pierożków tortellini z serem 1 kulka mozzarelli w zalewie ½ pęczka świeżego koperku Oliwa z oliwek do skropienia ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Sposób przygotowania: Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy w wysokim garnku w osolonym wrzątku przez 5-15 minut w zależności od grubości-mają pozostać jędrne ale musza być(...)miękkie. Studzimy kroimy na kawałki. Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia. Botwinkę, pomidora i koperek myjemy, kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy w lodowce i podajemy. Smacznego
Wanilia i Kardamonjajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag mąki tortowej 15 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego sok z cytryny do smaku KREM: 50 dag serka mascarpone 25 dag masy kajmakowej z puszki 200 ml dobrze schłodzonej kremówki opakowanie zagęstnika do śmietany łyżeczka cukru z wanilią
Kuchenne zapiski Edytyryżowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki miodu, mleko, mleko roslinne lub woda gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni
Gar ZdrowiaSkładniki: 1/2 awokado 2 garści szpinaku 1 jabłko 1 kiwi 1/2 mielonego siemienia lnianego sok wyciśnięty z cytryny (do smaku) 1,5 łyżki migdałów lub płatków migdałowych woda Awokado pozbawić pestki. Jabłko oraz kiwi obrać ze skórki. Umieścić wszystko w blenderze i zblendować. Ilość wody zależy od pożądanej konsystencji. Ja dałam 1/2 szklanki i wyszła mi musowa konsystencja
Moja Galeria Smakudżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor zetrzeć na tartce. W garnku rozgrzać
Jaglusiatłuszczu podsmażamy delikatnie cebulę pokrojoną w pióra i marchew - w grubsze talarki. Następnie na odrobinie masła podsmażamy pieczarki lekko oprószone solą i skropione cytryną, żeby nie ściemniały. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Podajemy z ulubioną surówką i kluskami łyżką kładzionymi. W moim domu to danie hitowe: Mąż uwielbia wszystkie jego
Kuchnia po mojemuszklanki grubo posiekanych orzechów • 2 łyżeczki cynamonu • ½ szklanki cukru • 1 szczypta mielonych goździków • ½ szklanki podprażonego ziarna sezamowego • 1 szklanka masła Syrop: • 2 szklanki wody • 3 szklanki cukru • 1 szklanka miodu • skórki z 1 cytryny • 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, mielonymi goździkami i ziarnem sezamowym. 2. W średniej foremce ułożyć 4 płaty ciasta
W mojej kuchniskórki 100g orzechów włoskich 50g rodzynek 4 figi 6 daktyli 1/2 startej laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego skórka starta z 1 cytryny 50ml rumu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą, moczymy przez kilka godzin, odcedzamy, zalewamy wrzątkiem - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny (ziarna mają być miękkie, ale nie rozgotowane ), odcedzamy
Moja Książka Kucharskajest to, że wystarczy poczekać ok 4 dni i jest gotowa. Pije się bardzo przyjemnie, jest łagodna i dość słodka. Zachęcam! Składniki: 5 cytryn 1 pomarańczka 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu Owoce cienko obieramy (tak, żeby nie było białych skórek), lub ścieramy na tarce, zalewamy częścią spirytusu. Następnie wyciskamy
Czerwona Porzeczkarozmrożone truskawki przecieramy przez sitko. Na sitku powinno pozostać tylko około 2 łyżek nieprzetartych truskawek, które wyrzucamy. Do przetartych truskawek dodajemy sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i moczymy przez 10 minut, następnie chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, żeby nie zostały grudki. Dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego, i po wymieszaniu wlewamy do reszty musu
Moja Mama Gotujeorzechów ok 150 ml herbaty do nasączenia Masa; 30 dag masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 150 ml wody kilka kropel olejku migdałowego 2-3 łyżki soku z cytryny 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy mielone orzechy do dekoracji czekoladowe cukierki do dekoracji Przygotowanie; Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka
Radość kipiąca uśmiechem.jest przeziębionych. Właśnie dla tego postanowiłam przygotować skoncentrowany koktajl z cytryny, imbiru i miodu. I wiecie co, jest pyszny! Do przygotowania potrzebujemy: 2 obrane cytryny kawałek świeżego imbiru 2 łyżki miodu ok 150 ml wody Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i szybko miksuje. Przelewamy do szklanki i wypijamy. Na zdrowie
Szybko Tanio Smaczniekawałkach lub pół opakowanie passaty pół obranego ogórka szklarniowego 1/4 papryki pół pęczka posiekanego szczypiorku mały ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta pieprzu i soli szklanka zimnej wody Jak przygotować koktajl gazpacho? Wszystkie składniki pokroić i zmiksować – nie trzeba bardzo gładko. Podawać jako koktajl. Artykuł Koktajl gazpacho pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanegrzany cydr oraz grzane wino . Kubek takiej aromatycznej herbaty, ciepły koc i dobra książka. To moja zimowa definicja szczęścia ! Składniki (2 porcje): 1 litr wody 2 torebki dobrej czarnej herbaty 1 pomarańcza 1/2 małej cytryny 6 goździków 4 ziarna zielonego kardamonu kilku cm kawałek imbiru 1 kora cynamonu + dodatkowo coś do posłodzenia – u mnie 1 czubata łyżka miodu Wykonanie
Moja pasja smaku