TARTA WIŚNIOWA – BEZ PIECZENIA 173przygotowane ciasto i odstawić ponownie do lodówki. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody i wlać do gotujących się wiśni. Jeżeli frużelina będzie za rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej z wodą. Wystudzoną frużelinę wyłożyć na krem. Ciasto przechowywać
Pieguskowa Kuchnia
CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI 188ubić na puszysty krem. Wyłożyć na ostudzona bezę. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody i wlać do gotujących się wiśni. Dosłodzić w razie potrzeby i gdyby była zbyt rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej wodą. Wystudzoną frużelinę wyłożyć
Pieguskowa Kuchnia
Sernik na zimno z dżemem 277dżemu brzoskwiniowego 2 opakowania herbatników płatki migdałów lub wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno. Do utartego sera dodajemy ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym
kgwjanczewo
Prosta sałatka z awokado, jajkiem i orzechami laskowymi w dressingu miodowo - musztardowym 189feta kawałek czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Gotuję w garnku wodę. Jajko wbijam do miseczki a następnie przelewam do gotującej się wody. Jajko wyławiam po 2 minutach. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni i siekam. Sałatę kroję
Mango Papaja
SAŁATKA DOMOWA Z BURAKÓW ZASMAŻANA 208Sposób przygotowania: Buraki wyszorować, ugotować w skórkach, odlać, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do smaku sól, cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Przełożyć na patelnię, podsmażyć do odparowania wody. Na drugiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. Złocistą zasmażkę dodać do buraków na patelni, wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć do połączenia składników
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto cielak 302przygotować lukier do ciasta? Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą w kubku za pomocą łyżeczki (ok. 3/4 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem z cytryny lub pomarańczy). Smarujemy ciasto lukrem, obsypujemy posypką czekoladową i po ostudzeniu kroimy na porcje. The post Ciasto cielak appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majonez z aquafaby i oleju rzepakowego 324Ilość: 0,5 l. Czas przygotowania : 10 min . Składniki: – 1/2 szklanki zimnej wody z ciecierzycy z puszki (może być również woda po gotowaniu ciecierzycy), – 1 łyżka soku z cytryny, – 2 łyżeczki musztardy, – 1 łyżeczka płatków drożdżowych, – 1/4 łyżeczki czarnej soli (może być zwykła, jednak czarna sól nadaje jajeczny smak), – szczypta pieprzu
Podwójnaporcja
Jak pozbyć się zapachu przypalonej potrawy. 224celu pozbycia się zapachu przypalonej potrawy z pomieszczenia, należy wlać do garnka około litra wody, zagotować. Gdy woda się zagotuje wrzuć do niej kilka plasterków cytryny i gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka, kilkanaście minut, aż zapach gotowanych cytryn usunie z mieszkania nieprzyjemną woń przypalonej potrawy. Z amiast plasterków cytryny możesz użyć plastrów z pomarańczy
Przepisy i porady kulinarne
Smoothie – pogromca tłuszczu 217chcą wspomóc się naturalnie w zrzucaniu zbędnego tłuszczu do przygotowania tego oto smoothie:-) Składniki: garść truskawek jabłko połowa czerwonej papryki pół łyżeczki papryczki chilli połowa cytryny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umyj pod bieżącą wodą. Zmiksuj. Podawaj schłodzony
wysmienity
Okoń nilowy w sosie węgierskim 184głównej Składniki 400 g filetu okonia nilowego sól pieprz grubo mielony mąka Sos : 1 cebula pół łyżki masła półtora łyżki mąki pół szklanki wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki śmietany sok z cytryny sól cukier mielona papryka olej do smażenia Przygotowanie Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem
R'n'G Kitchen
Aromatyczne śledzie oleju 200laurowe -po kilka ziaren pieprzu i jałowca -łyżeczka majeranku -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej -płaska łyżeczka cukru Śledzie zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru, wymieszać
Kulinarne przemyslenia
Amerykańskie pączki. 230pączusie wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Gdy pączki stygną przygotowujemy lukier. LUKIER: 200 g przesianego cukru pudru 36-40 g wody (lub przegotowanego zimnego mleka, lub soku z cytryny) Do przesianego cukru dodajemy 36 g płynu, mieszamy. Gdy lukier jest za gęsty dodajemy pozostały płyn (około 4 g). Lukier powinien mieć konsystencję
Rozpustne gotowanie
Babeczki pistacjowe 180szklanki cukru 190 g mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki śmietany 12% na lukier: 2-3 łyżki wody 150 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę . Dodawać po jednym jajku dokładnie po każdym miksując. Na małych obrotach miksera stopniowo dodawać
Pysznie & Pięknie
Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami 187jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić ok 3-5 minut. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch ząbków czosnku, szczypty kminku. Potłuc dodając odrobinę
Gaździnka warzy
MAKARON Z POLĘDWICZKĄ W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 249garść posiekanego szczypiorku, 1 cm posiekanego imbiru, 2 mniejsze ząbki czosnku, mała cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, łyżka oleju; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji. Polędwiczkę oczyszczam z włókien, kroję w kawałki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące. Przygotowuję
JejKuchnia