Rolada z kurczaka z pieczarkami 202oraz pokrojoną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu 2-3 minuty a następnie dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, sól oraz skórkę z cytryny. Podsmażyć na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje. Podsmażone pieczarki wystudzić. Kiedy pieczarki są już zimne dodać do nich pasztet, śmietankę oraz drobo krojoną natkę pietruszki. Wymieszać bardzo dokładnie. Nadzienie wyłożyć
mecooks
Hummus - klasyka kuchni bliskiego wschodu 163jego smakiem :) HUMMUS Czas przygotowania 5 minut (plus czas gotowania ciecierzycy) 250 g ciecierzycy (waga przed ugotowaniem) Mały ząbek czosnku Łyżka tahini Sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy Łyżeczka kuminu Szczypta soli Woda (do uzyskania pożądanej konsystencji) Ciecierzycę namoczyć w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej, co najmniej 8 godzin Po namoczeniu odlać wodę, zalać ciecierzycę świeżą wodą, ponownie dodać
HealthyCreations
Nalewka z pędów sosny ( Doskonała podczas przeziębień ). 164Składniki : 0,5 kg młodych świeżo zebranych pędów sosny 0,5 l spirytusu 95 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,25 kg miodu 1 cytryna Sposób wykonania : W odę i spirytus wymieszaj, zostaw na 24 godziny w szczelnie zamkniętym słoju. Następnie dodaj do słoja pokrojone na mniejsze kawałki pędy sosny. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc
Przepisy i porady kulinarne
Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy 238odchodzić. Często mieszamy, żeby skórka się nie przywarła do dna. Gorące pomidory przecieramy przez przecierak, by usunąć skórki i pestki. Dodajemy sól i sok z cytryny. Ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż woda trochę odparuje. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (goździki i liście laurowe najlepiej zmielić w młynku do kawy lub rozgnieść
CookYourself
ZAPIEKANY KURCZAK w sosie musztardowo cytrynowym 🐥 152soczystego kurczaka z orzeźwiającą nutą cytryny, zapiekanego w piekarniku. SKŁADNIKI: 👌 1 kurczak 👌 6 średnich ziemniaków 👌 4 ząbki czosnku 👌 1 kostka rosołowa 👌 1 łyżka oregano 👌 2 cytryny 👌 50 ml. oliwy z oliwek 👌 200 ml. wody 👌 1,5 łyżki miodu 👌 3 łyżki musztardy stołowej 👌 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 👌 1 łyżeczka curry 👌 pieprz 👌 sól Wykonanie tego rozpływającego się w ustach kurczaka dokładnie
Rita creative
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 176może być więcej) papryka czerwona 5-6 plastrów ananasa z puszki w zalewie 2 średnie marchewki średni por 2 łyżki octu ryżowego (albo soku z cytryny) pól szklanki zalewy z ananasa pół szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka cukru (dałam trzcinowy) szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru sól, pieprz do smaku Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy
e-PrzepisyKulinarne
PIERNIKOWE GRZYBKI 230przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki kakao LUKIER: 2,5 szklanki przesianego cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka kakao 4-6 łyżek gorącej wody WYKONANIE: Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym jajku. Jak ciasto będzie już gładkie dodajemy przesianą mąkę, sodą oraz wszystkie przyprawy korzenne oraz jogurt
Pani na deser
Dorsz z koprem włoskim w sosie kokosowym 182filetowanego dorsza 1 sztuka kopru włoskiego 2 łodygi selera naciowego ok. 10 cm pora 200 g mleka kokosowego (pół puszki, stała część i woda) przyprawy: sól, kolendra mielona, sok z połowy cytryny Warzywa kroimy na małe kawałki. Na patelni lub w garnku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Dodajemy kawałki ryby, doprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny
Kucharzyca
Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy 228odchodzić. Często mieszamy, żeby skórka się nie przywarła do dna. Gorące pomidory przecieramy przez przecierak, by usunąć skórki i pestki. Dodajemy sól i sok z cytryny. Ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż woda trochę odparuje. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (goździki i liście laurowe najlepiej zmielić w młynku do kawy lub rozgnieść
CookYourself
Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy 568odchodzić. Często mieszamy, żeby skórka się nie przywarła do dna. Gorące pomidory przecieramy przez przecierak, by usunąć skórki i pestki. Dodajemy sól i sok z cytryny. Ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż woda trochę odparuje. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (goździki i liście laurowe najlepiej zmielić w młynku do kawy lub rozgnieść
CookYourself
Kurczak cytrynowy z piekarnika 207cytrynowy zapiekany w piekarniku) (kurczak cytrynowy zapiekany w piekarniku) SKŁADNIKI: 👌 1 kurczak 👌 6 średnich ziemniaków 👌 4 ząbki czosnku 👌 1 kostka rosołowa 👌 1 łyżka oregano 👌 2 cytryny 👌 50 ml. oliwy z oliwek 👌 200 ml. wody 👌 1,5 łyżki miodu 👌 3 łyżki musztardy stołowej 👌 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 👌 1 łyżeczka curry 👌 pieprz 👌 sól Wykonanie tego rozpływającego się w ustach kurczaka dokładnie
RITA food channel
ciasto olejowe z morelami 180upiec je bez owoców (wtedy polecam w keksówce). *foremka 25*34 cm Składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oranżady (lub wody gazowanej) 1/2 szklanki oleju skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g moreli cukier puder do posypania Morele umyć, wyjąc pestki, pokroić w ósemki. Białka ubić na pianę. Następnie powoli dosypywać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ryżowe kotleciki z tuńczykiem i cukinią 212młoda cukinia 2 cebulki dymki 2-4 jajka* ok. 1 szkl. bułki tartej* sól, pieprz Dodatkowo: 100 g jogurtu naturalnego/greckiego 1 łyżka chrzanu 1 cytryna sól, pieprz Ryż przelewamy na sicie zimną wodą. Przekładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Odkładamy do przestudzenia. Umytą cukinię trzemy
