woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:442/1096)

Roszponka z kwiatami forsycji - sałatka obiadowa 145

roszponki-bio 1 marchew garść kwiatów forsycji 3 łyżki oleju (używam oleju z krokosza) 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny Przygotowanie: roszponkę krótko wypłukać w sporej ilości zimnej wody. Odwirować w wirówce do sałat olej wymieszać z octem i miodem do powstania gładkiej emulsji marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej na talerzu układać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajle marchewkowe 137

Składniki na koktajl numer 1 marchewka kawałek imbiru kawałek cytryny  Składniki na koktajl numer 2 marchewka jabłko (gruszka) woda Zobacz koktajl słoneczny nr 1 Mmm Pycha

Na moim talerzu
Koktajle jabłkowe 161

jabłko 120-150 ml wody łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2. jabłko kawałek cytryny mały kawałek imbiru 3.  jabłko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki płatków 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) opcjonalnie łyżeczka miodu Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Koktajle jabłkowe 129

jabłko 120-150 ml wody łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2. jabłko kawałek cytryny mały kawałek imbiru 3.  jabłko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki płatków 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) opcjonalnie łyżeczka miodu Mmm Pycha

Na moim talerzu
syrop z mniszka lekarskiego z mandarynka i jablkiem 130

ładniki: 1500 kwiatów mlecza 2 cytryny 2 mandarynki 2 jab łka 1,5 litra wody, 1 kg cukru. Wykonanie Oczyszczone kwiaty po łożyć na kilka minut na papierze, aby pozbyć się robaczków. Następnie zalać wodą i pozostawić na noc. Przecedzić  wszystko ,dodać  cukier i gotować około 40 minut. Umyć i osuszyć wszystkie owoce,pokroić na cząstki , dodać

mojej kuchni
Proste ciasto z jabłkami z zdrowszej wersji 204

łyżeczki przyprawy do piernika 100 g melasy z morwy  100 g masła orzechowego  2 duże jajka 250 ml mleka 150 ml wody gazowanej  4 dużej jabłka  1 łyżka soku z cytryny  Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny oraz 1 łyżeczką przyprawy do piernika.  Do miski przełóż wszystkie

Zdrowie na języku :P
Krem z ziemniaków i pora – pomysł na zupę. 175

zdrowy rodzinny posiłek. Jest wspaniałym daniem dla dorosłych jak i dzieci. Składniki: łyżka masła 450g ziemniaków 2 ząbki czosnku cebula 450g pora 700ml bulionu lub wody 150ml śmietanki 12% 150ml mleka sok z połowy cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekany por i podsmażaj aż zmięknie. Dodaj bulion oraz

wysmienity
Lekka sałatka na lunch z rybą i warzywami. 290

agawy lub miód - mięta Rybę osusz i usmaż na oliwie/maśle z dodatkiem soli morskiej i otartej skórki z cytryny. Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć na wrzątek ( posolony i posłodzony) na 4 minuty. Przełóż do lodowatej wody. Odcedź, osusz. Usmaż na maśle z dodatkiem syropu z agawy.  Ryż wymieszaj z posiekaną miętą, sokiem z cytryny i oliwą

SMYKWKUCHNI
Tort bezowy z borówkami i ...W a k a c j e 210

przez sito żeby pozbyć się drobnych pestek i skórki. Jajka i żółtko ubiłam na puszystą masę, połączyłam z musem, zmiksowałam, dodałam masło i sok z cytryny. Wymieszałam. Przelałam do rondelka. W małym garnuszku zagotowałam wodę i na nim ustawiłam rondelek z musem borówkowym, uważając, żeby nie dotykał powierzchni gorącej wody. To jest gotowanie na łaźni parowej. Zostawiłam na małym gazie

Kuchnia u Krysi
Tort komunijny wielosmakowy 231

pieczenia Masa jajeczna: 6 kostek masła w temp. pokojowej 8 jajek 40 dag cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego puszka kajmaku Poncz: 1 szkl przegotowanej wody łyżka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy

Smakołyki Asi
Mus truskawkowy z mascarpone 160

truskawek 1 serek mascarpone 1 jajko sok z cytryny cukier żelatyna Przygotowanie: Mus: Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny . Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie. Z wyłożeniem

Za drzwiami kuchni
Hummus 134

cytryny. Hummus poleca się na kanapki, śniadanie lub podwieczorek! Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 szklanka pasty tahini – sezamowej jasnej 3 łyżek soku z cytryny 3 ząbków czosnku 1/3 szklanki zimnej, wręcz lodowatej wody 2 łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz do smaku do posypania: oliwa, świeża natka pietruszki, słodka lub ostra mielona papryka Przygotowanie: Ciecierzycę zalać wodą

Zasmakuj Kuchni
syrop z mniszka lekarskiego z mandarynka i jablkiem 140

ładniki: 1500 kwiatów mlecza 2 cytryny 2 mandarynki 2 jab łka 1,5 litra wody, 1 kg cukru. Wykonanie Oczyszczone kwiaty po łożyć na kilka minut na papierze, aby pozbyć się robaczków. Następnie zalać wodą i pozostawić na noc. Przecedzić  wszystko ,dodać  cukier i gotować około 40 minut. Umyć i osuszyć wszystkie owoce,pokroić na cząstki , dodać

w mojej kuchni
Zielone smoothie ANANAS+CYTRYNA+SZPINAK+BAZYLIA 204

tego przekonywać, sami przetestujcie je na sobie;) Powiem tylko, że warto! Pijcie na zdrowie!   Składniki: 1/2 ananasa sok wyciśnięty z 1/2 cytryny garść świeżego szpinaku garść liści bazylii 300 ml wody Przygotowanie: Ananasa obieramy, odcinamy zdrewniały trzon, kroimy w kawałki i umieszczamy w kielichu blendera razem z pozostałymi składnikami. Wszystko razem miksujemy do uzyskania koktajlu. Pijemy zaraz po przygotowaniu

