cienkie krążki. Wędzonego łososia pokroiłem w cienkie plasterki, a te na jeszcze mniejsze kawałki. Pomarańczę sparzyłem, obrałem, wyciąłem fileciki miąższu. Sos : oliwę, 2 łyżki wody, miód oraz musztardę wymieszałem. Doprawiłem solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ułożyłem w metalowych obręczach plastry awokado, czerwoną cebulę, łososia, pomarańczę. Każdą porcję skropiłem sosem. Udekorowałem koperkiem i ziarnami czerwonego pieprzu
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * sól – 0,5 łyżeczki * cukier puder – 40 g * zimne masło – 120 g * zimna woda – ok. 5 łyżek NADZIENIE: * soczyste jabłka – 1 kg * sok z cytryny – 2 łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 80 g * masło – 65 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy
Ostra na Słodkołyżka ciepłego mleka; szczypta cynamonu; 50 g brązowego cukru; 100 g rodzynek; 100 g posiekanych migdałów; 1 żółtko do posmarowania; 1 łyżka wody; Do dekoracji: 80 g cukru pudru; 3-4 łyżki soku z cytryny; 20 g posiekanych niesolonych pistacji; Wykonanie: Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołeki wkruszyć do niego drożdże. Posypać je 1 łyżeczką cukru i wlać(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec 25-30 minut. Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia
In my kitchenduże jabłko 4 filety śledziowe natka pietruszki garść ziaren słonecznika 120 g sera feta Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Marynata: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie(...)misce mieszamy ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Ser feta kroimy w kostkę. W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz posypujemy pokrojonym serem feta i polewamy gotowym sosem
Kuchnia MagdaLenykrem warto gdzieś sobie zanotować bo jest naprawdę obłędny, i świetnie sprawdzi się latem do świeżych owoców, bo jest naprawdę lekki i orzeźwiający przez dodanie soku z cytryny (miałam problem z rozplanowaniem go na cieście bo za bardzo wczułam się w próbę smaku). Pierwotnie chciałam upiec je w nowej mini tortownicy, ale ciasta wyszło mi tyle, że zmieniłam w trakcie(...)mąki 1 duży dojrzały banan duża łyżka kakao 80-100 g cukru pudru łyżeczka sproszkowanych goździków łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy Krem: 2 avocado sok z jednej cytryny 200 ml naturalnego jogurtu wegańskiego lub śmietany wegańskiej 2-4 łyżek cukru pudru (wedle upodobania do słodkości) jeżeli krem będzie zbyt rzadki dodaj kleik ryżowy, ja dodałam
greenscarfmozzarella- 10 szt. * grillowana brzoskwinia- 4 szt. * szynka szwarcwaldzka- 4 plastry * pestki dyni- 3 łyżki Dressing: * olej rzepakowy- 2 łyżki * sok z cytryny- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * mięta, posiekana- 1 łyżka W rondelku zagotować bulion z wodą. Do miski wsypać kuskus, zalać gorącym bulionem, zakryć (talerzykiem/przykrywką/folią), odstawić na 5 minut do napęcznienia, a następnie lekko ostudzić
Kraina Miodem Płynącacebula biała 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 7-8 kulek pieprzu czarnego sól do smaku dodatkowo : 1 szt cytryna koper do dekoracji Mule płukamy pod bieżącą , zimną wodą . Na patelni o głębokich brzegach i z pokrywką , podsmażamy na oleju siekanego drobno selera naciowego , pora oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek . Solimy do smaku(...)przykrywać muszli , wszystkie muszle które się nie otworzą w trakcie gotowania , wyrzucamy gdyż są zepsute . Gorące omułki przekładamy do miseczek , obficie polewamy wywarem z warzywami i serwujemy z kawałkami cytryny udekorowane koprem . Do tego belgijskie frytki i niebo w gębie . Smacznego ! Artykuł Omułki , mule po belgijsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyowocowa: 150 ml zmiksowanego miąższu arbuza, 250 ml – 300 ml zmiksowanych truskawek, ok. 200 - 250 g, 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l), 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka cukru pudru (do smaku), ponadto: płatki migdałów, świeże truskawki, listki mięty. Przygotowanie: spód kruchy: Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, sezam(...)odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła. galaretka owocowa: Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy. Oczyszczone truskawki miksujemy. Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej wodzie, przelewamy do owoców i całość, ponownie, dokładnie miksujemy. Rada: cukier dodajemy na końcu, ponieważ jego ilość zależy od tego, jak słodkie mamy
