woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:438/1096)

Makaron Fregola - super sałatka 210

Fregola 500g 200 g fasolki szparagowej pomidorki koktajlowe 10 szt. zielone pesto 2 duże łyżki jedna łyżeczka sosu chili kilka grzybów Shitake sok z 1/2 cytryny pieprz oliwa z oliwek Zabawę zaczynamy od ugotowania wody na makaron i fasolkę szparagową. Do osolonej wody wrzucamy fregolę i fasolkę, oczywiście do osobnych garnków. Gotujemy, aż będą aldente. W międzyczasie kroimy Shitake(...)duże łyżki pesto lub więcej, jeśli uznacie, że to za mało. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy grzyby. Teraz przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, sosem chili i sokiem z cytryny. Jeszcze raz mieszamy i na samym końcu dodajemy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Podajemy z grzankami, w naszej wersji to bagietka posmarowana koncentratem pomidorowym z żółtym serem i oregano.  Sałatka

vegetanie
Śledzie z porem w śmietanie 150

szklanka pokrojonego w paski pora (zielona część) 1 małe jabłko 3 jajka 2 łyżki majonezu 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz biały Sposób wykonania: Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy je przez godzinę. Pora posypujemy solą, mieszamy i również odstawiamy na godzinę aby puścił sok. Jajka gotujemy na twardo.  Filety kroimy w paski

Qchnia po prostu
JAJKA MIMOZA Z KREWETKAMI 159

żółtka ● 1 łyżeczka musztardy ● 150-200 ml oleju o neutralnym smaku*** ● 1 łyżeczka octu (np. jabłkowego lub winnego) ● 1 łyżka soku z cytryny ● sól i pieprz   Jajka zanurz w garnuszku z zimną wodą¸ tak, by woda zakrywała jajka. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, i gotuj jajka przez około 10 minut. Zalej je następnie zimną wodą, ostudzone jajka obierz ze skorupek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Koktajl mango, brzoskwinia, banan na bazie jogurtu i wody kokosowej 222

fantazja poszybowała i w efekcie powstał inny, ale równie pyszny koktajl z owoców południowych - enjoy! :) Składniki: mango jogurt naturalny, może być typu greckiego woda kokosowa brzoskwinia pół banana wiórki kokosowe cynamon świeży korzeń imbiru sok z cytryny Wykonanie: Do naczynia, w którym będziemy blendować koktajl wkładamy jogurt, mango i mleko kokosowe w proporcji 2 - 2 - 1. Blendujemy na gładką masę

Taste Of My Day
chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 172

zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia 5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier(...)pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą

W Mojej Kuchni Lubię
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 182

chilli zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier(...)pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą

W Mojej Kuchni Lubię
Lemon Curd 392

słoiki po 250 g) 4 cytryny (skórka + sok), 100 g masła pokrojonego w kostkę, 150 g cukru, 3 jajka w rozmiarze L, 1 żółtko. Lemon curd to angielskie masło cytrynowe. Pyszna masa o konsystencji budyniowego kremu i intensywnie cytrynowym aromacie. Idealnie sprawdza się jako nadzienie do babeczek, dodatek do tortów, naleśników, pralinek i przeróżnych deserów. Można go przechowywać w lodówce(...)spróbowałam :) Na garnku z wodą ustawić miskę (najlepiej metalową). Ustawić na średni ognień tak, aby woda lekko bulgotała. Ważne jest by nie dotykała tafli wody. Do miski zetrzeć na tarce skórkę z 4 cytryn i wlać wyciśnięty sok. Dodać 100 g masła i 150 g cukru. Podgrzewać i co chwilę mieszać do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Cały

Świat Domowej Kuchni
Ryż pomidorowy z prażoną gorczycą podany z łososiem i cykorią włoską 177

gałązek tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz Cykoria włoska 1 średnia cykoria 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli sok i skórka otarta z połowy cytryny sól i pieprz Przygotowanie: W dużym rondlu zagotuj wodę z solą i cukrem, w misce przygotuj zimną wodę z lodem. Cykorię umyj, pokrój na kawałki po 10 cm, włóż do wrzątku, gotuj 2 minuty(...)przełóż łyżką cedzakową do wody z lodem. Zimną odsącz na sicie. Podgrzej sok pomidorowy. W mniejszym rondlu rozpuść masło, wsyp gorczycę, przykryj pokrywką, kiedy gorczyca przestanie strzelać dodaj ryż, chili i pomidory, smaż na małym ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając (aż ryż zacznie się robić biały).  Zalej ryż gorącym sokiem, posyp solą i pieprzem, gotuj na małym

