sera Feta 100 g owoców czarnej porzeczki 10 listków świeżej mięty 1 łyżka soku z cytryny pieprz świeżo mielony Wykonanie: Miąższ z arbuza oraz ser feta pokroić w kostkę. Owoce czarnej porzeczki opłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy na sitko. Liście mięty również przepłukujemy zimną wodą, kroimy w dłuższe paski. Do miski wkładamy warstwami arbuz, ser feta, owoce
kgwjanczewoczasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Układamy plasterki banana i smażymy do lekkiego zrumienienia. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Skrapiamy sokiem z cytryny. BUDYŃ :Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy na sicie, aż wypływająca woda będzie przejrzysta. Przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką mleka. Przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na minimalnej mocy palnika przez około 12-15 minut
cool and mintymasłem. Masło ucieramy na puch (można dodać troszkę cukru) i łyżka po łyżce stale miksując dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę. Na końcu wkręcamy sok z cytryny. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania, dać jednak szklankę wody mniej (jest ciepło i jednak galaretka może się kiepsko trzymać). Pozostawić do stężenia. Na blaszce układać warstwami kolejno: - herbatniki - pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier cytrynowy ze skórką cytrynową skórka otarta z jednej cytryny sok z 1/2 cytryny Polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 25 g gorzkiej czekolady Mleko, kaszę, oba cukry i masło pokrojone w kawałki umieszczamy w garnku i gotujemy gęsty krem (ugotowany jest
Czary - gary w kuchnimarynatę: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta z 1 cytryny (cytryna wyszorowana i sparzona) sól dodatkowo: patyczki do szaszłyków zimna woda do podanie: np. grillowane szparagi, miks sałat ulubiony sos wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie przez kilka minut. W szklanej misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaadzienie 50 g kaszy jaglanej 2 czubate łyżki masła orzechowego dobrej jakości łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła) odrobina soku z cytryny Kaszę lekko uprażyć w garnuszku z grubym dnem, zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Odstawić. Formę do muffinek lekko natłuścić olejem. Kakaowym ciastem wyłożyć(...)osiem spodów. Wszystkie ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z masłem orzechowym, cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Wypełnić nim gotowe, upieczone spody, następnie schłodzić w lodówce. Podawać np.z suszonymi owocami lub orzechami
Kuchnia Elliełyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku skórka z połowy niewoskowanej cytryny (przelanej wrzątkiem) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zanim odlejemy makaron – zachowujemy ok. 8 łyżek gorącej wody z gotowania (to ważne) – dodajemy wodę do serka i mieszamy(...)oliwek. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i rozdrobnionego w palcach wędzonego łososia. Podsmażamy 1-2 minuty (nie dłużej). Dodajemy serek rozcieńczony wodą z gotowania makaronu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu. Wkładamy do sosu ugotowany makaron i podgrzewamy mieszając, aż makron cały się oblepi i ogrzeje od sosu
Poezja smakupodzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować. Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą (1/2 szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać
Smakołyki Asiszklanki suszonych daktyli 2/3 szklanki orzechów pekan 1,5 łyżeczki kakao szczypta soli masa sernikowa 3/2 szklanki orzechów nerkowca (moczone w zimnej wodzie przez noc) 2 łyżki syropu klonowego sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 3/2 szklanki mleka kokosowego 120 g gorzkiej czekolady bita śmietana kokosowa do dekoracji świeże owoce Ciekawe rozwiązania
Niezły Młynekgarść posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie i nerkowca) POLEWA: - 1 szklanka daktyli namoczonych we wrzątku - 4 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki soku z cytryny Kaszę prażymy kilka minut, po czym zalewamy 2. szklankami wody i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ostudzeniu mieszamy z rozgniecionymi bananami i resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach
Smakuje zdroworyby np. mrożony mintaj, dorsz itp. 2 jajka, mąka do obtoczenia 2 cebule słoik papryki konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 duża marchewka sól, pieprz cytryna olej do smażenia 1 szklanka mleka Zalewa: 1 szklanka wody pół szklanki oleju pół słoiczka koncentratu pomidorowego 10 łyżek octu, u mnie ocet z zalewy z korniszonów i z papryki konserwowej 8 łyżek dobrego ketchupu
kgwjanczewomasła pół pęczka koperku sól pieprz Przygotowanie Filet opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na kawałki. Włożyłem do miski, skropiłem sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Odstawiłem na 20 minut. Por oczyściłem, opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem, pokroiłem w krążki. Umytą paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroiłem na kawałki. Brokuł oczyściłem, podzieliłem na różyczki. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzałem
R'n'G Kitchenświeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki/spirytusu, sok z połowy cytryny Lukier: 2 szklanki cukru pudru, 8-10 łyżek gorącej wody, Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki i zalewamy drożdże. Dokładnie
Passion of CookingSkładniki: 6 łyżek oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżka wody (zimnej ale przegotowanej), sól, pieprz, oregano, bazylia, Przygotowanie: Wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek połączyć z resztą składników, dobrze wymieszać i doprawić przyprawami. Przydatne: Czas przygotowania ok. 10 minut. Miód do przygotowania dressingu powinien być płynny
rozgotowanadodaj po chwili pomidory z puszki, daktyle pokrojone w paski i fenkuła. Duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie dołóż cieciorkę i skórkę z cytryny. Jeśli uważasz że wszystko jest za gęste dolej filtrowanej wody. Wsyp komosę ryżową i gotuj pod przykryciem, posól do smaku. Na samym końcu dodaj cukinię. Wymieszaj. Podawaj z szafranem- opcjonalnie. Dane świetnie rozgrzewa. Jeśli
Z Kuchni Do Kuchni