Smakowity Blog Kulinarny
Gulasz z żołądków drobiowych – kaczych 134

żołądków drobiowych (u mnie kacze), 2 cebule, mąka pszenna, 20 g grzybów suszonych, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, 500 ml bulionu drobiowego (u mnie z kaczki), tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz kaczy), natka pietruszki Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć. Sparzyć na sicie. Przekroić wzdłuż(...)żołądków. Dodać tymianek i przyprawy (ziele, listek i pieprz), wlać gorący bulion i dusić pod przykryciem do miękkości. W miarę potrzeby dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki. Podałam z pęczakiem. zastawa

królestwo garów
Surówka z selera z brzoskwinią i rodzynkami 163

puszki pół kubka rodzynek sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie:  Selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny, dzięki temu seler nie ściemnieje.  Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić aby się sparzyły. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do startego selera. Rodzynki odcedzić i dodać do selera. Warzywa posolić i popieprzyć

Codzienne Gotowanie
Zupa Botwinka 152

delikatnie zmięknie. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru. Gotować do miękkości. 3.Dodać sok z cytryny 4.Mąkę i śmietanę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do zupy. 5.Doprawić solą i pieprzem według uznania

Dziś Ja gotuje
Koktajl z jarmużu i mango - antyoksydacyjna bomba 178

pyszny i ma cudowną aksamitną konsystencję. Polecam, to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Składniki: 2 szklanki liści obranego jarmużu 1/2 mango 1 banan 1 gruszka 1 szklanka wody mineralnej 2 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: obrać, pokroić owoce na mniejsze kawałki zblendować do pożądanej konsystencji wypić natychmiast po przygotowaniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kolorowa sałatka z tuńczyka, kaszy pęczak i kolorowych warzyw 166

pęczka świeżej natki z pietruszki sól pieprz Sos: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1.  Kaszę pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji  na opakowaniu. 2.  Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie wystudzić i obrać. 3.  Tuńczyka odsączyć z zalewy

Szalona Kuchnia Eweliny
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 140

łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika

CookYourself
Torcik malinowo-waniliowy 173

szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 700 g nadzienia cukierniczego waniliowego Lauretta 700 g nadzienia cukierniczego malinowego Lauretta Poncz: 3/4 szkl wody 2 łżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny różyczki do dekoracji Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać

Smakołyki Asi
KOMPOT Z SUSZU 157

Składniki kompotu można wzbogacić dodając rodzynki, suszone morele Według uznania można dosłodzić cukrem lub miodem Gdy kompot wyjdzie nam zbyt mocny można go rozcieńczyć przygotowaną wodą Do dzbanka z kompotem można dodać kilka plastrów cytryny

Ciastka - domowe słodkości
Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki 248

się , pamiętajcie , że jest już ugotowane i nie musi długo siedzieć w rondelku Podajemy z ryżem , ja czasami ,doprawiam ryż ,delikatnie cynamonem i starta skórką cytryny, moi chłopcy lubią , ale w oryginale jest z wody z solą Smacznego !         Artykuł Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
GOFRY CYTRYNOWE Z OWOCAMI 175

jesień ;) Za ten czas, który wspólnie razem spędzamy Składniki: 5 jajek 150 gr. mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  5 łyżek stołowych wody gazowanej  100 gr. cukru  1 starta skórka z cytryny  Wykonanie:  Żółtka utrzeć z cukrem aż do otrzymania puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na końcu dodać ubitą

Z Majeczką w kuchni
Przepis na domowy przecier pomidorowy 173

przecier pomidorowy: - 8-10 pomidorów; - 4 ząbki czosnku; - 2 łyżki oliwy; - garść liści oregano; - garść liści bazylii; - szczypta soli; - szczypta pieprzu cayenne; - łyżka soku z cytryny; - łyżeczka pieprzu ziołowego. Sposób przygotowania: - pomidory sparzamy gorąca wodą, następnie delikatnie zdejmujemy skórkę (oczywiście nie trzeba ich obierać można umyte i pokrojone wrzucić od razu na patelnię); - na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, następnie pokrojone

MintTaste
Zupa Botwinka 121

delikatnie zmięknie. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru. Gotować do miękkości. 3.Dodać sok z cytryny 4.Mąkę i śmietanę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do zupy. 5.Doprawić solą i pieprzem według uznania

Dziś Ja gotuje
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie z morelową frużeliną 237

koniec z rozpuszczoną żelatyną. Wykładamy na warstwę płatków. Frużelina morelowa: 500 g moreli 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Morele mieszamy z cukrem. Stawiamy na palniku i zagotowujemy, dodajemy wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy

Cynamonowe szczęście
Naleśniki z prażonymi jabłkami 139

naleśnikowej patelni.   Jabłka prażone: 3 jabłka obieram ze skórki, kroję w ósemki, a te w plasterki. Wrzucam na patelnię. Dodaję około 5 łyżek wody (woda odparuje), 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soku z cytryny. Można dodać także szczyptę cynamonu (u mnie dzisiaj bez). Uprażone jabłka układam na naleśniku i zawijam w sukieneczkę Podaję z kleksem posłodzonej śmietany