Smaki Na Talerzu
Sernik truskawkowy na zimno 222zastąpić je każdymi owocami. Składniki: 1.3 kg truskawek 1kg twarogu zmielonego z wiaderka 140g cukru pudru skórka starta z całej cytryny sok wyciśnięty z całej cytryny 200ml kremówki 2 galaretki truskawkowe na 300ml wody (do masy) 2 galaretki truskawkowe na 700ml wody (na wierzch) opakowanie okrągłych biszkoptów Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek według proporcji podanych powyżej. Przeczytaj cały przepis - Sernik truskawkowy
AleTorcik
Młoda kapusta z koperkiem, bez zasmażki 179taką postną - z dużą ilością koperku. Składniki: - 2 główki młodej kapusty - duży pęczek koperku - 1,5 łyżki masła - 3-4 łyżki soku z cytryny - 1,5-2 łyżki płaskie cukru - 0,5-3/4 szklanki wody - sól, pieprz Kapustę kroimy na 4 części, następnie myjemy pod wodą i kroimy na centymetrowe paski. Wkładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę
CookYourself
Szparagowa misa rozmaitości 179szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki i gotujemy na parze przez 5 minut. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać odrobinę wody. Ziemniaki kroimy w plasterki, jajka na ósemki, rzodkiewki w ćwiartki. Wszytko układamy w misce, polewamy sosem i posypujemy ziołami
Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki z przegrzebkami 262głód. Składniki (na 5 sztuk): 5 sztuk przegrzebków 5 sztuk szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów cienko krojonego boczku oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie : Z przegrzebków usuwamy włóknisty mięsień, opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na bardzo dobrze rozgrzanego grilla wykładamy plastry boczku i podpiekamy je chwilkę tak aby miały rumieńce ale pozostały elastyczne. Z szparagów odłamujemy
Mechanik w kuchni
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 246Musztarda, majonez oraz żółtko jajka nie tylko dodają smaku dressingowi, ale także stanowią emulgator, czyli stabilizują dressing, który nie rozwarstwi się na olej i wodę. Ocet możecie zastąpić w sosie sokiem z cytryny. Dressing będzie wtedy delikatniejszy. Jak wymieszać dressing? Składniki sosu umieszczone w miseczce można wymieszać rózgą czy ubijaczką (zwykła łyżka to niedobry pomysł), ale ja wolę
Chilli Czosnek i Oliwa
Zimowy koktajl z żurawiną 232cuda!!! Zapraszam do przepisu na prosty, smaczny i bardzo zdrowy koktajl! Składniki: 3/4 szklanki żurawiny 1 duża pomarańcza 1 banan kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny- opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego/innego tłuszczu szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka miodu-opcjonalnie Wykonanie: żurawinę przebrać i opłukać. Pomarańczę okroić z grubej skóry wraz z białą otoczką, rozdrobnić. Banana obrać ze skóry, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w śmietanie z koperkiem 204majonezu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki oleju rzepakowego SemCo - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - koper - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - sól - pieprz 1. Ryby moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, odlewamy wodę i kroimy je na plastry. 2. Drobno kroję cebulę, czosnek oraz koper. Łącze ze sobą wszystkie składniki na sos, mieszam
Apetyczna babeczka
Pasta słonecznikowa z chrzanem 181domowej produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam! Składniki: 200 g słonecznika sól, pieprz sok z cytryny chrzan tarty - 2 łyżki 4-6 łyżek wody Wykonanie: ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Moczenie ziaren nie tylko ułatwia blendowanie, ale czyni ziarenka łatwostrawnymi i zwiększa przyswajalość składników odżywczych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KASZA BULGUR - SAŁATKA NA ZIMNO 201sałaty lodowej 1 dojrzałe avocado na sos: 2-3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka ziół włoskich, łyżeczka soku z cytryny,ząbek czosnku, 2-3 łyżki zimnej przegotowanej wody, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Warzywa pokroić, sałatę porwać, składniki na sos wymieszać, jajko ugotować, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć
pieprzny smaczek
Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana 320minut Duszenie: do 50 minut Ilość porcji: 4 Składniki: • 1 podwójna pierś z kurczaka - około 400 g • woda - około pół szklanki • 2 łyżki soku z cytryny • przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu, cynamonu, kminku Będziesz potrzebować również mały rondelek z grubym dnem i przykrywką lub szybkowar oraz dwa widelce
AniaGotuje.pl
Sok z czarnego bzu. Dlaczego warto go stosować w okresie jesienno-zimowym ? 193możemy dodawać do herbatki, z dodatkiem imbiru :) Przepis na sok z czarnego bzu : Owoc bzu i wyparzoną skórkę z cytryny wkładam do garnka i zalewam 1 l wody . Gotuję do czasu aż owoce popękają i puszczą sok. Następnie przelewam przez gazę ( można również użyć sito ) Do czystego garnka wlewam sok, zasypuję
Domowa Kuchnia u Mamy
Owocowe koktajle na bazie różowego wina 235koktajle z różowym winem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki Koktajl numer 1: 100 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 50 ml wody, sok z 1/4 limonki, plasterek limonki i cytryny, liście mięty Koktajl numer 2: 100 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 100 ml zblendowanego arbuza, 1/4 soku z cytryny, tymianek Koktajl numer
Kuchnia Bazylii
Karp w słodkim sosie piernikowym 208przykryciem około 25 minut w 180ºC. Po upływie czasu, do sosu dodać starte na tarce (o średnich oczkach) pierniki i dodać kilka plasterków sparzonej cytryny. Ewentualnie do sosu wlać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Sos delikatnie wymieszać. Danie ponownie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem około 10 minut. Podawać na ciepło. Na drugi dzień, sos mocniej się zagęści. Podsmażanie warzyw
