Składniki : 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku 1 płaska łyżeczka otartej skórki z cytryny szczypta mielonego cynamonu 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody Sposób wykonania : C ytrynę dokładnie umyj ( np. szczoteczką pod bieżącą wodą ), sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce. Do szklanki ciepłej wody dodaj wszystkie składniki, wymieszaj, wypij. Pij ten napój 3 razy dziennie(...)spożywanie tej przyprawy przynajmniej raz dziennie podkręca metabolizm i pomaga zredukować tkankę tłuszczową. Kminek pomaga także pozbyć się wzdęć. Pozostałe składniki tego napoju także nie są przypadkowe. Cytryna oczyszcza organizm z toksyn oraz pobudza metabolizm. Imbir doskonale rozgrzewa, tym samym pomaga spalać zbędną tkankę tłuszczową. Ważnym elementem napoju jest również cynamon regulujący poziom glukozy we krwi
Przepisy i porady kulinarneginem i tonikiem składniki: 6-8 piersi z kurczaka pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę marynata: 1 drobno posiekana cebula 1 szklanka wody 1 szklanka ginu ¼ szklanki Toniku ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii przygotowanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać kawałki kurczaka i marynować nie dłużej niż(...)najmniej godzinę w zimnej wodzie) i grillować na średnim ogniu 4-6 minut z każdej strony (raz obracając). Pozostałą marynatę możemy zagotować w garnku i ją zredukować do konsystencji sosu. Podawać szaszłyki z takim właśnie sosem. Wędzony łosoś z martini i wódką składniki: około 1 ½ kg łososia 6 gałązek świeżego kopru ¼ szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki wódki ¼ szklanki martini
naRuszciedanie nie tylko smaczne, ale stosunkowo szybkie i proste w wykonaniu. Składniki: 1 filet z kaczki 100g dyni 100g ziemniaka 100g masła 1 żółtko 1/2 cytryny 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżka wody szałwia sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Łyżkę oleju mieszamy z łyżką wody, startym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i szałwii. Skórę na filecie z kaczki nacinamy(...)oraz sos. Dynię i ziemniaki odlewamy, pozostawiając odrobinę wody. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz ok. 50g masła. Ucieramy całość na gładkie puree. Pozostałą część masła rozpuszczamy w rondelku. Żółtko wybijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i szybko ucieramy dodając pomału roztopione masło. Powstałą emulsję doprawiamy otartą skórką z cytryny oraz sokiem z połówki cytryny. Na talerz wykładamy puree
Jacob Tastespapryka pokrojona w kostkę - 1 marchewka pokrojona w plasterki - 1/2 łyżeczki suszonego oregano*** - sól morska i świeżo zmielony pieprz - szklanka przecieru pomidorowego + 1/2 szklanki wody**** - 100 g suszonych śliwek grubo pokrojonych - sok z połówki cytryny - pietruszka do posypania Podgrzej trochę oliwy w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją przez ok. 10 minut, mieszając od czasu(...)dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz przecier pomidorowy i wodę. Dopraw wszystko solą, pieprzem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Podaj np. z ryżem. *Zrobiłam
Corner With Recipesświeżo zaparzonej kawy - ja użyłam świeżo mielonej kawy i zaparzacza ciśnieniowego- można również opcjonalnie użyć kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru pudru Mus bananowy: pół banana kilka kropli soku z cytryny 100 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: odrobina startej czekolady deserowej Przygotowanie: Galaretka kawowa: 1. Żelatynę zalać ciepłą wodą(...)Banana zblendować na gładki mus. 2. Połowę śmietanki ubić na sztywno z pół łyżeczki cukru pudru. Drugą część delikatnie zmieszać z drugą połową cukru pudru i sokiem z cytryny- nie ubijać. 3. Na galaretkę położyć mus bananowy, 4. Polać śmietanką 5. Na środek dać po 1-2 łyżki ubitej śmietany 6. Posypać utartą deserową czekoladą Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyPozdrawiam Was gorąco. Składniki: 200g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych ( małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Rodzynki(...)obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz
Apetyt na Zielonegęste do każdego koktajlu dodajcie wody mineralnej. Nie napisze tu ile dokładnie należy dodać gdyż to wszystko zależy od Waszych składników, ich soczystości i zawartości w nich wody. Dolewając wody musicie robić to na oko :) ** Ja nigdy nie obieram jabłek ze skórki, gdyż to własnie w niej jest najwięcej witamin oraz cennego błonnika, dlatego tylko dobrze umyj jabłka i pokrój(...)jabłko - 1 szt cytryna -1 plasterek ok. 1 cm Kiwi obierz i pokrój na mniejsze kawałki, jabłko pokrój na cząstki pozbywając się gniazda, plasterek cytryny obierz ze skórki. Wszystko zmiksuj/zblenduj pod koniec dodaj wodę mineralną niegazowaną jeżeli chcesz by sok był mniej gęsty. 2. Odżywczy Jarmuż + seler naciowy + jabłko + pomarańcza Seler naciowy to jeden z głównych
