łyżeczka * sól , pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * filet z kurczaka + sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! MAKARON
Ostra na Słodkoprzepis Do garnka wrzucamy opłukane gruszki i pozostałe owoce, jabłka, figi, śliwki oraz morele , dodajemy goździki i wlewamy około 2,5 litra wody. Całość gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy cukier i wlewamy sok z cytryny
Smakowite Daniaostrugać i pokroić w plasterki. Korzeń selera i pietruszki obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, umytą natkę selera, sok z cytryny i cukier, po czym gotować godzinę na średnim ogniu. W wywaru wyciągnąć korzeń pietruszki i selera, liście laurowe, ziele angielskie, natkę selera, a pozostałe
Passions hobbies lifepapryka 1 mała czerwona cebula 1 mały gruntowy ogórek ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki kilka gałązek mięty sok z połowy cytryny sól pieprz czarny świeżo mielony 3 łyżki oliwy Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, ostudzić. Pomidor, ogórek, paprykę pokroić w kostkę. Cebule i czosnek drobno posiekać. Natkę pietruszki i mięte posiekać. Oliwę, sok z cytryny, sól
Obiad gotowyPtasie mleczko . Składniki na tortownicę 23 cm: 420 g cukru* 220 ml wody (dokładnie tyle) 95 g oleju kokosowego lub masła, w temperaturze pokojowej 8 białek (z dużych jajek) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 galaretki malinowe lub inne czerwone(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='420 g cukru* 220 ml wody (dokładnie tyle) 95 g oleju kokosowego lub masła, w temperaturze pokojowej 8 białek (z jajek rozmiar L) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 galaretki malinowe lub inne czerwone
moj przepis naodstawić na około 20 minut aby odpoczęło. Następnie dolać wodę mineralną i wymieszać. Patelnie teflonową rozgrzać i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.Nadzienie:Serek mascarpone dokładnie łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Na każdym naleśniku kładziemy porcję
Oryginalny smakmiodu z mniszka 1 łyżeczka cukru z cynamonem 1 duże jabłko 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny świeże liście melisy cytrynowej ulubione konfitury np z truskawek Sposób przygotowania: 400 ml lekko osolonej wody zagotowujemy wsypujemy ryż dodajemy łyżeczkę masła, wanilię w całości i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki
Wanilia i Kardamonłyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki cukru 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki kurkumy Sos : 200ml przecieru pomidorowego 200ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Gdy cebula(...)smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać rodzynki, orzeszki pinii, pokruszoną miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni), sól, pieprz, cukier, cynamon i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością wody i dusić przez kilkanaście minut. Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu
Codzienne Gotowaniepieprz. Dosyp ryż, wrzuć fasolkę szparagową. Wymieszaj, następnie gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu pod przykryciem (bez mieszania). Jeżeli na patelni zrobi się sucho, dolej trochę gorącej wody lub bulionu. Na koniec posyp paellę mrożonym groszkiem, przykryj patelnię i gotuj jeszcze 3-5 minut. Podawaj posypane natką pietruszki lub cebulką dymką. Wariacje: Do paelli możesz dodać także(...)duży pstrąg o wadze 350-400 g (lub dwa mniejsze), sprawiony łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 150 g pomidorków koktajlowych 1/2 cytryny oliwa ev. 400 g młodych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej Przygotowanie: Rybę opłucz w ziemnej wodzie i osusz. Posyp słodką papryką, solą i pieprzem i wetrzyj przyprawy w rybę. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Chilli Czosnek i Oliwajeden kęs. Składniki: • 1 większy brokuł • 1 mały owoc granatu • 200 g sera ricotta • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. • Po przestudzeniu pokroić drobno brokuł, kilka różyczek odłożyć do dekoracji. • Wyłuskać pestki granatu z całego owocu. • Połączyć brokuł, pestki
To co kochampatelnie z cebula. Dodajesz trochę masła klarowanego, dwie łyżki miodu i sok z 1 cytryny. smażysz kilka minut na wolnym ogniu, tak, by zbytnio się nie skurczyły puszczając wodę- przez co staja się suche i gumiaste. Dodajesz soli czosnkowej, krojonego poru, pieprzu cayenne - na chleb
ClauditteMissCookingpszennej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 23 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy pasta z bobu: 350 g ugotowanego, wyłuskanego bobu 2 ząbki czosnku 10 gałązek mięty imbirowej sok z 1 cytryny 100 ml oleju pistacjowego sól pieprz dodatkowo: 75 g suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki oleju(...)wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać do ciasta pozostałą wodę, zagnieść. Pod koniec wyrabiania dodać sól i oliwę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować pastę z bobu. Bób, przeciśnięty przez praskę czosnek, oberwane listki mięty, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Wyrośnięte ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeletniego mleka 50 g cukru 50 g masła 0,5 kg dyni - waga już po obraniu 1/2 łyżeczki soli skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić do miękkości,ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić
Anioły w kuchniletniego mleka 50 g cukru 50 g masła 0,5 kg dyni - waga już po obraniu 1/2 łyżeczki soli skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić do miękkości,ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić
Anioły w kuchniduże cebule czerwone, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, otarta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, sól do smaku, 60 ml piwa jasnego. Przygotowanie: Ciasto: Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i mąką razową. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy(...)ostrza, ale można delikatnie wykonać też, za pomocą noża do krojenia pizzy ). Ciasto skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli i smażymy kolejne 2 min, mieszając. Całość zalewamy piwem i dusimy na małym ogniu
Moniki Smakołyki