MojaQchnia.pl
Porzeczkowy kopiec kreta 166

serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona) 50 g startej gorzkiej czekolady Poncz: 100 ml przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Jak wykonać ? Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp pokojową. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i cukier z wanilią ubić na puszystą jasną masę. Mąkę tortową

Wanilia i Kardamon
Lemoniada truskawkowa 156

Idealna na nadchodzące lato lemoniada truskawkowa. Zdrowa, pyszna i świetnie chłodząca. Polecam wszystkim:) 0,5 kg truskawek 1 cytryna 2 duże łyżki płynnego miodu miodu 1 l wody Truskawki zmiksować na jednolitą papkę. W wersji dla mniej leniwychy przetrzeć je przez sitko, ale nie jest to koniczne, chyba że macie truskawki z wyjątkowo dużymi pestkami. Dodać

Polska Zupa
Koktajl pomarańczowy z miętą. 169

listki świeżej mięty  Sposób wykonania :   M ango umyj, przekrój wzdłuż na pół, obierz ze skórki, usuń pestkę, pokrój na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciśnij sok, usuń pestki. Listki mięty opłucz bieżącą wodą. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem. Rozlej do szklanek i od razu wypij

Przepisy i porady kulinarne
Tort leśny mech 348

przygotowawcze: Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, kratka w dolnym poziomie piekarnika). Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę wraz z sokiem z cytryny. Jajka płuczemy przez ok. 30 sekund w gorącej wodzie, wycieramy, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem i sodą. Wysoką tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm (moja

Poezja smaku
Sałatka z fetą, winogronem, awokado i orzechami laskowymi 152

awokado   garść winogron garść orzechów laskowych 50 gram sera feta  dressing: 1 łyżka dżemu wiśniowego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych, 2 łyżki wody, szczypta pieprzu i soli  Sałatę kroję w paski, awokado w plastry, fetę w kostkę, winogrona na pół a orzechy prażę do zarumienienia i siekam. Składniki dressingu dokładnie

Mango Papaja
Sałatka z fetą, pomidorkami, płatkami migdałów, jajkiem i sosem z masła orzechowego 139

łyżki płatków migdałów  ulubione pieczywo  Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego  świeżo zmielona sól i pieprz 5 łyżek wody  1 łyżka oliwy z oliwek  odrobina soku z cytryny  Sałatę kroję drobno, pomidorki kroję na pół, ogórka i paprykę w kostkę. Jaja gotuję we wrzątku 6 minut, studzę, obieram i kroję na ćwiartki

Mango Papaja
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL Z JARMUŻU 157

kawałki) • 1 duży grejpfrut czerwony obrany, z pousuwanymi błonami, bez pestek) • ½ pęczka natki pietruszki umyta, osuszona, posiekana razem z łodyżką) • 2 garście liści jarmużu • 1 cytryna obrana, z pousuwanymi błonami, bez pestek • 1 szklanka wody WYKONANIE 1. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera (zacznij od cytrusów, potem jabłko, na koniec jarmuż i pietruszka). 2. Miksuj pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, możliwie

Mała w garnku miesza
Eton Mess i lemon curd – połączenie genialne ! 175

ścieramy z cytryn zesterem lub na tarce do warzyw ( najmniejsze oczka ). Potem wyciskamy sok z cytryn. Do miski metalowej przekładamy skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryn, dosypujemy i w kąpieli wodnej ( większy garnek z wodą a na nim stawiamy metalową miskę z sokiem ). Gdy woda w garnku zacznie się podgrzewać, ciepło zacznie ogrzewać naszą metalową miskę, mieszamy sok z cukrem

Kuchnia na wzgórzu
Krewetki w marynacie imbirowej 177

krewetek (gotowanych) Marynata: 1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) sok z jednej cytryny sos sojowy (wg uznania) posiekana natka pietruszki ew. woda, jeżeli sos będzie zbyt słony. PRZYGOTOWANIE: Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy w niej krewetki i odstawiamy do lodówki na noc. (lub przynajmniej kilka godzin

Kopystką po garach
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I SOSEM WINEGRET 238

kromka chleba 1 łyżka słonecznika łuskanego sos winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka miodu  1 łyżka musztardy  1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku ( wyciśniętego przez praskę) 1 łyżka wody Wszystkie składniki na sos poza oliwą wymieszać w miseczce, na koniec cienkim strumieniem dodajemy oliwę cały czas mieszając. Ja wszystkie składniki wrzucam do małego słoiczka

KuchcikoweLove
Bardzo zdrowa i niskokaloryczna przekąska – hummus z warzywami. 174

ostygnięcia. Odcedź ciecierzycę, zachowując płyn z puszki. W blenderze umieść wszystkie składniki: ciecierzycę, pastę tahini, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jogurt oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodaj trochę wody pozostawionej z ciecierzycy. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu

wysmienity
Tort kajmakowy z krakersami 234

kremówki 30% Krem do dekoracji: 250 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru barwniki spożywcze Do nasączenia: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 130 g krakersów (solonych) Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić

