Zwijać rogaliki do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem. Źródło: Moje pasje Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościłososia Marynata do łososia. 1 łyżeczka przyprawa do ryb 1 łyżka olej 0,5 łyżeczki papryka 1 ząbek czosnku bazylia 1 łyżeczka sok z cytryny Sos agrestowy. 10 dag agrest 3 łyżki woda 1 łyżeczka miód 50 ml śmietana 36% sól Dodatkowo. 20 dag fasolka szparagowa 2 łyżki bułka tarta 4 dag masło 10 pomidorki koktajlowe tymianek sól cukier Wykonanie
Kulinarny karnet Christopherazamrażarki!) na 40 minut. W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli jakieś 15 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru
sama złodyczszklanki kakao* 1/4 szklanki kawy Jacobs Crema Gold * 3/4 szklanki cukru* pół łyżeczki sody oczyszczonej* pół łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli* szklanka wody* 1/4 szklaki oleju rzepakowego* łyżka soku z cytryny* pół tabliczki białej czekolady Przygotowanie :Składniki suche dokładnie połączyć. Składniki mokre wymieszać. Do suchych wlać mokre składniki, wymieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę. Do blaszki na muffinki włożyć
Magiczne Życie Martymożna zrobić sałatkę :)Skroiłam kapustę, paprykę, marchew i seler.Popłukałam kalafior, pokroiłam szczypior.Wszystkie warzywa dodałam do rosołu.Doprawiłam kminkiem i sokiem z cytryny. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy wrzącej wody. Dodać puszkę pomidorów i natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i pod przykrycie na małym gazie gotować około 20-30 min. Na koniec
Smaki Edytycytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem - 250 g serka mascarpone - 250 ml śmietany 36 % - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka gorącej wody - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę. Na papierze do pieczenia rysujemy trzy koła i na nie w równej ilości rozkładamy ubitą masę. Piekarnik
Zainspirowana w kuchniPolecam RISOTTO z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego lub jabłkowego 1 szklanka wody szczypta cynamonu 1 garść świeżego tymianku 1 gruszka 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy na nie ryż i smażymy, aż ryż się zeszkli. Sok jabłkowo-gruszkowy(...)jabłkowy mieszamy z wodą i część wlewamy na patelnię,aby ryż wchłonął płyny. Ryż cały czas mieszamy aby się nie przypalił i się nie sklejał. Resztę soku dolewamy na patelnię w miarę wchłaniania go przez ryż. Pod koniec smażenia, na patelnię wrzucamy garść świeżego tymianku (same listki bez gałązek) i mieszamy z ryżem. Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy
Bon appetit mon amiewody 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie w syropie kokos cukier gorzka czekolada lub polewa Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut. Do miski daj płatki jaglane, kokos, namoczone daktyle oraz wodę z daktyli. Dodaj też kakao(...)kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy soczewica i kasza będą miękkie, czyli po około 15 minutach zblenduj je na gładki krem. Następnie dodaj budyń rozmieszany w syropie z moreli lub brzoskwiń. Krem mieszaj do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i dodaj kokos, cukier oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj. Połowę lekko
Via Gustocebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą zalewamy wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy(...)mniejsze kawałki. Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i porządnie odsączamy. Na patelni, której smażyły się pulpeciki rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy suszone pomidory. Smażymy całość przez kilka minut, a następnie przenosimy na patelnię podsmażone pulpeciki. Zalewamy wszystko wodą tak, aby prawie zakrywała pulpety. Doprowadzamy do wrzenia, zakrywamy pokrywką
Kuchnia MagdaLenyzapraszam:) Lekki, orzeźwiający sernik z miętą Składniki: 5 łyżek masła 20 okrągłych biszkoptów 1 galaretka o smaku cytrynowym 50 dag twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 40 dag śmietany kremówki 30% kilka listków mięty opcjonalnie: paluszki ptysiowe i czerwona porzeczka do dekoracji (można zastosować dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona(...)niego pokruszone biszkopty, dokładnie wymieszaj i gotową masę przełóż do małej tortownicy dokładnie przyciskając. Wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w ¼ l wody, odstaw do przestudzenia. Twaróg utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Ubij śmietanę, drobno posiekaj miętę. Do tężejącej galaretki dodaj twaróg, 3/4 ubitej śmietany i miętę. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacebula 2 ząbki czosnku 6 połówek pomidorów suszonych 4 pomidory z puszki + cała zalewa (opcjonalnie koncentrat pomidorowy) około 1 litra wody (jeśli zupa zrobi się za gęsta trzeba dolać więcej) 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i papryka do smaku Przygotowanie: Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle.Przekładamy do garnka. Cebule(...)chłonie dużo płynów,dlatego w trakcie gotowania być może trzeba będzie dolać wodę, aby zupa nie była zbyt gęsta . Kiedy chleb się rozgotuje, dodajemy zalewę z pomidorów w puszce lub 1-2 łyżeczki koncentratu. Całość miksujemy blenderem. Na końcu dodajemy odrobinę kakao, sok z cytryny oraz przyprawy
Bon appetit mon amiecukru Wykonanie: Cytryny parzymy wrzątkiem. Obieramy bardzo cieniutko tak, aby nie zostało na nich odrobiny białej skórki, która może powodować później ew.goryczkę. Wodę z cukrem zagotowujemy, studzimy i do letniej dodajemy miód. Zalewamy nią skórki cytryn i odstawiamy na 24h. Następnego dnia przecedzamy, dodajemy sok wyciśniety z wszystkich cytryn (bez pestek) i dolewamy spirytus. Mieszamy i wstawiamy do lodówki
Walijskie Pichceniegorczycy 10 ziaren pieprzu 2 listki laurowe olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś czas zmieniam. Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroje w plastry. Każdy płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką. Śledzie wkładam do słoika
Kukuleczkisłoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: (robię ją na smak, często zmieniam proporcje) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą do ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam
W kuchni Karmel-itkimożecie przystąpić do dzieła. Całej reszty dowiecie się z naszego przepisu. Składniki: dwie wypatroszone dorady, duża cebula, oliwa, dwa ząbki czosnku, trochę suszonego tymianku, cytryna, oliwa, sól, pieprz. Zrób tak: rybę opłucz pod bieżącą wodą, wysusz ręcznikiem papierowym, odetnij płetwy (najlepiej sprawdzą się mocne nożyczki), z zewnątrz i wewnątrz natrzyj solą, do środka włóż przecięty wzdłuż ząbek czosnku, dopraw pieprzem
Kulinarna Polska