woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:465/1096)

Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką 215

pierożków tortellini z serem 1 kulka mozzarelli w zalewie ½ pęczka świeżego koperku Oliwa z oliwek do skropienia ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Sposób przygotowania: Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy w wysokim garnku w osolonym wrzątku  przez 5-15 minut w zależności od grubości-mają pozostać jędrne ale musza być(...)miękkie. Studzimy kroimy na kawałki. Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia. Botwinkę, pomidora i koperek myjemy, kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy w lodowce i podajemy. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Tort orzechowo krówkowy 2289

jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag mąki tortowej 15 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego sok z cytryny do smaku KREM: 50 dag serka mascarpone 25 dag masy kajmakowej z puszki 200 ml dobrze schłodzonej kremówki opakowanie zagęstnika do śmietany łyżeczka cukru z wanilią

Kuchenne zapiski Edyty
placek gryczany z owocami 285

ryżowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki miodu, mleko, mleko roslinne lub woda gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni

Gar Zdrowia
Koktajl z awokado, kiwi i szpinakiem 216

Składniki: 1/2 awokado 2 garści szpinaku 1 jabłko 1 kiwi 1/2 mielonego siemienia lnianego sok wyciśnięty z cytryny (do smaku) 1,5 łyżki migdałów lub płatków migdałowych woda Awokado pozbawić pestki. Jabłko oraz kiwi obrać ze skórki. Umieścić wszystko w blenderze i zblendować. Ilość wody zależy od pożądanej konsystencji. Ja dałam 1/2 szklanki i wyszła mi musowa konsystencja

Moja Galeria Smaku
Sos kokosowo-orzechowy idealny na grilla 335

dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor zetrzeć na tartce. W garnku rozgrzać

Jaglusia
Bitki z szynki pieczone wg Teściowej 264

tłuszczu podsmażamy delikatnie cebulę pokrojoną w pióra i marchew - w grubsze talarki. Następnie na odrobinie masła podsmażamy pieczarki lekko oprószone solą i skropione cytryną, żeby nie ściemniały. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Podajemy z ulubioną surówką i kluskami łyżką kładzionymi. W moim domu to danie hitowe: Mąż uwielbia wszystkie jego

Kuchnia po mojemu
Grecka baklava wg Aleex 175

szklanki grubo posiekanych orzechów • 2 łyżeczki cynamonu • ½ szklanki cukru • 1 szczypta mielonych goździków • ½ szklanki podprażonego ziarna sezamowego • 1 szklanka masła Syrop: • 2 szklanki wody • 3 szklanki cukru • 1 szklanka miodu • skórki z 1 cytryny • 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, mielonymi goździkami i ziarnem sezamowym. 2. W średniej foremce ułożyć 4 płaty ciasta

W mojej kuchni
KUTIA JAK MARZENIE 196

skórki 100g orzechów włoskich 50g rodzynek 4 figi 6 daktyli 1/2 startej laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego  skórka starta z 1 cytryny 50ml rumu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą, moczymy przez kilka godzin, odcedzamy, zalewamy wrzątkiem - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny (ziarna mają być miękkie, ale nie rozgotowane ), odcedzamy

Moja Książka Kucharska
Cytrynówka 262

jest to, że wystarczy poczekać ok 4 dni i jest gotowa. Pije się bardzo przyjemnie, jest łagodna i dość słodka.  Zachęcam! Składniki: 5 cytryn 1 pomarańczka 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu Owoce cienko obieramy (tak, żeby nie było białych skórek), lub ścieramy na tarce, zalewamy częścią spirytusu. Następnie wyciskamy

Czerwona Porzeczka
Tort serowo-truskawkowy 170

rozmrożone truskawki przecieramy przez sitko. Na sitku powinno pozostać tylko około 2 łyżek nieprzetartych truskawek, które wyrzucamy. Do przetartych truskawek dodajemy sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i moczymy przez 10 minut, następnie chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, żeby nie zostały grudki. Dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego, i po wymieszaniu wlewamy do reszty musu

Moja Mama Gotuje
Tort orzechowy z nadzieniem kawowo migdałowym. 275

orzechów   ok 150 ml herbaty do nasączenia   Masa; 30 dag masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 150 ml wody kilka kropel olejku migdałowego 2-3 łyżki soku z cytryny 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy   mielone orzechy do dekoracji czekoladowe cukierki do dekoracji     Przygotowanie; Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka

Radość kipiąca uśmiechem.
Koktajl zdrowotny – cytryna, imbir i miód! 184

jest przeziębionych. Właśnie dla tego postanowiłam przygotować skoncentrowany koktajl z cytryny, imbiru i miodu. I wiecie co, jest pyszny! Do przygotowania potrzebujemy: 2 obrane cytryny kawałek świeżego imbiru 2 łyżki miodu ok 150 ml wody Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i szybko miksuje. Przelewamy do szklanki i wypijamy. Na zdrowie

Szybko Tanio Smacznie
Koktajl gazpacho 143

kawałkach lub pół opakowanie passaty pół obranego ogórka szklarniowego 1/4 papryki pół pęczka posiekanego szczypiorku mały ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta pieprzu i soli szklanka zimnej wody Jak przygotować koktajl gazpacho? Wszystkie składniki pokroić i zmiksować – nie trzeba bardzo gładko. Podawać jako koktajl. Artykuł Koktajl gazpacho pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Herbata zimowa 193

grzany cydr oraz grzane wino . Kubek takiej aromatycznej herbaty, ciepły koc i dobra książka. To moja zimowa definicja szczęścia ! Składniki (2 porcje): 1 litr wody 2 torebki dobrej czarnej herbaty 1 pomarańcza 1/2 małej cytryny 6 goździków 4 ziarna zielonego kardamonu kilku cm kawałek imbiru 1 kora cynamonu + dodatkowo coś do posłodzenia – u mnie 1 czubata łyżka miodu Wykonanie

Moja pasja smaku