woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:423/1096)

Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 240

selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła 2 l zimnej wody Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie ETAP II Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli(...)warzywa dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I po ugotowaniu odcedź wywar przez drobne sitko, warzywa wyjmij do wywaru dodaj starte buraki i ziele angielskie zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny na koniec dodaj

Szybko Szybkowar
GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 239

wspólne gotowanie. To czego potrzebujemy to: - sztuka ryby, u mnie dość spory szczupak - pęczek młodej marchewki - szparagi zielone - przyprawa do ryb - cytryna - natka pietruszki - masło - odrobina oliwy z oliwek Rybę obieramy z łusek, patroszymy, myjemy pod wodą.  Marchewki obieramy ze skórki. Szparagi przełamujemy, wyrzucamy zdrewniałe części, obieramy ze skórki. Przygotuj płytę grillową, garnek, durszlak, łyżkę cedzakową, patelnię i łyżkę(...)wnętrza ryby wkładamy dwa plastry cytryny i 3-4 gałązki natki pietruszki. Rybę w środku oprószamy przyprawą. Rybę oprószamy z każdej strony mieszanką przypraw do ryb. Obrane marchewki wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 do 8 minut, w zależności od wielkości marchewek. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Zabieg ten to blanszowanie, dzięki temu

SMYKWKUCHNI
Kapucha Rodzicielki czyli kapusta ze śmietaną 255

Voila! Składniki: 1/2 główki kapusty 2łyżki śmietany 18% 2łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru 1łyżeczka mąki pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku sól pieprz Wykonanie: 1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy. Umyj kapuchę. Posiekaj wycinając i wyrzucając głąb i twardsze części. 2. Posiekaną kapustę wrzuć do gara. Zalej wodą do poziomu kapusty. Obgotuj przez kilka minut. 3. Odcedź kapustę. 4. Posiekaj(...)momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości. W razie potrzeby dolewając wody z gotowania kapusty. 7. Odlej odrobinę soku z kapusty. Rozrób wodę z mąką i śmietaną 8. Na koniec dodaj sok z cytryny

U Fiolki
Kapucha Celestyny czyli kapusta ze śmietaną 231

Voila! Składniki: 1/2 główki kapusty 2łyżki śmietany 18% 2łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru 1łyżeczka mąki pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku sól pieprz Wykonanie: 1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy. Umyj kapuchę. Posiekaj wycinając i wyrzucając głąb i twardsze części. 2. Posiekaną kapustę wrzuć do gara. Zalej wodą do poziomu kapusty. Obgotuj przez kilka minut. 3. Odcedź kapustę. 4. Posiekaj(...)momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości. W razie potrzeby dolewając wody z gotowania kapusty. 7. Odlej odrobinę soku z kapusty. Rozrób wodę z mąką i śmietaną 8. Na koniec dodaj sok z cytryny

Fiolka w kuchni
Ciasto Zemsta Teściowej - wersją z % 2039

mnie wiśnie z nalewki) 700 ml gorącej wody Bita śmietana 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/5 wody Warstwa z bezą: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Wykonanie:  Z podanych składników  na kruche ciasto wyrabiamy jednolitą masę i dzielimy na dwie równe części. Jedną część(...)wymiarach, również wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Ubitą sztywną pianę wykładamy na nieupieczone kruche ciasto. Posypujemy migdałami i pieczemy tak samo jak pierwsze ciasto. Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie nam się zbrylać - robić dość gęsta, dodajemy wtedy nasze wiśnie, mieszamy i wylewamy na pierwsze

W Moim Magicznym Domu
Nalewka uspokajająca z melisy. 308

Składniki : 15 dkg świeżych liści melisy 2 liście mięty pieprzowej sok z jednej cytryny 40 dkg miodu 0,5 l spirytusu szczypta mielonego cynamonu 2 szklanki wody Sposób wykonania :  Jedną szklankę wody zagotuj i zalej nią umyte liście melisy i mięty pieprzowej. Odstaw na 15 minut. Z drugiej szklanki wody przygotuj syrop z wody i miodu. Podgrzej lekko

Przepisy i porady kulinarne
DOMOWY CHRZAN 141

takiego chrzanu,smak rewelacyjny. Zbliżają się Święta Wielkanocne więc podaję Wam mój przepis na chrzan. Składniki:   2-3 korzenie chrzanu sok z cytryny 1 łyżeczka cukru szczypta soli ok 1/2 szkl wrzącej wody Korzenie chrzanu trzeba obrać cienko ( najlepiej obieraczką do warzyw) , następnie umyć i wrzucić do zimnej wody na ok 1 godzinę - dzięki temu chrzan stanie się jędrny