Ugotować
Bardzo zdrowy sok z aronii i bzu czarnego. 170aronii 0,5 kg dojrzałych owoców bzu czarnego 10 dkg malin 5 dkg liści malin ( zdrowych bez oznak chorobowych ) 2 goździki 1 pomarańcza 1 cytryna 0,75 dkg cukru 0,5 l wody Sposób wykonania : O woce aronii i bzu czarnego oczyść, opłucz i włóż do zamrażalnika przynajmniej na 24 godziny. Wodę zagotuj, wsyp do wrzącej wody zamrożone owoce
Przepisy i porady kulinarne
TARTA WIŚNIOWA – BEZ PIECZENIA 173przygotowane ciasto i odstawić ponownie do lodówki. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody i wlać do gotujących się wiśni. Jeżeli frużelina będzie za rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej z wodą. Wystudzoną frużelinę wyłożyć na krem. Ciasto przechowywać
Pieguskowa Kuchnia
CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI 188ubić na puszysty krem. Wyłożyć na ostudzona bezę. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody i wlać do gotujących się wiśni. Dosłodzić w razie potrzeby i gdyby była zbyt rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej wodą. Wystudzoną frużelinę wyłożyć
Pieguskowa Kuchnia
Sernik na zimno z dżemem 277dżemu brzoskwiniowego 2 opakowania herbatników płatki migdałów lub wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno. Do utartego sera dodajemy ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym
kgwjanczewo
Prosta sałatka z awokado, jajkiem i orzechami laskowymi w dressingu miodowo - musztardowym 189feta kawałek czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Gotuję w garnku wodę. Jajko wbijam do miseczki a następnie przelewam do gotującej się wody. Jajko wyławiam po 2 minutach. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni i siekam. Sałatę kroję
Mango Papaja
SAŁATKA DOMOWA Z BURAKÓW ZASMAŻANA 208Sposób przygotowania: Buraki wyszorować, ugotować w skórkach, odlać, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do smaku sól, cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Przełożyć na patelnię, podsmażyć do odparowania wody. Na drugiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. Złocistą zasmażkę dodać do buraków na patelni, wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć do połączenia składników
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto cielak 302przygotować lukier do ciasta? Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą w kubku za pomocą łyżeczki (ok. 3/4 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem z cytryny lub pomarańczy). Smarujemy ciasto lukrem, obsypujemy posypką czekoladową i po ostudzeniu kroimy na porcje. The post Ciasto cielak appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majonez z aquafaby i oleju rzepakowego 324Ilość: 0,5 l. Czas przygotowania : 10 min . Składniki: – 1/2 szklanki zimnej wody z ciecierzycy z puszki (może być również woda po gotowaniu ciecierzycy), – 1 łyżka soku z cytryny, – 2 łyżeczki musztardy, – 1 łyżeczka płatków drożdżowych, – 1/4 łyżeczki czarnej soli (może być zwykła, jednak czarna sól nadaje jajeczny smak), – szczypta pieprzu
Podwójnaporcja
Jak pozbyć się zapachu przypalonej potrawy. 225celu pozbycia się zapachu przypalonej potrawy z pomieszczenia, należy wlać do garnka około litra wody, zagotować. Gdy woda się zagotuje wrzuć do niej kilka plasterków cytryny i gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka, kilkanaście minut, aż zapach gotowanych cytryn usunie z mieszkania nieprzyjemną woń przypalonej potrawy. Z amiast plasterków cytryny możesz użyć plastrów z pomarańczy
Przepisy i porady kulinarne
Smoothie – pogromca tłuszczu 217chcą wspomóc się naturalnie w zrzucaniu zbędnego tłuszczu do przygotowania tego oto smoothie:-) Składniki: garść truskawek jabłko połowa czerwonej papryki pół łyżeczki papryczki chilli połowa cytryny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umyj pod bieżącą wodą. Zmiksuj. Podawaj schłodzony
wysmienity
Okoń nilowy w sosie węgierskim 184głównej Składniki 400 g filetu okonia nilowego sól pieprz grubo mielony mąka Sos : 1 cebula pół łyżki masła półtora łyżki mąki pół szklanki wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki śmietany sok z cytryny sól cukier mielona papryka olej do smażenia Przygotowanie Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem
R'n'G Kitchen
Aromatyczne śledzie oleju 200laurowe -po kilka ziaren pieprzu i jałowca -łyżeczka majeranku -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej -płaska łyżeczka cukru Śledzie zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru, wymieszać
Kulinarne przemyslenia
Amerykańskie pączki. 230pączusie wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Gdy pączki stygną przygotowujemy lukier. LUKIER: 200 g przesianego cukru pudru 36-40 g wody (lub przegotowanego zimnego mleka, lub soku z cytryny) Do przesianego cukru dodajemy 36 g płynu, mieszamy. Gdy lukier jest za gęsty dodajemy pozostały płyn (około 4 g). Lukier powinien mieć konsystencję
Rozpustne gotowanie
Babeczki pistacjowe 180szklanki cukru 190 g mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki śmietany 12% na lukier: 2-3 łyżki wody 150 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę . Dodawać po jednym jajku dokładnie po każdym miksując. Na małych obrotach miksera stopniowo dodawać
Pysznie & Pięknie
Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami 187jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić ok 3-5 minut. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch ząbków czosnku, szczypty kminku. Potłuc dodając odrobinę
Gaździnka warzy
MAKARON Z POLĘDWICZKĄ W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 249garść posiekanego szczypiorku, 1 cm posiekanego imbiru, 2 mniejsze ząbki czosnku, mała cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, łyżka oleju; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji. Polędwiczkę oczyszczam z włókien, kroję w kawałki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące. Przygotowuję
