świeżego kopru wraz z łodygami -100 g masła -6 ziemniaków -3 ziela angielskie -1 łyżka suszonej jarzynki -jogurt naturalny -sól, pieprz -cytryna Zimniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy ziele angielskie i jarzynkę. Z kopru oddzielamy najgrubsze łodygi i wrzucamy do garnka z ziemniakami. Gotujemy 30 minut, do miękkości ziemniaków. Połowę kopru siekamy i podduszamy(...)miękkie wyciągamy łodygi kopru, ziele angielskie, dodajemy duszony koperek i drugą, posiekaną część kopru. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Pieprzymy i solimy do smaku, dodajemy kilka kropel cytryny. Wylewamy do talerzy i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Dla zaostrzenia smaku można dodać szczyptę ostrej papryki. Podajemy z jakiem na twardo
Kulinarne przemyslenia500g śledzi solonych a’la matiasów 100g śliwki suszonej 500g cebuli 70g oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Sok z cytryny Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Przygotowanie: Śledzie zalewamy wodą i moczymy co najmniej 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone, w tym czasie co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę na świeżą(...)następnie odcedzamy i tniemy na 2-3 cm kawałki (takie w sam raz na jeden raz) Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez co najmniej 20min, następnie odcedzamy i tniemy na paski. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i sparzamy we wrzątku przez maksymalnie 1 minutę. Cebula dzięki temu będzie bardziej delikatna i straci swoją ostrość. Do odmierzonej ilości
Księga-Smakuktóre dodatkowo dodają mu uroku .Jeśli lubicie gruszki nie czekajcie ani chwili.Ciasto jest wspaniałe!. 4 niewielkie gruszki Do garnka włożyć gruszki i zalać je wodą ,aby w całości były przykryte. Dodać sok z połowy cytryny i z połowy pomarańczy ,gotować na małym płomieniu około 15 minut,aż gruszki zmiękną .Nie mogą gotować się zbyt długo,bo będą jeszcze pieczone.Wyjąć(...)nożem środek gruszki z pestkami ,pozostawiając ogonki .Jeśli nie chcą stać w foremce ścinamy delikatnie spody gruszek. Składniki na ciasto: 250 G MASŁA 0,5 SZKLANKI CUKRU 10 ŁYŻEK WODY 2 ŁYŻKI OLEJU 4 ŁYŻKI KAKAO WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚCIĆ W GARNKU I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA MIESZAJĄC MASĘ ŁYŻKĄ .ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA . NASTĘPNIE DODAĆ : 4 ŻÓŁTKA 2 SZKLANKI MĄKI 2 ŁYŻECZKI
Ladylaura.pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera twarogowego (250 g) sok z 4 cytryn 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie(...)międzyczasie kostkę sera zmiksować ze śmietaną na gładką masę - przygotować odpowiednio agar w 1/3 szklanki wody i dodać możliwie jak najbardziej ostudzony małymi partiami do masy - dodać partiami skondensowane mleko a następnie sok z cytryn - na wystudzony spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki - gdy ciastko się chłodzi przygotować galaretkę
Pora na pora i pomidoracukru pudru 3 łyżki naturalnego kakao (30 g) szczypta soli 100 ml gorącego mleka 200 ml gorącej wody 30 g masła Nadzienie serowe: 500 g twarogu półtłustego z kostki 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko Przygotowanie: Czekoladowe ciasto pierogowe: Masło stopić. Mąkę, cukier puder i kakao wymieszać w misce(...)praskę, dodać obydwa rodzaje cukru, sok z cytryny oraz żółtko, dokładnie wymieszać. Gdyby nadzienie było zbyt suche, można dodać łyżkę gęstej śmietany. Ciasto cienko rozwałkować podsypując odrobiną mąki. Szklanką wykrawać krążki. Na środku każdego krążka nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego i zlepić w pieroga. Według upodobań ozdobić brzegi. Pierogi ugotować w gotującej się wodzie najlepiej z łyżką oleju. Podawać na ciepło
Nastoletnie Wypiekaniemajonezu 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kaparów ½ świeżego ogórka szklarniowego 1 szalotka ½ pęczka koperku ½ pęczka cienkiego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy, dokładnie płuczemy. Zielony groszek gotujemy al dente w osolonym wrzątku,(ma pozostać lekko twardy) odcedzamy(...)białym pieprzem i solą do smaku. Całość dokładnie mieszamy, masa będzie dość gęsta i zwarta. Gdyby okazała się za gęsta można dodać łyżeczkę oleju z tuńczyka. W zmoczonych zimną wodą dłoniach formujemy spore kulki które lekko rozpłaszczamy tworząc owal, obtaczamy w czarnym sezamie, układamy na blasze wyłożonej pergaminem , pieczemy w nagrzanym do 200 *c piekarniku
Wanilia i Kardamonoliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny sól morska pieprz świeżo zmielony Zrobiłam marynatę Wymieszałam wszystkie składniki dodałam posiekane listki rozmarynu. Wymieszałam i dodałam odrobinę wody. Marynatą natarłam umytego, osuszonego kurczaka. Przełożyłam do lodówki na kilka godzin (najmniej na godzinę). Pozostałe składniki(...)bakłażan papryka czerwona papryka żółta 1 cebula kilka (7-8) ząbków czosnku sól i pieprz do smaku Po wyjęciu kurczaka z lodówki.... Piekarnik włączyłam na 220 °C. Cytrynę przekroiłam na połowę i wraz z gałązkami tymianku włożyłam do wnętrza kurczaka. Kurczaka położyłam na posmarowanej olejem brytfannie i wstawiłam do piekarnika. Zostawiłam do czasu aż zarumieniła się
