pecorino romano (można zastąpić parmezanem) - 2 żółtka - pęczek natki pietruszki - łyżka masła - łyżka oliwy - sól i pieprz do smaku - łyżka soku z cytryny - 8-10 gniazd makaronu tagliatelle Makaron gotuję al'dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy. Cebulę i czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę i czosnek. Smażę chwilę(...)spore, bo podczas smażenia znacznie stracą na objętości. Grzyby dodaję do zeszklonej cebuli i czosnku, skrapiam sokiem z cytryny, przykrywam i duszę na średnim ogniu ok 10 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę zwiększam ogień i smażę aż woda odparuje, a grzyby się zarumienią. Dodaję śmietankę, zmniejszam ogień i gotuję, aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki, sól i pieprz
Cook&Lovekońcówek, lekko obrać, obtoczyć w łyżce oliwy, lekko posolić i zgrillować na patelnie grillowej (mozna też podpiec w piekarniku). Przestudzone szparagi pokroić w kawałki. Do miseczki dodać sok z cytryny, miód i sól, dobrze wymieszać. Dodać oliwę i zmieszać na jednolity sos. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni Do miski przełożyc przestudzoną kaszę, szparagi, posiekany szczypiorek, płatki migdałów i pokruszoną(...)sosie z nerkowców ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 ogórek, 2 pomidory pęczek rzodkiewek ½ czerwonej cebuli 1 papryka 1 duża marchewka SOS: ½ szklanki nerkowców (namoczonych w wodzie na 2 godziny) 2 łyżki soku z cytryny 125 ml mleka kokosowego 1 posiekany ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Kaszę gryczana ugotować na sypko. Ogórek i rzodkiewki pokroić w półplasterki
Cooking for Emilypaseczki puszka krojonych pomidorów 400 g 100 ml mleczka kokosowego pół pęczka kolendry sok z 1/4 cytryny sól, pieprz do smaku ryż jaśminowy, 300 ml sól skórka z kawałka cytryny goździk szczypta cynamonu liść laurowy po łyżeczce masła i oliwy Indyka kroimy w sporą kostkę, obsypujemy przyprawami i solą. Mieszamy. Masło rozpuszczamy na patelni. Wkładamy kawałki indyka i smażymy(...)ryż (tak by wchłonął tłuszcz). Zalewamy 500 ml wody, dorzucamy goździk, skórkę, szczyptę cynamonu, listek i solimy. Gotujemy ok 15 minut aż ryż całkiem wchłonie wodę i będzie miękki. Curry dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dorzucamy posiekaną natkę kolendry. Mieszamy. Podajemy z aromatycznym ryżem, posypane listkami kolendry
Dzieje kuchennej Wiewióryholenderski: 4 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny 70 g masła Sól, pieprz + rzeżucha, kiełki, szczypiorek Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Kroimy na pół. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny przez 5 minut. Masło roztapiamy w rondelku. Zbieramy i wylewamy biały nalot. Gorące masło wlewamy stopniowo do żółtek ciągle miksując. Miksujemy przez
Czarnawisienkarazy dziennie, po 5 ml jednorazowo . Umyj dokładnie owoce, niedojrzałe wyrzuć, wsyp owoce do garnka. Owoce czarnego bzu zasyp cukrem i dolej wody. Gotuj przez kwadrans na dużym ogniu, kiedy owoce popękają, dodaj sok z cytryny. Odcedź i przelej sok do wyparzonych szklanych butelek. Butelki z sokiem włóż do garnka, zalej wodą, gotuj przez 20 minut, po gotowaniu wyjmij
Kurnikowosoku z cytryny świeżo wyciśniętego orzechy pekan (dowolna ilość) Składniki sosu: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Sałatę umyłam, osuszyłam z nadmiaru wody. Gruszki obrałam pokroiłam na ósemki, wycięłam gniazda nasienne i żeby nie ściemniały skropiłam sokiem z cytryny. Ser pokroiłam w niezbyt dużą kostkę. Orzechy
Kuchnia u KrysiJeśli chcecie koktajl dodajcie szklankę kefiru, maślanki, mleka. Może szczyptę cynamonu i kilka borówek. Czemu nie? Na zdrowie:) Składniki: 3-4 kiwi szklanka wody Przygotowanie: kiwi przekrawam na pół, każdą połówkę wyciskam ręcznie na wyciskarce do cytryny, dzięki czemu wycisnę sok także z miąższu blisko skórki, wlewam do głębszego naczynia, mieszam z wodą, piję od razu