JejKuchnia
Duszona czerwona kapusta 222Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy i tłuszcz. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok 15-20 minut. Podawać na gorąco
Smakołyki Asi
Paprykarz z tuńczyka z dodatkiem melisy 197zmiksować ręcznym blenderem. 3. Natkę i melisę posiekać. Dodać do tuńczyka wraz z majonezem, papryką i sokiem z cytryny. Ponownie zmiksować. 4. Ryż dokładnie odsączyć z wody. Przełożyć do tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
Kuchnia Paulettes
Nalewka cytrusowa 199pomarańczy pokrojona w kostkę • sok z 2 czerwonych grejfrutów • 1 szklanka soku z pomarańczy • 1 szklanka soku z cytryn • 1,5 litra spirytusu 90% • 1 litr wody • 3 szklanki cukru Wykonanie: • Sparzoną skórkę z grejfruta i pomarańczy delikatnie obrać i pokroić w kostkę. • Zalać spirytusem, dodać sok z grejfruta
To co kocham
Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa 184Drukuj Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jabłka 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny 1/2 szkl. cukru 1/4-1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki cynamonu otarta skórka z całej cytryny 2 łyżki masła Sposób przygotowania Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki bez masła i gotujemy 20-30 min w zależności od konsystencji
Mieszam w Garnku
Rajskie jabłuszko w occie 450zimę w syropie, occie lub nalewce. Proponuję rajskie jabłuszka w occie. Idealne będą do zimnych mięs, pasztetów, wędlin. 1 kg rajskich jabłuszek, sok z 1/2 cytryny, 1 laska cynamonu, 8 goździków, 1 litr wody, 600 g cukru, 0,2 l octu 10%, Jabłuszka umyć, osuszyć. Zostawić ogonki, nie odrywać ich. Ponakłuwać igłą (skórka nie będzie pękać podczas gotowania). Wrzucić
królestwo garów
Kokosowa tarta z jabłkami 187cukru, 50g wiórków kokosowych, 50g rodzynek. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić. Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około
Z miłości do słodkości
Puszysty sernik z frużeliną owocową 237cytryny Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy sok z cytryny i mąkę wymieszaną z 1,5 łyżki wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, odstawiamy na napęcznienia na 1 – 2 minuty. Wlewamy do zagotowanych owoców (można najpierw
Made By Mom And Son
SAŁATKA Z BOBEM I KALAREPĄ 215bobu 1/2 kalarepy 1/2 czerwonej cebuli miks sałatek pomidorki koktajlowe Sos: 1,5 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Bób ugotuj w osolonej wodzie. Następnie obierz ze skórki. Sałatę przełóż na półmisek, dodaj pokrojone pomidory, cebulę pokrojoną w krążki oraz kalarepę. Dodaj bób. Składniki z sosu połącz
Kukuleczki
Blue Hawaiian 314Składniki: 20 ml Biały Rum 20 ml Wódka 15 ml Blue Curacao 90 ml Sok ananasowy 30 ml syrop słodko-kwaśny do drinków (1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny) Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy 20 ml białego rumu, 20 ml wódki, 15 ml blue curacao
Drinkologia
DRINK MOJITO 737gałązki mięty woda gazowana lód Do wysokiej szklanki wlewamy syrop, rum, dodajemy listki mięty i plasterki limonki. Wszystko mieszamy. Następnie szklankę uzupełniamy lodem i wlewamy wodę gazowaną. Drink podajemy ze słomką i plasterkiem cytryny. Drink jest bardzo orzeźwiający, doskonale nadaje się na gorące dni i gorące imprezy
Kulinarne Fantazje Marioli
Blue Whale 280Składniki: 25 ml wódka 25 ml Blue Curacao 25 ml Sok pomarańczowy 25 ml Sok ananasowy 25 ml syrop słodko-kwaśny do drinków (1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny) Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy 25 ml wódki, 25 ml blue curacao, 25 ml soku pomarańczowego
Drinkologia
SAŁATKA Z ROSZPUNKI Z GRANATEM I POMARAŃCZĄ 246winegret : 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Marioli
Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec 284szklanki) i odstawiamy (spód nie wymaga pieczenia, ani chłodzenia w lodówce). Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Do dużej miski przekładamy umyte, odsączone z wody i pozbawione szypułek truskawki. Dodajemy sok z cytryny, jogurt, śmietanę i cukier – miksujemy blenderem. Dodatkowe truskawki kroimy na kawałki, a część najładniejszych pozostawiamy do dekoracji. Do masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę (może być jeszcze ciepła
mojewypiekiinietylko
Ciasto miętowe z migdałami 24911cm) 2 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka 1/4 szklanki ekstraktu miętowego 1/4 szklanki wody 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1 szklanka cukru skórka i sok z 1 cytryny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 1/2 łyżeczki sody 100g siekanych migdałów duży pęczek mięty cukier puder do posypania Przygotowanie: Listki mięty oderwać(...)gałązek, umieścić w kielichu blendera, dolać wodę i ekstrakt, zblendować na w miarę jednolitą masę. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać mąkę, śmietanę, olej, sodę, miętową mieszankę, wiórki i zmiksować. Pod koniec ubić pianę z białek i razem z migdałami, sokiem i skórką z cytryny wmieszać delikatnie do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Cakes By Kejt
Spaghetti z dorszem i lubczykiem 231pomidorki koktajlowe pieprz Wykonanie: ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu użyć ryby przygotowanej wcześniej lub usmazyć 2 kawałki dorsza. Dorsza wcześniej skropic sokiem z cytryny i posolić spaghetti odcedzić, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania makaron wymieszać z pastą lubczykową i pozostawina wodą z gotowania makaronu. Oprószyć pieprzem. Dodać dorsza podzielonego palcami na mniejsze kawałki i udekorować przekrojonymi na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LAWENDOWY DOM 223końcu coś co świetnie ugasi pragnienie i orzeźwi podczas letnich upałów. Aromatyczna lawendowa lemonia da z dodatkiem soku z e słodkiej pomarańczy lub limonki i cytryny wygląda i smakuje pysznie. POTRZEBUJEMY: 3 szklanki wody 4 łyżeczki kwiatów lawendy 1 słodką pomar ańczę 2,3 łyżki miodu lód Kwiaty lawendy zalewam y 2 szklankami
