cukier Wykonanie: Pora przeciąć wzdłuż, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Następnie zalać wrzątkiem, moczyć przez 30 sekund, potem przepłukać pod zimną wodą i odcedzić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Jabłko i por umieścić w misce, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać
zadanie-gotowaniepieprz świeżo mielony sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i pokroimy w bardzo cieniutkie plastry. Skrapiamy olejem przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Plastry buraków układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia(...)około 30 minut. Na patelni podprażamy nasiona słoneczniku, odstawiamy do przestygnięcia. Mix sałat przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę przekładamy do dużej miski układamy upieczone buraki, pokrojony w kostkę ser feta oraz podprażony słonecznik. Olej miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatę delikatnie wymieszać
kgwjanczewogwiazdka anyżu 3 goździki 3 marchewki 1 nieduży seler 1 pietruszka 1 gałązka lubczyku 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu ostrygowego jasnego sól i pieprz do smaku 2,5 l wody 250g makaronu ryżowego Sposób przygotowania: Antrykot umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane warzywa, lubczyk, czosnek i podpieczoną na palniku cebulę(...)Zalać zimną wodą, dodać obrany imbir, gożdziki, anyż , sól i pieprz. Gotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec dodać sos ostrygowy i sok z cytryny. Ugotować makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną wołowinę i kawałeczki marchewki. Udekorować lubczykiem i podawać...Smacznego
Gosia gotujemleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - woda różana - 1 łyżka wódki Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (szklanka cukru pudru + sok z cytryny + wrzątek) - kandyzowana skórka cytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki(...)wodę różaną. Wyrabiamy robotem z hakiem do chwili, aż ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony
mojewypiekiinietylkoprosto ze słoika;) Zdecydowanie polecam zrobić i sama chętnie jeszcze kiedyś ugotuję, gdy dorwę kumkwaty w atrakcyjnej cenie;) Składniki: 2 kg kumkwatów 1 cytryna 1 limonka 1 szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego) 1 szklanka wody 4 szklanki cukru (można dać więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie dżemy) Kumkwaty dobrze umyć, pokroić w plastry (ok 5mm), pestki zebrać. Pestki włożyć
Obiad gotowymały pomidor 50 g sera sałatkowo-kanapkowego 1/2 awokado 1/4 szklanki kaszy kuskus 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki oliwy pieprz czarny sok z cytryny sól Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na głębokim naczyniu. Kuskus zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić. Można odrobinę posolić. Kaszy nie trzeba gotować, w miarę upływu czasu wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia. Wystudzoną
https:KKuchniaMniammożna użyć miodu lub syropu klonowego) (użyłam Skworcu ) * odrobina oleju * 2 płaskie łyżki mąki pszennej * sól i pieprz do smaku * woda (ilość odpowiednia do uzyskania gęstości sosu) * garść posiekanego świeżego koperku Wykonanie: W miseczce wymieszać sok z cytryny, olej i golden syrup. Tak przygotowaną marynatą natrzeć filety (pokrojone na kawałki) z łososia z obu stron. Kawałki ryby zawinąć
Zrób to smaczniebakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Ziemniaki ugotować al dente (10-15 minut). Odcedzić i przestudzić. Gdy ziemniaki przestygną pokroić w kostkę wielkości około(...)czasu aż cebula lekko zbrązowieje. Do masy cebulowej dodać ziemniaki i bakłażana, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę wody, aby masa nie była zbyt sucha oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić z ognia, aby masa przestygła. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Papryki umyć, odciąć czapeczkę od strony ogonka, łyżką
Codzienne Gotowaniechoć w moim wypadku został zjedzony wprost z rondelka:) NADZIENIE MORELOWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 2,5 tuzina/ 1/2 filiżanki wody lub soku z pomarańczy (użyłam soku) 1/4 filiżanki soku z cytryny 2-3 filiżanki suszonych moreli 1/2 filiżanki cukru 1 filiżanka rodzynek opcjonalnie siekane orzechy włoskie (ok. 1 filiżanki) Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów
