Pomarańczowy puszek 218łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 16 g cukru waniliowego 3 łyżki soku z pomarańczy 400 ml musu lub dżemu pomarańczowego Poncz: 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu lub wódki Polewa czekoladowa do dekoracji złoty krokant Sposób przygotowania 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
Wanilia i Kardamon
Sorbet mocno cytrynowy 329białego wina nadając wytrawności sorbetowi, na dole znajduje się również bezalkoholowy zamiennik dla dzieci :) Składniki: (na 2-4 małe porcje) Sok z 2 cytryn małych bądź średnich- bardzo dobrze schłodzonych 500 ml wody łyżka białego wina- w wersji dla dzieci nie dodajemy wina, można dodać syropu śmietankowego lub łyżeczkę cukru waniliowego- rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody- około1 łyżce wody
KreatywnePiny
sos holenderski 148składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem, wstawiamy na garnek z wodą i chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien
Domowy Smak Jedzenia
Zielone smoothie 162zielone smoothie jest najzdrowsze na świecie! Do dzieła! Składniki: 1 kiwi sok z jednego jabłka (50 ml) świeżo wyciskany lub jednodniowy 1 banan 1/2 szklanki wody mineralnej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sok. Najlepiej smakuje schłodzone lub podane z kostkami lodu
Mango Papaja
ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM 230banan sok jabłkowy- ok 3/4 - 1 szkl odrobina soku z cytryny Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, blendujemy, dodajemy banana, ponownie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, sok jabłkowy. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze wody mineralnej. Możemy też przygotować koktajl z jogurtem greckiem będzie bardziej pożywny Z koktajlem szpinakowym możemy eksperymentować wedle gustu i smaku. Pyszny koktajl zrobimy z dodatkiem do szpinaku jabłka
Z Majeczką w kuchni
Cytryny 181Jeśli zostaną nam cytryny, można je pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić każdy kawałek osobno. Tak zamrożone cytryny można potem wykorzystać zamiast lodu w kostkach do wody lub napojów. Ochłodzą one napój i dodadzą mu cytrynowy posmak, a co najważniejsze nie rozcieńczą napoju jak tradycyjne kostki lodu
Mama Gotuje
SAŁATKA Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I ŁOSOSIEM WĘDZONYM 219czerwona cebula łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka masła 1 łyżka koperku 3 łyżki majonezu + 3 łyżki śmietany + sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić wodę, dodać masło, zioła, koperek. Stłuc tłuczkiem. Odczekać ok. 15 do przestygnięcie, następnie dodać plastry łososia, ogórka pokrojonego w krążki oraz cebulę w talarki. Doprawić
pieprzny smaczek
Mus truskawkowy z mascarpone 181truskawek 1 serek mascarpone 1 jajko sok z cytryny cukier żelatyna Przygotowanie: Mus: Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny . Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie. Z wyłożeniem
Za drzwiami kuchni
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 238łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika
CookYourself
Sałatka rybna z cytryną 233rybna z cytryną Składniki: 2 jajka sól, pieprz 1/2 puszki groszku konserwowego zielona cebulka 1 puszka sardynek z plasterkiem cytryny Graal 1 cytryna 1 garść kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy groszek, oraz posiekaną drobno zieloną cebulkę. Z puszki z rybą odlewamy nadmiar zalewy z oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
36. Sałatka z surimi z sosem z brandy 169jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 2 łyżki brandy 1/2 łyżeczki tabasco sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Surimi, ogórek i jajka pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać kukurydzę, przyprawić i wymieszać z sosem
Jadło i czytadło
Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 193dodajemy jogurt, pieprz i jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Na koniec skrapiamy wszystko sosem sojowym. Gotowe :) Do curry podajemy ryż na sypko gotowany w nieco osolonej wodzie i pomidorami wymieszanymi z oliwą i sokiem z cytryny. Minęło ok. 30 min. i macie obiad na stole. Polecamy to danie, jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Cały dom pachnie przyprawami, a i podniebienie jest
vegetanie
Hummus z suszonymi pomidorami 304godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki pasty tahini, 6-12 suszonych pomidorów z zalewy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek, pieprz Cayenne, posiekany tymianek, czarny sezam. Przygotowanie: Ugotować i zmiksować cieciorkę, o czym już pisałam w przepisie podstawowym (tu przepis
SzczyptaSmaQ
Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 347Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl)Składniki:1 i 1/2 kg rybywłoszczyznaliść laurowyziele angielskiesólpieprzjajkacytrynaSposób przygotowania:Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i
WojnaNaSmaki.pl
Serek i cola, czyli najdziwniejszy sernik 259Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić.Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić na parze i przestudzić. Powoli dolewać do masy serowej, cały czas miksując. Przelać do formy, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.Reszt
Pożeraczka, czyli raz adobrze