WYSPA SZCZĘSLIWA
Placuszki biszkoptowe 266Składniki 3 jajka 2 łyżki cukru 100 g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 2 łyżki wody ulubione owoce, u mnie mango sok z cytryny 100 ml śmietany 30% 1 łyżka … Czytaj dalej Placuszki biszkoptowe
czarrna od kuchni
Tort komunijny 185pudru. Frużelina truskawkowa Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy
Wędrówki po kuchni
Jak obierać młode ziemniaki, aby nie zbrązowiały nam ręce. 164temu zapobiec możemy przed obieraniem założyć na obie dłonie cienkie gumowe lub lateksowe rękawiczki. Możemy także przed obieraniem młodych ziemniaków natrzeć dłonie octem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody, będzie nam je później po skończonym obieraniu łatwiej domyć
Przepisy i porady kulinarne
Makaron ze szpinakiem 148rozgrzaną patelnię rozpuściłam masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Kiedy czosnek się lekko zarumienił dodałam szpinak. Poddusiłam tak,aby szpinak się rozmroził. Następnie dodałam sok z cytryny przyprawy. Zmniejszyłam gaz i czekałam aż nadmiar wody odparuje.Po czasie dodałam śmietankę i nadal dusiłam. ( około 10 minut)Ugotowałam i odcedziłam makaron,polałam go oliwą, dodałam szpinak. Na samym końcu posypałam startym żółtym serem
Kukuleczki
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 206winegret z cytrusów : 50 g musztardy Dijon*** 2 cl octu winnego (lub jabłkowego) 5 cl świeżego soku z cytrusów (grejpfruta, pomarańczy, cytryny…) 12 cl oleju arachidowego 2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli Piersi kurczaka ponakłuwaj z każdej strony widelcem. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jarmuż do picia 208narządów, ale.. koktajle przez swoją lekkość na pewno sprawdzają się na wiosnę. 300 g jarmużu pół banana 1 jabłko 100 ml soku z cytryny 200 ml soku z pomarańczy 200 ml wody Miksujemy i pijemy
Humanistka w kuchni
Kuskus do obiadu 189staje się daniem na kolację lub do lunch boxu. Składniki: 120 g kuskusu 100 g mrożonej mieszanki - marchew mini z groszkiem pęczek kolendry sok z cytryny lub limonki sól pieprz ewentualnie przyprawa curry woda Wykonanie: Wodę zagotować. Do głębokiej miski wsypać kuskus. Zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm nad poziom kuskusu. Przykryć naczynie pokrywą/talerzem i odstawić
kolorowotorcikowo
Sałatka z bobu i kaparów 166Składniki 500 g bobu garść kaparów Sos : 3 łyżki majonezu pół szklanki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól biały pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny Przygotowanie Bób ugotowałem, odcedziłem i przelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami. Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym czosnkiem. Doprawiłem do smaku solą, białym pieprzem, sokiem
R'n'G Kitchen
Deser walentynkowy II (mus z białej czekolady) 926białej czekolady) Składniki: 300 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 fix do śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny galaretka truskawkowa Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki żeby szybciej zastygła. Z galaretki wycinamy foremką do ciastek serduszka
Bon appetit mon amie
Zielony kokotajl odchudzający rukola & ananas & kiwi 393ZDROWIE ! Uwagi: Rukola podczas uprawy jest traktowana środkami chemicznymi. Przed spożyciem należy sałatę dokładnie umyć, a najlepiej przez kilka minut moczyć w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub soku z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron w pesto z tuńczykiem, kapary i pomidorkami 210pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy
Moniki Smakołyki
Pietruszkowy zawrót głowy 145Składniki (na dwie porcje) - 2 szklanki wody (ok. 500 ml), - 2 łyżki soku z cytryny (ok. 20ml), - 6 łyżeczek natki pietruszki (ok. 36 g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy wszystkie składniki. Koktajl pietruszkowy jest bogaty w: - żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny, - witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Wartość odżywcza jednej porcji: Energia: 10,4 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 503mała puszka kajmaku o smaku kawy 20 dag masła 10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżki rumu 1 łyżeczka mielonej kawy prawdziwej Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 łyżka rumu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy Dowolna dekoracyjna posypka Sposób wykonania: Ciasto kruche: Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem
Wanilia i Kardamon
Sałatka śledziowa 250Sylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5-6 filetów śledzia w oleju duże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić w większe kawałki. Jabłko pokroić w niedużą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Cebulkę i koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć
Smakołyki Asi
Jabłecznik z orzechową kruszonką 241orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml gorącej wody i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem przez około 3-4 minuty. 2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać
Mała Cukierenka
Sernik jabłkowy bez pieczenia 527rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając na małym ogniu przez ok. 20 min, aż jabłka zmiękną. Po ugotowaniu studzimy. Jeżeli mamy bardzo kwaśne jabłka, to dodajemy
Kuchnia Łukasza