KUCHARNIAblachy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach jak zawsze przed wyjęciem sprawdzając patykiem czy jest upieczone. Po wystygnięciu, placek nasączamy mieszaniną wody z rumem (w proporcji 2:1) i soku z cytryny (do smaku). Czas na przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i gotujemy na bardzo małym ogniu, by rozpuściły się i połączyły ze sobą
Taste Of My Daywygląda bardzo zachęcająco, smakuje obłędnie. składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 250 g mascarpone beza: 1 szkl białek szczypta soli 1 szk drobnego(...)godz (im dłużej potrzymamy bezę w środku, tym będzie bardziej krucha). Galaretkę rozpuścić zmniejszając o 1/4 szkl ilość wody podanej na opakowaniu, odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać z mascarpone. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, delicja moczyć w malinówce, układać na kremie czekoladową warstwą w dół. Pomiędzy krążkami delicji ułożyć maliny
6niebociasteczek 60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn 200 g cukru 4 żółt ka 1 jajko Beza włoska : 4 białka 300 gr cukru 60 ml wody Przygotowanie: ciasteczka i mig dały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy do foremki Żółtka oddzielamy od białek, mieszamy(...)trzepaczk ą , śmietanę podgrzewamy , dodajemy startą skórkę oraz sok z cytryn, studzimy. Obie masy mieszamy ze sobą delikatnie . Masę wle wamy na cia steczkowy spód i wstawiamy do pi ekarnika na 20 min ut. Białk a ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę . C ukier zale wamy wodą i gotujemy, aż do uzyskania temperatury ok 118 "C, najlepiej
Luźna Kuchniauprażone na suchej patelni na chrupko 2 sztuki mango – dojrzałe dodatkowo: owoce: u mnie maliny, poziomki, porzeczki żelki miękkie owocowe do nasączenia: 200ml ciepłej wody z łyżką soku owocowego i łyżką soku z cytryny Robimy! Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka ucieramy z octem. Do żółtek dodajemy na przemian białka, mąkę-przesianą
Latosiowydomtruskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 4, ale dla nas była zdecydowanie za słodka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody Do miseczki wsypać żelatynę i zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia. Owoce umyć
moj przepis naroszponki-bio 1 marchew garść kwiatów forsycji 3 łyżki oleju (używam oleju z krokosza) 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny Przygotowanie: roszponkę krótko wypłukać w sporej ilości zimnej wody. Odwirować w wirówce do sałat olej wymieszać z octem i miodem do powstania gładkiej emulsji marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej na talerzu układać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na koktajl numer 1 marchewka kawałek imbiru kawałek cytryny Składniki na koktajl numer 2 marchewka jabłko (gruszka) woda Zobacz koktajl słoneczny nr 1 Mmm Pycha
Na moim talerzujabłko 120-150 ml wody łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2. jabłko kawałek cytryny mały kawałek imbiru 3. jabłko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki płatków 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) opcjonalnie łyżeczka miodu Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUjabłko 120-150 ml wody łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2. jabłko kawałek cytryny mały kawałek imbiru 3. jabłko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki płatków 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) opcjonalnie łyżeczka miodu Mmm Pycha
Na moim talerzuładniki: 1500 kwiatów mlecza 2 cytryny 2 mandarynki 2 jab łka 1,5 litra wody, 1 kg cukru. Wykonanie Oczyszczone kwiaty po łożyć na kilka minut na papierze, aby pozbyć się robaczków. Następnie zalać wodą i pozostawić na noc. Przecedzić wszystko ,dodać cukier i gotować około 40 minut. Umyć i osuszyć wszystkie owoce,pokroić na cząstki , dodać
mojej kuchniłyżeczki przyprawy do piernika 100 g melasy z morwy 100 g masła orzechowego 2 duże jajka 250 ml mleka 150 ml wody gazowanej 4 dużej jabłka 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny oraz 1 łyżeczką przyprawy do piernika. Do miski przełóż wszystkie
Zdrowie na języku :Pzdrowy rodzinny posiłek. Jest wspaniałym daniem dla dorosłych jak i dzieci. Składniki: łyżka masła 450g ziemniaków 2 ząbki czosnku cebula 450g pora 700ml bulionu lub wody 150ml śmietanki 12% 150ml mleka sok z połowy cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekany por i podsmażaj aż zmięknie. Dodaj bulion oraz
