łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu łyżka powideł śliwkowych (opcja) Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko(...)Zawsze do ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników co wzmacnia działanie sody i powoduje, że jej smak nie jest tak wyczuwalny. Te kwaśne dodatki to właśnie powidła, cytryna lub ocet. W occie rozpuszczamy sodę, dodajemy powidła. Powidła i sodę mieszamy dokładnie z cukrem, mąką i jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę
prawdziwe jedzeniezaskakujący. Inspirowałam się poniższym przepisem z blogu NutritionRefined. Do sernika używamy namoczonych i odsączony orzechów i pestek dlatego dzień wcześniej najlepiej pod wieczór orzechy i pestki namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na blacie na całą noc. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka orzechów nerkowca 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka pestek(...)sicie, pozbywając się zanieczyszczonej wody, płukać po bieżącą wodą, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Moczenie jest istotne, ponieważ bez namaczania nie pozbędziemy się inhibitorów, czyli substancji uniemożliwiających wchłanianie się związków mineralnych i witamin z orzechów i pestek. W misie malaksera lub w kielichu blendera wysokoobrotowego umieścić orzechy, pestki, syrop, sok z limonki, sok z cytryny, ekstrakt, skórkę z cytrusów, olej
moj przepis naśmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego 1 - 2 łyżeczki proszku herbaty Matcha 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka alkoholu Przygotowanie: W 50 ml gorącej wody rozmieszać herbatę i wystudzić, może powstać zawiesina z drobinkami (w czasie miksowania się rozmiesza). Ilość herbaty zależy jak intensywny smak chcemy otrzymać, przy tych proporcjach(...)śmietanę zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany (nie przebić, gdyż się rozwarstwi). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną herbatę i małymi partiami dodawać mleko zagęszczone. Dodać sok z cytryny i alkohol, miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co 40 minut zamieszać, można blenderem, aby nie dopuścić do powstania
Kuchcik gotujeciecierzycy, 1 ząbek czosnku, 1/2 dużej cytryny, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju z sezamu (lub jakiegoś innego roślinnego), oliwa do polania przed podaniem, sól, świeżo mielony pieprz, za’tar/sumak/mieszanka siedmiu przypraw libańskich natka pietruszki, Przygotowanie: Cieciorkę przed gotowaniem moczyć przez ok. 8 godzin w przegotowanej wodzie. Namoczoną wcześniej ciecierzycę gotujemy ok. 40-60 minut na wolnym ogniu(...)się delikatny i przyjemny zapach a ziarenka lekko zbrązowieją. Wystudzoną ciecierzycę (zachowujemy garść całych na później) miksujemy z czosnkiem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, sezamem i łyżką oliwy. W trakcie dodając w miarę potrzeby i stopniowo wodę z gotowania. Tak aby uzyskać kremową niezbyt wodnistą konsystencje. Całość miksujemy ok. 4 minut. Doprawiamy pieprzem, za’tarem i jeśli potrzeba
rozgotowanadomowników, ale również gości... bo któż nie lubi naleśników?! Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie jabłkowe: ok. 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Kruszonka(...)obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż lekko zmiękną, ale nadal będą w całości. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa
Kuchnia MagdaLenycytryny 7) 60 g startego sera grana padano 8) sól, pieprz czarny świeżo mielony 9) oliwa Sposób przygotowania: 1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Następnie odcinamy główki, a pozostałe łodygi kroimy w plasterki. 2. W garnku zagotowujemy wodę(...)Makaron gotujemy al dente w wodzie pozostałej po ugotowaniu szparagów. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, ale pozostawiamy wodę, w której się gotował. 4. Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej 250 ml wody, w której gotował się makaron oraz sok z połowy cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 5. Plasterki
Na kulinarnym poligoniezrobiona na słodko-kwaśno . Bardzo smaczna i nie może jej zabraknąć na stole Wigilijnym. Składniki: 2 kg pangi mąka pszenna sok z cytryny sól pieprz mielony olej do smażenia Zalewa: 2 litry wody wrzątku 3 cebule 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki cukru 6 liści laurowych 6 ziela angielskie 1 szklanka octu pierz mielony 1 łyżeczka Pangę
Różowa kuchniałyżki Natka pietruszki – pół pęczka Mięta – 10-15 listków Sos: Tahini – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 4 łyżki Sok z ½ cytryny Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Do kaszy dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki, kapary i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i kapary. Całość mieszamy
Kuchnia Bon AppetitCiasto: 1,5 szklanki mąki szklanka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 150 g masła lub margaryny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 2 łyżki skórki otartej z cytryny szczypta soli płaska łyżeczka sody 3 łyżki zimnej wody Oraz: 5 jabłek cukier puder tortownica 26 cm łyżeczka masła mąka do wysypania formy Składniki na ciasto ( bez wody) wrzucamy do malaksera i miksujemy(...)się połączą. Następnie dodajemy wodę i pulsacyjnie mieszamy aż powstanie żwirek. Tortownicę przecieramy masłem i dokładnie posypujemy mąką. Połowę ciasta wsypujemy na spód tortownicy, na nim układamy obrane połówki jabłek, lekko wciskając. Posypujemy resztą i do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach lub dla uzyskania satysfakcjonującego koloru. Po ostygnięciu posypujemy pudrem. Jak widać w samym cieście
Dieta moja pasjaprzypraw. Ponieważ do tego tupu pizzy nie podaje się sosu, przygotowałam salsę ze świeżych warzyw. Wyszło tak pysznie, że ach! składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka szklarniowego cebula ze szczypiorem 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i drożdże. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe
6niebomasła- 150 g margaryny- 50 g kaszy manny- 50 g rodzynków- 10 jajek- skórka z jednej pomarańczy- sok z połówki cytrynypolewa czekoladowa- 2 łyżki cukru pudru- 2 łyżki wody- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka olejuPrzygotowanie:Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)minut w 180 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia.Masło i margarynę ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną
Zainspirowana w kuchnifasolki szparagowej 4-5 strąków marynowanej papryki bez skóry (polecam tą grillowaną z Lidla) 300-400 g fileta z miruny sok z cytryny miód curry kilka gałązek koperku/szczypiorku sól, pieprz olej Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty curry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (na 2 lub 3 części). Gotujemy na półtwardo(...)osolonej wodzie. Paprykę kroimy na krótkie paseczki. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rybę skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie przesmażamy na rozgrzanej patelni. Usmażoną rybę rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do słoiczka wlewamy około 4-5 łyżek oleju oraz 1-2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Energicznie potrząsamy
Smaki Na Talerzumożemy wtedy korzystać z kąpieli słonecznych.Podaje się ją w krajach od Afryki Północnej na zachodzie po Indie.Pobudza także apetyt. 1.5 litra wody mineralnej nie gazowanej 3 cm.świeżego imbiru 7dag.cukru trzcinowego kilka kostek lodu sok z cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Imbir obieramy i ścieramy na tarce lu miksujemy w blenderze z niewielką ilością wody.Dodajemy do reszty wody i odstawiamy na co najmniej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipiecyka wstawić naczynie z gorącą wodą). Po upieczeniu wystudzić Mus: 300 g jeżyn 250 g śmietany kremówki 1/2 szkl cukru sok z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Jeżyny zagotować , przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, dodać do jeżyn, wymieszać i wystudzić. Połączyć z ubitą kremówką z cukrem. Mus wyłożyć na ostudzony sernik i schłodzić całość w lodówce
Z Marcepanemlemon curd skórka z otartej cytryny Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką. Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem: pół szklanki gorącej wody łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy ( bo akurat taki miałam) sok z połówki cytryny Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz
AZgotuj!