letniego mleka 50 g cukru 50 g masła 0,5 kg dyni - waga już po obraniu 1/2 łyżeczki soli skórka z 1 cytryny Przygotowanie:Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić do miękkości,ostudzić.Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić
Anioły w kuchniżółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany masa z jabłek: 2 kg twardych jabłek (antonówka, szara reneta) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny pianka budyniowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru dodatkowo: cukier puder do posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, gotować 7 minut bez mieszania (jeśli jabłka są mało soczyste to podlać 1/4 szklanki wody). Następnie dodać cukier i cynamon (wymieszać), wlać sok z cytryny z rozmieszaną mąką ziemniaczaną, gotować 2 minuty. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, gdy piana będzie sztywna dodać budyń i delikatnie
Kuchcik gotujesię prezentowało. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na tortownicę 23 cm średnicy: 450 gr szpinaku, odmrożonego wyciśniętego w ręce z wody 4 średnie jajka 1/4 szklanki cukru (rodzina skarżyła się że troszkę za mało słodkie) 1 szklanka oleju skórka z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mąki pszennej, (u mnie była chlebowa, ale możecie dać dowolną) najpierw dać(...)mech Leśny mech listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 gr szpinaku, odmrożonego wyciśniętego w ręce z wody 4 średnie jajka 1/4 szklanki cukru (rodzina skarżyła się że troszkę za mało słodkie) 1 szklanka oleju skórka z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mąki pszennej, (u mnie była chlebowa, ale możecie dać dowolną) najpierw dać
moj przepis naKoktajl z papayą, pomarańczą i marchewką to pożywne i zdrowe śniadanie. Śniadanie będzie pełne, gdy zamiast wody użyjesz mleka kokosowego. Papaya nie tylko doskonale smakuje, dostarczy również sporej dawki witamin, minerałów i antyoksydantów. Ten egzotyczny owoc świetnie wpływa na trawienie, podniesie odporność, poprawi wygląd skóry i zadba o oczy. Pomarańcza i marchewka dodatkowo zwiększy zdrowotne i upiększające działanie koktajlu(...)koktajl to super dawka beta-karotenu i witaminy C. Pysznie i zdrowo! Składniki: 1 szklanka papayi 1 pomarańcza 1 marchew 2-3 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny lub sok z cytryny 1 banan - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego 200 ml wody/mleka kokosowego Wykonanie: owoce i marchew obrać, pokroić na mniejsze cząstki i umieścić w kielichu blendera zmiksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka sosu chili 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny Botwinę myjemy, trzemy na tatce, przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła buraczki. Dodajemy również pocięte drobno łodygi z liśćmi. Botwinę gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Masę schładzamy
Bon Appetit MałgorzatyUgotować je z obraną marchewką i pietruszką, ząbkiem czosnku, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu w około 750 - 900 ml posolonej wody Gdy po kilku minutach buraczki będą miękkie dodać sok z cytryny, szczyptę majeranku i pieprz mielony, ewentualnie cukier do smaku, chwilę pogotować, wywar przecedzić, część zostawić do botwinki na gorąco, a część wywaru pozostawić
Proste Potrawymąki z kaszy gryczanej* - ok 9 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego - 3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki stewi - 3 łyżki zimnej wody - 3 duże, soczyste jabłka - cynamon - duża garść płatków migdałów - sok z połowy cytryny * mąka z kaszy gryczanej - należy dokładnie zmielić w młynku kaszę i przesiać ją, w sklepach jest także dostępna gotowa mąka gryczana. Polewa: - tabliczka gorzkiej(...)jednej łyże wody, wyrabiaj ciasto, aż będzie zbite i uformuj kulę. 4. Odłóż ciasto do lodówki, przykryte folią (chłonie zapachy) 5. Obierz jabłka i pokrój je na plastry. 6. Podpraż bardzo delikatnie płatki migdałów na suchej patelni. 7. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. 8. Porozkładaj plasterki jabłek, pokrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem
Pland based fillepietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)sok z cytryny (do smaku)ćwiartka jabłka2 zgniecione ząbki czosnku1-2 łyżeczki majerankucukiersól morskaświeżo mielony pieprz Do dwóch litrów wody dodajemy obraną włoszczyznę, obranego(...)szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przyprawiamy solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciskamy sok z cytryny
Poezja smakuoliwa 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 150 g sera feta Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę* do tarty wysmarować masłem. Mąkę, sól oraz masło przełożyć do malaksera, zmiksować, dolać tyle wody, aż otrzymamy pożądaną strukturę ciasta. Wyłożyć ciasto na blat, zagnieść, rozwałkować dosyć cienko i przenieść na formę(...)minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, a następnie szpinak. Gdy szpinak opadnie przyprawić solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawić. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć szpinak i zalać masą jajeczną, wierzch posypać rozdrobnioną fetą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Smacznego :) * upiekłam
Zabawa smakiemtylko listki, wrzucam do wrzącej wody i zostawiam na 10 sekund. Następnie przelewam zimną wodą i odcedzam z jej nadmiaru. Pokrzywę odciskam z wody, kroję na desce i przekładam do pojemnika, dodaję orzechy, parmezan, sok z cytryny, czosnek i miksuje blenderem. Olej dolewam na końcu ale stopniowo jak się połączy wlewam kolejną porcję. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron podaję z pesto
wesoła kuchniaKaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą). 2) Mango obrać i pokroić na kawałki, dodać sok z limonki lub cytryny i zblendować na gładką masę. 3) Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, miód, mleko oraz olej kokosowy i jeszcze raz dokładnie wymieszać blenderem. 4) Gotowy koktajl
Fitsweet.mekoktajle znajdziecie tutaj. Przepis na prosty i pyszny Koktajl gruszkowy bez cukru : 3 szt gruszki 3 suszone daktyle 1 łyżka soku z cytryny 350 ml mleka 0,5 % szczypta mielonego cynamonu Daktyle płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kwadrans aby zmiękły, usuwamy pestki, kroimy drobniej. Umyte gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Gruszki i daktyle miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczarnuszką i herbatą: 550 g mąki żytniej razowej typ 720 150 g zakwasu żytniego (tutaj link do jak zrobić zakwas ) 200 ml ciepłej wody 200 ml naparu z czarnej herbaty (bez cukru i cytryny ) łyżeczka soli 3 łyżki czarnuszki podprażonej na suchej patelni. Ja wszystkie składniki wyrabiam w robocie kuchennym, ale jeśli nie macie, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto jest(...)długo i że pfeee, przypominam, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł! Po 10h mamy chleb pięknie wyrośnięty i możemy piec. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni, wierzch chleba spryskujemy wodą i ładujemy do pieca. W 230 stopniach pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy do 200 i pieczemy jeszcze 40 minut. Chleb wyciągamy, studzimy na kratce i nie dotykamy. Czekamy aż całkowicie
ladykitchenobiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu): cukier, sól, pieprz, olej, cytryna, ocet Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą (tak aby woda zakryła całą kapustę). Dodać 4 łyżki octu i po 2 łyżki cukru i soli. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem
Bullioobiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu): cukier, sól, pieprz, olej, cytryna, ocet Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą (tak aby woda zakryła całą kapustę). Dodać 4 łyżki octu i po 2 łyżki cukru i soli. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem
Bullio