wysmienityagawy lub miód - mięta Rybę osusz i usmaż na oliwie/maśle z dodatkiem soli morskiej i otartej skórki z cytryny. Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć na wrzątek ( posolony i posłodzony) na 4 minuty. Przełóż do lodowatej wody. Odcedź, osusz. Usmaż na maśle z dodatkiem syropu z agawy. Ryż wymieszaj z posiekaną miętą, sokiem z cytryny i oliwą
SMYKWKUCHNIprzez sito żeby pozbyć się drobnych pestek i skórki. Jajka i żółtko ubiłam na puszystą masę, połączyłam z musem, zmiksowałam, dodałam masło i sok z cytryny. Wymieszałam. Przelałam do rondelka. W małym garnuszku zagotowałam wodę i na nim ustawiłam rondelek z musem borówkowym, uważając, żeby nie dotykał powierzchni gorącej wody. To jest gotowanie na łaźni parowej. Zostawiłam na małym gazie
Kuchnia u Krysipieczenia Masa jajeczna: 6 kostek masła w temp. pokojowej 8 jajek 40 dag cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego puszka kajmaku Poncz: 1 szkl przegotowanej wody łyżka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy
Smakołyki Asitruskawek 1 serek mascarpone 1 jajko sok z cytryny cukier żelatyna Przygotowanie: Mus: Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny . Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie. Z wyłożeniem
Za drzwiami kuchnicytryny. Hummus poleca się na kanapki, śniadanie lub podwieczorek! Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 szklanka pasty tahini – sezamowej jasnej 3 łyżek soku z cytryny 3 ząbków czosnku 1/3 szklanki zimnej, wręcz lodowatej wody 2 łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz do smaku do posypania: oliwa, świeża natka pietruszki, słodka lub ostra mielona papryka Przygotowanie: Ciecierzycę zalać wodą
Zasmakuj Kuchniładniki: 1500 kwiatów mlecza 2 cytryny 2 mandarynki 2 jab łka 1,5 litra wody, 1 kg cukru. Wykonanie Oczyszczone kwiaty po łożyć na kilka minut na papierze, aby pozbyć się robaczków. Następnie zalać wodą i pozostawić na noc. Przecedzić wszystko ,dodać cukier i gotować około 40 minut. Umyć i osuszyć wszystkie owoce,pokroić na cząstki , dodać
w mojej kuchnitego przekonywać, sami przetestujcie je na sobie;) Powiem tylko, że warto! Pijcie na zdrowie! Składniki: 1/2 ananasa sok wyciśnięty z 1/2 cytryny garść świeżego szpinaku garść liści bazylii 300 ml wody Przygotowanie: Ananasa obieramy, odcinamy zdrewniały trzon, kroimy w kawałki i umieszczamy w kielichu blendera razem z pozostałymi składnikami. Wszystko razem miksujemy do uzyskania koktajlu. Pijemy zaraz po przygotowaniu
Smakowity Blog Kulinarnyżołądków drobiowych (u mnie kacze), 2 cebule, mąka pszenna, 20 g grzybów suszonych, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, 500 ml bulionu drobiowego (u mnie z kaczki), tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz kaczy), natka pietruszki Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć. Sparzyć na sicie. Przekroić wzdłuż(...)żołądków. Dodać tymianek i przyprawy (ziele, listek i pieprz), wlać gorący bulion i dusić pod przykryciem do miękkości. W miarę potrzeby dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki. Podałam z pęczakiem. zastawa
królestwo garówpuszki pół kubka rodzynek sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny, dzięki temu seler nie ściemnieje. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić aby się sparzyły. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do startego selera. Rodzynki odcedzić i dodać do selera. Warzywa posolić i popieprzyć
Codzienne Gotowaniedelikatnie zmięknie. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru. Gotować do miękkości. 3.Dodać sok z cytryny 4.Mąkę i śmietanę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do zupy. 5.Doprawić solą i pieprzem według uznania
Dziś Ja gotujepyszny i ma cudowną aksamitną konsystencję. Polecam, to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Składniki: 2 szklanki liści obranego jarmużu 1/2 mango 1 banan 1 gruszka 1 szklanka wody mineralnej 2 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: obrać, pokroić owoce na mniejsze kawałki zblendować do pożądanej konsystencji wypić natychmiast po przygotowaniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pęczka świeżej natki z pietruszki sól pieprz Sos: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Kaszę pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie wystudzić i obrać. 3. Tuńczyka odsączyć z zalewy
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika
CookYourselfszkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 700 g nadzienia cukierniczego waniliowego Lauretta 700 g nadzienia cukierniczego malinowego Lauretta Poncz: 3/4 szkl wody 2 łżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny różyczki do dekoracji Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać
Smakołyki AsiSkładniki kompotu można wzbogacić dodając rodzynki, suszone morele Według uznania można dosłodzić cukrem lub miodem Gdy kompot wyjdzie nam zbyt mocny można go rozcieńczyć przygotowaną wodą Do dzbanka z kompotem można dodać kilka plastrów cytryny
Ciastka - domowe słodkościsię , pamiętajcie , że jest już ugotowane i nie musi długo siedzieć w rondelku Podajemy z ryżem , ja czasami ,doprawiam ryż ,delikatnie cynamonem i starta skórką cytryny, moi chłopcy lubią , ale w oryginale jest z wody z solą Smacznego ! Artykuł Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyjesień ;) Za ten czas, który wspólnie razem spędzamy Składniki: 5 jajek 150 gr. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek stołowych wody gazowanej 100 gr. cukru 1 starta skórka z cytryny Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem aż do otrzymania puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na końcu dodać ubitą
Z Majeczką w kuchniprzecier pomidorowy: - 8-10 pomidorów; - 4 ząbki czosnku; - 2 łyżki oliwy; - garść liści oregano; - garść liści bazylii; - szczypta soli; - szczypta pieprzu cayenne; - łyżka soku z cytryny; - łyżeczka pieprzu ziołowego. Sposób przygotowania: - pomidory sparzamy gorąca wodą, następnie delikatnie zdejmujemy skórkę (oczywiście nie trzeba ich obierać można umyte i pokrojone wrzucić od razu na patelnię); - na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, następnie pokrojone
MintTastedelikatnie zmięknie. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru. Gotować do miękkości. 3.Dodać sok z cytryny 4.Mąkę i śmietanę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do zupy. 5.Doprawić solą i pieprzem według uznania
Dziś Ja gotujekoniec z rozpuszczoną żelatyną. Wykładamy na warstwę płatków. Frużelina morelowa: 500 g moreli 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Morele mieszamy z cukrem. Stawiamy na palniku i zagotowujemy, dodajemy wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy
Cynamonowe szczęściegarść świeżego bobu 5 dag. Parmezanu Młoda kapusta poszatkowana sok z cytryny koperek przecier pomidorowy zioła tajskie mąką ziemniaczana sól i pieprz cukier natka pietruszki ************************************* Kalarepek oczyścić z liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować ).Kaszę ugotować według przepisu na pudełku we wrzącej , osolonej wodzie, wystudzić.Do miski włożyć ostudzoną kaszę bulgur, zmiksowany bób i miąższ(...)solą , pieprzem , cukrem oraz ulbionymi przyprawami do połowy wysokości Kalarepek. Kalarepki dusimy do miękkości.Sos podprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody ,jeszcze raz doprawiamy jak potrzeba.Kapustę poszatkować ,zalać pokropić sokiem z cytryny ,posypać solą i pieprzem ,wymieszač.Na talerz wyłożyć sałatkę z kapusty ,posypać natką pietruszki ,ułożyć kalarepki ,polać sosem pomidorowym.Podawać od razu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinaleśnikowej patelni. Jabłka prażone: 3 jabłka obieram ze skórki, kroję w ósemki, a te w plasterki. Wrzucam na patelnię. Dodaję około 5 łyżek wody (woda odparuje), 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soku z cytryny. Można dodać także szczyptę cynamonu (u mnie dzisiaj bez). Uprażone jabłka układam na naleśniku i zawijam w sukieneczkę Podaję z kleksem posłodzonej śmietany
MojaQchnia.plserka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona) 50 g startej gorzkiej czekolady Poncz: 100 ml przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Jak wykonać ? Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp pokojową. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i cukier z wanilią ubić na puszystą jasną masę. Mąkę tortową
Wanilia i Kardamonwydrążyć miąższ tak, aby pozostał spód i brzegi. Banany obrać i pokroić wzdłuż na pół. Ułożyć je w wydrążonym cieście i skropić je sokiem z cytryny, aby ściemniały. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i odłożyć do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z ubitą
Domowa cukiernia EwyIdealna na nadchodzące lato lemoniada truskawkowa. Zdrowa, pyszna i świetnie chłodząca. Polecam wszystkim:) 0,5 kg truskawek 1 cytryna 2 duże łyżki płynnego miodu miodu 1 l wody Truskawki zmiksować na jednolitą papkę. W wersji dla mniej leniwychy przetrzeć je przez sitko, ale nie jest to koniczne, chyba że macie truskawki z wyjątkowo dużymi pestkami. Dodać
