woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:439/1096)

Cappuccino z wiśniami 168

Masa wiśniowa Składniki:   700g wiśni drylowanych w syropie, w   kompocie 500ml soku wiśniowego 4 płaskie łyżki cukru Laska cynamonu Skórka z dobrze wyszorowanej cytryny 50g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej z połowie szklanki zimnej wody Masa serowa   Składniki 600g serka homogenizowanego u mnie Jogobella 150g cukru 1 cukier waniliowy 600ml śmietanki kremówki 30-36% 125g kawy czekoladowej cappuccino

W garach u Gosi
Nalewka jarzębinowa 163

dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jarzębiny 150 g cukru 0,5 litra wody 0,5 litra spirytusu 95% sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny Zaczynamy od przemrożenia jarzębiny. Mrozimy ją przez dobę. Ma to na celu zniwelowanie goryczki. Po dobie wkładamy wciąż zamrożoną do słoja

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowe przekąski - muffinki z jagodami i paluszki ziemniaczane :) 172

zainteresowanych do mojej oceny, która być pozwoli Wam zdecydować czy warto spróbować tychże produktów :) BEZGLUTENOWE MUFFINKI JAGODOWE  kurze jajo * margaryna (olej palmowy, olej słonecznikowy, woda, sól, emulgatory: lecytyna z nasion słonecznika, sok z cytryny) * cukier trzcinowy (15%) * jagody/borówki (15%) * mąka ryżowa * mąka kukurydziana * skrobia kukurydziana * cukier waniliowy (cukier trzcinowy, proszek wanilii boubon) * substancja zagęszczająca: guma guar * proszek

Zdrowie na języku :P
Sałatka z grillowaną brzoskiwnią, serem pleśniowym i prażonymi orzechami z dressingiem śliwkowym 135

gram sera camembert garść orzechów włoskich 1 łyżka płatków migdałów dressing: 1 łyżka powideł śliwkowych, 1 łyżeczka oleju pistacjowego, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżeczka wody, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, kilka listków rozmarynu utartego w moździerzu Na rozgrzanej patelni grillowej smażę pokrojone na ćwiartki brzoskwinie przez 2-3 minuty. Na zwykłej, suchej patelni prażę orzechy

Mango Papaja
Ciasto na weekend - sernik z malinami i jeżynami 193

które znam jeszcze od mojej babci i zawsze się sprawdzają. I nie otwieramy drzwiczek piekarnika, jak się pieką ;-) SOS MALINOWY: - 1 szklanka malin - 70 ml wody - łyżka miodu dobrej jakości - kilka kropel soku z cytryny Całość gotujemy w rondelku aż sos zacznie bardzo gęstnięć i się karmelizować. Ciepłym sosem polej sernik! Smacznego i miłego weekendu

SMYKWKUCHNI
Pomidorki koktajlowe w zalewie do słoików na zimę 151

będziecie mogli je przetworzyć na właśnie takie pomidorki marynowane.       Potrzebujemy: 500 g małych pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Pomidorki myjemy i nakłuwamy wykałaczką. Chroni to przed popękaniem w trakcie pasteryzacji. Obieramy czosnek. Pomidorki i ząbki czosnku układamy w wyparzonych słoiczkach

Marder&Marder Manufacture
Frużelina czereśniowa 132

żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki zimnej wody Czereśnie umyć, wydrylować i umieścić w garnku.   Całość zasypać cukrem i połączyć z sokiem cytrynowym.   Owoce gotować do momentu puszczenia soku. Dodać mąkę ziemniaczaną

Di gotuje
przepyszny sernik z czereśniami na herbatnikach i kruszonką z herbatników... 188

piec około 60 minut, nastepnie na termoobiegu w 160 C 10 minut, sernik wystudzony schowac do lodówki na kilka godzin z cukru pudru, soku z cytryny przygotować nie za gęsty lukier, można dać ciut wody i polać wierzch sernika - sernik jest obłędnie pyszny, wilgotny, delikatny, kruszonka z herbatników smaczna i warto upiec ten sernik z czereśniami...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z serem halloumi, kukurydzą, oliwkami, ogórkiem, fetą i bobem z dressingiem z masła migdałowego 177

czarnych oliwek 3 łyżki kukurydzy marki Bonduelle 1/2 szklanki bobu dressing: 1 łyżka masła migdałowego, 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Bób gotuję w osolonej wodzie przez 10- 15 minut, do miękkości. Ugotowany bób przelewam zimną wodą i obieram. Rozgrzewam grillową patelnię i smażę na niej plastry sera halloumi po 2-3 minuty

Mango Papaja
Sałata na słodko 399

Składniki: 1 sałata (tzw. masłowa) 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru 1 duża szczypta kwasku cytrynowego (obecnie można go zastąpić sokiem z plastra cytryny) 1 duża szczypta soli Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Zimną śmietanę mieszamy z cukrem, kwaskiem cytrynowym i solą. Polewamy sałatę

Trzeci talerz
Makaron z karczochami i kurczakiem 207

twardych łusek. Nożem ściąć ok. 2 cm z czubka i pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć włoski i przełożyć karczochy do miski z sokiem z cytryny (dzięki temu karczochy nie ściemnieją). Następnie odcedzić z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć z obu stron, do momentu zarumienienia. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie

Pink Envelope
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ 143

czerwona cebula 1 duża kulka mozzarelli 12 pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych sos: 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno GREEN- SPOON sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Na półmisek wykładamy sałaty, pokrojone w mniejsze kawałki mozzarellę, piórka cebuli oraz pomidorki

Z Majeczką w kuchni
Herbatka z kwiatów bzu czarnego na przeziębienie. 138

Składniki :  1 czubata łyżka świeżych kwiatów bzu czarnego (lub 2 saszetki suszonych kwiatów)  woda  1-2 łyżeczki miodu naturalnego  2-3 plasterki cytryny Sposób wykonania :   K wiaty bzu czarnego zalej w szklance wrzątkiem , odstaw na około 10 minut pod przykryciem . Dodaj plasterki cytryny ( wygnieć je ) oraz miód , wymieszaj . Pij herbatkę ciepłą podczas przeziębień .Możesz także

Przepisy i porady kulinarne
WIOSENNA SURÓWKA Z NOWALIJEK I SOCZEWICY 167

Składniki: 2 szklanki soczewicy 1 pomidor 2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiej pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pomidora, rzodkiewki i ogórka drobno kroimy, dodajemy pekinkę, soczewicę. Z podanych składników przygotowujemy

Z Majeczką w kuchni
WIOSENNA SAŁATKA LUNCHOWA Z KASZAMI I OLEJEM RZEPAKOWYM 150

bulgur 10 g zielonej soczewicy 8 pomidorków koktajlowych 10 dag fety pól czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pęczak, soczewicę oraz bulgur gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut

Z Majeczką w kuchni