woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:399/1096)

Gruszki w czekoladzie 148

cytryny SPOSÓB WYKONANIA: Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonek u góry jako dekoracje. Wydrążyć gniazda nasienne. Przygotować kąpiel wodną.  Do garnka wlać wodę, tyle żeby po włożeniu gruszek sięgała na 3/4. Dodać cynamon , cukier, cytrynę i goździki. Zagotować. Dokładnie wymieszać , włożyć gruszki ( na leżąco ). Gotować do miękkości. Ja swoje gotowałam ok. 10 minut, ale gruszki były miękkie. Wyciągnąć

Darcia w kuchni
Królowa sałat 226

cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana 18% Wykonanie: Sałatę myjemy,obsuszamy z wody, następnie  rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski skropimy sokiem z  cytryny, lekko solimy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną dodajemy posiekany drobniutko czosnek, szczypiorek. Wsypujemy cukier, sól oraz pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatę, delikatnie

kgwjanczewo
Mus pomarańczowy. 336

Ponieważ przy pieczeniu torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie

Kulinarny karnet Christophera
Koktajle oczyszczające z buraczkiem i pestkami granatu 210

mrożonej cytryny/opcjonalnie Składniki na koktajl nr. II: 1 burak 1 gruszka/jabłko 1 banan 1/2 szklanki pestek z granatu 1 cm imbiru 200-250 ml wody mineralnej 1 łyżeczka tłuszczu 1 plasterek mrożonej cytryny - opcjonalnie Wykonanie: warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Owoc granatu przekroić na ćwiartki i wybrać palcami pestki odginając białe błonki wszystkie składniki umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. 10387

window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Składniki: ok. 1kg marchewki ( po obraniu ok. 900g) 2 szklanki wody (ok. 500ml wody, tak by zakryć całą marchewkę) 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu do smaku 1-2 czubate łyżki masła (u mnie 100g) 1-2 czubate łyżeczki mąki pszennej 1/4 szklanki zimnej(...)zamiast 20 minut gotowanie może się wydłużyć przez powyższe czynniki nawet do 40 minut). Co jakiś czas przemieszać marchewkę (większość wody powinna odparować). Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do marchewki z groszkiem (Jako, że różne firmy mąk charakteryzują się różną chłonnością, to zawsze na początek rozrabiam jedną łyżeczkę mąki i sprawdzam, czy taka gęstość marchewki

Kulinarne Przeboje
Kurczak w porach 210

posypujemy obficie tymiankiem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotowym bulionem zalewamy mięso. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dusimy około 20 min. pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Pobite gary Barbary
Kisiel z rabarbarem, truskawkami i kokosowym jogurtem 178

porcje * rabarbar- 4 łodyżki  * truskawki- 200 g (poza sezonem skorzystajcie z mrożonych, te z Hiszpanii nadają się tylko do ozdoby ;)) * woda- 1,5 szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki  * sok z cytryny- 1 łyżeczka * jogurt naturalny- około 120 ml (lub śmietanka kokosowa) * wiórki kokosowe- 2 płaskie łyżeczki + ew. do posypania Rabarbar pokroić, wraz(...)przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać ziarenka z wanilii i odstawić na około 15 minut. Wlać szklankę wody, a w pozostałej części wymieszać skrobię ziemniaczaną. Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować max. 2 minuty. Następnie wlać mieszankę skrobiową oraz sok z cytryny i energicznie mieszać, aż do uzyskania klarownej i gęstej konsystencji. Przelać do pucharków. Jogurt wymieszać z wiórkami kokosowymi