Polska Zupalistki świeżej mięty Sposób wykonania : M ango umyj, przekrój wzdłuż na pół, obierz ze skórki, usuń pestkę, pokrój na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciśnij sok, usuń pestki. Listki mięty opłucz bieżącą wodą. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem. Rozlej do szklanek i od razu wypij
Przepisy i porady kulinarneprzygotowawcze: Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, kratka w dolnym poziomie piekarnika). Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę wraz z sokiem z cytryny. Jajka płuczemy przez ok. 30 sekund w gorącej wodzie, wycieramy, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem i sodą. Wysoką tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm (moja
Poezja smakuawokado garść winogron garść orzechów laskowych 50 gram sera feta dressing: 1 łyżka dżemu wiśniowego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych, 2 łyżki wody, szczypta pieprzu i soli Sałatę kroję w paski, awokado w plastry, fetę w kostkę, winogrona na pół a orzechy prażę do zarumienienia i siekam. Składniki dressingu dokładnie
Mango Papajałyżki płatków migdałów ulubione pieczywo Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego świeżo zmielona sól i pieprz 5 łyżek wody 1 łyżka oliwy z oliwek odrobina soku z cytryny Sałatę kroję drobno, pomidorki kroję na pół, ogórka i paprykę w kostkę. Jaja gotuję we wrzątku 6 minut, studzę, obieram i kroję na ćwiartki
Mango Papajakawałki) • 1 duży grejpfrut czerwony obrany, z pousuwanymi błonami, bez pestek) • ½ pęczka natki pietruszki umyta, osuszona, posiekana razem z łodyżką) • 2 garście liści jarmużu • 1 cytryna obrana, z pousuwanymi błonami, bez pestek • 1 szklanka wody WYKONANIE 1. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera (zacznij od cytrusów, potem jabłko, na koniec jarmuż i pietruszka). 2. Miksuj pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, możliwie
Mała w garnku mieszaścieramy z cytryn zesterem lub na tarce do warzyw ( najmniejsze oczka ). Potem wyciskamy sok z cytryn. Do miski metalowej przekładamy skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryn, dosypujemy i w kąpieli wodnej ( większy garnek z wodą a na nim stawiamy metalową miskę z sokiem ). Gdy woda w garnku zacznie się podgrzewać, ciepło zacznie ogrzewać naszą metalową miskę, mieszamy sok z cukrem
Kuchnia na wzgórzukrewetek (gotowanych) Marynata: 1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) sok z jednej cytryny sos sojowy (wg uznania) posiekana natka pietruszki ew. woda, jeżeli sos będzie zbyt słony. PRZYGOTOWANIE: Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy w niej krewetki i odstawiamy do lodówki na noc. (lub przynajmniej kilka godzin
Kopystką po garachkromka chleba 1 łyżka słonecznika łuskanego sos winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku ( wyciśniętego przez praskę) 1 łyżka wody Wszystkie składniki na sos poza oliwą wymieszać w miseczce, na koniec cienkim strumieniem dodajemy oliwę cały czas mieszając. Ja wszystkie składniki wrzucam do małego słoiczka
KuchcikoweLoveostygnięcia. Odcedź ciecierzycę, zachowując płyn z puszki. W blenderze umieść wszystkie składniki: ciecierzycę, pastę tahini, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jogurt oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodaj trochę wody pozostawionej z ciecierzycy. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu
wysmienitykremówki 30% Krem do dekoracji: 250 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru barwniki spożywcze Do nasączenia: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 130 g krakersów (solonych) Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić
Oryginalny smakrównież przyrządzić większą porcję i zamrozić do innych wypieków. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazdka i pokrój na plasterki. Przełóż do rondelka. Dodaj sok z cytryny, wanilię i zagotuj. Gotuj aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe. Zetrzyj ciasto na tarce i wyłóż nim formę lekko ugniatając. Następnie wyłóż jabłka. Ubij pianę z białek z solą
codojedzeniadomu przygotowywane było na pierwszy dzień świąt. Uwielbiam zapach tego dania, jego delikatny smak i podawane zawsze jako dodatek buraczki. Składniki: 1 królik 2 cytryny 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 150 ml wody 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany sól pieprz cukier