Oryginalny smak
Jabłecznik z kokosową bezą 172

również przyrządzić większą porcję i zamrozić do innych wypieków. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazdka i pokrój na plasterki. Przełóż do rondelka. Dodaj sok z cytryny, wanilię i zagotuj. Gotuj aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe. Zetrzyj ciasto na tarce i wyłóż nim formę lekko ugniatając. Następnie wyłóż jabłka. Ubij pianę z białek z solą

codojedzenia
królik w śmietanie 151

domu przygotowywane było na pierwszy dzień świąt. Uwielbiam zapach tego dania, jego delikatny smak i podawane zawsze jako dodatek buraczki. Składniki: 1 królik 2 cytryny 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 150 ml wody 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany sól pieprz cukier

Ugotujmy Coś
Cappuccino z wiśniami 168

Masa wiśniowa Składniki:   700g wiśni drylowanych w syropie, w   kompocie 500ml soku wiśniowego 4 płaskie łyżki cukru Laska cynamonu Skórka z dobrze wyszorowanej cytryny 50g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej z połowie szklanki zimnej wody Masa serowa   Składniki 600g serka homogenizowanego u mnie Jogobella 150g cukru 1 cukier waniliowy 600ml śmietanki kremówki 30-36% 125g kawy czekoladowej cappuccino

W garach u Gosi
Nalewka jarzębinowa 163

dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jarzębiny 150 g cukru 0,5 litra wody 0,5 litra spirytusu 95% sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny Zaczynamy od przemrożenia jarzębiny. Mrozimy ją przez dobę. Ma to na celu zniwelowanie goryczki. Po dobie wkładamy wciąż zamrożoną do słoja

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowe przekąski - muffinki z jagodami i paluszki ziemniaczane :) 172

zainteresowanych do mojej oceny, która być pozwoli Wam zdecydować czy warto spróbować tychże produktów :) BEZGLUTENOWE MUFFINKI JAGODOWE  kurze jajo * margaryna (olej palmowy, olej słonecznikowy, woda, sól, emulgatory: lecytyna z nasion słonecznika, sok z cytryny) * cukier trzcinowy (15%) * jagody/borówki (15%) * mąka ryżowa * mąka kukurydziana * skrobia kukurydziana * cukier waniliowy (cukier trzcinowy, proszek wanilii boubon) * substancja zagęszczająca: guma guar * proszek

Zdrowie na języku :P
Sałatka z grillowaną brzoskiwnią, serem pleśniowym i prażonymi orzechami z dressingiem śliwkowym 135

gram sera camembert garść orzechów włoskich 1 łyżka płatków migdałów dressing: 1 łyżka powideł śliwkowych, 1 łyżeczka oleju pistacjowego, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżeczka wody, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, kilka listków rozmarynu utartego w moździerzu Na rozgrzanej patelni grillowej smażę pokrojone na ćwiartki brzoskwinie przez 2-3 minuty. Na zwykłej, suchej patelni prażę orzechy

Mango Papaja
Ciasto na weekend - sernik z malinami i jeżynami 193

które znam jeszcze od mojej babci i zawsze się sprawdzają. I nie otwieramy drzwiczek piekarnika, jak się pieką ;-) SOS MALINOWY: - 1 szklanka malin - 70 ml wody - łyżka miodu dobrej jakości - kilka kropel soku z cytryny Całość gotujemy w rondelku aż sos zacznie bardzo gęstnięć i się karmelizować. Ciepłym sosem polej sernik! Smacznego i miłego weekendu

SMYKWKUCHNI
Pomidorki koktajlowe w zalewie do słoików na zimę 151

będziecie mogli je przetworzyć na właśnie takie pomidorki marynowane.       Potrzebujemy: 500 g małych pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Pomidorki myjemy i nakłuwamy wykałaczką. Chroni to przed popękaniem w trakcie pasteryzacji. Obieramy czosnek. Pomidorki i ząbki czosnku układamy w wyparzonych słoiczkach

Marder&Marder Manufacture
Frużelina czereśniowa 132

żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki zimnej wody Czereśnie umyć, wydrylować i umieścić w garnku.   Całość zasypać cukrem i połączyć z sokiem cytrynowym.   Owoce gotować do momentu puszczenia soku. Dodać mąkę ziemniaczaną

Di gotuje
przepyszny sernik z czereśniami na herbatnikach i kruszonką z herbatników... 188

piec około 60 minut, nastepnie na termoobiegu w 160 C 10 minut, sernik wystudzony schowac do lodówki na kilka godzin z cukru pudru, soku z cytryny przygotować nie za gęsty lukier, można dać ciut wody i polać wierzch sernika - sernik jest obłędnie pyszny, wilgotny, delikatny, kruszonka z herbatników smaczna i warto upiec ten sernik z czereśniami...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z serem halloumi, kukurydzą, oliwkami, ogórkiem, fetą i bobem z dressingiem z masła migdałowego 177

czarnych oliwek 3 łyżki kukurydzy marki Bonduelle 1/2 szklanki bobu dressing: 1 łyżka masła migdałowego, 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Bób gotuję w osolonej wodzie przez 10- 15 minut, do miękkości. Ugotowany bób przelewam zimną wodą i obieram. Rozgrzewam grillową patelnię i smażę na niej plastry sera halloumi po 2-3 minuty

Mango Papaja
Sałata na słodko 399

Składniki: 1 sałata (tzw. masłowa) 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru 1 duża szczypta kwasku cytrynowego (obecnie można go zastąpić sokiem z plastra cytryny) 1 duża szczypta soli Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Zimną śmietanę mieszamy z cukrem, kwaskiem cytrynowym i solą. Polewamy sałatę

