woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:442/1096)

Pizza ze szpinakiem i tuńczykiem 227

szpinakiem i tuńczykiem. Doskonała na obiad lub kolację. Polecam. Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatki: 25 dag szpinaku olej z cytryną i bazylią sól czarne oliwki  takie: KLIK tuńczyk w oleju  taki: KLIK mozzarella  Sos: pomidory z papryką(...)Drożdże wsypuję do letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i dokładnie mieszam, jak drożdże całkiem się rozpuszczą dodaję mąkę, 3-4 łyżki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól i olej, wyrabiam mięciutkie ciasto. W międzyczasie przygotowuję sos i szpinak. Szpinak myję, osuszam i podsmażam na oleju z cytryną i bazylią, delikatnie solę. Odstawiam

Takie tam pichcenie
Ciasto kruche z jabłkami i bezą 190

żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa:  1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka mięty cukier beza: 4 białka szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej 200g drobnego cukru do wypieków Jabłka kroimy na ćwiartki, dodajemy miętę i gotujemy aż zmiękną. Przecieramy przez sito. W razie(...)mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Gotujemy 3 minuty. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na upieczony spód wykładamy

Wrzosowa Polana
Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym 182

łyżki oliwy z oliwek   1/3 szklanki białego, wytrawnego wina   sok z cytryny   chili, sól morska, pieprz   posiekana natka pietruszki   do podania: pieczywo bądź makaron INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij przewody(...)łyżki oliwy z oliwek   1/3 szklanki białego, wytrawnego wina   sok z cytryny   chili, sól morska, pieprz   posiekana natka pietruszki   do podania: pieczywo bądź makaron Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij

A to pestka
szybkowar-rosół i galaretka z drobiu mieszanego... 287

żelatyna 5 łyżeczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka - kolorowa, papryczka chili 1 mała, wywar drobiowy 1 litr, sok z cytryny 1 łyżeczka umyte porcje drobiowe włożyć do szybkowara, dodać obraną włoszczyznę, ziele, liście laurowe, kurkumę, kucharka, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania gotować na minimalnym ogniu z 35 minut po zakończeniu gotowania zostawić szybkowar a ciśnienie samo(...)mielonego do smaku porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać po kawałku pokrojonej drobno papryki czerwonej, żółtej, zielonej, papryczkę chilli żelatynę wymieszać w gorącym rosole, dodać cytrynę i wlać do mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia i tak mamy z szybkowara dobry rosołek na obiad i galaretkę na kolację............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 171

puszka pomidorów 2 czerwone papryki chili cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki rozmarynu i tymianku pęczek bazylii 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę(...)przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze i polać sosem. Smacznego! *źródło: Wielkanoc 110 najlepszych przepisów Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Greckie wakacje 250

cebulę.  Pierś umyć, pokroić w kostkę lub w plastry. Obsypać solą i pieprzem. Dodać do cebuli, chwilę podsmażyć. Całość zalać winem oraz szklanką wody, dusić około 30 minut na małym ogniu (aż mięso zmięknie). Cytrynę wyszczotkować i sparzyć. Pokroić w plastry. Można również wykorzystać sam sok z cytryny. Jeśli Wasza szałwia ma duże liście (jak moja), pokroić

Garniec Magalie
Roladki ze schabu w sosie śmietanowym 262

sosu do podania. Składniki na ok 4 roladki ze schabu : o k 500 g schabu bez kości 2 cykorie łyżeczka soku z cytryny 4 plasterki szynk i musztarda rosyjska lub inna ostra 2 cebule pół litra wody sól, pieprz, papryka ostra 150 ml śmietan y 30% Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości około(...)cytryny, aby nie ściemniała. Również odstawiamy na pół godziny. Przygotowujemy roladki. Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy, układamy po plasterku szynki i około łyżkę posiekanej cykorii. Następnie całość zawijamy w roladkę. Dla pewności można spiąć wykałaczką, aby się nie rozwinęła. Roladki wraz z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy je pół litra wody

e-PrzepisyKulinarne
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 212

PASTA JAJECZNA Z AWOKADO Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżka  oleju rzepakowego Olandia 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Dowolne zioła Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (wkładamy jajka do wrzącej wody na ok. 6 min.) i studzimy w zimnej.  Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wbijamy nóż(...)kosteczkę. Mieszamy z jajkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej rzepakowy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem i ziołami. Następnie dodatkowo zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 10. PASTA JAJECZNA Z SEREM FETA Składniki: 3 jajka 1/3 kostki sera feta półtłustego 1 łyżka jogurtu naturalnego Pieprz czarny Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki.  Kroimy

