woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:430/1096)

jagodowy tofurnik - wegański sernik 327

średnie cytryny) ~300g jagód ~150ml mleka roślinnego ~opakowanie (ok.40g) waniliowego budyniu Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody i studzimy. Tofu rozgniatamy widelcem, a następnie wraz z mlekiem, ugotowaną kaszą jaglaną i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Do masy "serowej" dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i proszek budyniowy, mieszamy dokładnie. Jagody miksujemy na puree

chili & sugar
Grillowane krewetki i zielony kuskus! 205

strony, do zrumienienia. Kuskus: 1/2 opakowania kuskus, 2 pęczki natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku,  2 garści rukoli, sok z 1 cytryny, prażone orzeszki piniowe, suszone pomidory w zalewie Kuskus przygotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zalewamy go wodą / bądź bulionem warzywnym. W naczyniu blendera umieszczamy pęczek natki pietruszki, koperek, garść rukoli i wyciśnięty sok z cytryny -  całość miksujemy

Plate of Joy
barszcz ukraiński 224

puszka białej fasoli 4 duże ziemniaki liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą (ok. 2-2,5 l), zagotować i zebrać powstałą szumowinę. Dodać obraną pietruszkę, selera, pora, pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę (w łupinie). Doprawić solą(...)oczkach. Starte buraki i te pozostawione w połówkach wrzucić do bulionu i gotować ok. 30 min (w razie potrzeby dolać wody). Wyjąć pora, selera, cebulę i pietruszkę. Dodać podgotowane ziemniaki i białą fasolę. Wszystko zagotować doprawiając sokiem z cytryny, który sprawi, że zupa będzie miała piękny kolor. Dodać posiekaną natkę pietruszki, a gdy zupa lekko przestygnie połączyć w szklance śmietanę

zabawa smakiem
Pasta kanapkowa z bobu 167

twardo 50g margaryny  (można wcześniej roztopić, ja użyłam w kawałku) 1 większy ząbek czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: ½ łyżeczki cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do misy Tefal Companion wrzucamy przepłukany w zimnej wodzie bób, zalewamy wodą (2x tyle wody, co bobu), dosypujemy odmierzoną ilość cukru. Ustawiamy temp. 100⁰C i czas 30minut(...)wyrabiania. Dodajemy pozostałe składniki: jajko, ser, czosnek, margarynę oraz sok z cytryny. Ustawiamy prędkość 10 na 2 minuty, po tym czasie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, zwiększamy prędkość do 12 i po 30 sekundach mamy gotową pyszną pastę kanapkową. Sposób przygotowania tradycyjny: Bób płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (2x tyle wody, co bobu), dosypujemy odmierzoną

Kuchnia w czekoladzie
PĄCZUSIE TWAROGOWE Z JABŁKIEM-SZYBKIE 119

cytryny około ½ łyżeczki cynamonu oczywiście można dać mniej lub więcej lub pominąć na lukier około 1 szklanki cukru pudru + 3 łyżki wody , całość mieszamy Wykonanie:   zaczynamy od pokrojenia w grubą   kostkę jabłka, które skrapiamy sokiem z cytryny , następnie dodajemy do niego cynamon oraz amaretto, całość mieszamy   i odstawiamy do miski dodajemy ser twarogowy, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy

Słodkie zapomnienie
Pieczona miruna na puree z zielonego groszku 193

cytryny dwie łyżki ugotowanego ryżu* sól i pieprz *opcjonalnie, puree będzie wtedy bardziej kremowe Groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić. Starty czosnek przesmażyć delikatnie na maśle. Zmiksować wszystko blenderem dodając sok z cytryny, ryż i przyprawy. Rybę podawać na puree z pomidorkami, plasterkami cytryny i suszonym tymiankiem.  Smacznego

Kuchnia Ellie
SAŁATKA Z BOBEM I SEREM FETA 228

bobu świeżego lub mrożonego200g sera fetasól, pieprzsok z cytryny2 łyżki oliwyszczypiorekkilka listków mięty ogrodowejWykonanie:Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek. Ser feta kroimy w kostkę, mieszamy z bobem.Polewamy sokiem z połowy malej cytryny, oraz 2 łyżkami oliwy.  Solimy i pieprzymy do smaku. Szatkujemy szczypiorek i kilka listków mięty. Dokładamy do sałatki

Walijskie Pichcenie
Wtorek: Sałatka z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami 152

komosy, który sprawia, że jest ona sypka i lekko al dente, czyli taka jaka być powinna. Kaszę trzeba ugotować w osolonej wodzie, przy czym nie trzeba przejmować się proporcjami woda vs kasza, odcedzić na gęstym sicie i z powrotem przesypać do garnka w którym się gotowała. Przykryć ręcznikiem papierowym, nałożyć pokrywkę i odstawić do odparowania. Gotowe. To na prawdę dobry(...)innego wyrazistego sera 8 daktyli suszonych Kilka łyżek siekanego szczypiorku Mała papryczka chili (opcjonalnie) 2-3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku dwie-trzy szklanki wody. Posól. Umyj brokuła i podziel na różyczki. Wrzuć do wrzątku. Gotuj 5 minut. Odcedź. Brokuł powinien być al dente. Krok 2 W międzyczasie. Zagotuj w garnku