SzczyptaSmaQ
Sałatka z bulgurem i kurczakiem 215

pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:Bulgur wsypujemy do garnka,  zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia(...)fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Cukiniowo cytrynowe ciasto bez pieczenia 111

sobie na talerzu! :) Potrzebujemy: Warstwa cukiniowa: 1 średnia cukinia (600 ml zblendowanej cukinii) 5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe sok z 1 cytryny Warstwa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 5 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody Spód: paluszki francuskie Brześć Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody do miękkości. Miękką cukinię blendujemy

MamaOskarka
5 najlepszych marynat do tofu 139

ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej papryki (chili lub słodkiej) 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1/4 szklanki wody sól i pieprz (do smaku) Marynata cytrynowo-marchewkowa Składniki Sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 marchewka, starta na tarce 2 łyżeczki ulubionego słodziku (ksylitol, erytrytol, cukier) 1/4 szklanki wody

Vegan Taste
Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące. 186

kolację. Polecam :) Składniki - 0,5 kg surowych, wypatroszonych śledzi - łyżeczka czosnku mielonego - łyżeczka ostrej papryki mielonej - pól łyżeczki soli - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oleju Wykonanie Śledzie dokładnie płuczę i oczyszczam pod bieżącą zimna wodą. Następnie dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do większej miski. Dodaję sól, czosnek, paprykę, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z kaczki, z koprem włoskim i pomarańczami 119

cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, łyżeczkę miodu, dokładnie wymieszać, następnie wlać oliwę. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Wyjąć, osuszyć. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać składniki sałatki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. *pierś kaczki przygotowana

królestwo garów
Chrzan żurawinowy 113

utartego chrzanu, idealny jako dodatek do wędlin lub białej kiełbasy. Składniki: 2-3 korzenie chrzanu 3/4 szklanki konfitury żurawinowej sól sok z cytryny Sposób przygotowania: Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin (chrzan będzie bardziej miękki podczas tarcia). Ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy konfiturę żurawinową

Bajeczna Kuchnia
Tartaletki wiosenne z awokado, czosnkiem i serem feta, z dodatkiem brukselki i kiełków 123

cytryny sól do smaku pieprz (najlepiej biały) 3 duże ząbki czosnku dodatkowo:  garść brukselek (ugotowanych w osolonej i lekko posłodzonej wodzie) ulubione kiełki Awokado przekroić, wyjąć pestkę i obrać ze skórki. Skropić sokiem z cytryny. Dodać ser feta i czosnek - wszystko razem zmiksować blenderem. (Można również bardzo dokładnie widelcem rozdrobnić awokado i fetę, a czosnek dodać przeciśnięty przez praskę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dorsz na parze. 115

Składniki: 200 g mrożonego fileta z dorsza 2 plasterki cytryny tymianek, sól, pieprz, czosnek granulowany Fileta rozmrażamy - posypujemy solą i pieprzem. Garnek wypełniamy wodą i wsypujemy obficie tymianek i czosnek - zagotowujemy. Rybę wykładamy do części z sitkiem do gotowania na parze razem z cytryną i gotujemy 15 - 20 minut na wywarze z przypraw. Podajemy z sałatką z pomidorów i ogórka

Moje-pitraszenie
Dżem- jabłko ,śliwka i marchewka 94

SKŁADNIKI 4-5 jabłek antonówek 2 kg marchwi około 1 kg cukru 8 śliwek  4 cytryny   whisky(...)WYKONANIE Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w plastry. Włożyć do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż będzie  miękka.Śliwki umyć,osuszyć ,wydrylować.  Jabłka obrać ,zmiksować ,zalać sokiem z cytryny. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę połączyć z jabłkami i śliwkami.Wszystko razem zasypać cukrem i dodać skórkę z dwóch cytryn. Oraz wyciśnięty

w mojej kuchni