woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:467/1096)

Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 329

łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku skórka z połowy niewoskowanej cytryny (przelanej wrzątkiem) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zanim odlejemy makaron – zachowujemy ok. 8 łyżek gorącej wody z gotowania (to ważne) – dodajemy wodę do serka i mieszamy(...)oliwek. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i rozdrobnionego w palcach wędzonego łososia. Podsmażamy 1-2 minuty (nie dłużej). Dodajemy serek rozcieńczony wodą z gotowania makaronu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu. Wkładamy do sosu ugotowany makaron i podgrzewamy mieszając, aż makron cały się oblepi i ogrzeje od sosu

Poezja smaku
Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki 202

podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować. Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą (1/2 szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać

Smakołyki Asi
Czekoladowe wegańskie serniczki 238

szklanki suszonych daktyli 2/3 szklanki orzechów pekan  1,5 łyżeczki kakao szczypta soli masa sernikowa  3/2 szklanki orzechów nerkowca (moczone w zimnej wodzie przez noc)  2 łyżki syropu klonowego sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 3/2 szklanki mleka kokosowego 120 g  gorzkiej czekolady bita śmietana kokosowa  do dekoracji świeże owoce Ciekawe rozwiązania

Niezły Młynek
Bezglutenowy jaglany bananowiec z bakaliami z pyszną kajmakową polewą 203

garść posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie i nerkowca) POLEWA: - 1 szklanka daktyli namoczonych we wrzątku - 4 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki soku z cytryny Kaszę prażymy kilka minut, po czym zalewamy 2. szklankami wody i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ostudzeniu mieszamy z rozgniecionymi bananami i resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach

Smakuje zdrowo
Ryba w warzywach 180

ryby np. mrożony mintaj, dorsz itp. 2 jajka, mąka do obtoczenia 2 cebule słoik papryki konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 duża marchewka sól, pieprz cytryna olej do smażenia 1 szklanka mleka Zalewa: 1 szklanka wody pół szklanki oleju pół słoiczka koncentratu pomidorowego 10 łyżek octu, u mnie ocet z zalewy z korniszonów i z papryki konserwowej 8 łyżek dobrego ketchupu

kgwjanczewo
Rybny gulasz 184

masła pół pęczka koperku sól  pieprz   Przygotowanie   Filet opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na kawałki. Włożyłem do miski, skropiłem sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Odstawiłem na 20 minut. Por oczyściłem, opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem, pokroiłem w krążki. Umytą paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroiłem na kawałki. Brokuł oczyściłem, podzieliłem na różyczki. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzałem

R'n'G Kitchen
Kasztanki- mini pączusie 209

świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki/spirytusu, sok z połowy cytryny   Lukier: 2 szklanki cukru pudru,   8-10 łyżek gorącej wody,   Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia   Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki i zalewamy drożdże. Dokładnie

Passion of Cooking
Dressing miodowo-musztardowo. 408

Składniki: 6 łyżek oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżka wody (zimnej ale przegotowanej), sól, pieprz, oregano, bazylia, Przygotowanie: Wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek połączyć z resztą składników, dobrze wymieszać i doprawić przyprawami.   Przydatne: Czas przygotowania ok. 10 minut. Miód do przygotowania dressingu powinien być płynny

rozgotowana
Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem 189

dodaj po chwili pomidory z puszki, daktyle pokrojone w paski i fenkuła. Duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie dołóż cieciorkę i skórkę z cytryny. Jeśli uważasz że wszystko jest za gęste dolej filtrowanej wody. Wsyp komosę ryżową i gotuj pod przykryciem, posól do smaku. Na samym końcu dodaj cukinię. Wymieszaj. Podawaj z szafranem- opcjonalnie. Dane świetnie rozgrzewa. Jeśli

Z Kuchni Do Kuchni
Hummus klasyczny - pasta z ciecierzycy 189

będzie to samo. :) Składniki: - 200g suchej cieciorki (ponad 400 ugotowanej) lub z puszki - 2 łyżki tahini - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - sól *opcjonalnie: woda **do dekoracji: oliwa, zatar Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy

Be Fit Be Strong
Dorsz z jarzynami i śliwką suszoną 157

pęczek włoszczyzny 25 dag suszonych śliwek liść laurowy ziele angielskie sól do smaku sok z cytryny pieprz do smaku Wykonanie: Filety skropić sokiem z cytryny i odstawić. W miedzy czasie warzywa umyć, pokroić, zalać wodą, włożyć śliwki, przyprawy do smaku i ugotować wywar. Pod koniec gotowania dodać filety z dorsza i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety wieprzowe z brukselką 137

Kolejne pyszne zastosowanie brukselki, tym razem z mięsnym kotletem. Składniki: 4 kotlety wieprzowe 1 kg brukselki 5 dag masła 1 cytryna sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Brukselkę dokładnie oczyścić, wypłukać, zalać osoloną wodą i ugotować nie całkiem do miękkości, po czym odcedzić. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić i smażyć na smalcu z obu stron około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sok z czarnego bzu 181

owoców czarnego bzu na surowo, poniewać zawierają toksyczny składnik. Sok z czarnego bzu   Składniki : 2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu 2 szkl wody na litr soku 0,5 kg cukru sok z cytryny - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE Czarny bez  obrać z szypułek, opłukać, przełożyć do garnka, gotować na wolnym ogniu do popękania owoców.  Następnie zdjąć garnek

Kuchnia Danusi
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I MAKARONEM 138

łyżka chrzanu  3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny pieprz Zaczniemy od sosu. W miseczce mieszamy chrzan, jogurt, sok z cytryny sól i pieprz. Wkładamy do lodówki. W rondelku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu ale al dente. Odcedzamy i studzimy. Na każdy talerz wykładamy sałatę, makaron, pokrojone na ćwiartki pomidorki, plasterki łososia

KuchcikoweLove
Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto 218

łyżeczka skórki z limonki (lub cytryny), sól i pieprz kajeński do smaku. Do podania: pesto z natki pietruszki z tego przepisu , cząstki limonki lub cytryny, kiełki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Batata obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na średnim ogniu, dodać drobno posiekaną cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć

SzczyptaSmaQ