czego potrzebujemy zimą. * SKŁADNIKI dla 4 osób Ryż z kalafiora i słonecznika: 1 szklanka słonecznika łuskanego 1½ łyżeczki soli 2 szklanki zimnej wody 1 mały kalafior 30 g pasty miso 2 łyżeczki octu ryżowego sok z ½ cytryny Do sushi: 1 marchew 1 burak 1 okrągła biała rzodkiew kilka listków jarmużu kiełki rzodkiewki 5-6 arkuszy glonów nori Do podania: marnowany(...)całą noc. Następnego dnia odlej wodę i przepłucz go. Później umieść go w kielichu blendera lub malakserze i zmiksuj na pastę. Pamiętaj, aby nie przesadzić z miksowaniem! Słonecznik przełóż do miski. Do blendera wrzuć podzielony na różyczki kalafior i powtórz czynność, aż otrzymasz ziarnistą strukturę. Połącz ze słonecznikiem. Dodaj pastę miso, ocet, sok z cytryny i płaską łyżeczkę soli. Wymieszaj
Food Squarerukola- 125 g 2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku) suszone śliwki- 20 dag ser feta (półtłusty)- 1 kostka słonecznik łuskany- 5 łyżek 1/2 cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Rukolę myjemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy z nadmiaru wody na sitku. Buraki kroimy w cienkie paseczki. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Można też zetrzeć je na tarce na grubych
Pobite gary Barbarywystarczy dodać ulubione przyprawy. Oprócz smaku można też kontrolować konsystencje. Tofu Składniki: 400 g suchych ziaren soi 3 l wody + woda do moczenia sól 1-1,5 łyżki soku z cytryny Dodatkowo potrzebny będzie garnek, sito oraz gaza (ja polecam pieluchę tetrową- łatwiej się jej używa i jest bardziej wytrzymała). Przygotowanie: Przygotować mleko sojowe(...)dodać sok z cytryny, lekko zamieszać (najlepiej drewnianą łyżką) i przykryć przykrywką. Po 15 minutach przelać skoagulowane mleko przez sito wyłożone pieluchą lub gazą. Odcisnąć jak najwięcej płynu (może być gorący dlatego polecam użyć np. miski). Zawinąć całość w gazę i obciążyć aby odcisnęły się resztki płynu. Po ok. godzinie włożyć tofu do zimnej wody (dzięki temu można uzyskać
wegujemyOrzechy włoskie – 40g Suszona żurawina – 40g Sól Sos: Olej sezamowy- 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka Czosnek – 1 ząbek Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Soczewicę ugotować do miękkości, a następnie wymieszać z kaszą. Do kaszy i soczewicy dodać pokrojony seler naciowy, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. W osobnym
Kuchnia Bon Appetitszybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę i odstawiam na 15 minut. 2. Jabłko obieram i ścieram
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżka miodu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka cynamonu ok 1/2 szklanki sosu chilli ok 1 szklanki wody 4 ziela angielskie 4 suszone figi 350 g kaparów 1/4 kiszonej cytryny (opcjonalnie) jak przygotować cytryny (klik) sól, pieprz świeże mięta i kolendra ok 2-3 łyżek oleju roślinnego(...)ziemniaków z cebulą 5. Zalewamy ziemniaki wodą i pomidorami z puszki, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, następnie dokładamy różyczki brokuła, gotujemy jeszcze ok 10-15 min, doprawiamy całość solą, pieprzem, sosem chilli i miodem, dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki oraz posiekane figi, na sam koniec dodajemy kapary oraz drobno posiekaną ćwiartkę kiszonej cytryny, jeśli jej używamy 6. Podajemy
Słodki Kompromisotarta z 1 cytryny, wanilia Pomidory sparzyć, obrać skórkę. Przekroić na ćwiartki , usnąć pestki. Do garnka z grubym dnem wlać 100 ml wody, wsypać cukier i na wolnym ogniu zagotować. Wrzucić pomidory, dodać skórkę i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgutują, a płyn się wygotuje. W czasie gotowania dodać wanilię (cukier waniliowy, wanilię lub brandy
