woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:443/1096)

Makaron z cukinią i ricottą 185

oliwy 200 gr ricotty (najlepiej domowej) sok i skórka z połowy cytryny 50 gr startego parmezanu sól, pieprz do smaku 400 g makaronu Instructions Cebulkę drobno posiekać. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki (ze skórką). Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulkę i chwilę podsmażyć. W garnku zagotować wodę i wstawić makaron do ugotowania. Do cebulki dodać cukinię i całość(...)podgrzewać.Zostawić pół kubka wody z gotowania makaronu. W moździerzu rozgnieść czosnek, bazylię, oliwę i sól. Na patelnię do cukinii dodać makaron, wodę z gotowania, i mieszankę z bazylią oraz sól i skórkę z cytryny. Wymieszać całość dobrze, dodać pokruszoną ricottę i połowę parmezanu, wymieszać. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Wyłożyć na talerze i posypać resztą parmezanu

Cooking for Emily
Szybkie oponki z lukrem-pyszne i mieciutkie 80755

prostu do kawki, SKŁADNIKI: 250 g margaryny 2 szkl.mąki 8 jajek olej do smażenia 200g cukru pudru  i 20 ml soku z cytryny(może być pomarańcza) PRZYGOTOWANIE: do garnka wlać dwie szklanki wody i dodać margarynę,zagotować,następnie wsypać mąkę i dokładnie mieszać na jednolitą masę,odstawić do ostygnięcia,potem wbijać po jednym jajku ciągle miksując,następnie masę(...)złoty kolor z dwóch stron(kilka minut z każdej strony,zależy od temperatury oleju) wyjmujemy na ręcznik papierowy ,żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu, mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny lub pomarańczy  i tak przygotowanym lukrem polewamy nasze oponki gotowe!!! smacznego

Swojskie jedzonko
Wegetariańska potrawka z cieciorką i kalafiorem 173

ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kremowego serka śmietankowego odrobina śmietanki 12 % lub mleka (opcjonalnie) łyżka skrobi ziemniaczanej 2-3 szczypty imbiru sól i pieprz Przygotowanie: Cieciorkę odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.  Na patelni rozpuścić olej kokosowy i podsmażyć drobno starte ząbki czosnku.  Dodać kalafior. Zalać(...)pieprzem i imbirem. W trakcie gotowania rozpuścić kremowy serek. Stopniowo dodawać szpinak.  W niewielkim kubeczku rozmieszać skrobię z niewielką ilością zimnej wody.  Następnie wymieszać z gotującą się potrawką, dodając odcedzoną cieciorkę i sok z cytryny. Gotować przez kilka-kilkanaście minut pod przykryciem do czasu, aż kalafior będzie miękki.  Gotową potrawkę najlepiej podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego

Kuchnia Ellie
Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny 153

muszkatołowej skórka z 1/2-1 umytej i spażonej cytryny ekologicznej (zależnie od gustu) sól i czarny pieprz ok. 50 g świeżo startego parmezanu Przygotowanie Fettuccine Alfredo ze szparagami: Odłam zdrewniałe końce od szparagów (same powinny złamać się we właściwym miejscu). Pokrój szparagi na 3-centymetrowe kawałki.  W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją(...)chrupiące, odcedź je i przełóż do dużej miski (lub dokończ potrawę w garnku ;)). Warto jest odlać wcześniej trochę wody z gotowania makaronu - pomoże rozrzedzić sos, jeśli będzie za gęsty. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, śmietanę, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, dosyp parmezan i wszystko wymieszaj. Jeżeli potrawa zrobi się za sucha (bo makaron będzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ostre curry z ciecierzycy, fasolki i pomidorów 118

imbiru 1 papryczka chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml wody 1 łyżeczka garam masala 1 łyżka syropu klonowego świeżo mielony pieprz sok z cytryny do smaku 40g półtłustego sera feta listki kolendry do podania Cebulę pokroić drobno. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać(...)minut na małym ogniu, bez przykrycia. W międzyczasie w garnku zagotować wodę i na osolony wrzątek wrzucić fasolkę szparagową. Gotować 2-3 minuty, odcedzić i dodać do curry, pozostawiając kilka fasolek do dekoracji dania na talerzach. Kiedy sos zgęstnieje, doprawić danie pieprzem, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Podawać z pokruszonym serem feta, posypać listkami kolendry.   1 porcja

Dietolog
Koktajl poprawiający przemianę materii ( odchudzający ). 187

sproszkowanego morszczynu  Sposób wykonania :   A wokado umyj, usuń pestkę , obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą , posiekaj. Kefir lub jogurt dokładnie zmiksuj z płatkami i awokado. Następnie dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki oraz morszczyn i krótko jeszcze wszystko zmiksuj. Gotowy koktajl przelej do szklanki i od razu wypij