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z kaszy kuskus 278

szklanki kuskus- 1/3 ogórka szklarniowego- 250g pomidorków koktajlowych- ½ żółtej papryki- pęczek szczypiorku- 2 ząbki czosnku- skórka starta z 1 cytryny- sok z połowy cytryny- sól- pieprz- olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać do garnka, posolić (1 łyżeczkę), wymieszać, zalać wrzątkiem (woda ma sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykryć pokrywką i odstawić

mojewypiekiinietylko
Krem z cukinii, brokułu i bobu z mlekiem kokosowym, Sopot 207

małe cukinie 1 brokuł 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 1-2 szklanki ugotowanego (na parze lub w wodzie) i obranego bobu sól, pieprz ok. 200 ml mleka kokosowego (lub inne roślinne) posiekana zielenina sok z cytryny Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dorzuć cukinie, różyczki brokułu, liście laurowe(...)ziele angielskie. Zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj bób, dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Wlej mleko kokosowe i zblenduj. Przed podaniem posyp zieleniną i skrop sokiem z cytryny. Fotorelacja z Sopotu molo i okolice tutejsze wróble można karmić z ręki :) Krzywy Dom rzeźba rybaka balansującego

Qlinarnie i Qlinarnie
Biały baton bakaliowy 172

szklanki wody • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 szklanki mleka w proszku • 1 czekolada biała • sok z 1/2 cytryny • 1 szklanka orzechów włoskich • 3/4 szklanki rodzynek • 2 szklanki płatków kukurydzianych Wykonanie: • Masło rozpuścić z wodą i cukrem, dodać mleko w proszku i roztrzepać rózgą. • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać

To co kocham
Surówka z pora 188

łyżeczki soku z cytryny sól Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, solimy i ugniatamy rękami. Zostawiamy na godzinę, aby zmiękł. Następnie odciskamy wodę, która mogła się ewentualnie zebrać. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko i pora łączymy ze sobą, dodajemy majonez i mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy 170

łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku wyciśnięty sok z połowy cytryny   Banany obieramy, kroimy w cząstki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na maśle, aż się zrumieni. Dodajemy banany, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą jednolitą konsystencję. Sos miksujemy blenderem. Przelewamy do sosjerki. Filety posypujemy

noteskulinarnyfiga
Łosoś z kuskusem i warzywami - seria dietetycznych obiadów 304

czosnku250 g łososia1/2 cytryny W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, cukinię, czosnek i marchewkę , jak chwilkę się podpraży, podlewamy wodą, i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym, podlewamy sokiem z cytryny, dodajemy przygotowaną kaszę, i wcześniej przygotowanego na parze łososia (pokrojonego w sporą kostkę). Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną 170

szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (użyj pół szklanki suchych nasion) Do pieczenia 1 cytryna 1 główka czosnku 100 g masła (pół kostki) 2 łyżki suszonego majeranku suszony 1 łyżeczka suszonego tymianku olej rzepakowy sól pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kaszę. Na pół szklanki kaszy weź niepełną szklankę wody – 225 ml. Wsyp do niej kaszę, dodaj łyżeczkę masła, wstaw w garnku(...)będziesz zapiekać kurczaka wysmaruj olejem. Połóż na nim kurczaka piersiami do góry. Dodaj do naczynia tymianek, majeranek, główkę czosnku przekrojoną na połowy i cytrynę pokrojoną w ćwiartki. Obłóż kurczaka kawałkami masła. Podlej całość niewielką ilością wody. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Następnie obróć kurczaka piersiami w dół. Piecz 15 minut, albo do momentu aż grzbiet ładnie się przyrumieni

Niedzielny kucharz
szczupak przyrządzony sposobem mazurskiego rybaka 217

cebule 1/2 szklanki dobrego oleju grubo mielony czarny pieprz ponadto ( te składniki nie występowały w pierwotnym przepisie) szczypta posiekanej papryczki chili  kilka plastrów cytryny sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut(...)zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dzień ( najlepiej odstawić rybę na dwa dni). Gotowego szczupaka wyjmujemy z lodówki, przyozdabiamy kilkoma plastrami cytryny, szczyptą posiekanego szczypiorku i  podajemy

Miód i pieprz