Ugotujmy CośMasa wiśniowa Składniki: 700g wiśni drylowanych w syropie, w kompocie 500ml soku wiśniowego 4 płaskie łyżki cukru Laska cynamonu Skórka z dobrze wyszorowanej cytryny 50g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej z połowie szklanki zimnej wody Masa serowa Składniki 600g serka homogenizowanego u mnie Jogobella 150g cukru 1 cukier waniliowy 600ml śmietanki kremówki 30-36% 125g kawy czekoladowej cappuccino
W garach u Gosidalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jarzębiny 150 g cukru 0,5 litra wody 0,5 litra spirytusu 95% sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny Zaczynamy od przemrożenia jarzębiny. Mrozimy ją przez dobę. Ma to na celu zniwelowanie goryczki. Po dobie wkładamy wciąż zamrożoną do słoja
Marder&Marder Manufacturezainteresowanych do mojej oceny, która być pozwoli Wam zdecydować czy warto spróbować tychże produktów :) BEZGLUTENOWE MUFFINKI JAGODOWE kurze jajo * margaryna (olej palmowy, olej słonecznikowy, woda, sól, emulgatory: lecytyna z nasion słonecznika, sok z cytryny) * cukier trzcinowy (15%) * jagody/borówki (15%) * mąka ryżowa * mąka kukurydziana * skrobia kukurydziana * cukier waniliowy (cukier trzcinowy, proszek wanilii boubon) * substancja zagęszczająca: guma guar * proszek
Zdrowie na języku :Pgram sera camembert garść orzechów włoskich 1 łyżka płatków migdałów dressing: 1 łyżka powideł śliwkowych, 1 łyżeczka oleju pistacjowego, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżeczka wody, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, kilka listków rozmarynu utartego w moździerzu Na rozgrzanej patelni grillowej smażę pokrojone na ćwiartki brzoskwinie przez 2-3 minuty. Na zwykłej, suchej patelni prażę orzechy
Mango Papajaktóre znam jeszcze od mojej babci i zawsze się sprawdzają. I nie otwieramy drzwiczek piekarnika, jak się pieką ;-) SOS MALINOWY: - 1 szklanka malin - 70 ml wody - łyżka miodu dobrej jakości - kilka kropel soku z cytryny Całość gotujemy w rondelku aż sos zacznie bardzo gęstnięć i się karmelizować. Ciepłym sosem polej sernik! Smacznego i miłego weekendu
SMYKWKUCHNIbędziecie mogli je przetworzyć na właśnie takie pomidorki marynowane. Potrzebujemy: 500 g małych pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Pomidorki myjemy i nakłuwamy wykałaczką. Chroni to przed popękaniem w trakcie pasteryzacji. Obieramy czosnek. Pomidorki i ząbki czosnku układamy w wyparzonych słoiczkach
Marder&Marder Manufacturegrudy. Margarynę ucieramy z budyniem dodając go po łyżce.Masę dzielimy na 3 części a do jednej dodajemy kakao.Teraz robimy poncz. Poncz: ~~~~~~~~ 1 szkl.przegotowanej wody i 1.5 łyżki cukru pudru sok z 1 cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto ostudzone przekrawamy wzdłuż na 3 części,nasączyć ponczem i przełożyć masą budyniową,udekorować cukrem pudrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiżelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki zimnej wody Czereśnie umyć, wydrylować i umieścić w garnku. Całość zasypać cukrem i połączyć z sokiem cytrynowym. Owoce gotować do momentu puszczenia soku. Dodać mąkę ziemniaczaną
Di gotujepiec około 60 minut, nastepnie na termoobiegu w 160 C 10 minut, sernik wystudzony schowac do lodówki na kilka godzin z cukru pudru, soku z cytryny przygotować nie za gęsty lukier, można dać ciut wody i polać wierzch sernika - sernik jest obłędnie pyszny, wilgotny, delikatny, kruszonka z herbatników smaczna i warto upiec ten sernik z czereśniami...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczarnych oliwek 3 łyżki kukurydzy marki Bonduelle 1/2 szklanki bobu dressing: 1 łyżka masła migdałowego, 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Bób gotuję w osolonej wodzie przez 10- 15 minut, do miękkości. Ugotowany bób przelewam zimną wodą i obieram. Rozgrzewam grillową patelnię i smażę na niej plastry sera halloumi po 2-3 minuty
Mango PapajaSkładniki: 1 sałata (tzw. masłowa) 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru 1 duża szczypta kwasku cytrynowego (obecnie można go zastąpić sokiem z plastra cytryny) 1 duża szczypta soli Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Zimną śmietanę mieszamy z cukrem, kwaskiem cytrynowym i solą. Polewamy sałatę
Trzeci talerztwardych łusek. Nożem ściąć ok. 2 cm z czubka i pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć włoski i przełożyć karczochy do miski z sokiem z cytryny (dzięki temu karczochy nie ściemnieją). Następnie odcedzić z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć z obu stron, do momentu zarumienienia. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie
Pink Envelopeczerwona cebula 1 duża kulka mozzarelli 12 pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych sos: 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno GREEN- SPOON sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Na półmisek wykładamy sałaty, pokrojone w mniejsze kawałki mozzarellę, piórka cebuli oraz pomidorki
Z Majeczką w kuchniSkładniki : 1 czubata łyżka świeżych kwiatów bzu czarnego (lub 2 saszetki suszonych kwiatów) woda 1-2 łyżeczki miodu naturalnego 2-3 plasterki cytryny Sposób wykonania : K wiaty bzu czarnego zalej w szklance wrzątkiem , odstaw na około 10 minut pod przykryciem . Dodaj plasterki cytryny ( wygnieć je ) oraz miód , wymieszaj . Pij herbatkę ciepłą podczas przeziębień .Możesz także
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 2 szklanki soczewicy 1 pomidor 2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiej pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pomidora, rzodkiewki i ogórka drobno kroimy, dodajemy pekinkę, soczewicę. Z podanych składników przygotowujemy
Z Majeczką w kuchnibulgur 10 g zielonej soczewicy 8 pomidorków koktajlowych 10 dag fety pól czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pęczak, soczewicę oraz bulgur gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut
Z Majeczką w kuchnimleczka kokosowego jajko/białko łyżeczka zmielonego siemienia lnianego cynamon 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli coś do posłodzenia ew. sok z cytryny, podobno zapobiega zmienieniu koloru brzydko brązowy Płatki zalać wodą i przykryć. Buraka zmiksować z mleczkiem i jajkiem. Zmieszać wszystkie składniki ze sobą. Przełożyć do wysmarowanej jakimś tłuszczem (oliwa/olej/olej kokosowy/masło) kokilki. Piec około 40min
More food, love and dreamsburaczków najprostszą jaka istnieje, ale zawsze idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Składniki 1 kg średnich buraków 1 duża cebula sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać, doprawić i wszystko wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Prawda,że proste
O kuchni z uczuciempogoda więc nie bardzo chce się jeść...no ale coś trzeba.Polecam Wam pysznego kalafiora w cieście...pychotka. Składniki: 1 główka kalafiora 1 łyżka soku z cytryny sól Kalafiora oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Ugotowanego (ale nie rozgotowanego) przelać zimną wodą i podzielić na różyczki. Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
Niespełnione zdolności kulinarneherbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego 1 galaretka pomarańczowa 2-3 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Dusić przez 3 minuty. Dodać galaretkę brzoskwiniową. dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 2. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 3. Zimne
Moja Galeria Smakuzakręcamy słoiczek i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu by lepiej związały się smaki. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat zmieszany ze skórka cytryny. Polecam nadaje się świetnie jako dodatek do herbaty, wody jak i wszelkich deserów, ciast
Ciastka - domowe słodkościzapiekane gruszki. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu Piana: - 1 białko - 1 łyżka cukru pudru W pierwszej kolejności
Kuchenne Wariacjełyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 16 g cukru waniliowego 3 łyżki soku z pomarańczy 400 ml musu lub dżemu pomarańczowego Poncz: 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu lub wódki Polewa czekoladowa do dekoracji złoty krokant Sposób przygotowania 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
Wanilia i Kardamonbiałego wina nadając wytrawności sorbetowi, na dole znajduje się również bezalkoholowy zamiennik dla dzieci :) Składniki: (na 2-4 małe porcje) Sok z 2 cytryn małych bądź średnich- bardzo dobrze schłodzonych 500 ml wody łyżka białego wina- w wersji dla dzieci nie dodajemy wina, można dodać syropu śmietankowego lub łyżeczkę cukru waniliowego- rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody- około1 łyżce wody
KreatywnePinyskładniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem, wstawiamy na garnek z wodą i chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien
Domowy Smak Jedzeniazielone smoothie jest najzdrowsze na świecie! Do dzieła! Składniki: 1 kiwi sok z jednego jabłka (50 ml) świeżo wyciskany lub jednodniowy 1 banan 1/2 szklanki wody mineralnej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sok. Najlepiej smakuje schłodzone lub podane z kostkami lodu