Przepisy i porady kulinarne
SPAGHETTI Z JARMUŻOWYM PESTO I GRILLOWANYM KURCZAKIEM 205

łyżeczka * sól , pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * filet z kurczaka + sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! MAKARON

Ostra na Słodko
Kompot wigilijny z suszu i życzenia świąteczne + film 148

przepis Do garnka wrzucamy opłukane gruszki i pozostałe owoce, jabłka, figi, śliwki oraz morele , dodajemy goździki i wlewamy około 2,5 litra wody. Całość gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy cukier i wlewamy sok z cytryny

Smakowite Dania
Zupa krem z buraków 218

ostrugać i pokroić w plasterki. Korzeń selera i pietruszki obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, umytą natkę selera, sok z cytryny i cukier, po czym gotować godzinę na średnim ogniu. W wywaru wyciągnąć korzeń pietruszki i selera, liście laurowe, ziele angielskie, natkę selera, a pozostałe

Passions hobbies life
Tabouleh 167

papryka 1 mała czerwona cebula 1 mały gruntowy ogórek ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki kilka gałązek mięty sok z połowy cytryny sól pieprz czarny świeżo mielony 3 łyżki oliwy Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, ostudzić. Pomidor, ogórek, paprykę pokroić w kostkę. Cebule i czosnek drobno posiekać. Natkę pietruszki i mięte posiekać. Oliwę, sok z cytryny, sól

Obiad gotowy
Deser ptasie mleczko z niespodzianką 204

Ptasie mleczko . Składniki na tortownicę 23 cm: 420 g cukru* 220 ml wody (dokładnie tyle) 95 g oleju kokosowego lub masła, w temperaturze pokojowej 8 białek (z dużych jajek) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 galaretki malinowe lub inne czerwone(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='420 g cukru* 220 ml wody (dokładnie tyle) 95 g oleju kokosowego lub masła, w temperaturze pokojowej 8 białek (z jajek rozmiar L) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 galaretki malinowe lub inne czerwone

moj przepis na
Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym 371

odstawić na około 20 minut aby odpoczęło. Następnie dolać wodę mineralną i wymieszać. Patelnie teflonową rozgrzać i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno.  Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.Nadzienie:Serek mascarpone dokładnie łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Na każdym naleśniku kładziemy porcję

Oryginalny smak
Deser-ryż na słodko z kwiatami mniszka 192

miodu z mniszka 1 łyżeczka cukru z cynamonem 1 duże jabłko 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny świeże liście melisy cytrynowej ulubione konfitury np z truskawek Sposób przygotowania: 400 ml lekko osolonej wody zagotowujemy wsypujemy ryż dodajemy łyżeczkę masła, wanilię w całości i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki

Wanilia i Kardamon
Dolma - faszerowana papryka 237

łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki cukru 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki kurkumy Sos : 200ml przecieru pomidorowego 200ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Gdy cebula(...)smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać rodzynki, orzeszki pinii, pokruszoną miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni), sól, pieprz, cukier, cynamon i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością wody i dusić przez kilkanaście minut.  Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu

Codzienne Gotowanie
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 142

pieprz. Dosyp ryż, wrzuć fasolkę szparagową. Wymieszaj, następnie gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu pod przykryciem (bez mieszania). Jeżeli na patelni zrobi się sucho, dolej trochę gorącej wody lub bulionu.  Na koniec posyp paellę mrożonym groszkiem, przykryj patelnię i gotuj jeszcze 3-5 minut. Podawaj posypane natką pietruszki lub cebulką dymką. Wariacje: Do paelli możesz dodać także(...)duży pstrąg o wadze 350-400 g (lub dwa mniejsze), sprawiony łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 150 g pomidorków koktajlowych 1/2 cytryny oliwa ev. 400 g młodych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej Przygotowanie: Rybę opłucz w ziemnej wodzie i osusz. Posyp słodką papryką, solą i pieprzem i wetrzyj przyprawy w rybę. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z brokuła i granatu 204

jeden kęs. Składniki: • 1 większy brokuł • 1 mały owoc granatu • 200 g sera ricotta • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. • Po przestudzeniu pokroić drobno brokuł, kilka różyczek odłożyć do dekoracji. • Wyłuskać pestki granatu z całego owocu. • Połączyć brokuł, pestki

To co kocham
Shrimp toast. 129

patelnie z cebula. Dodajesz trochę masła klarowanego, dwie łyżki miodu i sok z 1 cytryny. smażysz kilka minut na wolnym ogniu, tak, by zbytnio się nie skurczyły puszczając wodę- przez co staja się suche i gumiaste. Dodajesz soli czosnkowej, krojonego poru, pieprzu cayenne - na chleb

ClauditteMissCooking