Sola w sosie curry z ryżem jaśminowym i karmelizowanymi marchewkami . 219mąki 2 woreczki ryżu jaśminowego 1 łyżka Oleju kokosowego Olejowy Raj około 5 marchewek 1 łyżka oliwy 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 szklanki wody sól morska , pieprz do smaku 1 łyżka cytryny 2 szalotki ( cebulki ) Wykonanie : Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Rybę umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym . Ułożyć w żaroodpornym naczyniu , odrobinę posolić. Koncentrat curry dobrze wymieszać
Sama słodycz i szczypta chili
Jabłecznik z orzechową kruszonką 493orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml gorącej wody i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem przez około 3-4 minuty. 2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać
Mała Cukierenka
Makaron z kurkami w sosie winno- śmietanowym 291wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbek czosnku. Delikatnie szklimy i następnie dodajemy dokładnie oczyszczone kurki oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby zachowały kolor. Dusimy do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Dodajemy białe wino i dusimy chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron
DefinicjaSmaku
Ciasto z borówką amerykańską 232herbatników o smaku czekoladowym - około 200g masła Masa borówkowa - 600 ml jogurtu greckiego - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 4 czubate łyżki żelatyny - 1/4 szklanki gorącej wody - 3 szklanki borówek Masa z serka mascarpone - 250 ml serka mascarpone - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego - czubata łyżeczka cukru pudru
Pan i Pani Smith w kuchni
Urodzinowy tort dla dzieci 262Mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem. Dodać nutellę. Zmiksować tylko do połączenia składników, dłuższe miksowanie może spowodować zważenie się masy. Nasączenie: 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g konfitury truskawkowej 250 g MM'sów kilka białych pianek marshmallows Pierwszy blat tortu nasączyć i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem, nasączyć
Moja Galeria Smaku
Sałatka z bobu i komosy ryżowej 209łyżki komosy ryżowej 4 listki mięty dresing 4 łyżki oliwy extra vergin 2 łyżki octu winnego sól, pieprz 1 łyżeczka miodu sok z cytryny wykonanie Bób gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimna wodą i obieramy ze skórki. Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do miski wrzucamy roszponkę, bób oraz
Przysmaki Karolki
Letnie orzeźwienie - woda z owocami 204Wspaniały napój gaszący pragnienie w upalne dni Pięknie się prezentuje a dzieci za nim oszalały Składniki - 1 nektaryna - 1 jabłko - 1 cytryna - 12 zamrożonych truskawek - 4 łyżki zamrożonych jagód - woda można smakową ja użyłam wodę różaną - 4 listki mięty - 2 łyżki miodu - 4 słoiki 0,5 l Sposób przygotowania 1. Do każdego słoika podzielić owoce mrożone na przemian
W królestwie smaków Beaty
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 274zwinąć w rolkę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia truskawki umyć, odszypułkować, następnie zmiksować z 1 łyżką cukru pudru i sokiem z cytryny. Wcześniej namoczyć 2 listki żelatyny w zimnej wodzie, następnie odsączoną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żelatynę połączyć z musem truskawkowym. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlewając porcjami bitą śmietaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowane szaszłyki drobiowe w curry podane z azjatyckim sosem 211mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku. Wykonanie sosu: Cebulę posiekać z czosnkiem, przysmażyć na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny i przyprawić solą do smaku. Podlać odrobiną wody, chwilę podgotować. Podawać osobno w sosjerce do upieczonych szaszłyków
Tradycyjna Kuchnia
Tarta z rabarbarem z migdałową kruszonką 202cudeńko. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 70 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody nadzienie 300 g rabarbaru sok z jednej cytryny 1 szklanka cukru czcionkowego kruszonka 80 g miękkiego masła 1 szklanka zmielonych migdałów 0,5 szklanki cukru Świetne dodatki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki
Niezły Młynek
Bób smażony z cebulą 146drobno posiekać, następnie przysmażyć na oliwie na złoty kolor. Bób umyć, włożyć do oliwy z cebulą, dodać posiekaną miętę, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku. Zalać bób taką ilością wrzącej wody aby przykryła bób i gotować na wolnym ogniu około godziny. Gdy -woda wyparuje, doprawić do smaku i podawać na zimno
Tradycyjna Kuchnia
Risotto z owocami 152masła 170 g ryżu arborio cienko obrana skórka z cytryny, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml wody kokosowej, 3 łyżki zimnego masła, 400 g borówki amerykańskiej*, 2 – 3 brzoskwinie, łyżka listków melisy, Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając
królestwo garów
Jarmuż, kiwi, gruszka - vegesmoothie 257Może możecie polecić jakieś modele? Składniki 3 liście jarmużu oderwane od łodyg 2 miękkie kiwi 2 gruszki 1 nieduży zielony ogórek sałatkowy 250-300ml wody 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania Wszystko razem zmiksować w blenderze. I tyle! Może jeszcze kupić fikuśne słomki
W kuchni wieczorem
Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 275danej okolicy. Zawsze jednak w składzie paelli musi być ryż, który jest zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której potrawa wzięła nazwę, czyli paella lub paellera. Dwa uchwyty ułatwiają
Pełny talerz
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym 515łyżka masła 1 mała szalotka lub ½ małej czerwonej cebuli 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki żurawiny do mięs (w słoiczku) 2 łyżki miodu 1/5 szklanki wody lub białego wina skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy miodem oraz przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej
Mania Gotowania
