woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:412/1096)

Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 162

foremek o średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej, 1 jajko, kurki: 1 łyżka masła, 100 g świeżych kurek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, masa: 250 g tłustego serka kanapkowo - sałatkowego , 2 jajka, 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: masło(...)Kurki oczyszczamy, jeśli są duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku

Moniki Smakołyki
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 136

pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany     Lukier cytrynowy: 2 białka 80 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru wody a następnie pokroiłam. Morele i śliwki w słupki a orzechy posiekałam. Część bakalii można zostawić(...)Masę przełożyłam na waflowy spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut.   Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka.   Po zastygnięciu lukru na mazurku przełożyłam go na paterę

Kuchnia u Krysi
Świąteczne ciasto czekoladowo - cytrynowe 435

Właściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru - ciasto jest fajną alternatywą dla wszystkich ciast czekoladowych z pomarańczami, bo choć smaczne - mogą się w końcu każdemu znudzić. To jak, skusicie się w te Święta na małą zmianę? :) Składniki (na ciasto): 1 kostka masła 82% (200 gramów) 6 łyżek stołowych wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier(...)mlecznej czekolady 50 g masła 1 łyżka miodu 250 ml śmietanki 30% Składniki (na wierzch): około 300 gramów Maltesers  cukier puder sok z ½ cytryny czekoladowe gwiazdki lub inne ozdoby z czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą a cukry rozpuszczą

Garniec Magalie
Sernik z jabłkami i rabarbarową galaretką 145

jajka 1/2 szkl śmietany 30% 200 g cukru 2 łyżki mąki duszone jabłka: 3 jabłka 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny wierzch: 1  napój jabłko rabarbar Hortex (500 ml) 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy(...)stopniach w kąpieli wodnej przez 60 minut. Studzimy. jabłka duszone:  Jabłka kroimy w małą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż jabłka zmiękną. Studzimy wierzch: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Sok podgrzewamy i mieszamy w nim rozpuszczoną żelatynę.  Przestudzony wylewamy na zimny sernik, odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Młoda kapusta duszona z marchewką 156

kapusty jest u nas mile widziana. Tym razem zrobiłam ją z marchewką. Składniki: 1 nieduża główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula olej woda 1 łyżeczka kminku ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz odrobina cukru mąka do zagęszczenia Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych(...)mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Gdy kapusta jest już prawie miękka, dodać marchewkę oraz kminek. 4. Na patelni zrobić zasmażkę, odrobinę oleju rozgrzać, dodać łyżkę mąki, wymieszać, lekko przyrumienić i dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać. 5. Na koniec doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobinką cukru (podkręci on smak kapusty). Można też dodać

Kuchnia domowa Ani
Owocowe babeczki bez pieczenia (wegańskie, bez cukru, bezglutenowe) + Blender N’OVEEN 136

ułatwiająca odmierzanie proporcji. OWOCOWE BABECZKI Składniki: 70 g płatków jaglanych (błyskawicznych) 130 g daktyli 1 łyżka kakao 100 g migdałów 2 małe banany sok z cytryny owoce (kiwi, mandarynki) Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Płatki jaglane zmiel na mąkę. Do odcedzonych daktyli dodaj zmielone płatki jaglane i kakao. Całość wymieszaj i wyrób ciasto

Via Gusto
Lody Malinowe Domowe 303

którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g malin ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe  ( nabyłam w sklepie internetowym(...)cukier się rozpuści. Nie zagotowujcie raczej ;) Rondelek wstawiłam do komory zlewu napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone maliny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka

Blondynka Gotuje
Lody Jeżynowe Domowe 164

którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam w sklepie internetowym) maczek(...)cukier się rozpuści. Nie zagotowujcie raczej ;) Rondelek wstawiłam do komory zlewu napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka

Blondynka Gotuje
Czerwone banany… 183

jabłkami. Składniki. 2 banany czerwone 1 jabłko ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki chilli ½ łyżeczki kardamonu 1 łyżka cukru brązowego 1 cytryna 1 łyżeczka masła Wykonanie. Banany pokroić i skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian plastry bananów i jabłka. Wszystkie przyprawy wymieszać z cukrem i posypać owoce. Zapiekać 8-10 minut(...)skórę, a nawet wygładzają drobne zmarszczki. Maseczka ujędrniająca. ½ banana 1 łyżeczka słodkiej śmietanki 5 kropel soku z cytryny Rozgnieciony banan wymieszać ze śmietanką i cytryną. Nałożyć na twarz i szyję .Po 15 minutach zmyć letnią wodą, osuszyć i nałożyć krem. Maseczka odżywiająca. 1banan 1 łyżeczka oliwki z pestek winogron lub oliwy z oliwek Składniki wymieszać, nałożyć na twarz i szyję