Moniki Smakołykisuszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 1 duży ząbek czosnku naleśniki : - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju - pół szklanki wody gazowanej Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie zielony(...)mieszamy do skurczenia szpinaku ;) Odstawiamy do ostygnięcia. Drobno kroimy suszone pomidory, oraz fetę. Wrzucamy do szpinaku i cebuli - mieszamy - skrapiamy cytryną dla smaku - nasz farsz GOTOWY :) Naleśniki, pewnie każdy wie jak zrobić ale... dla pewności przypomnę :) Wszystko - oprócz gazowanej wody wrzucamy do miski i miksujemy - do uzyskania stałej konsystencji. Następnie rozcieńczamy wodą gazowaną. Pieczemy na małym ogniu
dlaSmaQrozmaitych przystawek. Świetnie komponuje się z serem żółtym i wędliną. Składniki: 1 kg oczyszczonej czerwonej papryki½ kg winnych jabłek 1 kg cukru 2 cytryny Wykonanie: Paprykę, pokroić, zmiksować, zaś jabłka obrać i rozgotować w niewielkiej ilości wody. Następnie paprykę połączyć z jabłkami, gotować do odparowania (połowy pierwotnej objętości), wsypać cukier i smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wycisnąć sok z cytryn
Tradycyjna KuchniaSkładniki: matiasy 8 sztuk, majonez 5 łyżek, papryczka chilli 1 mniejsza, sok z cytryny 1 łyżka, curry 2 łyżeczki śledzie matiasy wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie po 1 godzinie zmieniając wodę matiasy wylać na sito i dobrze je odsączyć z wody, pokroić na 1-1,5 cm kawałki do miski dodać majonez, drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek wsypać
W Mojej Kuchni Lubięmała czerwona papryka (150g) ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżeczka tymianku ● 1 łyżka octu jabłkowego ● 1 łyżka soku z cytryny ● 80 ml. bulionu warzywnego Bio Przygotowanie: Pomidory natnij lekko na krzyż od spodu, zanurz w misce z wrzącą wodą na ok 30-60 sekund, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie(...)Zmiksuj paprykę z pozostałymi składnikami sosu: bulionem warzywnym, przepuszczonym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu, możesz dodatkowo przetrzeć sos przez sitko. Makaron wrzuć do wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po czym odcedź. W misce wymieszaj makaron rigatoni, pomidory, cebulę, pietruszkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaopakowaniu. Pomidory i ogórka (jeśli używamy) pokroić w drobną kostkę. Dymki pokroić w cienkie plasterki, połączyć w misce z pomidorami, połową soku z cytryny i mieszanką przypraw. Delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki i miętę opłukać zimną wodą, wysuszyć i starannie, drobno posiekać. Zioła i kaszę dodać do warzyw i delikatnie wymieszać razem z oliwą, solą (wg smaku) i ewentualną dodatkową
zadanie-gotowanieSkładniki (na 4 małe porcje lub 2 duże): 2 jabłka 1 gruszka odrobina soku z cytryny 2-3 łyżeczki rodzynek 1-2 łyżeczki płatków owsianych (mogą też być inne, np. żytnie) szklanka wrzątku pół szklanki zimnej wody 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Owoce umyj i obierz, usuń szypułki. Pokrój w małą kostkę i przełóż do garnuszka. Skrop niewielką(...)ilością soku z cytryny. Przemieszaj owoce. Zalej je około 1 szklanką wrzątku. Gotuj owoce kilka minut do miękkości. Pod koniec wsyp rodzynki i płatki. Gotuj jeszcze chwilkę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, tworząc krochmal. Wlej krochmal powoli do owoców, ciągle mieszając. Wlej całość lub mniej, jeśli wolisz rzadszy kisiel. Można też przygotować nieco więcej krochmal, żeby
Anioszek w kuchniśliweczek jest doskonałym dodatkiem do herbaty.Przygotowujemy go w wersji z małą ilością cukru.Składniki:-5 kg mirabelek-1,5 kg cukru-1 cytryna Mirabelki myjemy i w całości wkładamy do garnków z niewielką ilością wody ( ok. 200 ml ).Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców. Przecieramy przez sitko. Do przecieru dodajemy cukier
Maminek kulinarny