Tort orzechowo-migdałowy 225masła orzechowego 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki czystej wódki Poncz: ⅔ szklanki przegotowanej wody 1 łyżeczka granulowanego kakao sok z połowy cytryny Posypka: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 1 łyżka kakao Sposób przygotowania: Obie mąki wraz z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone orzechy
Gosia gotuje
SoczySTY Stek z tuńczyka z PEŁNOziarnistym spaghetti i prażonymi migdałami 318cytryny oliwa z oliwek 250 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy w międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelni, pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię, dosypujemy migdały, podsmażamy makaron gotujemy zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu
Luźna Kuchnia
Charlotte z morelami 179żelatyny; - 125 ml kremówki; - mała puszka moreli; - melisa, rurki waflowe do dekoracji Wykonanie: Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Zetrzyj skórkę na tarce, wyciśnij sok. Sok z cytryny, cukier, mascarpone. Żelatynę rozpuść w odrobinie letniej wody, domieszaj do niej 2 łyżki mascarpone, a następnie zmiksuj z resztą serka. Odstawić w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć. Kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj
dom-agi.pl
Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie. 166świeżych truskawek 1 kg cukru 1 szt. dżemixu lub pektyny ( 30 g) 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę. Stawiamy na mały ogień i gotujemy
Przepisy i porady kulinarne
Pikantna sałatka z cykorii z prażonymi ziarnami słonecznika 268plasterki. Ogórek obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać wraz z sosem. na sos: 2 łyżki wody , 2 łyżeczki soku z limonki (ewentualnie z cytryny), pół łyżeczki cukru , 2 łyżki oliwy , sól , pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie. Odstawić
Codzienna kuchnia niecodzienna
Chaczapuri ze szpinakiem 169czosnku starty żółty ser kto ile chce Przygotowanie: Na maśle podsmażyć szpinak ( ja używam mrożonego ), przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny ( tak żeby nie było za kwaśne ). Zredukować wodę ( ja ją czasem wypijam :-) lub wylewam ). Zdjąć z ognia i ostudzić. Zmieszać mąkę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, suszone drożdże i mleko. Zagnieść ciasto ( jak będzie
Gaździnka warzy
Sałatka makaronowa 1646łyżki kukurydzy z puszki 10 cm zielonego ogórka sałatkowego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i ostudzić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórka wyciąć miąższ z nasionami i razem z skórką pokroić w drobną
Ala piecze i gotuje
Makaron z jagodami 183Blyskawiczny obiad na upalne dni lata.Choc ponoc jestesmy jedyna nacja,ktora je makaron na slodko-uwielbiam go, a szczegolnie z jagodami.Danie to rownie chetnie jedza dzieci.Idealem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hummus z suszonymi pomidorami 167Hummus-pasta z ciecierzycy to swietna alternatywa dla plasterka wedliny na kromce pieczywa.Pasztet jest bardzo smaczny,pozywny ma duza wartosc odzywcza.Cieciorka bowiem zawiera duzo wiecej zelaza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 190Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Po
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) 2800The post Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje
Torcik czekoladowo - kawowy 356Dwa czekoladowe blaty przełożone masą z capuccino i uzupełnione warstwą masy śmietanowej Całość świetnie razem współgrała , smaki się przenikają i uzupełniają :)Biszkopt czekoladowy :6 jajek
Malinowa Kawiarenka
Rogaliki dyniowe z konfiturą 299Zwijać rogaliki do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem. Źródło: Moje pasje Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkości
Grillowany łosoś z sosem agrestowym. 232łososia Marynata do łososia. 1 łyżeczka przyprawa do ryb 1 łyżka olej 0,5 łyżeczki papryka 1 ząbek czosnku bazylia 1 łyżeczka sok z cytryny Sos agrestowy. 10 dag agrest 3 łyżki woda 1 łyżeczka miód 50 ml śmietana 36% sól Dodatkowo. 20 dag fasolka szparagowa 2 łyżki bułka tarta 4 dag masło 10 pomidorki koktajlowe tymianek sól cukier Wykonanie
Kulinarny karnet Christophera
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 325zamrażarki!) na 40 minut. W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli jakieś 15 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru
sama złodycz
Muffinki z kawową nutą 187szklanki kakao* 1/4 szklanki kawy Jacobs Crema Gold * 3/4 szklanki cukru* pół łyżeczki sody oczyszczonej* pół łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli* szklanka wody* 1/4 szklaki oleju rzepakowego* łyżka soku z cytryny* pół tabliczki białej czekolady Przygotowanie :Składniki suche dokładnie połączyć. Składniki mokre wymieszać. Do suchych wlać mokre składniki, wymieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę. Do blaszki na muffinki włożyć
Magiczne Życie Marty
Zupa spalająca tłuszcz 112929można zrobić sałatkę :)Skroiłam kapustę, paprykę, marchew i seler.Popłukałam kalafior, pokroiłam szczypior.Wszystkie warzywa dodałam do rosołu.Doprawiłam kminkiem i sokiem z cytryny. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy wrzącej wody. Dodać puszkę pomidorów i natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i pod przykrycie na małym gazie gotować około 20-30 min. Na koniec
Smaki Edyty
Bezowy tort mokka 203cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem - 250 g serka mascarpone - 250 ml śmietany 36 % - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka gorącej wody - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę. Na papierze do pieczenia rysujemy trzy koła i na nie w równej ilości rozkładamy ubitą masę. Piekarnik
Zainspirowana w kuchni