Niedzielny kucharz
Mule w sosie z białego wina 177

SKŁADNIKI: 1 kg świeżych muli (omułki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oliwy 1/3 kostki masła 1 szklanka białego wina natka pietruszki 1 cytryna sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mule myjemy i oczyszczamy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dolewamy wina i doprawiamy solą i pieprzem(...)potrząsamy garnkiem, aby je przemieszać. Gdy wszystkie mule się otworzą dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i możemy serwować. Mule najlepiej smakują bezpośrednio z garnka skropione sokiem z cytryny. Jako dodatek polecam chrupiące pieczywo, które moczymy w sosie. Smacznego

kulinarnyJa
Pierś kurczaka w konfiturze figowej z kaszą bulgur z awokado, miętą i cytryną 211

cebuli  lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu  Kasza bulgur z awokado  1/2 szklanki kaszy bulgur  1/2 awokado  garść świeżej mięty  1 cytryna  szczypta soli i pieprzu  Dodatki: mix sałat maliny  oliwa z oliwek  Pierś kurczaka doprawiam rozmarynem, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Na oliwie z oliwek smażę mięso(...)Duszę całość kilka minut. Wlewam bulion i gotuję składniki jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiam szczyptą soli i pieprzu.  Kaszę gotuję w szklance wody do miękkości. Na koniec gotowania dodaję skórkę otartą z cytryny oraz sok z ćwiartki cytryny. Miętę siekam, awokado kroję drobno. Kaszę doprawiam solą i pieprzem, mieszam z awokado i miętą.  Sałatę i maliny doprawiam

Mango Papaja
Natureway - naturalnie zdrowo :) 171

razu zwróciły na mnie uwagę. Raczej nie pijam gotowych napojów/soków, czasami te "jednodniowe", jednak do tych podeszłam z zaciekawieniem. Podstawowymi składnikami są woda, koncentrat jabłkowy, wyciąg z konopi i sok z cytryny. Taki skład prezentuje się w zielonej butelce, kolejne mają dodatek róży i rokitnika. Dodatki są słabo wyczuwalne, bardziej jabłko gra główną rolę. Jakbym miała porównać smak(...)konserwujących, barwników, aromatów itd. Po prostu 100% jabłek, a dokładnie 4 kg w jednej, 400 ml butelce. Aby przygotować sobie szklankę, pysznego soku jabłkowego wystarczy wmieszać w 200 ml wody 2-3 łyżki tego produktu. I gotowe! Smak jest przepyszny! Naturalny, delikatny, idealnie słodki.  JAGODY GOJI  O jagodach goji pisałam chyba już nie raz, także nie będę się

Zdrowie na języku :P
KRUCHY CZEKOLADOWY MAKOWIEC ZE ZŁOTĄ SKORUPKĄ 200

śmietana 1 i 1/2 łyżki kakao ekstra ciemne 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżka Farsz: mak niebieski 250 gram rum 1 kieliszek woda gorąca 1 szkl. białka 3 szt. cukier puder 3 łyżki sok z cytryny 3 łyżki Lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: żółtko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko(...)cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Podsypać mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Farsz: Mak zalać gorącą wodą z rumem. Odstawić na 30 min. Odsączyć przez ściereczkę.  Zmielić w maszynce 2 razy.  Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do maku i delikatnie mieszać, do połączenia się

Kuchnia Paulettes
Ćwikła z chrzanem 178

chrzanem stanowi doskonały dodatek do mięs lub wędlin. Składniki: 1 kilogram buraków czerwonych 2-3 korzenie chrzanu  Sól, cukier Sok z cytryny Sposób przygotowania: Buraki myjemy nie obierając ich przekładamy do garnka zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru soku. Chrzan obieramy, ścieramy na tarce

Bajeczna Kuchnia
Duszony ryż z mięsem i marchewką 176

zabieganym. - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki ) - 2 marchewki - 1 duża cebula - 1 szklanka ryżu - woda ( tyle ile wchłonie ryż ) - 3 łyżki oleju - świeżo mielony pieprz ( 1 łyżeczka ), czerwona słodka papryka ( 1 łyżka ), sól - 2-3 łyżki soku z cytryny - pół pęczka posiekanej natki pietruszki Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić marchewkę, następnie dodać cebulę(...)Zalać do równości ryżu wodą. Przykryć. Dusić na średnim ogniu do momentu wchłonięcia wody przez ryż. Dodać ok, 100 ml wody, ponownie przykryć. Powtórzyć proces do momentu aż ryż będzie miękki. Doprawić pieprzem, mieloną papryką, solą i sokiem z cytryny. Wyłączyć ogień. Pozwolić przeniknąć się smakom 2-3 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa

kawawszklance
Buraczane kaszotto 174

świetnie sprawdza się też jaglana) - ricotta (4 łyżki- ok.100g) - czerwona cebula (połówka) - ząbek czosnku - sól morska, pieprz - rozmaryn - sok z cytryny (1 łyżka) Wykonanie: Kaszę zalać wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Dodać buraczki, posiekaną cebulkę i czosnek, podlać wodą i dusić pod przykryciem kolejne 10 min (do czasu, aż kasza będzie miękka). Dodać sól, pieprz, rozmaryn, sok z cytryny(...)starzenie i zapobiegają nowotworom. Jednak, pomimo zalet  cukrzycy powinni na nie uważać, ich indeks glikemiczny jest wysoki (IG=64). Uwaga! Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego gotujcie je w skórce, a najlepiej pieczcie w piekarniku. Możecie również wykorzystać wywar po ich ugotowaniu, wystarczy wymieszać go z sokiem jabłkowym i przepyszny napój gotowy

Gawron w rosole