Czarnawisienka
Makaron z cukinią i ricottą 205

oliwy 200 gr ricotty (najlepiej domowej) sok i skórka z połowy cytryny 50 gr startego parmezanu sól, pieprz do smaku 400 g makaronu Instructions Cebulkę drobno posiekać. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki (ze skórką). Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulkę i chwilę podsmażyć. W garnku zagotować wodę i wstawić makaron do ugotowania. Do cebulki dodać cukinię i całość(...)podgrzewać.Zostawić pół kubka wody z gotowania makaronu. W moździerzu rozgnieść czosnek, bazylię, oliwę i sól. Na patelnię do cukinii dodać makaron, wodę z gotowania, i mieszankę z bazylią oraz sól i skórkę z cytryny. Wymieszać całość dobrze, dodać pokruszoną ricottę i połowę parmezanu, wymieszać. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Wyłożyć na talerze i posypać resztą parmezanu

Cooking for Emily
Szybkie oponki z lukrem-pyszne i mieciutkie 80782

prostu do kawki, SKŁADNIKI: 250 g margaryny 2 szkl.mąki 8 jajek olej do smażenia 200g cukru pudru  i 20 ml soku z cytryny(może być pomarańcza) PRZYGOTOWANIE: do garnka wlać dwie szklanki wody i dodać margarynę,zagotować,następnie wsypać mąkę i dokładnie mieszać na jednolitą masę,odstawić do ostygnięcia,potem wbijać po jednym jajku ciągle miksując,następnie masę(...)złoty kolor z dwóch stron(kilka minut z każdej strony,zależy od temperatury oleju) wyjmujemy na ręcznik papierowy ,żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu, mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny lub pomarańczy  i tak przygotowanym lukrem polewamy nasze oponki gotowe!!! smacznego

Swojskie jedzonko
Wegetariańska potrawka z cieciorką i kalafiorem 189

ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kremowego serka śmietankowego odrobina śmietanki 12 % lub mleka (opcjonalnie) łyżka skrobi ziemniaczanej 2-3 szczypty imbiru sól i pieprz Przygotowanie: Cieciorkę odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.  Na patelni rozpuścić olej kokosowy i podsmażyć drobno starte ząbki czosnku.  Dodać kalafior. Zalać(...)pieprzem i imbirem. W trakcie gotowania rozpuścić kremowy serek. Stopniowo dodawać szpinak.  W niewielkim kubeczku rozmieszać skrobię z niewielką ilością zimnej wody.  Następnie wymieszać z gotującą się potrawką, dodając odcedzoną cieciorkę i sok z cytryny. Gotować przez kilka-kilkanaście minut pod przykryciem do czasu, aż kalafior będzie miękki.  Gotową potrawkę najlepiej podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego

Kuchnia Ellie
Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny 168

muszkatołowej skórka z 1/2-1 umytej i spażonej cytryny ekologicznej (zależnie od gustu) sól i czarny pieprz ok. 50 g świeżo startego parmezanu Przygotowanie Fettuccine Alfredo ze szparagami: Odłam zdrewniałe końce od szparagów (same powinny złamać się we właściwym miejscu). Pokrój szparagi na 3-centymetrowe kawałki.  W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją(...)chrupiące, odcedź je i przełóż do dużej miski (lub dokończ potrawę w garnku ;)). Warto jest odlać wcześniej trochę wody z gotowania makaronu - pomoże rozrzedzić sos, jeśli będzie za gęsty. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, śmietanę, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, dosyp parmezan i wszystko wymieszaj. Jeżeli potrawa zrobi się za sucha (bo makaron będzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ostre curry z ciecierzycy, fasolki i pomidorów 136

imbiru 1 papryczka chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml wody 1 łyżeczka garam masala 1 łyżka syropu klonowego świeżo mielony pieprz sok z cytryny do smaku 40g półtłustego sera feta listki kolendry do podania Cebulę pokroić drobno. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać(...)minut na małym ogniu, bez przykrycia. W międzyczasie w garnku zagotować wodę i na osolony wrzątek wrzucić fasolkę szparagową. Gotować 2-3 minuty, odcedzić i dodać do curry, pozostawiając kilka fasolek do dekoracji dania na talerzach. Kiedy sos zgęstnieje, doprawić danie pieprzem, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Podawać z pokruszonym serem feta, posypać listkami kolendry.   1 porcja

Dietolog
Koktajl poprawiający przemianę materii ( odchudzający ). 204

sproszkowanego morszczynu  Sposób wykonania :   A wokado umyj, usuń pestkę , obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą , posiekaj. Kefir lub jogurt dokładnie zmiksuj z płatkami i awokado. Następnie dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki oraz morszczyn i krótko jeszcze wszystko zmiksuj. Gotowy koktajl przelej do szklanki i od razu wypij

Przepisy i porady kulinarne