woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:392/1096)

Zupa krem z pieczonego kalafiora 245

ziemniaków   400 ml wody lub domowego bulionu   100 ml wina białego wytrawnego   50 g cebuli przekrojonej na pół   50 g gęstego jogurtu   20 g oliwy z oliwek + 2 łyżki   1 ząbek czosnku   2 łyżki domowego koncentratu drobiowego   4 fileciki anchois   skórka otarta z połowy cytryny   1/5 łyżeczki białego pieprzu(...)upieczony kalafior  pokrojony na  mniejsze kawałki , gałkę  muszkatołową,   jogurt,   pieprz,  skórkę z cytryny,  zmiksuj 40 s/ obr . 1-8, stopniowo zwiększając obroty.  W razie potrzeby dopraw do smaku.   Dodaj pozostałe 200 g wody, wymieszaj  10 s./obr.3.  Gotuj  4 min/ 100 °C /obr.1.     Przelej na talerze

SzczyptaSmaQ
Sałatka warzywna z kaszą jaglaną 405

szklanki kaszy jaglanej 5 rzodkiewek 18 czarnych oliwek 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1-2 łyżki kaparów natka pietruszki oliwa pieprz sok z cytryny ewentualnie: nasiona chia Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach. Zalać wodą (1,5 szklanki) i gotować. Od momentu zawrzenia gotować 20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Do kaszy wlać(...)oliwy i rozdrobnić (kasza nasiąknie resztą wody i zamieni się w zwartą bryłę podczas studzenia). Warzywa umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać do kaszy. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do kaszy. Rozdrobnić natkę pietruszki i też dodać do kaszy razem z kaparami w całości. Sałatkę doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Moim zdaniem sól w tej sałatce

Weekendy w domu i ogrodzie
Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado 158

wodzie, albo bulionie warzywnym jest jak najbardziej pożądane, gdyż pod wpływem wilgoci kasza pęczenie, mięknie i nabiera smaku. Jak ugotować kaszę tą metodą? Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przesyp do garnka i zalej zimną wodą w proporcjach 3 do 1. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie odcedź, zalej świeżą wodą, wstaw kaszę z wodą na ogień, przykryj(...)będzie jej więcej niż szklanka). Gdy kasza nie jest moczona użyj dwóch szklanek wody na szklankę kaszy. Teraz kasza jaglana a la kasza manna . W przypadku kaszy moczonej na szklankę kaszy użyj dwóch szklanek wody. W przypadku kaszy suchej na szklankę kaszy przypadają trzy szklanki wody. Gotowe. Kaszę do dzisiejszej sałatki najlepiej zrobić metodą na sypko. Przepis na dresing pochodzi

Niedzielny kucharz
Nowy członek rodziny. I sernik kawowo-bananowy 225

bananowe Masło rozpuścić, przestudzić. Biszkopty dokładnie pokruszyć, wymieszać z kawą i masłem. Masę ugnieść na dnie tortownicy, odstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Banany zmiksować blenderem na gładko, wymieszać z sokiem z cytryny. Serek, creme fraiche, cukier puder i kawę zmiksować. Dodać banany, połączyć. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić. Dodać do niej 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać. Następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczony leszcz z warzywami 243

łyżki oleju rzepakowego (można pominąć, ale początkującym radzę go jednak dodać – zapobiegnie ewentualnemu przesuszeniu kawałków warzyw podczas pieczenia) Instrukcje Leszcza dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy większością soku z cytryny i dokładnie nacieramy pieprzem ziołowym i częścią soli. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie tniemy wzdłużnie na paski o szerokości ok. 1 cm. Cebulę

Kulinarna Pokusa
Wiosenne spaghetti z cukinią 168

lekki wiosenny obiad :)  Buon appetito! WIOSENNE SPAGHETTI Z CUKINIĄ Czas przygotowania 15 minut Makaron pełnoziarnisty Pół dużej cukinii Sok z połówki cytryny Starty parmezan (lub inny twardy ser) Szczypiorek lub natka pietruszki Oliwa Sól, pieprz Zagotować wodę na makaron i ugotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu W czasie, kiedy makaron się gotuje cukinię pokroić w cienkie paski (razem(...)też posiekany ząbek czosnku Kiedy makaron będzie ugotowany wrzucić go na patelnię z cukinią Dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz posiekaną zieleninę Doprawić solą i pieprzem, wymieszać całość Posypać startym serem i podsmażać jeszcze chwilę. Można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, żeby całość nie była zbyt sucha Zjeść z apetytem

