Składniki: -1/2 kg drobiowej wątróbki -jedna duża cebula -jedno duże jabłko -jedna gruszka -cztery śliwki ( najlepiej węgierki ) -dwie łyżki miodu -dwie łyżki cytryny -dwie łyżki masła -olej do smażenia -pół szklanki kaszy pęczak -szklanka wody Potrzebna będzie duża patelnia i szeroki żaroodporny garnek oraz mniejszy do gotowania kaszy. Wątróbkę zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Po tym czasie(...)cytryny. Jabłko i gruszkę obieramy. Kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy na połówki. Układamy owoce na patelni i blanszujemy. Mają być lekko miękkie. Śliwki układamy skórką do dołu i trzymamy na patelni najkrócej. Owoce wykładamy na wątróbkę, polewamy powstałym podczas blanszowania sosem. Wstawiamy do ciepłego piekarnika. W tym czasie w garnku zagotowujemy szklankę wody, delikatnie
Kulinarne przemysleniaznudzenia na innych blogach mit, że nie da się zrobić falafeli z ciecierzycy z puszki. Puszkowana ciecierzyca to suche ziarna ciecierzycy zalane wodą – tak samo moglibyście zalać ziarna wodą w domu zamiast kupować wersję puszkowaną. Podstawą falafeli jest odpowiednio rozdrobniona ciecierzyca – kwestia czy to ciecierzyca z puszki, czy samodzielnie namaczana – nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia. Kolendrę w ziarnach(...)cebulę kilkoma pulsami drobno siekamy. Przekładamy posiekaną drobno cebulą (zalewając się rzęsistymi łzami) do miski z pietruszką i czosnkiem. Dodajemy do niej sok z cytryny, sól, sodę i mieszamy. Ciecierzycę odcedzamy na sicie. Z wody z moczenia ciecierzycy możecie zrobić wegańskie bezy . Ciecierzycę umieszczamy w malakserze i kilkoma pulsami rozdrabniamy – nie robimy z niej rzadkiej gładkiej papki jak na hummus
Karo in the Kitchenpietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron: Pietruszkę myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy(...)Następnie za pomocą nożyka do pizzy lub ciasta kroimy w kwadraty, prostokąty tak, aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Zamiast sera bursztyn, można użyć parmezanu. Sos: Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy
Moniki Smakołykichętnie zrobię. Nie tylko na Wielkanoc :) Składniki: 8 jajek opakowanie łososia wędzonego opakowanie serka naturalnego Piątnica pół pęczka koperku sok z połówki cytryny sól, pieprz łyżka chrzanu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, a białka ułożyć na talerzu. Do żółtka dodać większość łososia (dwa małe płaty odłożyć
Pasja Smakupuree: 5 marchewek łyżka masła sok z połowy cytryny czarnuszka świeżo mielony pieprz Dodatkowo: fileciki z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru sok z pomarańczy Świeże żołądki dostałam dziś w osiedlowym sklepie mięsnym (chyba najlepszym, jaki znam). Dorodne sztuki! Oczyszczone i umyte włożyłam do wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, po czym gotowałam przez pół(...)godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa. Na puree: marchew gotujemy w wodzie do miękkości, po czym blendujemy. Dokładamy łyżkę masła, sok z połowy cytryny, przyprawiamy pieprzem. Karmelizowane pomarańcze: Na patelni rozgrzewamy cukier, po czym wrzucamy fileciki wraz z sokiem z pomarańczy. Chwilę podsmażamy i gotowe. Gotowe
Sajkofanka smakubiałkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy). W garnku zagotowujemy wodę, na garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 1 żółtko. Żółtko trzepiemy trzepaczką, dodajemy sok z cytryny. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy
Bon Appetit Małgorzatyłyżki soku z cytryny Składniki na masę serową: 500g sera mascarpone 2 jajka 140g cukru pudru 120g śmietany 18% 1,5 łyżeczki skórki z cytryny 40ml soku z cytryny Dekoracja: kilka sztuk świeżych fiołków (mogą być też fiołki karmelizowane) - opcjonalnie Wykonanie ciasteczkowego spodu: Rozpuszczamy masło. Herbatniki mielimy na "piasek" i dodajemy do nich rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy, aż powstanie jednolita(...)porządnie się ubiła. Pieczemy 6-8 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Wykonanie fiołków: Fiołki obieramy z listków i łodyżek, delikatnie płuczemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewamy 2 łyżki soku z cytryny i dwa razy więcej cukru niż ważą fiołki (u mnie 20g fiołków na 40g cukru). Ucieramy fiołki z cukrem, aż masa stanie się wilgotna