Zasmakuj Kuchnipęczki botwiny (buraczki będą do zupy) 2 marchewki 100 g pietruszki ( korzeń) 4 ząbki czosnku 3 szczypty suszonego tymianku 1500 ml zimnej wody sól pieprz biały mielony szczypta ( do wołowiny ) sok z cytryny ( do smaku) śmietana 30% 200 ml wołowina 400 g (chuda najlepsza) Wykonanie: Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem ,posypujemy(...)zalewamy wodą, dodajemy marchew,,pietruszkę startą na wiórka i gotujemy na małym ogniu koło 30 minut do powstania wywaru. Wyjmujemy mięsko( podsmażam je aby tylko złapało troszkę gorąca i podaje osobno z ziemniaczkami ) i dodajemy buraczki z botwinki starte na wiórka oraz botwinkę pokrojoną drobno. Gotujemy do momentu gdy wszystko będzie miękkie. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku
Różowa kuchniaquinoy 1 szklanka mrożonego groszku Bonduelle już przygotowanego na parze 80 ml mleka kokosowego 3 garście świeżej mięty 6 łyżeczek erytrolu 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżeczek żelatyny 1 gram agaru 300 ml wody pół szklanki oleju (do przygotowania kawioru) młode listki mięty i jadalne kwiaty (do ozdoby) Wykonanie: Olej należy bardzo dobrze schłodzić(...)lodówce, lub w zamrażalce jeśli zależy nam na czasie. Miętę zaparzamy 300 ml gorącej wody, a następnie słodzimy 2 łyżeczkami erytrolu. Tak przygotowany napar przecedzamy i dzielimy na 3 równe części po 100 ml. W jednej z nich rozpuszczamy starannie półtorej łyżeczki żelatyny (napar musi być gorący) Wlewamy do półkulistych foremek silikonowych i gdy przestygnie odstawiamy do lodówki, aby galaretka
Quinoa Raz!marchewki 2 małe ,lub jedna duża cytryna 3 średnie jabłka pęczek zielonej naci pietruszki opcjonalnie owoce goji Wykonanie Marchewkę oczyścić ,jabłka pokroić na ćwiartki ,a cytrynę na cząstki,liście natki wypłukać pod bieżącą wodą .Następnie wszystko po kolei , przepuścić przez wyciskarkę i cieszyć się z rana świeżym pysznym sokiem:)) Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia(...)Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki.Cytryny mają silne działanie antybakteryjne działają przeciw wirusowo i wspomagają układ odpornościowy. „ myją od wewnątrz” cały układ pokarmowy i wątrobę. Cytryny to także kopalnia składników odżywczych. Znajdziesz w nich witaminę C, B-kompleks, wapń, żelazo, magnez, pektyny, potas, a nawet błonnik. (Jako ciekawostka: cytryny zawierają więcej potasu niż jabłka czy winogrona
w mojej kuchniNaleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła lub oleju ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Farsz: 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą(...)zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy szpinak. Powinien on zacząć zmniejszać swoją objętość. Smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje
Poezja smakuszklanka bulionu pieprz, sól Sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżka masła klarowanego 200 ml śmietany 30% pęczek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju sól Wykonanie: Pulpeciki: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie(...)minut. Następnie dodajemy 4-5 łyżek bulionu z pulpecików oraz śmietankę. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem kurkowym. Wierzch
Kuchnia MagdaLenytorebka ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 400ml kubek mleka 2 kubki wiórków kokosowych 1 laska wanilii 0,5 kubka brązowego cukru 0,5 kubka rumu sok z 1 cytryny 2 łyżki budyniu waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy z połową mleczka kokosowego i laską wanilii pozbawioną ziarenek, wsypujemy ryż i wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej kremowej masy Mango(...)miękkości. Zalewamy rumem i flambirujemy. Po czym blendujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy drugi sos- mianowicie gotujemy mleczko kokosowe z ziarenkami wanilii, rozrobionym w pół kubka wody budyniem, pozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał. ryż wkładamy do filiżanek i wykładamy na talerzyki, dekorujemy sosem mango i kokosowym Smacznego! P.S deser można
Luźna KuchniaPstrąg jest rybą słodkowodną, żyjącą w zimnych, czystych, dobrze natlenionych, wartkich wodach. W środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej, Europie i w Północnej części Azji. W sklepach i marketach znajdziecie pstrąga tęczowego pochodzącego z hodowli, jednak nie musicie się obawiać o jego jakość. Ryba ta potrzebuje do życia warunków takich jak w środowisku naturalnym - nie ma więc mowy o brudnych(...)pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. W nacięcie na brzuchu wkładamy natkę pietruszki, kawałek cytryny i ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
W kuchni Katie