kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka cukru 0,25 mielonego kardamonu sól, pieprz sok z cytryny oliwa i/lub masło do smażenia Jak zrobić bób w sosie pomidorowym: Bób ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia. Gdy bób będzie zimny obrać go ze skórki. W rondlu(...)wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 15-20 minut (gdy sos zrobi się zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody). Gdy sos będzie wygotowany i aromatyczny doprawić go jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Do sosu pomidorowego dodać ugotowany bób, delikatnie wymieszać i podgrzać, aby bób się zagrzał. Podawać posypane natką pietruszki
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI 10 orzechów laskowych 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż bedzie miekka Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Migdały obrane
w mojej kuchniSKŁADNIKI 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)WYKONANIE Marchewkę obrać, umyć i pokroić w paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż będzie miękka. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Sok z pomarańczy i zmielone migdały dodać do musu..Dodac whisky.Gotować na wolnym ogniu ok.20 minut ,mieszając
w mojej kuchniugotowanych/upieczonych buraków3-4 ugotowane jajkanatka pietruszkimajonezsól, pieprz, sok z cytrynyPłaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy do niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie(...)tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą.Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką.Smacznego
UgotujmyTo.plcytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy
Kolizje Smakówgalaretka 200 ml śmietanki kremowej 1 łyżeczka cukru z wanilią 5-6 łodyg rabarbaru 150 g cukru trzcinowego 2-3 łyżki soku z cytryny Kilka godzin wcześniej przygotować galaretki. Każdą osobno rozpuścić w 400 ml gorącej wody,przelać do płaskiego pojemnika i odstawić do stężenia. Stężałą galaretkę pokroić w dużą kostkę. Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Na patelnię
Kolorowa kuchnia Elkiśledziowych a’la matias w oleju ½ cebuli ½ dużego jabłka 1 pomarańcza 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz ( według uznania) Przygotowanie: Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc (jeżeli lubimy słoną sałatkę to godzina wystarczy). Jabłko, cebulę oraz ogórka pokroić w drobną kostkę
KuchniaWeDwoje.plskładniki: 500 g korzenia chrzanu 4 łyżeczki cukru 1 cytryna 1 szczypta soli wykonanie: Świeżo wykopany chrzan myjemy, obieramy, opłukujemy w zimnej wodzie i ścieramy np. przy pomocy thermomiksa, blendera lub ręcznie na tarce o drobnych oczkach. Jeśli ścieramy ręcznie, najlepiej tę czynność wykonywać na świeżym powietrzu, ze względu na bardzo intensywny aromat, jaki wydziela chrzan podczas ścierania. Wyciskamy
Domowy Smak Jedzeniaząbków czosnku pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki pieprz do smaku łyżeczka sody oczyszczonej sok wyciśnięty z jednej cytryny 4 łyżki mąki ryżowej bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na minimum 12 godzin, po tym czasie odcedzić na sitku i pozostawić na kilka minut do obeschnięcia. Gotową ciecierzycę przełożyć
Krakowskie smaki Anisię idealnie!Sułtańska sałatka śledziowa – składniki:400g śledzi (matjasów)200 g rodzynek2-3 cebule300g koncentratu pomidorowegosól, pieprz, oliwa do smażenia, sok z cytryny (opcjonalnie) Śledzie namoczyć, odlać i pokroić na kawałki. Rodzynki zalewam wrzącą wodą i odstawiam na ok. 20 min. i po tym czasie odsączam na sitku. Cebulę obieram i kroję na talarki. Wrzucam na patelnię
UgotujmyTo.plmleka 2 łyżki mąki Żurawina. 0,5 szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Kruszonka. 1 paczka herbatników 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki na wierzch Wykonanie. Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej
Kulinarny karnet Christopherabrzoskwiń 250 ml świeżego soku jabłkowego 15-20 ml płynnej stewii 100 g ksylitolu 1-2 łyżki soku z cytryny 30 g pektyny Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić w kostkę. Wlać 1/4 szklanki wody i sok jabłkowy, zagotować. Pektynę wymieszać z ksylitolem i wsypać do gotujących się owoców, dodać stewię. Mieszając, gotować 3-5 minut. Dodać
FitKotdalej trzeszczy między zębami :) Składniki: sałata maślana 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki cukru szczypta soli ew. szczypiorek i rzodkiewka Przygotowanie: Sałatę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy w specjalnej suszarce lub ręcznikiem papierowym. Rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do szklanej miski. W szklance mieszamy śmietanę
bistro mamatwarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka soku z cytryny Frużelina żurawinowa: 300 g mrożonej żurawiny 150 g cukru 200 ml wody 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki żelatyny WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli. wbić(...)Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy, sok z cytryny i wszystko zmiksować na jednolitą masę (ja dodaję po jednym składniku, każdorazowo miksując). Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć masę serową z białkami mieszając szpatułką. Gotową
Passions hobbies lifełyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą: 300 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 70 ml amaretto kilka kropli soku z cytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone płatki migdałowe 30-40 g konfitury malinowej Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne(...)cytryny 3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę 4. Dodać białą czekoladę do masy mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem 5. Nakładać na warstwę konfitury, i włożyć do zamrażalnika na czas robienia bitej śmietany. Bita śmietana: 1. Śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach, dodać cukier puder. 2. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, żelatynę rozpuścić w wodzie i zostawić około 10 minut
KreatywnePinykłącza imbiru 7 gram świeżego kłącza kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry dynię wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni(...)studzimy. Imbir i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach (pamiętajcie o rękawiczkach, bo kurkuma mocno barwi ręce). Następnie blendujemy dynię z ugotowaną quinoą, miodem, sokiem z cytryny, przyprawami i trzema kumkwatami. Kumkwaty należy wcześniej wyszorować, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Gdy masa jest już gładka, schładzamy ją w lodówce, a następnie wlewamy do maszynki
Quinoa Raz!