woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:403/1096)

Dżem truskawkowy z różą 204

Owoce umyłam i rozdrobniłam krojąc je na 3-4 części Na żeliwnego garnka wsypałam truskawki i wsypałam do nich żelfix - wymieszałam Dołożyłam umyte zimną wodą płatki róż  i dodałam cukier i sok z całej cytryny, ponownie wymieszałam Garnek ustawiłam na ogniu i zagotowałam tak jak napisano na opakowaniu Żelfixu Konfiturę przelałam do wymytych, czystych, małych słoiczków, po zakryciu odwróciłam

Proste Potrawy
Greckie kofty z sosem tzatziki 217

mielonej kolendry odrobina chili Na sos tzatziki: duży grecki jogurt kumin 2 ząbki czosnku ogórek zielony sól i pieprz łyżka majonezu(można pominąć) koperek  odrobina tartej skórki z cytryny Przygotowanie: Cebulkę ,czosnek,natkę pietruszki drobniutko posiekać,dodać do mięsa,dodać również przyprawy,wymieszać dokładnie i nabijać na patyczki do szaszłyków.Grillować na rozgrzanej patelni lub grillu(...)bardzo mięsa. Przygotowujemy sos-ogórka myjemy dokładnie i ze skórką trzemy  na tarce o drobnych oczkach,następnie odciskamy z nadmiaru wody ,następnie dodajemy jogurt,majonez,i wyciśnięty przez praskę czosnek,posiekany koperek,skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku kuminem i solą i pieprzem. Mięso podajemy na talerzu z sosem. Smacznego!! Rada :namoczcie wcześniej patyczki do szaszłyków w wodzie

Swojskie jedzonko
Hiszpańska sangria w wersji klasycznej 205

Hiszpańska sangria w wersji klasycznej (na czerwonym winie) Składniki / na 4 porcje: 3 pomarańcze 2 cytryny 1 jabłko (można zamienić na brzoskwinię lub nektarynkę) 2 łyżki cukru brązowego (ja zastąpiłam stewią, można sięgnąć też po inne słodziki, np. syrop klonowy) 3 łyżki ciepłej wody laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu(...)butelka (750 ml) czerwonego, wytrawnego wina  80 ml mocnego alkoholu, np. rumu lub koniaku (można pominąć) schłodzona woda gazowana do dopełnienia (około szklanki) Przygotowanie klasycznej sangrii: Cytrusy dobrze wyszoruj i sparz ich skórkę. Wyciśnij sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny i przelej do dużego dzbanka. Pozostałe cytrusy pokrój na cienkie plasterki lub małe kawałki. Jabłko (bez obierania) pokrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Niebanalne ciasto z patelni 175

łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu łyżka powideł śliwkowych (opcja) Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień  (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i  dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko(...)Zawsze do ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników co wzmacnia działanie sody i powoduje, że jej smak nie jest tak wyczuwalny. Te kwaśne dodatki to właśnie powidła, cytryna lub ocet. W occie rozpuszczamy sodę, dodajemy powidła. Powidła i sodę mieszamy dokładnie z cukrem, mąką i jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę

prawdziwe jedzenie
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 134

zaskakujący. Inspirowałam się poniższym przepisem z blogu NutritionRefined. Do sernika używamy namoczonych i odsączony orzechów i pestek dlatego dzień wcześniej najlepiej pod wieczór orzechy i pestki namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na blacie na całą noc. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka orzechów nerkowca 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka pestek(...)sicie, pozbywając się zanieczyszczonej wody, płukać po bieżącą wodą, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Moczenie jest istotne, ponieważ bez namaczania nie pozbędziemy się inhibitorów, czyli substancji uniemożliwiających wchłanianie się związków mineralnych i witamin z orzechów i pestek. W misie malaksera lub w kielichu blendera wysokoobrotowego umieścić orzechy, pestki, syrop, sok z limonki, sok z cytryny, ekstrakt, skórkę z cytrusów, olej

moj przepis na
Lody z herbatą Matcha 197

śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego 1 - 2 łyżeczki proszku herbaty Matcha 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka alkoholu  Przygotowanie: W 50 ml gorącej wody rozmieszać herbatę i wystudzić, może powstać zawiesina z drobinkami (w czasie miksowania się rozmiesza). Ilość herbaty zależy jak intensywny smak chcemy otrzymać, przy tych proporcjach(...)śmietanę zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany (nie przebić, gdyż się rozwarstwi). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną herbatę i małymi partiami dodawać mleko zagęszczone. Dodać sok z cytryny i alkohol, miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki.  Co 40 minut zamieszać, można blenderem, aby nie dopuścić do powstania