Trzeci talerz
Makaron z karczochami i kurczakiem 207

twardych łusek. Nożem ściąć ok. 2 cm z czubka i pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć włoski i przełożyć karczochy do miski z sokiem z cytryny (dzięki temu karczochy nie ściemnieją). Następnie odcedzić z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć z obu stron, do momentu zarumienienia. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie

Pink Envelope
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ 143

czerwona cebula 1 duża kulka mozzarelli 12 pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych sos: 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno GREEN- SPOON sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Na półmisek wykładamy sałaty, pokrojone w mniejsze kawałki mozzarellę, piórka cebuli oraz pomidorki

Z Majeczką w kuchni
Herbatka z kwiatów bzu czarnego na przeziębienie. 138

Składniki :  1 czubata łyżka świeżych kwiatów bzu czarnego (lub 2 saszetki suszonych kwiatów)  woda  1-2 łyżeczki miodu naturalnego  2-3 plasterki cytryny Sposób wykonania :   K wiaty bzu czarnego zalej w szklance wrzątkiem , odstaw na około 10 minut pod przykryciem . Dodaj plasterki cytryny ( wygnieć je ) oraz miód , wymieszaj . Pij herbatkę ciepłą podczas przeziębień .Możesz także

Przepisy i porady kulinarne
WIOSENNA SURÓWKA Z NOWALIJEK I SOCZEWICY 167

Składniki: 2 szklanki soczewicy 1 pomidor 2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiej pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pomidora, rzodkiewki i ogórka drobno kroimy, dodajemy pekinkę, soczewicę. Z podanych składników przygotowujemy

Z Majeczką w kuchni
WIOSENNA SAŁATKA LUNCHOWA Z KASZAMI I OLEJEM RZEPAKOWYM 150

bulgur 10 g zielonej soczewicy 8 pomidorków koktajlowych 10 dag fety pól czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pęczak, soczewicę oraz bulgur gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut

Z Majeczką w kuchni
Pieczona z burakiem. 170

mleczka kokosowego jajko/białko łyżeczka zmielonego siemienia lnianego cynamon 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli coś do posłodzenia ew. sok z cytryny, podobno zapobiega zmienieniu koloru brzydko brązowy Płatki zalać wodą i przykryć. Buraka zmiksować z mleczkiem i jajkiem. Zmieszać wszystkie składniki ze sobą. Przełożyć do wysmarowanej jakimś tłuszczem (oliwa/olej/olej kokosowy/masło) kokilki. Piec około 40min

More food, love and dreams
Surówka z buraczków 292

buraczków najprostszą jaka istnieje, ale zawsze idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Składniki 1 kg średnich buraków 1 duża cebula sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać, doprawić i wszystko wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Prawda,że proste

O kuchni z uczuciem
KALAFIOR SMAŻONY W CIEŚCIE 194

pogoda więc nie bardzo chce się jeść...no ale coś trzeba.Polecam Wam pysznego kalafiora w cieście...pychotka. Składniki: 1 główka kalafiora 1 łyżka soku z cytryny sól Kalafiora oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Ugotowanego (ale nie rozgotowanego) przelać zimną wodą i podzielić na różyczki. Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej

Niespełnione zdolności kulinarne
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 195

herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego 1 galaretka pomarańczowa 2-3 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Dusić przez 3 minuty. Dodać galaretkę brzoskwiniową. dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 2. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 3. Zimne

Moja Galeria Smaku
CYTRYNA Z WANILIĄ 121

zakręcamy słoiczek i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu by lepiej związały się smaki. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat zmieszany ze skórka cytryny.  Polecam nadaje się świetnie jako dodatek do herbaty, wody jak i wszelkich deserów, ciast

Ciastka - domowe słodkości
Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym 114

zapiekane gruszki. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki   Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce   Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu Piana: - 1 białko - 1 łyżka cukru pudru   W pierwszej kolejności

Kuchenne Wariacje
Pomarańczowy puszek 193

łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 16 g cukru waniliowego 3 łyżki soku z pomarańczy 400 ml musu lub dżemu pomarańczowego Poncz: 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu lub wódki Polewa czekoladowa do dekoracji złoty krokant Sposób przygotowania 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą

Wanilia i Kardamon
Sorbet mocno cytrynowy 299

białego wina  nadając wytrawności sorbetowi, na dole znajduje się również bezalkoholowy zamiennik dla dzieci :) Składniki: (na 2-4 małe porcje) Sok z 2 cytryn małych bądź średnich- bardzo dobrze schłodzonych 500 ml wody łyżka białego wina- w wersji dla dzieci nie dodajemy wina, można dodać syropu śmietankowego lub łyżeczkę cukru waniliowego- rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody- około1 łyżce wody

KreatywnePiny
sos holenderski 128

składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem, wstawiamy na garnek z wodą i chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien

Domowy Smak Jedzenia
Zielone smoothie 118

zielone smoothie jest najzdrowsze na świecie! Do dzieła! Składniki: 1 kiwi sok z jednego jabłka (50 ml) świeżo wyciskany lub jednodniowy 1 banan 1/2 szklanki wody mineralnej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sok. Najlepiej smakuje schłodzone lub podane z kostkami lodu

