woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:443/1096)

Deser truskawkowy na zimno 88

świeżych lub mrożonych truskawek (u mnie mrożone zmiksowane truskawki) sok z 0,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru  1 czubata łyżka cukru waniliowego ok. 450-500 g jogurtu greckiego (może być naturalny, ale lepszy gęsty)   Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do ostudzenia. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą (u mnie jednorazowa aluminiowa forma do pieczenia(...)płynna galaretkę. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka prawie zupełnie stężeje poukładać na niej plasterki banana.    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Oczyszczone/ rozmrożone truskawki zmiksować na mus, dodać do nich sok z cytryny cukier waniliowy i cukier puder, a na końcu jogurt, wszystko razem wymieszać.    Do żelatyny dodać kilka łyżek powstałego musu truskawkowego, wymieszać

Simply Food
Zapiekanka Makaronowa 176

kostka rosołowa 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, imbir, zmielona kolendra, imbir, vegeta, kurkuma zielona pietruszka, bazylia, majeranek cytryna *żółty ser - opcjonalnie Sposób przygotowania krok po kroku: 1. Do gotującej wody z solą wrzucamy makaron- wstążki - gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. 2. Cebulę, paprykę, czoosnek kroimy w kostkę. 3. Do mięsa mielonego dodajemy: pokrojoną(...)makaronu. 8. Robimy sos beszamelowy do polania całości: a. Kostkę rosołową gotujemy w jednej szklance wody, do rozpuszczenia. b. Dwie łyżki masła rozgrzać, podsmażyć z mąką. c. Do masła i mąki, dolać bulion, mleko, mieszając -  gotować, aż zgęstnieje. Dodać do sosu kilka kropel cytryny i pieprzu. Sos może być ciut pikantniejszy. Wówczas doskonale kontrastuje z makaronem i uzupełnia smak

Kuchnia smaków
SURÓWKA Z SELERA 139

cytryny 1 łyżka cukru kryształu 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% pieprz do smaku Sposób przygotowania: Rodzynki moczymy w gorącej wodzie.  Seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz skórką z cytryny. Mieszamy. W szklance mieszamy majonez ze śmietaną.   Do selera przekładamy odsączone rodzynki, polewamy sosem

Prosto i Smacznie z Anetą
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 144

filiżanką dobrej kawy. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.  SKŁADNIKI: Ciasto: 2 torebki herbaty czarnej, 200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej + 2 łyżki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo(...)szklanka cukru pudru, 1,5 łyżki wody przegotowanej, kilka kropli czerwonego barwnika, kandyzowane wiśnie MAKAR do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem mieszam i zalewam rumem. Odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączam z rumu i obtaczam w 2 łyżkach mąki. 2. Masło razem z cukrem ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia 349

spód: 200 g daktyli 50 g płatków owsianych 3 łyżki płatków amarantusa 6 łyżek gorącej wody 75 g wiórków kokosowych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Składniki na masę cytrynową: 5 dużych cytryn (idealnie jeśli nie są woskowane) 150-180 g ksylitolu (jeśli cukier, to 150 g) 2 łyżeczki ekstraktu(...)wanilii 4 duże jajka 200 ml soku wyciśniętego z cytryn 200 g masła w temp. pokojowej Wykonanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem, aż wszystkie będą w nim zanurzone. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie, osuszyć i zblendować na gładką masę. Płatki amarantusa zalać gorącą wodą i odstawić aż wchłoną całą wodę. Dodać roztopiony olej kokosowy, ekstrakt

gutfut
METROWIEC Z KOKOSEM 131

cukru kryształ 15 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao olejek rumowy 1 cytryna (starta skórka i wyciśnięty sok) sól 6 łyżek ciepłej przygotowanej wody Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 / 2 litra mleka 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem Nasączenie: herbata (esencja herbaty zaparzona(...)cukrem waniliowym. Dodać 6 łyżek ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i za pomocą różki lub łyżki delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, cały olejek rumowy i dokładnie za pomocą różki lub łyżki wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz

Ciastka - domowe słodkości
Świnki - zimne nóżki - galareta wieprzowa 269

pieprz, sól łyżeczka żelatyny puszka zielonego groszku do przyozdobienia 2 grubsze plastry szynki kilka ciemnych oliwek 8 goździków sałata karbowana pomidory koktajlowe koperek cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA     Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą, tak by mięso nie wystawało. Dodajemy ziele, liście. Gotujemy na małym ogniu. Po dwóch godzinach dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, solimy i pieprzymy. Gotujemy jeszcze(...)miejsce ryjków. Wycinamy z szynki ogonki dla świnek. Połówki ciemnych oliwek mocujemy goździkami w miejsce oczu. Świnki układamy na sałacie karbowanej. Dekorujemy wszystko pomidorami koktajlowymi, oliwkami, koperkiem i cytryną

Przepisy Kulinarne
ROLADKI INDYCZE Z PUREE Z AWOKADO 137

olej do smażenia =>  Biedronka Puree: 3 ziemniaki =>  Lidl 1 awokado =>  Intermarche natka pietruszki 1 łyżka masła =>  Netto 1 łyżka soku z cytryny =>  Lidl 1/2 łyżeczki musztardy Dijon => Biedronka sól, pieprz Wykonanie: Sznycelki z indyka delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą, tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy z obu stron(...)końcu w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor. Puree : Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękka. Awokado obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Do ugotowanych ziemniaków dodać awokado, masło, resztę, musztardę i zblendować na gładką masę. Dodać natkę pietruszki i przyprawić pieprzem oraz solą

