sobie na talerzu! :) Potrzebujemy: Warstwa cukiniowa: 1 średnia cukinia (600 ml zblendowanej cukinii) 5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe sok z 1 cytryny Warstwa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 5 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody Spód: paluszki francuskie Brześć Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody do miękkości. Miękką cukinię blendujemy
MamaOskarkaketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej papryki (chili lub słodkiej) 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1/4 szklanki wody sól i pieprz (do smaku) Marynata cytrynowo-marchewkowa Składniki Sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 marchewka, starta na tarce 2 łyżeczki ulubionego słodziku (ksylitol, erytrytol, cukier) 1/4 szklanki wody
Vegan Tastekolację. Polecam :) Składniki - 0,5 kg surowych, wypatroszonych śledzi - łyżeczka czosnku mielonego - łyżeczka ostrej papryki mielonej - pól łyżeczki soli - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oleju Wykonanie Śledzie dokładnie płuczę i oczyszczam pod bieżącą zimna wodą. Następnie dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do większej miski. Dodaję sól, czosnek, paprykę, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszam
Kuchnia z widokiem na ogródcytryny, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, łyżeczkę miodu, dokładnie wymieszać, następnie wlać oliwę. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Wyjąć, osuszyć. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać składniki sałatki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. *pierś kaczki przygotowana
królestwo garówutartego chrzanu, idealny jako dodatek do wędlin lub białej kiełbasy. Składniki: 2-3 korzenie chrzanu 3/4 szklanki konfitury żurawinowej sól sok z cytryny Sposób przygotowania: Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin (chrzan będzie bardziej miękki podczas tarcia). Ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy konfiturę żurawinową
Bajeczna Kuchniacytryny sól do smaku pieprz (najlepiej biały) 3 duże ząbki czosnku dodatkowo: garść brukselek (ugotowanych w osolonej i lekko posłodzonej wodzie) ulubione kiełki Awokado przekroić, wyjąć pestkę i obrać ze skórki. Skropić sokiem z cytryny. Dodać ser feta i czosnek - wszystko razem zmiksować blenderem. (Można również bardzo dokładnie widelcem rozdrobnić awokado i fetę, a czosnek dodać przeciśnięty przez praskę
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 200 g mrożonego fileta z dorsza 2 plasterki cytryny tymianek, sól, pieprz, czosnek granulowany Fileta rozmrażamy - posypujemy solą i pieprzem. Garnek wypełniamy wodą i wsypujemy obficie tymianek i czosnek - zagotowujemy. Rybę wykładamy do części z sitkiem do gotowania na parze razem z cytryną i gotujemy 15 - 20 minut na wywarze z przypraw. Podajemy z sałatką z pomidorów i ogórka
Moje-pitraszenieSKŁADNIKI 4-5 jabłek antonówek 2 kg marchwi około 1 kg cukru 8 śliwek 4 cytryny whisky(...)WYKONANIE Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plastry. Włożyć do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż będzie miękka.Śliwki umyć,osuszyć ,wydrylować. Jabłka obrać ,zmiksować ,zalać sokiem z cytryny. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę połączyć z jabłkami i śliwkami.Wszystko razem zasypać cukrem i dodać skórkę z dwóch cytryn. Oraz wyciśnięty
w mojej kuchniłyżek sosu sojowego 1 czubata łyżka płynnego miodu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania przepisu: 1. Pierś z kurczaka dzielimy tak aby otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia. 2. Marynata: W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać
Wanilia i Kardamonlistków bazylii.Składniki: 2 piersi z kurczaka,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć),4-5 łyżek zimnej wody,sól, świeżo zmielony pieprz,2 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego.Piersi posiekać drobniutko lub zmielić. Dodać bazylię, skórkę cytrynową(...)mamy rosołu, wtedy wystarczy zagotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej. Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaolej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba: 8 naleśników Przygotowanie: Naleśniki: Wodę i mleko wlewamy do jednego naczynia. Dosypujemy mąkę. Mieszamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Smażymy naleśniki. Farsz: Batata(...)Następnie zalewamy zimną wodą ok. 2 cm nad poziom kaszy. Gotujemy nie mieszając aż wchłonie całą wodę. Czyli też ok. 15 min. Kroimy pomarańcz. Kaszę i batata przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy starty imbir sok z cytryny. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy *** Polecam sposób
Weganka gotujecienkie krążki. Wędzonego łososia pokroiłem w cienkie plasterki, a te na jeszcze mniejsze kawałki. Pomarańczę sparzyłem, obrałem, wyciąłem fileciki miąższu. Sos : oliwę, 2 łyżki wody, miód oraz musztardę wymieszałem. Doprawiłem solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ułożyłem w metalowych obręczach plastry awokado, czerwoną cebulę, łososia, pomarańczę. Każdą porcję skropiłem sosem. Udekorowałem koperkiem i ziarnami czerwonego pieprzu
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * sól – 0,5 łyżeczki * cukier puder – 40 g * zimne masło – 120 g * zimna woda – ok. 5 łyżek NADZIENIE: * soczyste jabłka – 1 kg * sok z cytryny – 2 łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 80 g * masło – 65 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy
Ostra na Słodkołyżka ciepłego mleka; szczypta cynamonu; 50 g brązowego cukru; 100 g rodzynek; 100 g posiekanych migdałów; 1 żółtko do posmarowania; 1 łyżka wody; Do dekoracji: 80 g cukru pudru; 3-4 łyżki soku z cytryny; 20 g posiekanych niesolonych pistacji; Wykonanie: Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołeki wkruszyć do niego drożdże. Posypać je 1 łyżeczką cukru i wlać(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec 25-30 minut. Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia
In my kitchenduże jabłko 4 filety śledziowe natka pietruszki garść ziaren słonecznika 120 g sera feta Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Marynata: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie(...)misce mieszamy ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Ser feta kroimy w kostkę. W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz posypujemy pokrojonym serem feta i polewamy gotowym sosem
Kuchnia MagdaLenykrem warto gdzieś sobie zanotować bo jest naprawdę obłędny, i świetnie sprawdzi się latem do świeżych owoców, bo jest naprawdę lekki i orzeźwiający przez dodanie soku z cytryny (miałam problem z rozplanowaniem go na cieście bo za bardzo wczułam się w próbę smaku). Pierwotnie chciałam upiec je w nowej mini tortownicy, ale ciasta wyszło mi tyle, że zmieniłam w trakcie(...)mąki 1 duży dojrzały banan duża łyżka kakao 80-100 g cukru pudru łyżeczka sproszkowanych goździków łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy Krem: 2 avocado sok z jednej cytryny 200 ml naturalnego jogurtu wegańskiego lub śmietany wegańskiej 2-4 łyżek cukru pudru (wedle upodobania do słodkości) jeżeli krem będzie zbyt rzadki dodaj kleik ryżowy, ja dodałam
greenscarfmozzarella- 10 szt. * grillowana brzoskwinia- 4 szt. * szynka szwarcwaldzka- 4 plastry * pestki dyni- 3 łyżki Dressing: * olej rzepakowy- 2 łyżki * sok z cytryny- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * mięta, posiekana- 1 łyżka W rondelku zagotować bulion z wodą. Do miski wsypać kuskus, zalać gorącym bulionem, zakryć (talerzykiem/przykrywką/folią), odstawić na 5 minut do napęcznienia, a następnie lekko ostudzić
Kraina Miodem Płynącacebula biała 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 7-8 kulek pieprzu czarnego sól do smaku dodatkowo : 1 szt cytryna koper do dekoracji Mule płukamy pod bieżącą , zimną wodą . Na patelni o głębokich brzegach i z pokrywką , podsmażamy na oleju siekanego drobno selera naciowego , pora oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek . Solimy do smaku(...)przykrywać muszli , wszystkie muszle które się nie otworzą w trakcie gotowania , wyrzucamy gdyż są zepsute . Gorące omułki przekładamy do miseczek , obficie polewamy wywarem z warzywami i serwujemy z kawałkami cytryny udekorowane koprem . Do tego belgijskie frytki i niebo w gębie . Smacznego ! Artykuł Omułki , mule po belgijsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyowocowa: 150 ml zmiksowanego miąższu arbuza, 250 ml – 300 ml zmiksowanych truskawek, ok. 200 - 250 g, 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l), 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka cukru pudru (do smaku), ponadto: płatki migdałów, świeże truskawki, listki mięty. Przygotowanie: spód kruchy: Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, sezam(...)odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła. galaretka owocowa: Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy. Oczyszczone truskawki miksujemy. Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej wodzie, przelewamy do owoców i całość, ponownie, dokładnie miksujemy. Rada: cukier dodajemy na końcu, ponieważ jego ilość zależy od tego, jak słodkie mamy
Moniki Smakołykisuszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 1 duży ząbek czosnku naleśniki : - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju - pół szklanki wody gazowanej Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie zielony(...)mieszamy do skurczenia szpinaku ;) Odstawiamy do ostygnięcia. Drobno kroimy suszone pomidory, oraz fetę. Wrzucamy do szpinaku i cebuli - mieszamy - skrapiamy cytryną dla smaku - nasz farsz GOTOWY :) Naleśniki, pewnie każdy wie jak zrobić ale... dla pewności przypomnę :) Wszystko - oprócz gazowanej wody wrzucamy do miski i miksujemy - do uzyskania stałej konsystencji. Następnie rozcieńczamy wodą gazowaną. Pieczemy na małym ogniu
dlaSmaQrozmaitych przystawek. Świetnie komponuje się z serem żółtym i wędliną. Składniki: 1 kg oczyszczonej czerwonej papryki½ kg winnych jabłek 1 kg cukru 2 cytryny Wykonanie: Paprykę, pokroić, zmiksować, zaś jabłka obrać i rozgotować w niewielkiej ilości wody. Następnie paprykę połączyć z jabłkami, gotować do odparowania (połowy pierwotnej objętości), wsypać cukier i smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wycisnąć sok z cytryn
Tradycyjna KuchniaSkładniki: matiasy 8 sztuk, majonez 5 łyżek, papryczka chilli 1 mniejsza, sok z cytryny 1 łyżka, curry 2 łyżeczki śledzie matiasy wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie po 1 godzinie zmieniając wodę matiasy wylać na sito i dobrze je odsączyć z wody, pokroić na 1-1,5 cm kawałki do miski dodać majonez, drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek wsypać
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mleka kokosowego (o dobrym składzie) 1 łyżeczka curry (bez soli) 1 centymetr korzenia imbiru (można pominąć, albo zastąpić skórką z 1/3 cytryny (sparzonej)) Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Zagotowujemy wodę, bądź jeszcze bogatszy w witaminy bulion warzywny, własnej roboty (przepis pojawi się na blogu niebawem). Dodajemy curry i starty imbir/skórkę z cytryny. Warzywa
Krupeczki