porcje * rabarbar- 4 łodyżki * truskawki- 200 g (poza sezonem skorzystajcie z mrożonych, te z Hiszpanii nadają się tylko do ozdoby ;)) * woda- 1,5 szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * jogurt naturalny- około 120 ml (lub śmietanka kokosowa) * wiórki kokosowe- 2 płaskie łyżeczki + ew. do posypania Rabarbar pokroić, wraz(...)przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać ziarenka z wanilii i odstawić na około 15 minut. Wlać szklankę wody, a w pozostałej części wymieszać skrobię ziemniaczaną. Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować max. 2 minuty. Następnie wlać mieszankę skrobiową oraz sok z cytryny i energicznie mieszać, aż do uzyskania klarownej i gęstej konsystencji. Przelać do pucharków. Jogurt wymieszać z wiórkami kokosowymi
Kraina Miodem Płynącaekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną(...)pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Kiedy placek wystygnie, przyrządzam lukier. Cukier puder rozrabiam z niewielką ilością wody (w zależności od preferowanej gęstości lukru). Rozprowadzam po powierzchni kruszonki, zostawiam do stężenia. Następnie kroję dość ostrym nożem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimała marchewka starta na tarce o dużych oczkach 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego grubo mielony pieprz ( można pominąć) trochę soku z cytryny olej około 1 szklanka Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez 2-3 godziny co jakiś czas wymieniając wodę. Następnie śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić na 3 cm kawałki(...)układać kolejno warstwami śledzie, przyprawy, ogórki kiszone i opcjonalnie marchewkę Przelewając każdą warstwę odrobiną oleju. Na koniec zalać całość olejem tak aby zakrywało zawartość słoika i skropić sokiem z cytryny. Odstawiamy na 3-4 dni. Ja jeszcze co jakiś czas obracam słoik do góry dnem aby smaki się idealnie wymieszały. Smacznego :) Ps. Jeżeli wolisz aby cebula była bardziej miękka
Andzia Pichcipieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru (opcja, u mnie jest trzcinowy) 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego, wody Dodatki (opcjonalnie): skórka starta z połowy pomarańczy lub cytryny, miąższ z laski wanilii lub kilka kropel dowolnego aromatu U mnie dodatkowo mrożone maliny: łącznie 24 sztuki, po 2 sztuki na każdą muffinkę. Szklanka
Zasmakuj KuchniDeveley sos musztardowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki tortowej 1,5 szkl bulionu 1 łyżka musztardy DIJON, np. Develey sól pieprz sok z cytryny śmietana koperek Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść z masłem, śmietaną i musztardą. Polędwiczki pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć z obu stron
Trufelkowołyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki ½ łyżki ostrej mielonej papryk 1 łyżka miodu 1-2 łyżki kaparów 1-2 twarde kiszone ogórki 50 g masła 1 cytryna 300 g obranych ziemniaków 4 – 5 gałązek świeżego tymianku sól, grubo mielony pieprz, oliwa Sposób przygotowania: Łój wołowy kroimy w drobną kosteczkę, po czym zaczynając od Zimnej patelni wysmażamy(...)dusimy pod przykryciem przez jedną godzinę i dwadzieścia minut. Przed samym końcem dorzucamy pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, doprawiamy startą skórką z cytryny. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę lub w cząstki, na patelnię wylewamy odrobinę wody, układamy ziemniaki, doprawiamy solą i gałązkami tymianku. Przykrywamy przykrywką albo kawałkiem pergaminu namoczonego w wodzie i parujemy ziemniaki do miękkości przez 20 – 25 minut
WojnaNaSmaki.plpudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę wody. Ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż masa nabierze lśniącego koloru. W następnej kolejności dodajemy(...)jest jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier. Masa serowa: Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny. Miksujemy aż do połączenia składników. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do masy serowej, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (5 łyżeczek żelatyny zalałam ok 80 ml gorącej wody i energicznie mieszałam aż do całkowitego jej rozpuszczenia). Rozpuszczoną
My simple kitchenogórek kilka gałązek natki pietruszki kilka gałązek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz chili 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny lub łyżka soku z granatu Przygotowanie Wsypać kuskus do garnka, dodać koncentrat pomidorowy i wlać wrzącą wodę. Przykryć i odstawić na bok na około pół godziny. Pokroić ogórek w kostkę, posiekać pietruszkę i szczypiorek. Zmieszać je z kuskusem