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 166

selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła 2 l zimnej wody Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie ETAP II Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli(...)warzywa dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I po ugotowaniu odcedź wywar przez drobne sitko, warzywa wyjmij do wywaru dodaj starte buraki i ziele angielskie zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny na koniec dodaj

Szybko Szybkowar
GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 192

wspólne gotowanie. To czego potrzebujemy to: - sztuka ryby, u mnie dość spory szczupak - pęczek młodej marchewki - szparagi zielone - przyprawa do ryb - cytryna - natka pietruszki - masło - odrobina oliwy z oliwek Rybę obieramy z łusek, patroszymy, myjemy pod wodą.  Marchewki obieramy ze skórki. Szparagi przełamujemy, wyrzucamy zdrewniałe części, obieramy ze skórki. Przygotuj płytę grillową, garnek, durszlak, łyżkę cedzakową, patelnię i łyżkę(...)wnętrza ryby wkładamy dwa plastry cytryny i 3-4 gałązki natki pietruszki. Rybę w środku oprószamy przyprawą. Rybę oprószamy z każdej strony mieszanką przypraw do ryb. Obrane marchewki wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 do 8 minut, w zależności od wielkości marchewek. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Zabieg ten to blanszowanie, dzięki temu

SMYKWKUCHNI
Kapucha Rodzicielki czyli kapusta ze śmietaną 185

Voila! Składniki: 1/2 główki kapusty 2łyżki śmietany 18% 2łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru 1łyżeczka mąki pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku sól pieprz Wykonanie: 1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy. Umyj kapuchę. Posiekaj wycinając i wyrzucając głąb i twardsze części. 2. Posiekaną kapustę wrzuć do gara. Zalej wodą do poziomu kapusty. Obgotuj przez kilka minut. 3. Odcedź kapustę. 4. Posiekaj(...)momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości. W razie potrzeby dolewając wody z gotowania kapusty. 7. Odlej odrobinę soku z kapusty. Rozrób wodę z mąką i śmietaną 8. Na koniec dodaj sok z cytryny

U Fiolki
Kapucha Celestyny czyli kapusta ze śmietaną 177

Voila! Składniki: 1/2 główki kapusty 2łyżki śmietany 18% 2łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru 1łyżeczka mąki pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku sól pieprz Wykonanie: 1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy. Umyj kapuchę. Posiekaj wycinając i wyrzucając głąb i twardsze części. 2. Posiekaną kapustę wrzuć do gara. Zalej wodą do poziomu kapusty. Obgotuj przez kilka minut. 3. Odcedź kapustę. 4. Posiekaj(...)momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości. W razie potrzeby dolewając wody z gotowania kapusty. 7. Odlej odrobinę soku z kapusty. Rozrób wodę z mąką i śmietaną 8. Na koniec dodaj sok z cytryny

Fiolka w kuchni
Ciasto Zemsta Teściowej - wersją z % 1994

mnie wiśnie z nalewki) 700 ml gorącej wody Bita śmietana 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/5 wody Warstwa z bezą: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Wykonanie:  Z podanych składników  na kruche ciasto wyrabiamy jednolitą masę i dzielimy na dwie równe części. Jedną część(...)wymiarach, również wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Ubitą sztywną pianę wykładamy na nieupieczone kruche ciasto. Posypujemy migdałami i pieczemy tak samo jak pierwsze ciasto. Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie nam się zbrylać - robić dość gęsta, dodajemy wtedy nasze wiśnie, mieszamy i wylewamy na pierwsze

W Moim Magicznym Domu
Nalewka uspokajająca z melisy. 260

Składniki : 15 dkg świeżych liści melisy 2 liście mięty pieprzowej sok z jednej cytryny 40 dkg miodu 0,5 l spirytusu szczypta mielonego cynamonu 2 szklanki wody Sposób wykonania :  Jedną szklankę wody zagotuj i zalej nią umyte liście melisy i mięty pieprzowej. Odstaw na 15 minut. Z drugiej szklanki wody przygotuj syrop z wody i miodu. Podgrzej lekko

Przepisy i porady kulinarne
DOMOWY CHRZAN 99

takiego chrzanu,smak rewelacyjny. Zbliżają się Święta Wielkanocne więc podaję Wam mój przepis na chrzan. Składniki:   2-3 korzenie chrzanu sok z cytryny 1 łyżeczka cukru szczypta soli ok 1/2 szkl wrzącej wody Korzenie chrzanu trzeba obrać cienko ( najlepiej obieraczką do warzyw) , następnie umyć i wrzucić do zimnej wody na ok 1 godzinę - dzięki temu chrzan stanie się jędrny

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z kaszy kuskus 228

szklanki kuskus- 1/3 ogórka szklarniowego- 250g pomidorków koktajlowych- ½ żółtej papryki- pęczek szczypiorku- 2 ząbki czosnku- skórka starta z 1 cytryny- sok z połowy cytryny- sól- pieprz- olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać do garnka, posolić (1 łyżeczkę), wymieszać, zalać wrzątkiem (woda ma sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykryć pokrywką i odstawić

mojewypiekiinietylko