Mango Papaja
ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM 197

banan sok jabłkowy- ok 3/4 - 1 szkl odrobina soku z cytryny Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, blendujemy, dodajemy banana, ponownie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, sok jabłkowy. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze wody mineralnej. Możemy też przygotować koktajl z jogurtem greckiem będzie bardziej pożywny Z koktajlem szpinakowym możemy eksperymentować wedle gustu i smaku. Pyszny koktajl zrobimy z dodatkiem do szpinaku jabłka

Z Majeczką w kuchni
Cytryny 157

Jeśli zostaną nam cytryny, można je pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić każdy kawałek osobno. Tak zamrożone cytryny można potem wykorzystać zamiast lodu w kostkach do wody lub napojów. Ochłodzą one napój i dodadzą mu cytrynowy posmak, a co najważniejsze nie rozcieńczą napoju jak tradycyjne kostki lodu

Mama Gotuje
SAŁATKA Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I ŁOSOSIEM WĘDZONYM 197

czerwona cebula  łyżka ziół prowansalskich  1 łyżka masła 1 łyżka koperku  3 łyżki majonezu + 3 łyżki śmietany + sok z cytryny  sól, pieprz  Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić wodę, dodać masło, zioła, koperek. Stłuc tłuczkiem. Odczekać ok. 15 do przestygnięcie, następnie dodać plastry łososia, ogórka pokrojonego w krążki oraz cebulę w talarki. Doprawić

pieprzny smaczek
Mus truskawkowy z mascarpone 160

truskawek 1 serek mascarpone 1 jajko sok z cytryny cukier żelatyna Przygotowanie: Mus: Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny . Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie. Z wyłożeniem

Za drzwiami kuchni
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 211

łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika

CookYourself
Sałatka rybna z cytryną 206

rybna z cytryną Składniki: 2 jajka sól, pieprz 1/2 puszki groszku konserwowego zielona cebulka 1 puszka sardynek z plasterkiem cytryny Graal  1 cytryna 1 garść kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy groszek, oraz posiekaną drobno zieloną cebulkę. Z puszki z rybą odlewamy nadmiar zalewy z oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
36. Sałatka z surimi z sosem z brandy 141

jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu  2 łyżki brandy 1/2 łyżeczki tabasco sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki sosu wymieszać.  Makaron ugotować w osolonej wodzie. Surimi, ogórek i jajka pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać kukurydzę, przyprawić i wymieszać z sosem

Jadło i czytadło
Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 173

dodajemy jogurt, pieprz i jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Na koniec skrapiamy wszystko sosem sojowym. Gotowe :) Do curry podajemy ryż na sypko gotowany w nieco osolonej wodzie i pomidorami wymieszanymi z oliwą i sokiem z cytryny. Minęło ok. 30 min. i macie obiad na stole. Polecamy to danie, jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Cały dom pachnie przyprawami, a i podniebienie jest

vegetanie
Hummus z suszonymi pomidorami 280

godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki pasty tahini, 6-12 suszonych pomidorów z zalewy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek, pieprz Cayenne, posiekany tymianek, czarny sezam. Przygotowanie: Ugotować i zmiksować cieciorkę, o czym już pisałam w przepisie podstawowym (tu przepis

SzczyptaSmaQ
Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 316

Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl)Składniki:1 i 1/2 kg rybywłoszczyznaliść laurowyziele angielskiesólpieprzjajkacytrynaSposób przygotowania:Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i

WojnaNaSmaki.pl
Serek i cola, czyli najdziwniejszy sernik 237

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić.Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić na parze i przestudzić. Powoli dolewać do masy serowej, cały czas miksując. Przelać do formy, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.Reszt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 150

różyczki są malutkie to skróć czas do 3 minut. Gdy brokuł jest podgotowany, wyciągnij go łyżką cedzakową do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, a do wody po brokule wlej łyżkę octu lub soku z cytryny i wrzuć umyty i podzielony kalafior .Gotuj ok. 10 minut, po czym odcedź i dołóż do brokuła.Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku

Pasje Jolki
Tort z malinami i bitą śmietaną 495

Puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami.  Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki:Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą

Oryginalny smak
Proste orkiszowe pierniczki 188

łyżka oleju kokosowego1 jajookoło 1/3 szklanki ciepłego mleka1/2 łyżeczki kakao do koloru1/4 laski wanilii lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy kolorowe groszkipolewa czekoladowa, migdały Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie

Mango Papaja
Konfitury z zielonych fig 143

Figi myjemy, odcinamy ogonki. Odcedzamy, po czym każdy owoc kroimy pionowo na ćwiartki.Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny nastepnie dolewamy sok z pomarańczy. Dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną. Cynamon dodajemy do smaku.Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy na niezbyt dużym

Anioły w kuchni
Szparagi w cieście francuskim. 181

łyżka majonez curry koperek sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny, curry i dodać odrobinę Kucharka. Szparagi obgotować w wodzie z solą i cukrem. Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym i posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z awokado i krewetkami 315

soku z cytryny1 łyżka keczupu pikantnego1 ząbek czosnku100g śmietany 18%sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy obrane,pokrojonew kostkę awokado. Skrapiamy je cytryną, żeby nie sczerniało. Krewetki obgotowujemy w niewielkiej ilości wody około 5 minut. Jeśli  były mrożone przelewamy wcześniej wrzątkiem na sitku. Po przestudzeniu dodajemy do sałatki. Śmietanę łączymy z keczupem, przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka ze szpinakiem i szparagami 227

