woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:433/1096)

Gruszkowo 156

Składniki na górę tarty – budyń jaglany: 150 g suchej kaszy jaglanej puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml) 70 ml wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 20 g płatków migdałów 2 łyżki miodu naturalnego 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny 3 dojrzałe, miękkie gruszki 4 kawałki gorzkiej czekolady    Wykonanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 15 minut, przecedzić, osuszyć(...)wymieszać z wodą i zagotować. Gdy całość się zagrzeje (nie zagotuje), dodać kaszę i gotować do miękkości na małym ogniu. Ważne aby kasza jaglana nie wchłonęła całego płynu, a miała delikatnie lejącą konsystencję. Dzięki temu całość nie będzie zbyt sucha. Do ciepłej kaszy dodać miód, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać. Dodać płatki migdałów, sok z cytryny i całość

gutfut
Szparagi z masłem cytrynowym, parmezanem i pomidorkami cherry 190

świeżych szparagów10 pomidorków koktajlowych (cherry)1 cytrynaświeży rozmaryn1 łyżka klarowanego masłapłatki parmezanusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle, na którym wcześniej

kulinarnyJa
Azjatycka zupa Zbójnicka 222

ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki migdałów w płatkach 3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki startego imbiru Przygotowanie: Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 30 minut, odsączamy i drobno siekamy. Schab kroimy w niedużą kostkę, cebule drobno kroimy. Migdały rozgniatamy(...)mieszając. W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając nieco wody, jeśli za dużo jej nam odparuje. Podawać z makaronem

Gotuj z Rumcajsem
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 178

potem gotowac w tej samej wodzie ok godziny. Buraki umyć gotować razem z cebulą, przyprawami w 3 litrach wody do miękkości buraków. Zabrac buraki,odcedzic wywar, dodać wywar z grzybów. zagotować, doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny.. Uszka: cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą

Z Majeczką w kuchni
Karmelowy torcik bezowy z granatem 337

smaku i soczystości. Wciągająca słodycz, której trudno się oprzeć :)   BEZY: 4 białka 1 szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM KARMELOWY: 100 g czekolady karmelowej 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% 1 owoc granatu Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm, zachowując między nimi(...)momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce. Cukier w bezie musi całkowicie się rozpuścić. Na końcu wlać sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Masą bezową przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki lub z dużą, okrągłą tylką. W jednym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić

https:KKuchniaMniam
Cytrynowy jogurtowiec z malinami i galaretką 274

owocami 2 galaretki malinowe lub o smaku owoców leśnych 1,5 szklanki świeżych malin SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy. Jogurt w temperaturze pokojowej dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem/ksylitolem, ekstraktem i ekstraktem waniliowym. Wystudzoną żelatynę łączymy z kilkoma łyżkami masy jogurtowej i powoli wlewamy do całości. Jeśli używamy silikonowej tortownicy

DefinicjaSmaku
Pianka truskawkowo-bananowa 686

żelatyną, wstawić do lodówki i schłodzić do zastygnięciaPIANKA TRUSKAWKOWO-BANANOWA - banana obrać, podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek- banana i truskawki rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z cukrem wanilinowym- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, wlać do musu truskawkowo-bananowego, ostudzić - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania

Smakołyki Bereniki
Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka 225

marchewki 1 jabłko 1 cebula 1 łyżeczka cukru 3-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Kapustę obieramy, szatkujemy, solimy i odstawić na chwilę, po czym odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny

Trzeci talerz
Mus jabłkowy bez cukru 243

wody (ok. 1/2 szklanki), do którego cały czas dorzucałam kawałki papierówek, mus bulgotał sobie i nie trzeba było skrapiać jabłek sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Jak zrobić bezcukrowy mus z jabłek? Na dno dużego garnka wlewamy wodę, dosypujemy stopniowo jabłka i dusimy tak długo, aż jabłka się rozpadną i zaczną bulgotać. Mieszamy co jakiś czas tak, aby mus się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi z jajkiem w koszulce 162

osób: 2 pęczki szparagów, końcówki obcięte Kilka plastrów wędzonego łososia 2 jajka Na sos: 2  żółtka Sok z 0.5 cytryny Spora łyżka stołowa rozpuszczonego masła Pieprz biały I sól Szparagi zanurzam we wrzącej osolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie dojdą a będą chrupiące. Do dużego garnka z wrzącą wodą wbijam jajka i zostawiam

Smaki Przyprawy i Kolory
Chłodnik z botwiny 189

cytryny sól, pieprz jajko do dekoracji Buraczki obieramy ( lub nie ;)) i wraz z botwinką drobno kroimy w półplasterki/ścieramy na tarce. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy ok 10 min do miękkości buraka. Zakwaszamy łyżką soku z cytryny. Studzimy. Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek solimy i odsączmy na sicie ok 5 min. Szczypiorek drobno kroimy

Atlas Smaków
Szparagi z jajkiem w koszulce 150

osolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie dojdą a będą chrupiące. Do dużego garnka z wrzącą wodą wbijam jajka i zostawiam na 2 minutki.Sos lepiej zrobić przed jajkami, bo ich trzeba pilnować. Żółtka ubijam z sokiem z cytryny na gładką masę. Doprawiam solą I pieprzem a następnie powoli dolewam masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki sos o jasno

Kulinarna rozmowa
Surówka z czerwonej kapusty 2737

jabłka  1 cebula 1 łyżka oliwy cukier, sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzątku (do lekko posolonej wody) żeby ją sparzyć. Gdy się zagotuje odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.Gdy wystygnie dodajemy jabłka utarte na grubej tarce, cebulę pokrojoną w kostkę, około 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chłodnik z Zsiadłym Mlekiem – Idealny na Upały 192

litr zsiadłego mleka lub kefiru 500 ml przegotowanej zimnej wody 2 – 3 śmietany 12% 400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 400 g ogórków gruntowych 3 jajka na twardo 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki usiekanego szczypiorku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki do smaku: sól, cukier sok z połowy cytryny Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z zsiadłym mlekiem https://www.youtube.com/watch?v=ncWCm6Bfk1M(...)nią chłodnik na talerzu przed podanie. Końcowe przygotowanie chłodnika z zsiadłym mlekiem: Do garnka wlewam mocno schłodzone zsiadłe mleko, dodaję zimną wodę, śmietanę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki, oprócz natki pietruszki, dodaję sok z cytryny i doprawiam solą i cukrem (dużą szczyptą) całość mieszam łyżką – chłodnik jest gotowy. Chłodnik z zsiadłym mlekiem jest gotowy, podaję go schłodzony

Uwaga Babcia Gotuje