odmiana dla tradycyjnych dżemów i konfitur.Ma bardzo oryginalny słodko-korzenny smak.Szczerze polecam:) Składniki 1 kg obranych ogórków wydrążonych,bez ziaren 50 dkg cukru 1 pomarańcza 1 cytryna 5 goździków szczypta cynamonu 1/2-1 szklanki wody Obrane ogórki kroimy w kostkę. Gotujemy z przyprawami do miękkości. (można też zmiksować ogórki przed smażeniem)Wodę … Czytaj dalej Konfitura z ogórków
gotuj ze mnąpieprz 1 łyżka oliwy pół łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Wykonanie: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Awokado skropić sokiem z cytryny. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z nadmiaru wody. Do miski wsypać tuńczyka, wrzucić kukurydze z fasolką, paprykę, awokado, pomidora i cebulę. Doprawić przyprawami i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki lub kolendrę
Healthy food explorerjedzenia potem bardzo wiele, zwłaszcza zimą ;) Składniki na 4 słoiczki 250 ml: 1 kg jabłek papierówek około 300 gr cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 laska cynamonu 4-5 łyżek wody 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w niedużą kostkę, następnie przekładamy do garnka podlewamy wodą i zaczynamy duszenie. Dusimy do całkowitego ich rozpadu
Gotowanie...to proste !Tylko od Was zależy jak duże kawałki owoców zamkniecie w słoikach! Składniki /4 małe słoiczki/: 1 kg truskawek 200 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml wody Wykonanie: Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku. Truskawki Czytaj dalej... Artykuł Frużelina truskawkowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakurazu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. W tym czasie, szparagi gotujemy na parze. Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na maśle klarowanym. Gotujemy wodę w głebokim rondelku. Solimy ją i dodajemy ocet. Mieszamy ją tak aby utworzył się wir, po czym w środek delikatnie wlewamy jajko. Ogień zmiejszamy tak, aby woda
Mienta blogmąki orkiszowej lub pszennej, 17 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 70 g cukru) składniki na nasączenia: ok. 125 ml syropu z zalewy brzoskwiń 125 ml wody ok. 2-3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. składniki na mus brzoskwiniowy: 300- 350 g brzoskwiń z puszki 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Brzoskwinie miksujemy
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz
Niedzielny kucharzPoncz: szklankę wody gotujemy z cukrem, dodajemy rum i wino. Studzimy. Pędzlem nakładamy poncz. Lukier: Cukier puder ok 1 szklanki + szczypta szafranu nasączonego w gorącej wodzie ( ok 3 łyżeczki) oraz sok z cytryny Zrób gęsty lejący się lukier. Oblej szafranowym lukrem wierzch baby
AZgotuj!wierzchu (wraz z obciążeniem) i podpiecz jeszcze z 10 minut. Składniki ma masę: 400 g daktyli 1-2 duże jabłka szklanka wody *jeżeli masz to woda różana 50 ml sok z połowy cytryny Jabłka zetrzyj na tarce, jak widać ja nie obrałam ze skórki. Umieść wszystko w garnku i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu prze
greenscarfłyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz
Niedzielny kucharzłyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz
Niedzielny kucharzwędzonego łososia 4 łyżki komosy ryżowej z groszkiem (Quinola Mothergrain) 1 łyżka posiekanego szczypiorku Dressing: 1 łyżeczka pasty sezamowej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju lnianego 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka aminosu kokosowego szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: Warzywa pokrój na wybrany przez Ciebie kształt. Układa na talerzu. Dodaj zawinięte w rulonik
Zdrowie na języku :Pnatłuszczenia patelni sałatka na ciepło: pół czerwonej papryki mała cukinia mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka oleju z chili dressing: łyżka soku z cytryny łyżka oleju z chili 2 łyżki wody łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1/4 łyżeczki pudru truskawkowego 1/4 łyżeczki pudru z buraka 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cayenne dodatkowo: 2 jajka […] Artykuł Dyniowe
Mienta blogbardzo łatwy sposób wykonacie w swoim domu. Do przygotowania potrzebujemy: - 1 puszkę ciecierzycy - 2-3 ząbki czosnku - 1 czubatą łyżkę pasty tahini - sok z połowy cytryny - 4 łyżki oleju sezamowego - 1/4 szklanki wody - 3 łyżeczki kuminu - sól do smaku 1. Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do blendera, a następnie dodajemy resztę składników i całość blendujemy przez chwilkę (tak jak u mnie