królestwo garówróżnych owoców ( maliny, borówki, truskawki ) 250 g sera ricotta 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 cytryna Do dekoracji: świeże owoce listki mięty ciasteczka amaretti lub inne Przygotowanie deseru: Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody ( w upalne dni warto zmniejszyć ilość wody, w jakiej rozpuszczamy galaretkę. Deser po wyjęciu z lodówki dłużej utrzymuje konsystencję ). Rozpuszczoną galaretkę pozostawić(...)pokroić na mniejsze cząstki. Owoce zalać ostygniętą galaretką, napełniając pucharki do połowy wysokości, i wstawić do lodówki. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Serek ricotta zmiksować z cukrem pudrem. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny - wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Płynną wlać do serka ricotta
kolorowotorcikowocytryny * oliwa z oliwek * czosnek * sól , pieprz Przygotowanie : Kaszę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłonie wodę i wystygnie. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę , zioła dokładnie siekamy. Łączymy z kaszą. Przyprawiamy. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę
Magiczne Życie Martyowocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym w piekarniku naczyniem z wodą, która pod wpływem gorąca przeistacza się(...)temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok- do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz
Smakołyki Berenikikaszy jaglanej Składniki na dwie porcje: - 20 kiszonych liści z winogron Farsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku(...)liście. Z każdego liścia odcinamy ogonek i grubsze żyłki. Przygotowujemy farsz: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1:2). Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników - suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz czosnek i imbir drobno posiekane. Doprawiamy harrisą, solą, pieprzem, mięta i sokiem z cytryny. Na każdym liściu układamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak na gołąbki. Jeśli liście
Sajkofanka smakuwody filtrowanej, magnezowanej 1 łyżka domowej bulionetki (ok 50g) 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 250g suchej cieciorki 150g mleczka kokosowego Natka pietruszki Sposób przygotowania: Cieciorkę moczymy w wodzie przez noc, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 1½ godziny. Odcedzamy. Na patelni podgrzewamy olej i wrzucamy posiekane drobno obie cebule
Kuchnia w czekoladzieświeżych lub mrożonych truskawek (u mnie mrożone zmiksowane truskawki) sok z 0,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka cukru waniliowego ok. 450-500 g jogurtu greckiego (może być naturalny, ale lepszy gęsty) Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do ostudzenia. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą (u mnie jednorazowa aluminiowa forma do pieczenia(...)płynna galaretkę. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka prawie zupełnie stężeje poukładać na niej plasterki banana. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Oczyszczone/ rozmrożone truskawki zmiksować na mus, dodać do nich sok z cytryny cukier waniliowy i cukier puder, a na końcu jogurt, wszystko razem wymieszać. Do żelatyny dodać kilka łyżek powstałego musu truskawkowego, wymieszać
Simply Foodkostka rosołowa 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, imbir, zmielona kolendra, imbir, vegeta, kurkuma zielona pietruszka, bazylia, majeranek cytryna *żółty ser - opcjonalnie Sposób przygotowania krok po kroku: 1. Do gotującej wody z solą wrzucamy makaron- wstążki - gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. 2. Cebulę, paprykę, czoosnek kroimy w kostkę. 3. Do mięsa mielonego dodajemy: pokrojoną(...)makaronu. 8. Robimy sos beszamelowy do polania całości: a. Kostkę rosołową gotujemy w jednej szklance wody, do rozpuszczenia. b. Dwie łyżki masła rozgrzać, podsmażyć z mąką. c. Do masła i mąki, dolać bulion, mleko, mieszając - gotować, aż zgęstnieje. Dodać do sosu kilka kropel cytryny i pieprzu. Sos może być ciut pikantniejszy. Wówczas doskonale kontrastuje z makaronem i uzupełnia smak
Kuchnia smakówcytryny 1 łyżka cukru kryształu 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% pieprz do smaku Sposób przygotowania: Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz skórką z cytryny. Mieszamy. W szklance mieszamy majonez ze śmietaną. Do selera przekładamy odsączone rodzynki, polewamy sosem
Prosto i Smacznie z Anetą