Mango Papajabanan sok jabłkowy- ok 3/4 - 1 szkl odrobina soku z cytryny Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, blendujemy, dodajemy banana, ponownie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, sok jabłkowy. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze wody mineralnej. Możemy też przygotować koktajl z jogurtem greckiem będzie bardziej pożywny Z koktajlem szpinakowym możemy eksperymentować wedle gustu i smaku. Pyszny koktajl zrobimy z dodatkiem do szpinaku jabłka
Z Majeczką w kuchniJeśli zostaną nam cytryny, można je pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić każdy kawałek osobno. Tak zamrożone cytryny można potem wykorzystać zamiast lodu w kostkach do wody lub napojów. Ochłodzą one napój i dodadzą mu cytrynowy posmak, a co najważniejsze nie rozcieńczą napoju jak tradycyjne kostki lodu
Mama Gotujeczerwona cebula łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka masła 1 łyżka koperku 3 łyżki majonezu + 3 łyżki śmietany + sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić wodę, dodać masło, zioła, koperek. Stłuc tłuczkiem. Odczekać ok. 15 do przestygnięcie, następnie dodać plastry łososia, ogórka pokrojonego w krążki oraz cebulę w talarki. Doprawić
pieprzny smaczektruskawek 1 serek mascarpone 1 jajko sok z cytryny cukier żelatyna Przygotowanie: Mus: Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny . Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie. Z wyłożeniem
Za drzwiami kuchniłyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika
CookYourselfrybna z cytryną Składniki: 2 jajka sól, pieprz 1/2 puszki groszku konserwowego zielona cebulka 1 puszka sardynek z plasterkiem cytryny Graal 1 cytryna 1 garść kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy groszek, oraz posiekaną drobno zieloną cebulkę. Z puszki z rybą odlewamy nadmiar zalewy z oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka ugotowane na twardo sól, pieprz sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 2 łyżki brandy 1/2 łyżeczki tabasco sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Surimi, ogórek i jajka pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać kukurydzę, przyprawić i wymieszać z sosem
Jadło i czytadłododajemy jogurt, pieprz i jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Na koniec skrapiamy wszystko sosem sojowym. Gotowe :) Do curry podajemy ryż na sypko gotowany w nieco osolonej wodzie i pomidorami wymieszanymi z oliwą i sokiem z cytryny. Minęło ok. 30 min. i macie obiad na stole. Polecamy to danie, jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Cały dom pachnie przyprawami, a i podniebienie jest
vegetaniegodz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki pasty tahini, 6-12 suszonych pomidorów z zalewy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek, pieprz Cayenne, posiekany tymianek, czarny sezam. Przygotowanie: Ugotować i zmiksować cieciorkę, o czym już pisałam w przepisie podstawowym (tu przepis
SzczyptaSmaQRyba w galarecie (źródło: almamarket.pl)Składniki:1 i 1/2 kg rybywłoszczyznaliść laurowyziele angielskiesólpieprzjajkacytrynaSposób przygotowania:Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i
WojnaNaSmaki.plFormę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić.Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić na parze i przestudzić. Powoli dolewać do masy serowej, cały czas miksując. Przelać do formy, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.Reszt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeróżyczki są malutkie to skróć czas do 3 minut. Gdy brokuł jest podgotowany, wyciągnij go łyżką cedzakową do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, a do wody po brokule wlej łyżkę octu lub soku z cytryny i wrzuć umyty i podzielony kalafior .Gotuj ok. 10 minut, po czym odcedź i dołóż do brokuła.Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku
Pasje JolkiPuszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami. Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki:Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą
Oryginalny smakłyżka oleju kokosowego1 jajookoło 1/3 szklanki ciepłego mleka1/2 łyżeczki kakao do koloru1/4 laski wanilii lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy kolorowe groszkipolewa czekoladowa, migdały Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie
Mango Papaja