Risotto z gruszką i tymiankiem 227Polecam RISOTTO z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego lub jabłkowego 1 szklanka wody szczypta cynamonu 1 garść świeżego tymianku 1 gruszka 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy na nie ryż i smażymy, aż ryż się zeszkli. Sok jabłkowo-gruszkowy(...)jabłkowy mieszamy z wodą i część wlewamy na patelnię,aby ryż wchłonął płyny. Ryż cały czas mieszamy aby się nie przypalił i się nie sklejał. Resztę soku dolewamy na patelnię w miarę wchłaniania go przez ryż. Pod koniec smażenia, na patelnię wrzucamy garść świeżego tymianku (same listki bez gałązek) i mieszamy z ryżem. Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy
Bon appetit mon amie
KOKOSOWY BEZSERNIK Z MORELAMI – SERNIK BEZ SERA (wegański, bezglutenowy) 269wody 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie w syropie kokos cukier gorzka czekolada lub polewa Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut. Do miski daj płatki jaglane, kokos, namoczone daktyle oraz wodę z daktyli. Dodaj też kakao(...)kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy soczewica i kasza będą miękkie, czyli po około 15 minutach zblenduj je na gładki krem. Następnie dodaj budyń rozmieszany w syropie z moreli lub brzoskwiń. Krem mieszaj do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i dodaj kokos, cukier oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj. Połowę lekko
Via Gusto
PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SZPINAKU 194cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą zalewamy wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy(...)mniejsze kawałki. Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i porządnie odsączamy. Na patelni, której smażyły się pulpeciki rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy suszone pomidory. Smażymy całość przez kilka minut, a następnie przenosimy na patelnię podsmażone pulpeciki. Zalewamy wszystko wodą tak, aby prawie zakrywała pulpety. Doprowadzamy do wrzenia, zakrywamy pokrywką
Kuchnia MagdaLeny
Sernik z miętą - orzeźwiający tort bez pieczenia / Cheesecake with mint 392zapraszam:) Lekki, orzeźwiający sernik z miętą Składniki: 5 łyżek masła 20 okrągłych biszkoptów 1 galaretka o smaku cytrynowym 50 dag twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 40 dag śmietany kremówki 30% kilka listków mięty opcjonalnie: paluszki ptysiowe i czerwona porzeczka do dekoracji (można zastosować dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona(...)niego pokruszone biszkopty, dokładnie wymieszaj i gotową masę przełóż do małej tortownicy dokładnie przyciskając. Wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w ¼ l wody, odstaw do przestudzenia. Twaróg utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Ubij śmietanę, drobno posiekaj miętę. Do tężejącej galaretki dodaj twaróg, 3/4 ubitej śmietany i miętę. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa gulaszowa na chlebie 183cebula 2 ząbki czosnku 6 połówek pomidorów suszonych 4 pomidory z puszki + cała zalewa (opcjonalnie koncentrat pomidorowy) około 1 litra wody (jeśli zupa zrobi się za gęsta trzeba dolać więcej) 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i papryka do smaku Przygotowanie: Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle.Przekładamy do garnka. Cebule(...)chłonie dużo płynów,dlatego w trakcie gotowania być może trzeba będzie dolać wodę, aby zupa nie była zbyt gęsta . Kiedy chleb się rozgotuje, dodajemy zalewę z pomidorów w puszce lub 1-2 łyżeczki koncentratu. Całość miksujemy blenderem. Na końcu dodajemy odrobinę kakao, sok z cytryny oraz przyprawy
Bon appetit mon amie
CYTRYNÓWKA. NA CHŁODNE DNI. 171cukru Wykonanie: Cytryny parzymy wrzątkiem. Obieramy bardzo cieniutko tak, aby nie zostało na nich odrobiny białej skórki, która może powodować później ew.goryczkę. Wodę z cukrem zagotowujemy, studzimy i do letniej dodajemy miód. Zalewamy nią skórki cytryn i odstawiamy na 24h. Następnego dnia przecedzamy, dodajemy sok wyciśniety z wszystkich cytryn (bez pestek) i dolewamy spirytus. Mieszamy i wstawiamy do lodówki
Walijskie Pichcenie
ROLMOPSY ŚLEDZIOWE 224gorczycy 10 ziaren pieprzu 2 listki laurowe olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś czas zmieniam. Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroje w plastry. Każdy płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką. Śledzie wkładam do słoika
Kukuleczki
RYBA PO JAPOŃSKU. 445słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: (robię ją na smak, często zmieniam proporcje) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą do ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam
W kuchni Karmel-itki
Ryba w całości z piekarnika. Wygląda bosko, smakuje rewelacyjnie [PRZEPIS] 159możecie przystąpić do dzieła. Całej reszty dowiecie się z naszego przepisu. Składniki: dwie wypatroszone dorady, duża cebula, oliwa, dwa ząbki czosnku, trochę suszonego tymianku, cytryna, oliwa, sól, pieprz. Zrób tak: rybę opłucz pod bieżącą wodą, wysusz ręcznikiem papierowym, odetnij płetwy (najlepiej sprawdzą się mocne nożyczki), z zewnątrz i wewnątrz natrzyj solą, do środka włóż przecięty wzdłuż ząbek czosnku, dopraw pieprzem
Kulinarna Polska
Ryba w całości z piekarnika. Wygląda bosko, smakuje rewelacyjnie [PRZEPIS] 337możecie przystąpić do dzieła. Całej reszty dowiecie się z naszego przepisu. Składniki: dwie wypatroszone dorady, duża cebula, oliwa, dwa ząbki czosnku, trochę suszonego tymianku, cytryna, oliwa, sól, pieprz. Zrób tak: rybę opłucz pod bieżącą wodą, wysusz ręcznikiem papierowym, odetnij płetwy (najlepiej sprawdzą się mocne nożyczki), z zewnątrz i wewnątrz natrzyj solą, do środka włóż przecięty wzdłuż ząbek czosnku, dopraw pieprzem
Kulinarna Polska
Sernik cytrynowy na zimno 284Biszkopty kruszę i mieszam z masłem. Wykładam na spód tortownicy i odstawiam do lodówki na ok 30 min. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody i zostawiam by wystygła. Twaróg ucieram z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączę ją najpierw z masą serową a potem z kremówką, za pomocą drewnianej
Ciasteczkowy Potwór