Kuchnia u Krysikomosy ryżowej z papryką i żurawiną – przepis tutaj <klik> . Składniki: 1 szklanka surowej komosy ryżowej 1 1/3 szklanki wody do gotowania komosy 1 duże jabłko 1/4 czerwonej cebuli świeżo wyciśnięty sok z cytryny ulubione świeże zioła: pietruszka/kolendra/koperek 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych szczypta soli himalajskiej dobrej jakości oliwa (opcjonalnie) Wykonanie: Komosę wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem(...)Przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Potem, wyłączamy ogień i zostawiamy garnek na kuchence z przykrywką jeszcze na 10 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy garnek i zostawiamy komosę do przestudzenia. W międzyczasie, obieramy jabłko i kroimy w niewielkie kawałki, podobnie jak cebulę. W dużej
Lamarida.plcytrynowy 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kurkumy szczypta soli Wierz: 1/2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody 600 ml kremówki 30 % 2 czekolady wedla "złoty kasztanek" 1/2 czekolady do dekoracji (zwykła mleczna bądź łaciata) 1/2 startej skorki z cytryny 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Jajka ubijamy z szczyptą soli na puszystą masę, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy(...)kasztanek rozdrabniamy w malakserze bądź drobno siekamy. Rozpuszczamy żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej wystudzoną roztopioną wcześniej w wrzącej wodzie żelatynę. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajmy łyżkę cukru pudru i startą skórkę z cytryny, a do drugiej masy dodajemy posiekaną czekoladę kasztanek. Ciasto składamy najpierw wylewając masę z czekoladą, a następnie masę cytrynową
W Moim Magicznym Domuzaglądania do słownika. 25 min 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka 1 łyżka masła orzechowego syrop klonowy 1 łyżka soku z cytryny 1 banan Gotujemy kaszę jaglaną wg wskazań, tj. najpierw płuczemy zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Następnie gotujemy na mleku (2,5 szklanki) pod przykryciem ok. 20 min. Przygotowujemy sos. Masło orzechowe mieszamy z 2 łyżkami syropu
Ania i Marcin gotująHOLENDERSKI : 3-4 żółtka 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku 100 g masła rozpuszczonego PRZYGOTOWANIE : Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i jeżeli(...)wymagają obierania ). W wysokim garnku gotujemy szparagi w osolonym wrzątku 3 minuty, licząc, czas od zagotowania się wody. Wyjmujemy, polewamy zimną wodą i rozkładamy na talerze. Sos holenderski - żółtka przekładamy do miski, wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz do smaku. Miseczkę kładziemy nad garnek z parą i ucieramy żółtka uważając aby się nie ścięły, ciągle dolewając rozpuszczonego
Kulinarne Fantazje Marioliżółtko Krem: 250 ml kremówki, 1 opakowanie śmietan-fix, 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ puszki kajmaku, 1-2 banany, sok z cytryny, wiórki czekoladowe do posypania WYKONANIE Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą(...)stopniach. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Na spód tartaletek nakładamy kajmak, następnie układamy plastry banana, które skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Schładzamy w lodówce
słodki bratekświeży tymianek kilka kromek chleba (u mnie żytni na zakwasie) liście zielonej sałaty 2 -3 kiszone ogórki piórka czerwonej cebuli sok z cytryny Wykonanie: Szprotki patroszymy, odcinamy głowy i płuczemy pod zimną wodą. W miseczce mieszamy oliwę z obydwoma paprykami. Każdą rybkę smarujemy z obydwu stron oliwą. Układamy na grillowej kratce, solimy, pieprzymy i kładziemy gałązki tymianku. Kratkę(...)szprotki się delikatnie przyrumienią. Liście sałaty kroimy w paski, ogórki w cienkie podłużne plasterki. Na każdej kromce chleba układamy liście sałaty, szprotki, plasterki ogórka i cebulę. Skrapiamy sokiem z cytryny. #naturalniebałtyckie
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki), Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, skropić oliwą. Szparagi grillować, aż będą prawie miękkie. Pokroić na mniejsze kawałki i zalać 800 ml gorącej wody. Zagotować, zmiksować. Doprawić do smaku solą, cukrem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Przetrzeć przez sito. Żółtka wymieszać ze śmietaną. Wlać trochę gorącego przecieru do śmietany, zamieszać, następnie mieszaninę żółtek ze śmietana wlać do reszty przecieru
królestwo garówprzede wszystkim wzrok, czyli samo zdrowie na talerzu :D Składniki: ok 1 kg marchwi 2 płaskie łyżki cukru sól sok z 1 cytryny sok z 2 pomarańczy jogurt naturalny Wykonanie Marchew obieram, myję pod bieżącą wodą, osuszam i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję cukier i sól, ugniatam łyżką i odstawiam, aż zmięknie. Do miękkiej marchewki dodaję, wyciśnięty
Bea(u)ty kitchenkoktajlowych Łyżka oliwy Dresing: 2 łyżki soku z cytryny Łyżka sosu worcester 3 łyżki parmezanu drobno startego Jajko 4 łyżki oliwy 1 anchois (lub pół – jeśli sałatka ma być mniej słona) Przygotowanie: Krok 1 Wyjmij z lodówki jajko by się ogrzało do temperatury pokojowej – można je włożyć do ciepłej wody na 10 minut. Krok 2 Rozgrzej mocno patelnię(...)stoper i po 1,5 minuty od momentu gdy woda się zagotowała zdejmij garnek z ognia, wyjmij z wody jajko i ostudź pod zimną wodą. Krok 4 Przygotuj dresing. Do głębokiej miseczki wlej sok z cytryny oraz sos worcester i wymieszaj. Posiekaj bardzo drobno czosnek, a następnie rozetrzyj końcem noża o deskę do krojenia, aż osiągnie konsystencję pasty. Dodaj
Niedzielny kucharz