Mania WypiekaniaBliżej Wielkanocy zaprezentuję Wam żurek na mięsie. Składniki: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 300 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich lub 4 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku(...)dokładnie wymieszać żurek, jeśli jest płynny. Jeśli kupiliście żurek w postaci galaretki, należy rozrobić go z niewielką ilością zimnej wody (najlepiej blenderem). Do gotującego się wywaru wlać żurek, cały czas mieszając. Jeśli jest mało kwaśny, dodać sok z cytryny, następnie śmietanę. Ponownie dodać odrobinę majeranku i soli oraz pieprzu, jeśli brakuje (należy wysmakować według Waszego gustu
Garniec Magaliepietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 4 ziemniaki 250 ml szczawiu konserwowego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki jajka opcjonalnie sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra ), dodajemy liście, ziele i ½ płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości(...)mieszamy ze śmietaną, dodajemy wywar, dokładnie łączymy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na wolnym ogniu (nie zagotowujemy) około 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny). Podajemy z ugotowanymi jajkami
R'n'G Kitchenjajek • 1 szklanka cukru • skórka z 3 cytryn • 1 duży budyń śmietankowy bez cukru • 1/2 szklanki śmietanki 30% • masło i 2 biszkopty do tortownicy Polewa • 1 duża śmietana 18% – 450 g • 4 łyżki cukru • 1 łyżeczka mielonej japońskiej herbaty zielonej Matcha • 2 łyżki gorącej wody Dekoracja • ciasteczka z gotowanych żółtek • kolorowe pisaki z lukru(...)Piekarnik nastawić na 160 st.C. Na ostatniej półce położyć blachę, do której wlać do pełna gorącą wodę. Sernik • Ser wymieszać w malakserze z cukrem na wolnych obrotach. • Dodać startą skórkę z cytryn uprzednio polanych wrzątkiem i osuszonych. Uważać, aby nie zetrzeć białej skórki bo jest gorzka. • Dodawać po jednym jajku
To co kochamśmietany 30% 3/4 szkl cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki mus śliwkowy: 250 g śmietany 30% 300 g śliwek węgierek sok z 1/2 cytryny cukier puder do smaku (ok.100 g) 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: spód: Herbatniki miksujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy i wykładamy do tortownicy. Dociskamy dłonią do tortownicy i odstawiamy. warstwa serowa: Wszystkie(...)się nie przypaliły i gotujemy aż zmiękną od czasu do czasu mieszając. Miękkie śliwki miksujemy blenderem,dodajemy sok z cytryny, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek. Do gorącego przecieru dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem pamiętając o tym, że połączymy ją ze słodkim przecierem śliwkowym, więc trzeba uważać na ilość
Bon appetit mon amiegrubą kostkę. Wrzucić do rondla z masłem, i smażyć, przez około 4-5 minut, ciągle mieszając. W połowie smażenia dolać 1/4 szkolanki wody, żeby owoce nam się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i imbir, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę i połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli
Świat Domowej KuchniPyszny torcik serowy, o smaku owocowym Torcik serowySKŁADNIKI:BISZKOPT5 jaj0,5 szkl cukru0,5 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA SEROWA3
Kuchnia Danusisuszonych jabłek 100g suszonych śliwek z pestką 100g rodzynków 100g suszonych gruszek 0,5 szklanki suszonej aronii 1 pomarańcza 1 mała cytryna kawałek cynamonu 2-3 goździki 2-3 łyżki miodu Do dużego garnka wlać ok 4 litry wody, dodać suszone owoce, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień, żeby kompot lekko "mrugał", i gotować ok 20 minut. Pomarańczę i cytrynę dokładnie wyszorować
Obiad gotowy