HealthyCreations
Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką 202

biszkopt: 6 jajek szczypta soli 170 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na nasączenie: 1 torebka herbaty 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżeczka cukru Na krem: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka brzoskwiniowa Na galaretkę: 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka(...)stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek przesiać przez sitko składniki sypkie, wlać wodę i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut (do suchego patyczka) na środkowej półce piekarnika. Upieczony biszkopt zrzucić

Passions hobbies life
Mini eklerki z bitą śmietaną 211

duże) Nadzienie: 500 ml śmietanki 30-36%  1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia (można zrobić polewę czekoladową) Wodę z margaryną i solą zagotować w niewielkim garnuszku.  Garnuszek zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać mąkę.   Całość ponownie postawić na ogień(...)stopniach. Upieczone i ostudzone eklerki przekroić na 2 części.  W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixem (opcjonalnie) ubić na sztywno. Na końcu dodać sok z cytryny. Jedną część eklerków posmarować śmietanką (ja nadziewałam szprycą) i przykryć drugą połówką.  (Uprzednio można posmarować dżemem - następnie bitą śmietaną.) Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. (Można polać roztopioną czekoladą

Di gotuje
MUS BORÓWKOWY 448

przegapić przepisów! Składniki: 220 g świeżych/mrożonych borówek 25-30 g cukru lub więcej, do smaku 3 – 4 łyżeczki soku z cytryny, do smaku 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 180 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą borówki. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. Borówki(...)ogniu. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Przecedzamy borówki przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Do otrzymanego soku borówkowego (ok 180 ml) dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy sok do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree borówkowe nie może

Słodki Pomysł
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 211

foremek o średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej, 1 jajko, kurki: 1 łyżka masła, 100 g świeżych kurek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, masa: 250 g tłustego serka kanapkowo - sałatkowego , 2 jajka, 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: masło(...)Kurki oczyszczamy, jeśli są duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku

Moniki Smakołyki
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 206

pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany     Lukier cytrynowy: 2 białka 80 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru wody a następnie pokroiłam. Morele i śliwki w słupki a orzechy posiekałam. Część bakalii można zostawić(...)Masę przełożyłam na waflowy spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut.   Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka.   Po zastygnięciu lukru na mazurku przełożyłam go na paterę

Kuchnia u Krysi
Świąteczne ciasto czekoladowo - cytrynowe 483

Właściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru - ciasto jest fajną alternatywą dla wszystkich ciast czekoladowych z pomarańczami, bo choć smaczne - mogą się w końcu każdemu znudzić. To jak, skusicie się w te Święta na małą zmianę? :) Składniki (na ciasto): 1 kostka masła 82% (200 gramów) 6 łyżek stołowych wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier(...)mlecznej czekolady 50 g masła 1 łyżka miodu 250 ml śmietanki 30% Składniki (na wierzch): około 300 gramów Maltesers  cukier puder sok z ½ cytryny czekoladowe gwiazdki lub inne ozdoby z czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą a cukry rozpuszczą

Garniec Magalie
Sernik z jabłkami i rabarbarową galaretką 190

jajka 1/2 szkl śmietany 30% 200 g cukru 2 łyżki mąki duszone jabłka: 3 jabłka 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny wierzch: 1  napój jabłko rabarbar Hortex (500 ml) 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy(...)stopniach w kąpieli wodnej przez 60 minut. Studzimy. jabłka duszone:  Jabłka kroimy w małą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż jabłka zmiękną. Studzimy wierzch: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Sok podgrzewamy i mieszamy w nim rozpuszczoną żelatynę.  Przestudzony wylewamy na zimny sernik, odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Młoda kapusta duszona z marchewką 205

kapusty jest u nas mile widziana. Tym razem zrobiłam ją z marchewką. Składniki: 1 nieduża główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula olej woda 1 łyżeczka kminku ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz odrobina cukru mąka do zagęszczenia Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych(...)mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Gdy kapusta jest już prawie miękka, dodać marchewkę oraz kminek. 4. Na patelni zrobić zasmażkę, odrobinę oleju rozgrzać, dodać łyżkę mąki, wymieszać, lekko przyrumienić i dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać. 5. Na koniec doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobinką cukru (podkręci on smak kapusty). Można też dodać

Kuchnia domowa Ani
Owocowe babeczki bez pieczenia (wegańskie, bez cukru, bezglutenowe) + Blender N’OVEEN 195

ułatwiająca odmierzanie proporcji. OWOCOWE BABECZKI Składniki: 70 g płatków jaglanych (błyskawicznych) 130 g daktyli 1 łyżka kakao 100 g migdałów 2 małe banany sok z cytryny owoce (kiwi, mandarynki) Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Płatki jaglane zmiel na mąkę. Do odcedzonych daktyli dodaj zmielone płatki jaglane i kakao. Całość wymieszaj i wyrób ciasto

Via Gusto