opakowania drożdży, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, żółtko jajka, szklanka wody. Można dodać olejek rycynowy, naftę, a zamiast wody użyć mleko. 2 . MASKA NABŁYSZCZAJĄCA I WZMACNIAJĄCA 1/3 szklanki oleju roślinnego podgrzej i „zaparz(...)herbaty rumiankowej i pokrzywowej (można użyć też ziół „sypkich”, ale miksturę trzeba będzie odcedzić). Po około 5 – 10 minutach wyjmij torebki i dodaj żółtko, łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny i 2 krople olejku rozmarynowego. Mieszankę wetrzyj dokładnie we włosy. 3. MASKA DO WŁOSÓW ŁAMLIWYCH Roztrzepane widelcem jajko dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki piwa. Miksturę rozprowadzić na umytych włosach
Panda i jej światkrem: 2 kostka masła 2 szklanka mleka 2 budyń śmietankowy 1 szklanki cukru 4 żółtka 2 płaska łyżka żelatyny Składniki na poncz: 1/2 l wrzątku 2 łyżki cukru 1/2 cytryny zapach arakowy Biszkop t: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5 minut). Dodajemy kolejno(...)Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao. Poncz : W gorącej wodzie rozpuścić cukier, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz kilka kropel zapachu arakowego. Przyrządzenie : Szklanką wycinamy jednakową ilość kółek z jasnego i kakaowego biszkoptu. Każde kółeczko namaczamy w ponczu. Z kakaowego
Słodki ZakątekSkładniki: masło orzechowe (3 łyżki) woda (1/2 szklanki) sos sojowy ciemny (2 łyżki) sok z cytryny (2 łyżki) ząbek czosnku (1 szt.) papryka ostra Czas przygotowania: 5 min Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka. Podgrzewamy ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy trochę wody
Weganka gotujemleka + 0,5szklanki -1 budyń śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -0,5 szklanki cukru -125g margaryny lub masła poncz -sok z połowy cytryny -1 łyżka cukru -5 łyżek spirytusu -0,5 szklanki wody Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Ciemny biszkopt żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,żółtka,mąkę i kakao oraz proszek,dokładnie miksujemy Wylewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmaku ponadto: 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej papryki Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody. Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć. Jaja zmiksować, dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować do konsystencji
6nieboMarchew obrać i zetrzeć na tarce, na grubszych oczkach. Masło rozpuścić, dodać marchew i dusić. Po chwili duszenia na samym maśle, podlewać lekko wodą do momentu aż marchew będzie miękka. Pod koniec skropić cytryną (ja wycisnęłam prawie całą połówkę, lubię bardziej kwaskawe smaki), dodać cukier i wymieszać. Na koniec oprószyć mąką, również wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikiwłoszczyzna - 3-4 małe ziemniaki - pęczek koperku - opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem - oliwa z oliwek - sól - pieprz czarny mielony - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Ugotować bulion i odcedzić z warzyw. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością wody
W poszukiwaniu inspiracjiburaków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z cytryny sól - według uznania PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i cebule obieramy kroimy w kawałki, zalewamy 1 litrem wody. Garnek nastawić do gotowania, dodajemy liście laurowe i pieprz. Gotujemy około 15 min. Na grubych oczkach szatkujemy buraczki oraz czosnek, dodajemy(...)garnka i gotujemy około 25min. Odcedzamy, dodajemy koncentrat,sól, oraz sok z cytryny. i jeszcze chwilę gotujemy. USZKA -uszka nadziałam pasztetem -skorzystałam ze standardowego przepisu na ciasto "CIASTO: - 1 kg mąki - szczypta soli - 1 jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając
Dziś Ja gotujeburaków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z cytryny sól - według uznania PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i cebule obieramy kroimy w kawałki, zalewamy 1 litrem wody. Garnek nastawić do gotowania, dodajemy liście laurowe i pieprz. Gotujemy około 15 min. Na grubych oczkach szatkujemy buraczki oraz czosnek, dodajemy(...)garnka i gotujemy około 25min. Odcedzamy, dodajemy koncentrat,sól, oraz sok z cytryny. i jeszcze chwilke gotujemy. USZKA -uszka nadziałam pasztetem -skorzystałam ze standardowego przepisu na ciasto "CIASTO: - 1 kg mąki - szczypta soli - 1 jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając
Dziś Ja gotujemigdałów lub orzechów (moczonych prze noc) 30 g ksylitolu 1 banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji. Wersja na thermomix Składniki: 300 g wody kokosowej(...)banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Do naczynia miksującego włóż banana i awokado bez skóry oraz pozostałe składniki, rozdrobnij 5 s/obr. 5, a następnie zmiksuj 1 min/obr. 10. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj bezpośrednio
SzczyptaSmaQokoło 12 sztuk)50-60g masła2-3 bananysok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone200g białej czekolady2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody2 łyżki gorącej wodymasa śmietankowa 50g czekolady deserowej2 łyżki wody1 jajko150ml śmietanki 30% lub 36%1 łyżka cukry pudru1 łyżeczka żelatyny2-3 łyżki wody Wykonanie:- herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich(...)banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w soku z cytryny i układać na spodzie z herbatników- masę mascarpone wyłożyć na banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy- czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, by czekolada się nie przypaliła- czekoladę zostawić
Smakołyki Bereniki