Bez Cebuliaksamit, to żaden zapychacz. 😋 Ciasto: 2 żółtka szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 3 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z cytryny szczypta soli w razie potrzeby zimna woda Masa twarogowa: 1/2 kg dobrego twarogu 200 g śmietany 18% 2 jajka 2 białka ( pozostałość z ciasta) cukier do smaku łyżka manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dieta moja pasjamniejszą ilością cukru, przez co nie jest bardzo gęsty, ale bardzo dobrze się przechowuje. Inspirowany przepisem Agnieszki Maciąg. SKŁADNIKI: 40 dobrze rozwiniętych baldachów 2 litry wody 1 kg cukru sok z pięciu cytryn WYKONANIE: Baldachy zebrać w suchy dzień, w miejscu oddalonym od drogi. Rozłożyć je najlepiej na białych arkuszach papieru i trochę poczekać, aby wyniosły się z nich wszelkiego
Kuchenne zapiski Edytyszklanki oleju (dowolnego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300 gram młodych marchewek Bonduelle 300 gram moreli 5 łyżek konfitury z płatków róż 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 80 ml gorącej wody owoce sezonowe (dowolne np. porzeczki, czereśnie) świeże listki mięty szczypta soli Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, opłukujemy i odcedzamy na sicie, a następnie starannie blendujemy
Quinoa Raz!sałaty lodowej SOS: 10 truskawek 1/2 jabłka kilka gałązek pietruszki sól himalajska, pieprz grubo mielony szczypta papryki chili 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny w razie potrzeby 1-2 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE: sałatę porwać, truskawki pokroić na cztery części, ogórki i mozzarellę w półkrążki, bądź kostkę, sos: truskawki umyć, pozbawić szypułki, , dodać jabłko
Kuchnia Beatykiełbasy śląskie, średniej wielkości marchewka, kawałek pora, 1/2 mniejszej papryki żółtej (można użyć również czerwonej), łyżka oleju, 3 łyżki ketchupu pikantnego, sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę i pora siekam w drobne paseczki, paprykę i kiełbasę kroję w kostkę. Na oleju podsmażam kiełbasę do momentu
JejKuchniaSkładniki : 2 kg cytryn 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 1 kg cukru Sposób wykonania : C ytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , obierz ze skórki ( nie usuwaj białych błonek ). Obrane skórki wsyp do czystego dużego słoja lub gęsiorka, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 3 dni. Po tym czasie przefiltruj nalew przez gazę. Ugotuj syrop
Przepisy i porady kulinarnepapryka czerwona, średnia marchewka, puszka ananasów, około 2 cm. imbiru, ząbek czosnku, 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry). sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki. Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki. Imbir i czosnek bardzo drobno siekam. Przygotowuję sos z podanych
JejKuchniaJabłka przekrajamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon, następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. KROK II: Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut by napęczniały. Potem dodajemy cukier, roztopiony olej kokosowy, proszek budyniowy i masło orzechowe. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. KROK III: Migdały drobno
Kuchnia Elliemleczko: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Gdy galaretka zacznie się ścinać, ubić śnieżki z mlekiem. Nadal miksując dodać tężejącą galaretkę. Krążki biszkoptu skropić wodą z cukrem i łyżką soku z cytryny. Nałożyć obręcz na biszkopt i przełożyć masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Zimną kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan-fixem
Smakołyki AsiSkładniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi
Menu ZdrowiaSkładniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi
Menu Zdrowiateraz zapraszam Was na pyszną zimową herbatkę (oczywiście woda była wcześniej przefiltrowana ): Składniki: 1 pełna łyżeczka dobrej herbaty do zaparzania przegotowana woda 1 laska cynamonu syrop z malin (najlepiej domowy) miód do smaku 1 plaster cytryny 1 plaster pomarańczy (u mnie czerwonej) Przygotowanie: Do zaparzacza wkładamy pełną łyżeczkę herbaty. Zaparzacz przekładamy do dzbanuszka, wkładamy tam też 1 laskę cynamonu(...)zalewamy wszystko przegotowaną wodą (zaparzam czarną herbatę, więc odczekuję około 1 minutę od zagotowania wody). Herbatę zaparzamy około 3-4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy zaparzacz i laskę cynamonu. Dolewamy do herbaty syrop malinowy, mieszamy. Przelewamy herbatę do szklanki/pucharka/filiżanek, dodajemy plaster cytryny i plaster pomarańczy. Herbatę dosładzamy miodem według upodobań smakowych. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu , pietruszki. Gęstości nadaje kapusta kiszona . Zupa ł ączy w sobie cechy szczi
Bernika - moj kulinarny pamietniktwardo (8-10 minut), obrać i pokroić w plasterki. • Filety śledziowe pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. • Cebulę drobno posiekać i zalać wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. • Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. • Wymieszać cebulę, jabłko, groszek zielony i majonez. Doprawić
To co kochamjarmużu Składniki: 150 g świeżego jarmużu 50 g piniowych orzechów 2 ząbki czosnku, duże 2 czubate łyżki utartego parmezanu 100 ml oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku ewentualnie trochę zimnej wody Odziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Umieść w blenderze i dodaj resztę składników. Zmiksuj pesto, a następnie dopraw solą. Jeśli pesto jest
codojedzeniabanana,a do smaku dodać sok z cytryny lub miód. 2 szkl.naturalnego jogurtu 2 banany 4 łyżki miodu lub cukru 4 łyżki soku z cytryny 5 kostek lodu 0.5 szkl. zimnej wody ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Banany obieramy ze skórki,kroimy w kostkę,miksujemy z resztą składników do uzyskania jednolitego napoju,rozlewamy do szklanek.Podajemy z kostkami lodu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo je polecam, kolory są bardzo intensywne KREM -1 litr śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -3 śmietan-fixy PONCZ -sok z połowy cytryny -3 łyżki wódki -0,5 szklanki wody -2 łyżki cukru Przygotowanie naszego bajecznego tortu zaczynamy od upieczenia 6 spodów. Jeśli macie 1 tortownicę, należy przygotować najpierw masę z 1/3 składników,i upiec 2 spody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię przegryźć przed wielkanocnymi wypiekami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu Doroty . Bardzo polecam! Ekstrakt pomarańczowy Składniki na 1 ekstrakt (250 ml): skórka z dużego owocu pomarańczy (lub cytryny, limonki) 125 ml wódki 125 ml wody Pomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą podskórkę (albedo) - jest gorzkie. Drobniutko pokroić. Wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką
Posadzone i zjedzoneJASNY SOS AZJATYCKI: - 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu - ziarna białego sezamu - woda do nadania odpowiedniej gęstości - odrobina chili w proszku W/w składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut. Posyp czarnym sezamem. Sałatę myjemy
SMYKWKUCHNIłyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany
Cakes By Kejtbobu 3-4 kwiaty cukinii 1-2 jajka dressing: 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka pasty tahini. 1 łyżka oleju z pistacji, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka wody mineralnej tempura: 1 jajko, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka, szczypta soli, szczypta sody olej do smażenia W niewielkim garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki
Mango Papajazdrową! Można dodać bakalie, łuskany słonecznik niesolony, orzechy, płatki owsiane, a będzie bardziej pożywny. Składniki na ok 3 porcje: 5 średnich kiwi 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru 200 ml wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Czytaj całość
Anioszek w kuchniodrobiną soku z jagód), kilkoma jagodami, płatkami migdałów. Aby ciasto było bardziej wilgotne, można nasączyć je przed przełożeniem kremem ponczem zrobionym z soku z jednej całej cytryny, 3 łyżek cukru i kilku łyżek wody
Jacob TastesCiasto: 300g mąki 150g jogurtu naturalnego 200g cukru 150 g oleju roślinnego 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy Lukier: sok 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka wody Dodatkowo : dżem do przełożenia Do jednej miski wlać jogurt, olej, dodać jajka, olejek waniliowy i wymieszać łyżką. Do drugiej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier
Di gotujeprzypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też
Cynamonowe szczęściecukru oraz 2 łyżki wody. Wszystko razem podgrzać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, mieszając Lukier: 15 łyżek cukru pudru wymieszać z 1 łyżką gorącej wody oraz dodając 1 łyżkę soku z cytryny bądź pomarańczy, mieszając do uzyskania jednolitej masy Polewa Kokosowa: 100 g margaryny połączyć z 100 g cukru dodać również 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka
W Moim Magicznym Domuwzmocnić swoją odporność solidną dawką witamin. Dobrym sposobem będzie smaczny koktajl na bazie pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru i natki pietruszki. Składniki : - 1 pomarańcza - 1/4 cytryny - plasterek imbiru - natka pietruszki - pół szklanki wody (mineralna lub przegotowana) Przygotowanie : Wszystkie wyżej wymienione składniki zblendować
Kuchenne innowacjeilością wrzątku i studzimy. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym
Cynamonowe szczęścieSkładniki (na 2 porcje) - szklanka wody (ok. 250 ml), - sok z jednej cytryny (ok. 50 ml), - skórka starta z jednej cytryny, - łyżeczka cukru pudru (ok. 5g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy wszystkie składniki, przelewamy do plastykowego naczynia i wstawiamy do zamrażalki 2. Sorbet miksujemy co 10 min. żeby nie powstały grudki lodu. 3. Sorbet będzie gotowy, gdy będziemy mogli uformować kulki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachczym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii, a najwięcej dostarczą ich słodzone napoje, soki i alkohole. Warto więc zastąpić je domową lemoniadą, czyli wodą z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy, kawałkami owoców i listkami mięty, kompotem z suszonych owoców, który delikatnie oczyszcza organizm czy zieloną herbatą. Jeśli już pijemy alkohol, to lepiej sięgnąć po kieliszek czerwonego
Szybko Tanio Smaczniemascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale
Cakes By Kejtracji tego że dziś mamy 1 dzień lata, podaje przepis na przepyszny sok. 1 pomarańcza 1 cytryna 1 banan 1 grejpfrut 500 ml wody i cukier w zależności od tego jak słodki lubicie
Kuchcikowoasi...Kawałek mniezłoty kolor, będziemy ich używać do obsypania tortu - ananas na wierzch tortu do dekoracji (może być z puszki) 4. PONCZ DO BLATÓW BISZKOPTOWYCH: - 100 ml przegotowanej wody - 50 ml syropu z pigwy lub cytryny - 100 ml pinacolady Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptowy. Składanie tortu ;-) Na sam spód używamy blat biszkoptu, nasączony dwustronnie ponczem, następnie cieniutka warstwa marmolady z pigwy, krem
SMYKWKUCHNIszczypiorku ze słodkim sosem śmietanowym . Składniki: 1 główka sałaty masłowej pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku Sos śmietanowy: 1 szklanka śmietany 18% sól cukier sok z cytryny Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą ,odsączamy z nadmiaru wody i rwiemy na mniejsze kawałki.Rzodkiewki kroimy w plasterki,kilka sztuk zostawiamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Szczypiorek drobno siekamy.Śmietanę
Bajeczna Kuchniajeszcze marchew , 1 duża, i dodatki: - pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu , - 2 ząbki czosnku, - kawałek imbiru (2-3 cm), - płaska łyżeczka soli morskiej, - ćwiartka cytryny, - duża łyżka oleju kokosowego. No i woda - tyle, ile trzeba dolać, żeby osiągnąć poziom 2 litrów. Blendujemy wszystko elegancko, podgrzewamy do pożądanej temperatury, dosypujemy duuuużo poppingu z amarantusa , jemy :) Super smakuje wieczorem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpołowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić kilka minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem. Na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniausunąć nieprzyjemny zapach czosnku z dłoni, trzeba umyć ręce w słonej wodzie, a następnie nawilżyć je sokiem z cytryny. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarnewłaśnie on jest głównym prowokatorem cudownego napoju. Składniki: 2 garści szpinaku 1 korzeń pietruszki 1 dojrzałe mango sok z 1/3 cytryny pół pęczka natki pietruszki szklanka przegotowanej wody łyżka miodu z manuka ( opcjonalnie) 2 plasterki pomarańczy do dekoracji Sposób przygotowania: Jak ktoś posiada sokowirówkę, to wszystkie składniki wkładamy i miksujemy