Wylizany Rondelcytryny z połowy cytryny Rabarbarowy wierzch 4 łodyga rabarbar 4 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 łyżka tapioka lub mąka ziemniaczana Sposób przygotowania Spód Składniki na spód dokładnie miksujemy aż powstanie dość zwarta, lepka masa. Wykładamy nią spód i boki formy o średnicy ok. 20-22 cm. Wstawiamy do lodówki. Nadzienie jaglane Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku(...)dolewając więcej płynu niż podano w instrukcji. Gdy kasza się rozgotuje zdejmujemy z ognia, czekamy aż chwilę ostygnie. Dodajemy miód i sok z cytryny i dokładnie miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt sucha dodajemy trochę wody lub mleka, a jeśli za rzadka - mąki kokosowej. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki. Rabarbarowy wierzch Łodygi rabarbaru obieramy
Kucharzycaproszku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 100 ml wody 1 łyżka oleju Liście sałaty, 2 pomidorki cherry 2 ćwiartki cytryny ½ cebuli Wykonanie. W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy. W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia(...)Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2 h do lodówki. Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny. Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami
Kulinarny karnet Christopheraząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie) sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia Sposób przygotowania: 1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy(...)laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości buraków, a następnie dodajemy zagrzany delikatnie rosół. Podgrzewamy całość razem, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia na ok 1 godzinę, po tym czasie przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli potrzeba- dokwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Ponownie podgrzewamy, pamiętając
Kuchnia w czekoladziecytryny. Gotujemy wszystko razem na średnim ogniu, do odparowania 1/5 – 1/4 płynu. Sos powinien widocznie zgęstnieć. Nie będzie bardzo gęsty, powinien mieć konsystencję lejącego miodu lub melasy. Próbujemy – dosalamy i pieprzymy. Jeśli sos nie chce gęstnieć – bo użyliście mleka w wersji fit zamiast tłustej śmietany dla kuchennych rozpustników – dodajemy do niego pełną łyżeczkę dowolnej skrobi wymieszanej z łyżką zimnej wody(...)wymieszane pół na pół 300ml rosołu drobiowego 35-40g startego parmezanu 2 łyżki stołowe drobnych kaparów z zalewy 4-5 cieniutkich plasterków cytryny, ze skórką 1 pełna łyżeczka skrobi + 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz
Karo in the Kitchengotuję według instrukcji, pod koniec dodaję 1 łyżeczkę oliwy. Ugotowaną kaszę przekładam do miski. Ogórka konserwowego, paprykę, ogórka , kroję w kostkę, kukurydzę odsączam z wody, dodaję do kaszy. Sałatkę skrapiam oliwą i sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem, na wierzch sypię posiekany szczypiorek. #sprytnieizdrowo #krakus
Kukuleczkiwody lodowatej, cukier. Jeśli ciasto ma być wytrawne np. do quiche dodaję wtedy sól. mąka owsiana 500 gram (Provena) masło 200 gram woda zimna 3 łyżki jabłka nierozpadające się 6 sztuk ( u mnie Champion) sok z połowy cytryny cukier trzcinowy 1 szklanka mielony cynamon 1 łyżeczka kardamon 1 łyżeczka Mąkę wyspałam do malaksera dodałam zimne masło pokrojone w grubą kostkę(...)dodałam łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam lodowatej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię aluminiową, włożyłam do lodówki na 30 minut. Jabłka obrałam , podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Skropiłam sokiem z cytryny. Wsypałam cukier i cynamon. Połowę ciasta rozwałkowałam do formy, wyłożyłam nim dno i boki, wyłożyłam jabłka, a wierzch przykryłam resztą ciasta
AZgotuj!łyżek kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka kolendry sól, pieprz ziołowy Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło, solimy i zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy jajka i resztę
Qchnia po prostuCiecierzycę przepłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień dolewamy wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy wodę, dodajemy puree z dyni, czosnek, pastę sezamową tahini, sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy opcjonalnie oliwę z oliwek i miksujemy. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą, słodką
Domowy Smak Jedzeniacytryny majonez LIGHT jogurt naturalny natka pietruszki ************************** Sałatę umyć ,osuszyć i porwać na kawałki ,ułożyć na półmisku.Pieczarki umyć i obgotować w wrzącej wodzie 4-5 minut,odcedzić , przekroić na pół , skropić sokiem z cytryny i zostawić na kilka minut.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w plastry.Jogurt wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukier waniliowy, 1 łyżeczka sok z cytryny, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta Składniki na polewę cukier puder, 90g sok z cytryny, 1 łyżka Przygotowanie Listki szpinaku płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy szpinak, zalewamy olejem. Miksujemy na gładką masę. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy sok z cytryny
Gotowanie moimi oczami