Kraina Miodem Płynąca
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 290

ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda  Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru,  kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną(...)pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Kiedy placek wystygnie, przyrządzam lukier. Cukier puder rozrabiam z niewielką ilością wody (w zależności od preferowanej gęstości lukru). Rozprowadzam po powierzchni kruszonki, zostawiam do stężenia. Następnie kroję dość ostrym nożem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Śledzie w oleju z cebulką i ogórkiem kiszonym 116

mała marchewka starta na tarce o dużych oczkach 3-4 liście laurowe  kilka kulek ziela angielskiego grubo mielony pieprz ( można pominąć) trochę soku z cytryny olej około 1 szklanka Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez 2-3 godziny co jakiś czas wymieniając wodę. Następnie śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić na 3 cm kawałki(...)układać kolejno warstwami śledzie, przyprawy, ogórki kiszone i opcjonalnie marchewkę Przelewając każdą warstwę odrobiną oleju. Na koniec zalać całość olejem tak aby zakrywało zawartość słoika i skropić sokiem z cytryny. Odstawiamy na 3-4 dni. Ja jeszcze co jakiś czas obracam słoik do góry dnem aby smaki się idealnie wymieszały. Smacznego :) Ps. Jeżeli wolisz aby cebula była bardziej miękka

Andzia Pichci
Muffinki – bazowy, prosty i szybki przepis na 12 sztuk 224

pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru (opcja, u mnie jest trzcinowy) 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego, wody Dodatki (opcjonalnie): skórka starta z połowy pomarańczy lub cytryny, miąższ z laski wanilii lub kilka kropel dowolnego aromatu U mnie dodatkowo mrożone maliny: łącznie 24 sztuki, po 2 sztuki na każdą muffinkę. Szklanka

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 175

Develey sos musztardowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki tortowej 1,5 szkl bulionu 1 łyżka musztardy DIJON, np. Develey sól pieprz sok z cytryny śmietana koperek Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść z masłem, śmietaną i musztardą. Polędwiczki pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć z obu stron

Trufelkowo
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 408

łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki ½ łyżki ostrej mielonej papryk 1 łyżka miodu 1-2 łyżki kaparów 1-2 twarde kiszone ogórki 50 g masła 1 cytryna 300 g obranych ziemniaków 4 – 5 gałązek świeżego tymianku sól, grubo mielony pieprz, oliwa Sposób przygotowania: Łój wołowy kroimy w drobną kosteczkę, po czym zaczynając od Zimnej patelni wysmażamy(...)dusimy pod przykryciem przez jedną godzinę i dwadzieścia minut. Przed samym końcem dorzucamy pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, doprawiamy startą skórką z cytryny. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę lub w cząstki, na patelnię wylewamy odrobinę wody, układamy ziemniaki, doprawiamy solą i gałązkami tymianku. Przykrywamy przykrywką albo kawałkiem pergaminu namoczonego w wodzie i parujemy ziemniaki do miękkości przez 20 – 25 minut

WojnaNaSmaki.pl
Sernik na zimno z truskawkami 180

pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny  Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe   Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę wody. Ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż masa nabierze lśniącego koloru. W następnej kolejności dodajemy(...)jest jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier. Masa serowa: Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny. Miksujemy aż do połączenia składników. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do masy serowej, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (5 łyżeczek żelatyny zalałam ok 80 ml gorącej wody i energicznie mieszałam aż do całkowitego jej rozpuszczenia). Rozpuszczoną

My simple kitchen
KISIR, czyli kuskus z warzywami 167

ogórek kilka gałązek natki pietruszki kilka gałązek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz chili 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny lub łyżka soku z granatu Przygotowanie Wsypać kuskus do garnka, dodać koncentrat pomidorowy i wlać wrzącą wodę. Przykryć i odstawić na bok na około pół godziny. Pokroić ogórek w kostkę, posiekać pietruszkę i szczypiorek. Zmieszać je z kuskusem

Tureckie Przepisy
Kompot z rabarbaru 149

Kompot z rabarbaru  Składniki:  400 g rabarbaru  1 litr wody  4 łyżki cukru + cukier do osłodzenia gotowego kompotu  1 łyżka cukru waniliowego  1,5 łyżki soku z cytryny  świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy  Przygotowanie:  Rabarbar umyć i pokroić w grube kawałki wielkości ok 1 cm. Na dno garnka wsypać cukier(...)zacznie lekko brązowieć. Dodać rabarbar i mieszać, aż wszystko zacznie się smażyć przez około 2-3 minuty. Powoli wlać wodę i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszać. Ostawić na parę minut. Kompot przelać przelać przez sito do dzbanka i dosłodzić do smaku w razie potrzeby

Aromatyczne Podróże