jednak zastąpić np. kulkami mozarelli .Składniki:* szparagi zielone* liście szpinaku* pomidory suszone* oscypek/ mozarella* oliwa z oliwek* sól morska, u mnie KamisWykonanie:Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i odrobiny soku z cytryny. Odcedzić i ostudzić.Oscypek pokroić w w plastry - usmażyć na patelni, na odrobinie oliwy.Szpinak umyć, osuszyć.Pomidory pokroić w paski, a usmażony krążki sera przekroić

kolorowotorcikowo
Moje taboule 164

dni.Taboule z papryka i pomidoremskladniki: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cebula 2 pomidory garsc rodzynek okolo 6 listkow swiezej miety 1 woreczek kaszy kuskus sok z polowy cytryny okolo 4 lyzki oliwy z oliwek wykonanie:Kuskus wkladamy do miseczki bez gotowania i zalewamy go oliwa z oliwek.Papryke i cebule kroimy w drobna kostke. Pomidory zaparzamy i obieramy(...)kroimy w drobna kostke podobnie jak papryke. Wszystko dokladamy do kuskusu.Dorzucamy garsc rodzynek oraz posiekana drobno miete. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny.Tak przygotowany kuskus zalewamy okolo 250 ml zimnej wody. Doprawiamy sola, mieszamy i odstawiamy do lodowki na pol godziny.Smacznego!Taboule jest moja propozycja na trwajaca wlasnie zabawe "Bar salatkowy

Przysmaki Karolki
Karafka Dafi 170

wodą. Karafka wykonana z wysokiej jakości szkła, designerska karafka na wodę to wygodne akcesorium dla wszystkich użytkowników dzbanków filtrujących i nie tylko. Wystarczy nalać wodę z filtra Dafi do karafki, dodać do niej cytrynę, mięte czy sok i orzeźwiający napój gotowy.  Sprawdza sie na pikniku, grillu jak i na obiadowym stole. Zaletą jest je cena bo naprawdę niska

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Orzechowy tort kajmakowy 505

stosowne) i wódką. Kremówkę ubić w oddzielnym naczyniu. Dodać kremówkę do masy serowo-kajmakowej. Krem do czasu przełożenia biszkoptu wstawić do lodówki. Poncz 2/3 szklanki wody kieliszek wódki kieliszek rumu 2 łyżki z cytryny cukier (do smaku) Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku cukrem. Ilość dodanego alkoholu zależy od indywidualnych upodobań.     Dekoracja

coolinarnastrefa.blogspot.com
SERNIK NA BISZKOPCIE Z CZEKOLADĄ 149

dobrej margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2-3 łyżki gorącej wody SER : 1 kg zmielonego sera 4 jajka 0,5 szklanki cukru szklanka śmietany 30 % 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego sok i skórka otarta z połowy cytryny lub ulubiony aromat ROBIMY BISZKOPT : Na sztywno ubijamy białka, dosypujemy stopniowo cukier, dobrze ubijamy. Żółtka mieszamy(...)stopni C ustawienie góra-dół ok. 20 minut. POLEWA : Rozpuszczamy masło z cukrem i kakao, gdy zacznie się gotować dolewamy gorącej wody. mieszamy i wyłączamy. SER : Ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ser, śmietanę, cytrynę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy łyżką.  SKŁADANIE CIASTA : Na 1 biszkopt wylewamy połowę kakaowej masy, równo rozsmarowujemy. Dajemy większą

Pani na deser
Orzeźwiający Napój Wieloowocowy 168

Witam serdecznie Propozycja na smaczny i zdrowy napój wieloowocowy na upalne dni i nie tylko. Będziemy potrzebować: 1,5 L wody źródlanej (niegazowanej) 1 jabłko 1 ogórek sałatkowy 1 pomarańcza 1 cytryna 1 kiwi słoik lub dzbanek Link do filmu z przygotowania: Orzeźwiający napój wieloowocowy https://www.youtube.com/watch?v=lQ85zZFyPC4 Przygotowanie: Kiwi obieram ze skórki i kroję w plasterki, pokrojone daję

Uwaga Babcia Gotuje
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 248

rozpuszczamy w rondelku. Do gorącego i całkowicie rozpuszczonego wlewamy mleko lub wodę pół na pół z mlekiem – schłodzi masło i samo się zagrzeje. Zostawiamy na chwilę całość żeby przestygła, mieszanka nie może być za gorąca bo zabije drożdże.   Po przestygnięciu wlewamy mieszankę do mąki, dodajemy sok z cytryny i zagniatamy ciasto przez 8 minut – ręcznie lub w misie miksera(...)cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka stołowa drożdży instant (dwa opakowania po 7-8g) 300ml mleka lub pół na pół wody z mlekiem 50g masła 82% tłuszczu (1/4 kostki) 1,5 łyżki soku z cytryny opcjonalnie – jajko do posmarowania i sezam do posypania

Karo in the Kitchen
Gyros domowy w chlebku pita 163

Składniki na chlebki woda letnia, 1 i 1/4 szkl drożdże suche, 7g olej, 3 łyżki cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 szkl Składniki na gyros filet z piersi kurczaka, 1 cały przyprawa gyros, 1 opak lub po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu ziołowego(...)pieprzu czarnego, curry, bazylii, oregano, tymianku sól, 1/2 łyżeczki olej, do smażenia Składniki na sos jogurt naturalny, 200g czosnek, 4-5 ząbków sok z cytryny, 2-3 łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy połowę cukru i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól ,cukier, olej oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy

Gotowanie moimi oczami
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 166

garści świeżego szpinaku 2  ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny świeżo zmielona sól ( używam różowej himalajskiej) świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Quinoa opłukałam pod zimną bieżącą wodą i wrzuciłam do gotującej się wody. Garnek przykryłam pokrywką i zmniejszyłam płomień palnika na minimalny. Gotowałam do momentu, w którym kasza wchłonęła(...)całą wodę i stała się przezroczysta i miękka. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki, szpinak porwałam na mniejsze kawałki, szczypiorek pokroiłam drobno, a ser feta w drobną kostkę. Awokado obrałam i pokroiłam na dość grube kawałki. Do małej miseczki wlałam oliwę, ocet, sok z cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko energicznie wymieszałam widelcem

Blondynka Gotuje
Pizza ze szpinakiem i tuńczykiem 212

szpinakiem i tuńczykiem. Doskonała na obiad lub kolację. Polecam. Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatki: 25 dag szpinaku olej z cytryną i bazylią sól czarne oliwki  takie: KLIK tuńczyk w oleju  taki: KLIK mozzarella  Sos: pomidory z papryką(...)Drożdże wsypuję do letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i dokładnie mieszam, jak drożdże całkiem się rozpuszczą dodaję mąkę, 3-4 łyżki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól i olej, wyrabiam mięciutkie ciasto. W międzyczasie przygotowuję sos i szpinak. Szpinak myję, osuszam i podsmażam na oleju z cytryną i bazylią, delikatnie solę. Odstawiam

Takie tam pichcenie
Ciasto kruche z jabłkami i bezą 174

żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa:  1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka mięty cukier beza: 4 białka szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej 200g drobnego cukru do wypieków Jabłka kroimy na ćwiartki, dodajemy miętę i gotujemy aż zmiękną. Przecieramy przez sito. W razie(...)mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Gotujemy 3 minuty. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na upieczony spód wykładamy

Wrzosowa Polana
Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym 166

łyżki oliwy z oliwek   1/3 szklanki białego, wytrawnego wina   sok z cytryny   chili, sól morska, pieprz   posiekana natka pietruszki   do podania: pieczywo bądź makaron INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij przewody(...)łyżki oliwy z oliwek   1/3 szklanki białego, wytrawnego wina   sok z cytryny   chili, sól morska, pieprz   posiekana natka pietruszki   do podania: pieczywo bądź makaron Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij

A to pestka
szybkowar-rosół i galaretka z drobiu mieszanego... 272

żelatyna 5 łyżeczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka - kolorowa, papryczka chili 1 mała, wywar drobiowy 1 litr, sok z cytryny 1 łyżeczka umyte porcje drobiowe włożyć do szybkowara, dodać obraną włoszczyznę, ziele, liście laurowe, kurkumę, kucharka, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania gotować na minimalnym ogniu z 35 minut po zakończeniu gotowania zostawić szybkowar a ciśnienie samo(...)mielonego do smaku porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać po kawałku pokrojonej drobno papryki czerwonej, żółtej, zielonej, papryczkę chilli żelatynę wymieszać w gorącym rosole, dodać cytrynę i wlać do mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia i tak mamy z szybkowara dobry rosołek na obiad i galaretkę na kolację............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 157

puszka pomidorów 2 czerwone papryki chili cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki rozmarynu i tymianku pęczek bazylii 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę(...)przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze i polać sosem. Smacznego! *źródło: Wielkanoc 110 najlepszych przepisów Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Greckie wakacje 233

cebulę.  Pierś umyć, pokroić w kostkę lub w plastry. Obsypać solą i pieprzem. Dodać do cebuli, chwilę podsmażyć. Całość zalać winem oraz szklanką wody, dusić około 30 minut na małym ogniu (aż mięso zmięknie). Cytrynę wyszczotkować i sparzyć. Pokroić w plastry. Można również wykorzystać sam sok z cytryny. Jeśli Wasza szałwia ma duże liście (jak moja), pokroić

Garniec Magalie
Roladki ze schabu w sosie śmietanowym 247

sosu do podania. Składniki na ok 4 roladki ze schabu : o k 500 g schabu bez kości 2 cykorie łyżeczka soku z cytryny 4 plasterki szynk i musztarda rosyjska lub inna ostra 2 cebule pół litra wody sól, pieprz, papryka ostra 150 ml śmietan y 30% Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości około(...)cytryny, aby nie ściemniała. Również odstawiamy na pół godziny. Przygotowujemy roladki. Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy, układamy po plasterku szynki i około łyżkę posiekanej cykorii. Następnie całość zawijamy w roladkę. Dla pewności można spiąć wykałaczką, aby się nie rozwinęła. Roladki wraz z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy je pół litra wody

e-PrzepisyKulinarne
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 197

PASTA JAJECZNA Z AWOKADO Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżka  oleju rzepakowego Olandia 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Dowolne zioła Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (wkładamy jajka do wrzącej wody na ok. 6 min.) i studzimy w zimnej.  Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wbijamy nóż(...)kosteczkę. Mieszamy z jajkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej rzepakowy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem i ziołami. Następnie dodatkowo zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 10. PASTA JAJECZNA Z SEREM FETA Składniki: 3 jajka 1/3 kostki sera feta półtłustego 1 łyżka jogurtu naturalnego Pieprz czarny Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki.  Kroimy

Czarnawisienka