konserwowa groszek konserwowy 2 gałązki selera naciowego 4 gałązki tymianku, sól, szczypta rozmarynu 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie pęczek natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie w mundurkach. Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinę oleju, dodać cały czosnek, zioła. Piekarnik rozgrzać (grill) włożyć naczynie do środka na kilka minut (niech olej z przyprawami(...)Zapiec na złoty kolor w 180 st C. Groszek i fasolę opłukać. Paprykę, seler i cebulę pokroić - według uznania. Ostudzone ziemniaki wymieszać z warzywami i posiekaną natką. Skropić cytryną i................. Smacznego
Gaździnka warzyszparagów 4 suszone pomidory 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej mięty pestki dynii 2 łyżki soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz pół kostki fety Gotujemy kaszę w wodzie bądź bulionie. Do gotowania dodajemy sól, pieprz i 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. 3 minuty przed zakończeniem gotowania(...)szparagami i gotujemy 3 minuty. Po ugotowaniu wyjmuje kaszę, rozkładamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, mięte, lekko podprażone nasiona, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy posypujemy fetą. Przepyszne! Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipapryki, lub pieprz pół łyżeczki agaru 2/3 szklanki zimnego oleju do zrobienia "kawioru" sól Wykonanie: Żelatynę namaczamy w paru łyżkach zimnej wody. Mozzarellę miksujemy blenderem razem ze śmietanką i bazylią, doprawiamy szczyptą soli i łyżeczką soku z cytryny, podgrzewamy aż się prawie zagotuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Przelewamy masę do silikonowych foremek(...)cytryny, ostrym sosem i odrobiną soli. Następnie łączymy z agarem i gotujemy kilka minut, cały czas mieszając (powinniśmy uzyskać około 100 ml, jeśli pomidor był większy, gotujemy trochę dłużej, aby zredukować sok). Następnie przy pomocy pipety, dużej strzykawki, lub łyżeczki, wkraplamy stopniowo sok pomidorowy do mocno schłodzonego oleju, chwile zostawiamy, aby zgęstniał, odcedzamy i przepłukujemy "kawior" na sicie zimną wodą
Quinoa Raz!polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, listki świeżej kolendry, 100 ml oliwy z oliwek, sól do smaku, pieprz do smaku, 3 mini papryczki chili, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki po skosie i każdy z nich delikatnie rozbijamy palcami. Doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy na mięso niewielką ilość serka i układamy(...)gotujemy na parze ok. 15 min. Mięso po wystygnięciu kroimy na plasterki. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i przelewamy zimną przegotowaną wodą. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, skruszonymi papryczkami chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przestudzony makaron mieszamy z pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki, cebulą pokrojoną w paseczki i dodajemy oliwę z oliwek
Moniki Smakołyki250ml wody - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić(...)ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Wyjąć z garnka, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Z pudru, soku z cytryny i małego dodatku kremówki utrzeć jednolity, dość rzadki lukier i pędzelkiem nanieść na wystudzone gniazdka. U mnie część gniazdek była z lukrem cytrynowym, część z marcepanowym (moi domownicy buntowali się
Smaczne Zdrowesera dojrzewającego papryczka chili 5 dkg salami pepperoni 1/4 szklanki kaszy kuskus 4 pomidorki koktajlowe 10 oliwek zielonych bratki pieprz czerwony 1 łyżka soku z cytryny sos francuski natka pietruszki rzeżucha Kaszę zalewam gorącą wodą zgodnie z instrukcją opakowania. Salami kroję w cienkie plastry i przesmażam na patelni na chipsy. Sałatę, roszponkę myję osuszam i układam na talerzu. Dodaję chipsy
wesoła kuchniapieprz, sos sojowy szczypta imbiru Sos: 5 łyżek sosu sojowego ćwierć łyżeczki imbiru 3 łyżeczki drobno posiekanego pora (jasno zielona część) kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski i partiami dodajemy wodę mieszając, a potem ugniatając jednolite, sprężyste ciasto. Odstawiamy je do lodówki na jakieś 30 minut. Pora kroimy w półplasterki, kapuste szatkujemy. Rozgrzewamy w rondelku trochę
Gotuj z Rumcajsemreceptury Jakuba Kuronia.Polecam. sok z 1 cytryny 2 żółtka 25 dag.masła 1 pęczek bazylii sól pieprz ********************************* Na rondelku z wrzącą wodą ustawić miskę .Wbić do niej żółtka i ubijać na pianę z sokiem z cytryny ,solą ,pieprzem.Wciąż ubijając , stopniowo dodawač gorące rozpuszczone masło .Kiedy sos zacznie nabierać konsystencji majonezu , dodać posiekaną drobno bazylię.Gotaowac jeszcze chwilę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwędzonego łososia; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1/2 pęczka koperku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Wędzonego łososia pokroić w niewielkie kawałki. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić łososia i delikatnie podsmażyć. Do podsmażonego łososia dodać
Gospodyni Miejskaparmezan – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Ostra na Słodkoopakowanie mielonej curry- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany- sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne- połowę pora i mała cebulalub 2 średnie cebule, olej do smażenia, cytryna lub ocet-pół obranego dużego jabłka,garść obranego prażonego słonecznika, blender.Por, cebulę i jabłko pokrój na kawałeczki, wrzuć na gorący olej kokosowy lub jaki odpowiada Tobie.Smaż chwilę(...)Teraz zamieszaj 2-3 razy.Aromaty się uwolnią. Dodaj mleko kokosowe lub śmietanę, zmniejsz ogień na minimalny i podduś ok. 5-8 minut.Wyłącz ogień, wstaw wodę na kalafior, zagotuj i posól dodaj łyżkę cytryny lub octu, pozwoli zachować to biel warzywa i wzmocni jego walory smakowe.Kalafior gotuj w całości lub rozdziel na różyczki.Gotuj do miękkości. Podczas gdy kalafior
Pasje Jolkiotarta z 1 cytryny opakowanie 250 g pomidorków koktajlowych oliwa 4 filety z łososia sól, pieprz 200 g pełnoziarnistego ryżu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Odetnij zielone, ale tez białe końce z kopru włoskiego i odłóż na bok. Bulwę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 części. W rondelku zagotuj osoloną wodę, włóż do niej(...)miski z wodą i lodem i pozostaw na 15 minut, dzięki czemu staną się bardzo chrupiące. Obierz ziemniaki i umieść w garnku z wodą. Zrób sos do surówki, mieszając ze sobą oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Piersi z kurczaka oczyść, każdą przekrój na pół, aby uzyskać 4 kawałki. Lekko je rozbij. Na patelni rozgrzej oliwę
Chilli Czosnek i Oliwabecome Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka(...)white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy
Martyna Cooksbecome Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka(...)white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy
Martyna Cooksbecome Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka(...)white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy
Martyna Cooks