zdrowszy (i na pewno bardziej żółty). Jest naprawdę pyszny, co zostało potwierdzone przez najsurowszych recenzentów - dzieci! ;) Składniki: 2 limonki lub cytryny 2 łyżki suszonych liści werbeny cytrynowej 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 4 łyżki miodu 1.5 litra wody kostki lodu Wykonanie: Werbenę i lawendę zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu odcedzić do dzbanka. Dodać sok wyciśnięty z limonek lub cytryn oraz miód
zadanie-gotowanielimonki Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. (Metalową miseczkę z kawałkami czekolady ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Tofu, czekoladę oraz opcjonalnie kakao i sok z cytryny lub limonki - umieścić w misce, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przełożyć do miseczki/pucharka i schłodzić w lodówce. (Można
Di gotujetakże maseczki na bazie wody różanej, dzięki którym skóra staje się miękka i nawilżona. Maseczki są niezwykle proste do przygotowania – prócz wody różanej wystarczą domowe składniki takie jak zsiadłe mleko czy miąższ z pomidora z dodatkiem soku z cytryny . Proste wieczorne zabiegi O dłonie można także zadbać przed pójściem spać. Wystarczy przez kilka minut myć ręce w letniej wodzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: - 5 średnich buraków - 2 ząbki czosnku - 12 suszonych śliwek - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - sól - pieprz Po sprawdzone śliwki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Buraki gotujemy w łupinach, lekko solimy wodę, studzimy i obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodajemy drobno pokrojone śliwki, skrapiamy sokiem z cytryny, wyciskamy
Apetyczna babeczkacytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, obtoczyć w mąkach ( pszennej i ziemniaczanej ). Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Sos: Cebulę pokroić
W kuchni u Monikiokoło 2 łyżek Sposób przyrządzenia: 1.Na tortownicy kładziemy biszkopty i na nie polewamy łyżeczką na biszkopta herbatę. 2. Gotujemy wodę, rozpuszczamy żelatynę i czekamy do wystygnięcia, 3.W misce mikserem ubijamy ze śmietany, cukru pudru i cytryny bitą śmietanę potem dodajemy twarożku/serka i ubijamy cały czas do twardej masy, do tego wlewamy żelatynę, ubijamy na sztywną
pichcisztowody* Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje. Mrożone jeżyny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik. Przecedzamy jeżyny przez sitko (można je wcześniej zmiksować blenderem). Otrzymamy ok 170-180 ml soku jeżynowego, który przelewamy do rondelka. Do soku z jeżyn dodajemy sok z cytryny
Słodki Pomysłpieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni
słodki bratekzblanszowaniu szparagi zahartować, czyli zanurzyć na mniej więcej minutę w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu przerwany zostanie proces gotowania, a szparagi zachowają soczysty, zielony kolor. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku świeży tymianek (listki z ok. 10 pędów) 5 liści szałwii sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju sezamowego Sposób przygotowania: Szparagi umyć i odłamać grube końcówki(...)dolnej części pędu). Gotować na parze ok. 5 minut od zawrzenia wody, po czym przełożyć do lodowatej wody na 1 minutę. Wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i palcami ściągnąć skórkę. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować olejem sezamowym. Włożyć szparagi, skropić sokiem z cytryny i posypać drobno posiekanym czosnkiem i świeżymi ziołami. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec
W SMAKmoździerzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 cukinia oliwa z oliwek 1 ćwiartka kiszonej cytryny ( przepis ) 250 g świeżego jarmużu 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w 1 szklance wrzącej wodzie dodajemy szczyptę soli i przykrywamy, nie mieszamy, gotujemy o 10 min, do momentu kiedy kasza wchłonie wodę 2. Cukinię kroimy(...)morele, doprawiamy podprażonym na suchej patelni kuminem, mieszamy z pozostałymi przyprawami dodajemy również drobniutko posiekaną 1 ćwiartkę kiszonej cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku 4. Jarmuż blanszujemy we wrzątku, najlepiej na sicie, ok 1 minuty 5. W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, na wysokość ok 10 cm, dodajemy ocet winny, ok 3 łyżki, jajko wybijamy do miseczki, wlewamy
Słodki KompromisSkładniki na 2-4 porcje 3-4 czerwone papryki 4 pomidory lub puszka konserwowych 3/4 litra wody 2 suszone daktyle ( opcjonalnie) 1 cebula ( opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku i rozmarynu szczypta kurkumy skórka starta z 1/2 cytryny ( opcjonalnie) 2-4 łyżi ugotowanej kaszy jaglanej(...)sól morska lub himalajska 2-4 orzechy włoskie świeża bazlia Do Pesto: ************** 1 i 1/2 szkl.rukoli lub natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka uprażonych ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy sól morska lub himalajska woda źródlana lub mineralna ********************************"***"********** Piekarnmik nagrzewamy do 190 stopni.Papryki ukladamy w naczyniu do pieczenia i wstawcie do piekarnika na 20-30 minut.Wyciągnijcie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo smaczna sałatka która stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 0,5 kilograma buraków czerwonych 1 cebula sól, pieprz cukier sok z cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Buraki nie obierając myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy ze sobą
Bajeczna Kuchniaproszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem) szczypta soli Dodatkowo: 600 g gotowej masy makowej 2/3 szkl cukru pudru sok z cytryny 1. Żółtka oddzielić od białek. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując). 3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Kto ugości moich gości?bardzo aromatyczne i smaczne. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 szklanki ciepłej wody 1 papryczka chilli bez pestek 1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 cytryny sól,pieprz 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, oprószyć je delikatnie solą(...)podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Do podsmażonej na rumiano cebuli dodać posiekaną papryczkę chilli, kardamon, imbir, cynamon i wyciśnięty sok z cytryny, a następnie mięso. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć aż mięso będzie rumiane. Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem
O kuchni z uczuciemłyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego 8 -10 suszonych pomidorów z oleju 200g pieczarek brązowych 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody 150ml płynnego mleka kokosowego 400ml domowego rosołu 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 70g szpinaku (2 garści) 2 łyżeczki posiekanej kolendry lub pietruszki do posypania Przygotowanie 1 Ustawiam piekarnik na 180st. z termoobiegiem. 2 Piersi(...)Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do mokrych składników. 11 Dodaję pozostałą sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam. 12 Sos wlewam do naczynia żaroodpornego. 13 Piekę bez przykrycia ok. 40 minut w piekarniku. 14 Skrobię kukurydzianą mieszam z wodą. 15 Po 40 minutach wyciągam kurczaka. 16 Do pozostałego sosu dodaję skrobię rozmieszaną w wodzie i mieszam
Book of spellsłyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego 8 -10 suszonych pomidorów z oleju 200g pieczarek brązowych 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody 150ml płynnego mleka kokosowego 400ml domowego rosołu 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 70g szpinaku (2 garści) 2 łyżeczki posiekanej kolendry lub pietruszki do posypania Przygotowanie 1 Ustawiam piekarnik na 180st. z termoobiegiem. 2 Piersi(...)Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do mokrych składników. 11 Dodaję pozostałą sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam. 12 Sos wlewam do naczynia żaroodpornego. 13 Piekę bez przykrycia ok. 40 minut w piekarniku. 14 Skrobię kukurydzianą mieszam z wodą. 15 Po 40 minutach wyciągam kurczaka. 16 Do pozostałego sosu dodaję skrobię rozmieszaną w wodzie i mieszam
Book of spellsmięty 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki oliwy Pół opakowania makaronu spaghetti 200 g mozzarelli w zalewie Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj cztery szklanki wody, wsyp łyżkę soli, następnie dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie przełóż do miksera bazylię, miętę (zachowaj kilka listków
Niedzielny kucharzmięty 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki oliwy Pół opakowania makaronu spaghetti 200 g mozzarelli w zalewie Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj cztery szklanki wody, wsyp łyżkę soli, następnie dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie przełóż do miksera bazylię, miętę (zachowaj kilka listków
Niedzielny kucharzczosnku sól pieprz czarny sok z cytryny Rybę oczyścić z ości i ściągnąć skórę. Natrzeć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce. Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu
https:KKuchniaMniamkilka groszków cukrowych pokrojonych w cieniutkie paseczki kilka listków boćwiny 2 łyżki majonezu skórka starta z cytryny sproszkowana suszona malina marchewka pokrojona obieraczką w cienkie plasterki 1/2 łyżeczki sezamu 1/2 łyżeczki oliwy truflowej koper kiełki wytrawny gofr 1 łyżka octu woda do ugotowania jajka Wodę oprowadzamy do wrzątku , dodajemy(...)ocet i energicznym ruchem mieszamy wodę łyżką , na środek "wiru" w wodzie wlewamy jajko wcześniej wybite do miseczki i delikatnie mieszamy wodę od czasu do czasu .Jajko gotujemy 3 minuty . Majonez mieszamy razem ze skórką z cytryny - dekorujemy talerz , kładziemy jajko oraz inne dodatki. Do marchewki dodajmy oliwę truflową oraz sezam. Gofra grillujemy chwilę - podajemy gorący. Smacznego
na gaziedodatkiem aromatycznych korzennych przypraw i jabłka. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 3/4 szklanki mleka lub wody 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki syropu klonowego 1 jabłko 1 cytryna 3 owsiane ciasteczka 2 łyżeczki masła 2 szczypty cynamonu 1 szczypta imbiru 2 goździki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kaszę
My Culinary Artoliwki czarne 10 dag Pory oczyścić, pokroić w talarki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć. Papryki pokroić w paski, Sok z cytryny wymieszać z oliwą. Przyprawić sola, pieprzem i cukrem. Zalać przygotowane warzywa, wymieszać. Ser pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem. Oprószyć pieprzem. Plasterki czosnku przysmażyć
Camilla w kuchniTegoroczne odkrycie- bakalie z zielonych pomidorów. Idealny dodatek do ciast, deserów, sałatek. Składniki: 1 ½ kg zielonych pomidorów 2 łyżki soli 1 cytryna ¼ kg cukru ( do obtaczania) 1 cukier waniliowy Składniki na syrop: 1 ¼ kg cukru ¼ litra wody Wykonanie: Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki a mniejsze na pól. Usunąć nasiona, posolić i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia wypłukać z soli(...)cukru i wody ugotować syrop. Włożyć wypłukane pomidory i odstawić na następne 24 godziny. Wyjąć owoce z syropu, a syrop zagotować, dodać resztę cukru, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wrzucić do wrzątku pomidory i gotować do czasu aż staną się szkliste. Następnie wystudzić, odsączyć, ułożyć luźno na tacy i wstawić do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut
Tradycyjna Kuchniacebule 2 pietruszki 2 pory seler 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny sól pieprz cukier ostra mielona papryka liść laurowy ziele angielskie filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i pory czyszczę i kroję w półplasterki. Resztę warzyw myję i ścieram na tarce(...)jarzynowej o dużych oczkach. Olej rozgrzewam, wrzucam wszystkie warzywa i smażę przez kilka minut. Dodaję liść, ziele angielskie, sól i cukier. Podlewam wodą, przykrywam i duszę do miękkości. Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Rybę kroję w dzwonka , wrzucam do warzyw i duszę wszystko razem, aż rybą będzie miękka. Ponownie doprawiam do smaku, nakładam na talerz
Bea(u)ty kitchen