Tureckie PrzepisyKompot z rabarbaru Składniki: 400 g rabarbaru 1 litr wody 4 łyżki cukru + cukier do osłodzenia gotowego kompotu 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić w grube kawałki wielkości ok 1 cm. Na dno garnka wsypać cukier(...)zacznie lekko brązowieć. Dodać rabarbar i mieszać, aż wszystko zacznie się smażyć przez około 2-3 minuty. Powoli wlać wodę i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszać. Ostawić na parę minut. Kompot przelać przelać przez sito do dzbanka i dosłodzić do smaku w razie potrzeby
Aromatyczne Podróżesosie własnym 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta od tuńczyka) sok i skórka z jednej ekologicznej cytryny (niewoskowanej) dwie duże garście świeżej rukoli przyprawy: 1/2 ząbka czosnku, chilli w płatkach (opcjonalnie), sól W dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron. Solimy i gotujemy spaghetti zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, do dużej miski(...)wsypujemy odsączonego tuńczyka i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny (najlepiej niewoskowanej) i wyciskamy z niej sok. Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, wyciśnięte pół ząbka czosnku oraz po dużej szczypcie soli i (jeśli używamy) – płatków chilli. Dodajemy dwie łyżki wody z gotującego się makaronu i mieszamy. Ugotowany makaron odlewamy (nie przelewamy wodą!) i od razy wkładamy
Poezja smakuMlekovita , 180 ml śmietanki Polskiej 36% Mlekovita Dodatkowo: 4 banany 220 ml śmietanki Polskiej 36% Mlekovita cukier waniliowy sok z cytryny do skropienia bananów Wykonanie: Cukier wsypujemy do garnka z grubszym dnem, dodajemy wodę i podpalamy gaz. Czekamy aż cukier nam się rozpuści i zacznie się karmelizować. Trwa to ok 15 min. Należy pilnować aby nie przypalić(...)blaszkę/tortownicę. Ja wcześniej wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Odstawiamy ją na 30 min w chłodne miejsce. Banany obieramy i kroimy w plastry i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na spodzie ciasta wylewamy odrobinę wystudzonego i dość gęstego sosu karmelowego. Układamy warstwę bananów, polewamy je sosem, układamy banany i na końcu ponownie sos. Śmietanę ubijamy na sztywno
Malinowe Pocałunkiwyparzyć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Dżem z truskawek bez cukru Przygotowanie: Truskawki oczyszczam z szypułek i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Następnie truskawki przekładam do garnka i dodaję sok z cytryny, garnek stawiam na gazie i smażę dżem. Smażenie dżemu truskawkowego: Na początku truskawki mieszam dość intensywnie, tak żeby puściły sok. Gdy już puszczą(...)używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł. Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku. Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 - 30 minut w zależności od wielkości słoika. Po pasteryzacji
Uwaga Babcia Gotujeproporcje. Zapraszam do spróbowania:). Składniki: 25 dag moczonej przez noc i ugotowanej cieciorki (1 miarka ciecierzycy, 4 miarki wody) 2 filiżanki przegotowanej lub mineralnej wody 3-4 łyżki octu winnego lub sok z cytryny 2 łyżki soli czosnkowej* 10 dag pasty sezamowej tahina 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju sezamowego (lub 2 łyżki oliwy) *Używam soli czosnkowej zamiast
Qlinarnie i Qlinarnieoraz proporcje innych składników wg instrukcji w stylu "tak aby było dobrze" czy też "albo więcej" :) Składniki: 0,5l spirytusu, 0,5 wody (przegotowanej), kwiaty mniszka lekarskiego (spójrz niżej) , 1,5 cytryny, 100g miodu. Potrzebną ilość kwiatów mniszka trudno określić czy liczbą czy masą, więc najlepiej posłużyć się objętością, bo sypnęliśmy wg uznania... czy też powiedzmy sobie(...)cytryną (1,5 sztuki w tym przypadku) zapełniły go do połowy. Dalej przepis idzie prawie jak w wierszyku z posta_trailera - pt.: Sałatka czy herbatka...? :) Zebrane najlepiej o poranku mniszki zalać w spirycie. Interesują nas oczywiście tylko żółte kwiaty, choć do rozdzielania ich od zielonych części jakoś nie było wielkiego zapału, więc do zalewu trochę się ich dostało. Z wody
Delicious Titbitsmasło - 1/2 kost proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować. Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować. Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze utrzeć. Postawić
Kuchnia Danusi