Kuchcik gotuje
Hummus klasyczny 172

ciecierzycy, 1 ząbek czosnku, 1/2 dużej cytryny, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju z sezamu (lub jakiegoś innego roślinnego), oliwa do polania przed podaniem, sól, świeżo mielony pieprz, za’tar/sumak/mieszanka siedmiu przypraw libańskich natka pietruszki,   Przygotowanie: Cieciorkę przed gotowaniem moczyć przez ok. 8 godzin w przegotowanej wodzie. Namoczoną wcześniej ciecierzycę gotujemy ok. 40-60 minut na wolnym ogniu(...)się delikatny i przyjemny zapach a ziarenka lekko zbrązowieją. Wystudzoną ciecierzycę (zachowujemy garść całych na później) miksujemy z czosnkiem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, sezamem i łyżką oliwy. W trakcie dodając w miarę potrzeby i stopniowo wodę z gotowania. Tak aby uzyskać kremową niezbyt wodnistą konsystencje. Całość miksujemy ok. 4 minut. Doprawiamy pieprzem, za’tarem i jeśli potrzeba

rozgotowana
NALEŚNIKI A'LA SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ 163

domowników, ale również gości... bo któż nie lubi naleśników?! Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie jabłkowe: ok. 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Kruszonka(...)obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż lekko zmiękną, ale nadal będą w całości. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa

Kuchnia MagdaLeny
Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami 147

cytryny 7)       60 g startego sera grana padano 8)       sól, pieprz czarny świeżo mielony 9)       oliwa Sposób przygotowania: 1.     Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Następnie odcinamy główki, a pozostałe łodygi kroimy w plasterki. 2.     W garnku zagotowujemy wodę(...)Makaron gotujemy al dente w wodzie pozostałej po ugotowaniu szparagów. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, ale pozostawiamy wodę, w której się gotował. 4.    Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej 250 ml wody, w której gotował się makaron oraz sok z połowy cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 5.     Plasterki

Na kulinarnym poligonie
Wiosenna sałatka z kaszą jęczmienną 155

łyżki Natka pietruszki – pół pęczka Mięta – 10-15 listków Sos: Tahini – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 4 łyżki Sok z ½ cytryny Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Do kaszy dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki, kapary i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i kapary. Całość mieszamy

Kuchnia Bon Appetit
Prosty placek z jabłkami. 209

Ciasto: 1,5 szklanki mąki szklanka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 150 g masła lub margaryny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 2 łyżki skórki otartej z cytryny szczypta soli płaska łyżeczka sody 3 łyżki zimnej wody Oraz: 5 jabłek  cukier puder tortownica 26 cm łyżeczka masła mąka do wysypania formy Składniki na ciasto ( bez wody) wrzucamy do malaksera i miksujemy(...)się połączą. Następnie dodajemy wodę i pulsacyjnie mieszamy aż powstanie żwirek. Tortownicę przecieramy masłem i dokładnie posypujemy mąką. Połowę ciasta wsypujemy na spód tortownicy, na nim układamy obrane  połówki jabłek, lekko wciskając. Posypujemy resztą i do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach lub dla uzyskania  satysfakcjonującego koloru. Po ostygnięciu posypujemy pudrem. Jak widać w samym cieście

Dieta moja pasja
Sernik wiedeński 187

masła- 150 g margaryny- 50 g kaszy manny- 50 g rodzynków- 10 jajek- skórka z jednej pomarańczy- sok z połówki cytrynypolewa czekoladowa- 2 łyżki cukru pudru- 2 łyżki wody- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka olejuPrzygotowanie:Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)minut w 180 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia.Masło i margarynę ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną

Zainspirowana w kuchni
Sałatka ryżowa z fasolką szparagową oraz rybą 156

fasolki szparagowej 4-5 strąków marynowanej papryki bez skóry (polecam tą grillowaną z Lidla) 300-400 g fileta z miruny sok z cytryny miód curry kilka gałązek koperku/szczypiorku sól, pieprz olej Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty curry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (na 2 lub 3 części). Gotujemy na półtwardo(...)osolonej wodzie. Paprykę kroimy na krótkie paseczki. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rybę skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie przesmażamy na rozgrzanej patelni. Usmażoną rybę rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do słoiczka wlewamy około 4-5 łyżek oleju oraz 1-2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Energicznie potrząsamy

Smaki Na Talerzu
Sernik z musem jeżynowym 252

piecyka wstawić naczynie z gorącą wodą). Po upieczeniu wystudzić Mus: 300 g jeżyn 250 g śmietany kremówki 1/2 szkl cukru sok z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Jeżyny zagotować , przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, dodać do jeżyn, wymieszać i wystudzić. Połączyć z ubitą kremówką z cukrem. Mus wyłożyć na ostudzony sernik i schłodzić całość w lodówce

Z Marcepanem
Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym 229

lemon curd skórka z otartej cytryny Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką. Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem: pół szklanki gorącej wody łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy ( bo akurat taki miałam) sok z połówki cytryny Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz

AZgotuj!