składniki: 60 g świeżych płatków róży 800 g truskawek, bez szypułek sok z 1 cytryny 500 g cukru 500 ml spirytusu wykonanie: Truskawki myjemy, płatki róż płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. W słoju układamy naprzemiennie z cukrem kilka warstw: płatki róży i truskawki. Całość polewamy sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy
Domowy Smak Jedzeniasoku z cytryny * 100g łososia świeżego * pół pęczka koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojonego łososia oraz paseczki pomidorów. Przyprawić, dodać sok z cytryny. Wymieszać z makaronem, posypać koperkiem. Danie podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyTo danie jest istnym wehikulem czasu,pozwoli wam przeniesc sie do slodkich chwil dziecinstwa.Pyszna propozycja na slodki obiad nie tylko dla dzieci,choc dla niektorych pewnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wina typu Beaujolais 80ml wody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min. Schłodzić. Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi
Kulinarny karnet Christopherawłasnym łyżeczka soku z cytryny pół czerwonej papryki 10 zielonych oliwek majonez (1-2 łyżki) Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i po odcieknięciu przełożyć do miski. Dodać tuńczyka (wcześniej odlać sos) i sok z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę,oliwki na pół i dodać warzywa do makaronu z tuńczykiem. Wymieszać z majonezem. Jeżeli sałatkę przygotowuje się dzień
Pasja Smakumasła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć w blenderze. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Dodać kawałki masła. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i ogrzewać, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Ewentualnie - rozpuścić masło i czekoladę(...)średnicy około 26 cm. Dokładnie wylepić masą dno i boki formy, mocno dociskając. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier oraz sok z cytryny. Całość ogrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce lekko rozgotują. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Do gorącego musu dodać napęczniałą
kolorowotorcikowopuszka młodej marchewki Bonduelle mała puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle 3 łyżki oleju lnianego 2 łyżki prażonych ziaren Piekło Niebo Ziarenkowo sól, pieprz sok z cytryny Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, kukurydzę i marchewkę odsączamy z zalewy. Wszystkie
Bajeczna Kuchniawędzonego dorsza czerwona cebula 500 g ziemniaków sałatkowych natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka musztardy dijon łyżka soku z cytryny pieprz cytrynowy Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w piórka, natkę posiekać. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki. Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym
Atlas Smakówmięs. Polecam! Przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal składniki 300 g rukoli masło 1 świeża papryczka chili, lub do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo zmielony pieprz przygotowanie Rukolę umyć strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, dodać wilgotną sałatę, smażyć mieszając aż zwiędnie - to zajmie parę minut. Zdjąć patelnię z ognia odlać
Stare GarySKLADNIKI 1-2 łyżki inuliny 1-2 łyżki pektyny 1 kg winogron jasnych 0,8 kg cukru sok z cytryn 2-3sztuki WYKONANIE(...)garnka i podgrzewac ,aż puszczą sok.Następnie przetrzeć przez sito ,aby pozbyc sie pestek i skórek.Gotowy mus zasypać cukrem,dodac pół szklanki wody i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.Dodać sok z cytryn i inulinę.Gotować jeszcze 10minut,po tym czasie dodac pektyne i podgrzewać wszystko razem 5 minut.Gotowy dżem przelożyc do słoiczków i pasteryzować
w mojej kuchniSpód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć
Stare Garysolonych filetów z matiasa4 duże cebule2 listki laurowe4 ziarna pieprzu4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można zmieniać wodę co jakiś czas. Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam
W kuchni Karmel-itkizdolności kulinarnych – warto spróbować, bo taka karkówka jest pyszna. Pieczona karkówka z jabłkami: 1 kg karkówki wieprzowej 3 kwaskowate jabłka (np. antonówka, szara reneta, szampion) sok z 1/2 cytryny 4 cebule 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3/4 szklanki tłoczonego soku jabłkowego (może być pół na pół z cydrem) sól(...)osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką na ósemki (wtedy nie rozpadną się całkowicie podczas pieczenia). Wkładamy je do miski z wodą (powinno być jej tyle, aby zakryła jabłka) i wyciskamy do nich sok z cytryny – dzięki temu nie zmienią koloru na brązowy. Zostawiamy je na ok. 10-15 minut (będą wypływać na wierzch, więc co jakiś czas
Poezja smakuprzez 24h pełnotłustego mleka kokosowego 200 g kaszy jaglanej 80 g wiórków kokosowych 60 g nierafinowanego oleju kokosowego 2 łyżki soku z cytryny 100 ml syropu klonowego lub innego zdrowego słodzika Kaszę dobrze wypłukać w gorącej wodzie, wrzucić do garnka i zalać litrem wrzątku. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez około 25 - 35 minut. Kasza mocno rozklei się(...)garnka. Zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia. Puszkę ze schłodzonym mlekiem kokosowym odwrócić do góry dnem, otworzyć. Wodę kokosową użyć do innych celów a gęstą śmietankę kokosową wyjąć z puszki. Przestudzoną kaszę jaglaną, śmietankę kokosową, syrop klonowy, olej kokosowy i sok z cytryny zmiksować blenderem najlepiej ręcznym na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Dno okrągłej formy
maniapieczeniaświeżego bobu 3 ząbki czosnku 2 łyżki sezamowej pasty tahini ok 4 łyżki soku z cytryny sól pieprz ok 6 łyżek oleju lnianego 1 łyżeczka mielonego kumin rzymskie natka pietruszki do przybrania Przygotowanie: 1. Bób płuczemy pod bieżąca wodą, następnie zalewamy wodą (powinno jej być(...)razy więcej niż bobu), przykrywamy i gotujemy przez ok 15 min, można dodać łyżkę cukru, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, kiedy lekko ostygnie obieramy 2. Bób miksujemy blenderem razem z olejem, tahini, roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami 3. Miksujemy lub blendujemy do uzyskania gładkiej pasty, jeśli masa jest zbyt gęsta i sucha można dolać oleju 4. Przekładamy
Słodki Kompromisłyżka oliwy 2 łyżki masła (40 g) 1 duża cebula / pokrojona w drobną kostkę 600 ml gorącego bulionu lub wody 1 opakowania mrożonego groszku (450 g) 50 g sera gorgonzola sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka soku z cytryny DO PODANIA : pestki granatu, pokruszona gorgonzola, kiełki brokuła, oliwa truflowa, opieczone kromki bagietki WYKONANIE W szerokim garnku na średniej(...)cebula zrobi się szklista. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy groszek i podsmażamy razem przez około 1 minutę. Wlewamy gorący bulion lub wodę i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miksujemy z dodatkiem sera gorgonzola i opcjonalnie także z mlekiem lub śmietanką. 3 łyżki groszku odkładamy do dekoracji. Opcjonalnie zmiksowaną zupę
cool and mintyKlasyczna potrawa na świąteczny stół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem.Składniki:5-6 filetów śledziowych a'la matias2 kwaśne jabłka1 cebulakwaśna śmietana1 łyżka majonezusok
Kuchnia domowa Ani