Kulinarny karnet Christophera
Faszerowane gruszki na 2 sposoby 130

zdjęciu wyżej. Gruszki mogą delikatnie ściemnieć, ale po upieczeniu nie będzie tego widać. Jeżeli macie gruszki słodkie można je skropić sokiem z cytryny. Miód - jeżeli jest twardy należy słoiczek wstawić do ciepłej wody, powinien się rozpuścić. 1. FARSZ Z WĄTRÓBKI: Wątróbkę należy umyć, odsączyć i pokroić w zgrabną kostkę, Cebulę i salami również kroimy w niewielkie kwadraciki. Rozgrzewamy patelnię(...)wątróbkę z cebulką. Po kilku minutach dodajemy salami i podlewamy odrobiną wody (może być bulion, jeśli akurat macie) i podduszamy przez kolejne 5 min.. Doprawiamy solą i pieprzem.  Farszem wypełniamy gruszki, i smarujemy miodem ,(najlepiej wykonać to silikonowym pędzelkiem) skrapiamy sokiem z cytryny i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min.* Miód skarmelizuje

Kuchnia od dwojga
Łosoś w sosie cytrynowym 129

żółtą część. Resztę wyciskamy do szklanki. 3. Na patelni podsmażamy łyżkę masła i łyżkę mąki. 4. Dodajemy 1/2 bulionu rozpuszczonego w 1/2 szklance gorącej wody. 5. Dodajemy śmietanę 12%. 6. Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Całość cały czas mieszamy, aż zrobi się sos o gęstej konsystencji. Wsio!:) fot. Aga Prus fot. Aga Prus fot. Aga Prus

Kuchnia smaków
Pieczone brokuły 71

Potrzebujesz 1 duży brokuł  60 g masła  parmezan lub kozi ser do posypania  2 łyżki soku z cytryny  śmietana 18% zioła prowansalskie  pieprz  Przygotowanie: Do wrzącej osolonej wody wrzuć  umyte różyczki gotuj przez 3-4 minuty. Po czasie przełóż osuszone brokuły do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Całość dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Obwicie

Kukuleczki
Humus 136

Jest szybki i prosty do przygotowania. Składniki: 200 g ciecierzycy 50 g sezamu 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Sól, pieprz Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ciecierzycy. Wrzucamy ją do dużej miski i zalewamy wodą. Ciecierzycę odstawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie co moczyliśmy. Gotujemy, aż będzie miękka. Wodę(...)tego dodajemy również oliwę i całość miksujemy. Dodajemy do tego również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Stale mieszając dodajemy do tego powoli ciecierzycę. Wszystko blendujemy ze sobą. W tym momencie powstanie nam sucha masa, więc dodajemy stopniowo wodę z gotowania ciecierzycy. Dodajemy jej w ilości wedle naszego uznania, w zależności jaką chcemy uzyskać gęstość. Doprawiamy solą

CookMag
Sałatki na cały tydzień – kalafior i halloumi 153

porcje 150 g jarmużu 300 g kalafiora 150 g halloumi 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki berberysu 1 łyżeczka kokosowego oleju + 1 łyżka wody 2 łyżki nasion słonecznika, prażonych 1 łyżka oliwy sok z połowy cytryny 1 łyżka pokrojonej mięty sól do smaku Kalafior podziel na różyczki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą, posyp solą i chili i piecz(...)talerzu. Na wierzchu ułóż upieczony kalafior. Na patelni rozpuść kokosowy olej z wodą i wsyp berberys. Smaż przez minut. Na grillowej patelni grilluj halloumi podzielone na kawałki. Połóż ser na sałatce, posyp prażonym słonecznikiem i berberysem. Całość posyp drobno pokrojoną miętą. Dodatkowo skrop sokiem z cytryny. Smacznego!       The post Sałatki na cały tydzień – kalafior i halloumi

codojedzenia
Baklava 110

cukru 1 łyżeczka cynamonu ok. 480- 500 g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości formy) 200 g masła Syrop: 150 ml wody 50 g miodu 170 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: posiekane pistacje do dekoracji Orzechy drobno posiekać ręcznie lub w melakserze, aby tak, żeby były jeszcze kawałki (nie za drobno). Wymieszać z cynamonem(...)minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.  Podczas pieczenia przygotować syrop. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier i miód. Zagotować, a następnie dalej gotować na średnim ogniu, aż powstanie syrop, tj. około 10-15 minut. Ściągnąć z kuchenki i dodać sok z cytryny. Pozostawić do ostygnięcia. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, odczekać z 5 minut i polać zimnym syropem

Świat Ciasta