pieprzny smaczekszklanka nerkowców 10 sztuk daktyli odrobina roślinnego mleka ½ szklanki jogurtu sojowego lub gęstej części mleka kokosowego ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie odrobina syropu klonowego Nerkowce zalej wodą, a daktyle roślinnym mlekiem (mleko wlej jedynie do takiej wysokości, aby przykryło daktyle) i pozostaw oba składniki do namoczenia na kilka godzin. Nerkowce odcedź, przełóż
Roślinna - blog wegańskikwiatów pomarańczy(można zastąpić) 3 łyżki tahini (miazga sezamowa) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g rozpuszczonego masła Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy
Karczma HonoriettyKoszyczek: · mąki 1 kg · masła 5 dag · drożdży 4 dag · cukru 8 dag · letniego mleka 1/2 L · jajka 2 · soli · skórka otarta z jednej cytryny Lukier: · cukru pudru 15 dag · gorąca woda 4-5 łyżek Babeczki · jajek 5 szt · cukru 5 łyżek · mąki pszennej 5 lyżek · proszku do pieczenia 1 łyżeczka · masa plastyczna: · cukru pudru 400 g · glukozy
Camilla w kuchnitanie. Ten sok możecie zrobić na wile różnych kombinacji. Jest on zdrowy bez sztucznych barwników, konserwantów itd. i łatwy w przygotowaniu. Składniki: 4 nektarynki 1 cytryna 1 gruszka 2 jabłka 1 litr wody 3 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne, pestki, kroimy na kawałki. Delikatnie miksujemy, dodajemy 1 wody i miód ( ilość miodu jest orientacyjna, zawsze można
Smaki Ewyjego strawienie organizm potrzebuje więcej kalorii niż on sam posiada. Surówkę polecam jako dodatek do obiadu. Składniki: Dowolna ilość korzenia selera cytryna Rodzynki Śmietana kwaśna 12-18% Cukier Wykonanie: Rodzynki moczymy w niewielkiej ilości gorącej wody, aby zmiękły. Selera obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Skrapiamy do sokiem z cytryny, gdyż ciemnieje. Dodajemy śmietanę i doprawiamy cukrem. Na koniec
Smaki Ewylodową i kiełkami. To na dobry początek. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 10 oliwek zielonych ½ małej cebuli 2-3 kawałki papryki konserwowej Kiełki ( dowolne ) Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonych ziół ( dowolnie jakie lubimy ) Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Najpierw z podanych składników przygotowujemy sos do surówki, nabierze aromatu dodanych suszonych ziół. Sałatę kroimy
Smaki Ewydodać kostki lodu by po kilku minutach popijać przepyszny napój. Spróbujcie koniecznie! Składniki : * dojrzałe mango * 2 brzoskwinie * 5 kostek lodu * pół szklanki zimnej wody mineralnej lekko gazowanej * sok z ćwiartki cytryny Przygotowanie : Owoce obieramy, kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy od razu
Magiczne Życie Martyłyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe - puszka kajmaku - konfitura jagodowa - ciasteczka czekoladowe z " biedronki" Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt . Ubijamy białka. Powoli
Pan i Pani Smith w kuchniczasie wlożyc do rondla i gotowac na małym ogniu okolo 30 minut ,aż prawie się rozpadną i dżem nieco zgęstnieje Dodac wanilie i sok z cytryny,oraz chilli.W między czasie skórki zalać wodą,tylko do pokrycia skórek i gotowac na malym ogniu jakieś 15minut. Gotowy wywar przecedzić. Do gotowego dżemu dodać wywar ze skórek wymieszany z pektyną Wszystko razem podgrzac
w mojej kuchniczubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palinka. Żelatynę rozpuszczamy w około 2-3 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do owoców (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców
Made By Mom And Sonczubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palinka. Żelatynę rozpuszczamy w około 2-3 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do owoców (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców
Made By Mom And Sonbardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami spożywczymi dorysowujemy oczy, nos, usta, guziki i gotowe. Prawda, że ładnie wyglądają? :) Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki brązowego cukru 1 łyżka
Domowa Cookierenka Agibaldachy z dala od drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek. Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn i limonek oraz skórki z cytrusów. Gdy roztwór się przestudzi dodajemy baldachy czarnego bzu. Przykrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do foliowej siatki lub owijamy folią spożywczą
Pyry na Gazjajka 3 żółtka 100 g rostopionego masła szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Lukier: 3 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki wody Sposób przygotowania: Z pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki
Wielki apetytsałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję, lepiej zawsze dolać go mniej do sałatki i później ewentualnie jeszcze dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Wszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem
Kto ugości moich gości?cytryny(1 część) wymieszać z oliwą (3 części) i pieczonym czosnkiem do smaku. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Karczochy umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do wrzącej osolonej i ocukrzonej wody. Gotować aż zewnętrzne liski będzie można łatwo odrywać. Karczochy wyjąć z wody i podawać z sosem. Najpierw należy oderwać kilka zewnętrznych warstw liści. Następnie liście odrywać, końce
królestwo garówrozpadają się podczas karmelizacji. Ale nawet jeśli kilka plastrów nam się rozpadnie to można odkroić skórkę i użyć ją do dekoracji ciast. Składniki: 1 pomarańcza 1 cytryna 1,5 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Owoce dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować. Do gotującego się syropu włożyć owoce. Gotować
Mama Gotujekilkoma łyżkami rafinowanego oleju, piec w temperaturze 200 stopni ok 40 minut, aż będzie miękka i pomarszczona, pilnować, żeby się nie przypaliła Jajko w koszulce - zagotować wodę w garnku, dodać trochę soku z cytryny oraz soli następnie mieszac intensywnie łyżką, aż powstanie wir od razu do tego wiru wrzucamy jajko (wcześniej wbite do miseczki) czekamy kilka minut w zależności
zdrowa vege kuchniażółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budyń i jeszcze raz całość miksujemy, na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, całość mieszamy łyżką. Rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, po czym przesypujemy mąką i dodajemy do masy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie delikatnie rozprowadzamy
Smakowy Rajsmażymy na ostrym ogniu. Zaś, żeby zrobić pyszną mizerię z ogórków, pamiętajmy aby je pokroić na cienkie plastry posypać solą- zostawić na 1-2godz. odlać wodę, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny, odrobinę cukru, drobno posiekany koperek i kwaśną śmietanę. Dla tych, którzy żyją w biegu można wybrać sos do mizerii knorra, dodać go ze śmietaną i połączyć
Kuchnia Beatylodówce przez 2 tygodnie, a nawet dłużej. Hummus z harissą: 1 szklanka ugotowanej soczewicy 1 ząbek czosnku 1 łyżka harissy 2 łyżki tahiny sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól woda mineralna Wszystkie składniki (poza wodą) miksujemy blenderem na kremową pastę. W trakcie miksowania dodajemy odrobinę wody i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. Hummus
Smakowity Blog Kulinarnypyszny naturalny soczek.......... .--SKŁADNIKI- 10 marchewek ,5 jabłek ,3 pomarańcze ,1-2 łyżki cukru brzozowego- Ksylitol,1 cytryna. -- SPOSOB WYKONANIA , 1-2 szklanki przegotowanej wody. Marchewki ,jabłka i pomarańcze zostawiamy na noc w lodowatej wodzie .Dnia następnego ,obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę .Gotowy sok rozcieńczamy z wodą i ksylitolem ,oraz sokiem z 1 cytryny.GOTOWE.SMACZNEGO
w mojej kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche
Monia miesza i gotujemożna dostosować jego składniki do własnych upodobań i preferencji smakowych. Składniki: 1 szklanka dobrej jakości ketchupu ½ szklanki grubo posiekanej cebuli 1 duży ząbek czosnku ¼ szklanki wody ¼ szklanki sosu Worcestershire ¼ szklanki soku z cytryny ¼ szklanki octu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w rondelku i gotować pod przykryciem przez 30 minut
naRuszcieTo kolejna symboliczna potrawa,która musi pojawić się na wigilijnym stole.Owoce są symbolem płodności i witalności.I tak:-jabłka symolizuja miłość,zgodę i zdrowie-gruszki są
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw
Food Squarełyżka oleju sezamowego,2 łyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego cukru,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,posiekana chili (bez pestek),sok z cytryny do smaku. Przygotowanie:Wakame zalać letnią wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć. Warzywa umyć, odsączyć na sicie, ogórki pokroić w paski obieraczką do warzyw.Wymieszać składniki dresingu.Newelle pokroić na 16 równych kawałków
SzczyptaSmaQoczyszczonej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki oleju plus porcja do smażenia 200 ml mleka Sposób przyrządzenia: Jabłka, sok z cytryny, 15 g cukru i 2 łyżki wody przełożyć na patelnię i dusić ok. 10 minut pod przykryciem do momentu, gdy owoce zmiękną. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką aby nie przywarło
pieprzny smaczekLubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1 filet ryby tołpyga, 4 ziemniaki, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól, zioła prowansalskie, plasterek cytryny. Przygotowanie: Filet tołpygi myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie solimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ziemniaczki gotujemy. Ostudzone kroimy w plasterki. Posypujemy solą i ziołami. Obsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Rybkę
Aga w kuchnipodsuszony skrapiany go delikatnie oliwą, solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor. W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek, 2 łyżeczki zimnej wody, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy pokrojoną sałatę, kurczaka, grzanki, przekrojone na pół pomidorki i starty na grubej tarce żółty ser. Wszystko polewamy
Kulinarne przygody Gatityusunąć pestki Umyte jabłka obrać ze skóry i również drobno pokroić usuwając wcześniej gniazda nasienne W garnku stalowym lub emaliowanym umieścić owoce, wcisnąć sok z cytryn oraz rum, wlać około 2/3 szklanki wody - gotować na małym ogniu do rozgotowania owoców Miękkie owoce przetrzeć przez sito, wsypać cukier i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków
Proste Potrawybyć również zwykłe kakao)2 jajka0,5 szklanki mlekanutellaEwentualnie można dodać paczkę cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka)Lukier:Pół szklanki cukru pudru i troszkę wody lub jak kto woli soku z cytryny :)Wszystkie "mokre" składniki łączymy ze sobą (margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy jajeczka, mleczko, ew. ekstrakt) i tak samo łączymy składniki "suche". Następnie
Emcia Pichciostygnięcia na 1 godz. - herbata nabierze mocy. Po tym czasie napar przelać do dzbanka, dodać sok z limetki i pomarańczy oraz miód. Wszystko razem wymieszać. Uzupełnić wodą mineralną (600ml). Dodać plastry cytrusów (pomarańcza, cytryna, limetka) oraz lód. Delektować się szklanką chłodnego napoju, leżakując na balkonie i podziwiając - wypracowany własnymi dłońmi - balkonowy ogródek warzywny - ale o tym kiedy indziej. :)Niezwykle
Grunt to przepis!pieczenia* 1 cytryna - drobniutko starta skórka 1 łyżka lemon curd 2 łyżki mleka na lukier 3 łyżki granulowanego cukru sok z 1 cytryny na wierzch (opcjonalnie - ja nie dałam) 250g cukru pudru 3 łyżki wody Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W sporej misce ubij mikserem masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie jasna(...)piecz około 25-30 minut, lub do suchego patyczka. Wymieszaj cukier granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce. Ciasto jest już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze warstwę lukru. Wymieszaj cukier puder i wodę - powinna powstać w miarę gęsta pasta. Wyjmij ciasto z foremki i rozsmaruj lukier. Zostaw
Lejdi of the housecytryny pół łyżeczki cynamonu 0,5kg cukru trzcinowego 0,1kg ksylitolu 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej połowa szklanki zimnej wody Przygotowanie: Owoce aronii umieść w garnku i chwilę pogotuj, cały czas mieszając. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Gotuj około 10 minut. Jeśli frużelina już wrze, to dodaj cukry, cynamon i wymieszaj. Gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie mąkę
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńnowy początek, za czas, z którym możemy zrobić naprawdę wszystko. Życzę Wam powodzenia… Składniki: • 2 części Aperolu • 3 części Prosecco • 1 część wody mineralnej gazowanej • 1 część soku cytrusowego (pomarańcza, mandarynka, cytryna) • kostki lodu • pół plasterka pomarańczy do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Do wysokiej szklanki włożyć kilka kostek lodu. 2. Wlać dobrze schłodzone Prosecco. 3. Następnie dolać odmierzoną porcję Aperolu
W mojej kuchnipietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą
Kuchnia Beaty