Hej! Maj zaskakuje ilością kwiatów, z których nie tylko cieszą się owady. My też możemy pokusić się i przygotować sobie syrop z mniszka lekarskiego. Rewelacyjny syrop
Tylko pysznieHej! Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Lubię puszyste, wilgotne, które z chęcią zjadamy. Moja babka jest z majonezem, który nie tylko jest do jajek
Tylko pyszniecukinie – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny Wykonanie: – Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na odrobinie wody. – Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – W naczyniu żaroodpornym
To co kochamczas pieczenia. 6. Studzimy i robimy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko w proszku oraz mascarpone. Pod koniec dodajemy sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody i mieszamy dokładnie z masą. Chłodzimy min. 1 godzinę. 7. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Szprycą (końcówka Wilton 160) wyciskamy zgrabne rozetki, rozpoczynając
vaniliowoczekoladowaszalotkę na odrobinie oliwy, kiedy się zeszkli dodać kwiaty cukinii, podsmażyć minutę i przełożyć do naczynia ze słonecznikiem. Dodać kurkumę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i olejek lub skórkę – zmiksować na gładki sos. Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie cukinię podsmażyć z krewetkami. Zostawić kilka łyżek wody, w której gotował
Ugotowane pozamiataneHej! A teraz przepis na wyjątkowe okazje. Ciasto jest baaardzo smaczne, wyjątkowo lekkie jak na torty i fajnie wygląda. Moje dziecko kiedy zobaczyło ukrojony kawałek od
Tylko pysznieHej! Powoli kończę już robienie przetworów na zimę. Jeszcze mam ochotę na mus z dyni. Jest bardzo przydatny do ciast lub deserów. Dzisiejsza porcja była zrobiona
Tylko pysznieobraniem) arbuz - 700 g (waga z pestkami i skórką) 100 ml mleka kokosowego (z kartonu) sorbet kokosowy do podania 50 g ksylitolu 30 ml wody 100 ml mleka kokosowego (z kartonu) sok z 1/2 cytryny Dodatkowo do podania mięta mrożone owoce kawałki brzoskwini Przygotowanie Najpierw przygotuj sorbet kokosowy - wszystkie składniki doprowadź do wrzenia (mieszaj żeby się nie przypaliło), a następnie
Powiedz dietom niedobrze sprawdzają się figi z Lidla) -100g suszonej żurawiny -100g suszonych daktyli -4-5 łyżek soku z cytryny Ciasto -140g masła orzechowego Horizon -2 łyżki lnu mielonego -100g suszonych daktyli -30g oleju kokosowego - ¼ - ½ szkl. wody -60g mąki kasztanowej -50g mąki gryczanej -100g mąki owsianej (bezglutenowej) *zamiast mąki kasztanowej można użyć(...)Figi należy obejrzeć i usunąć z nich twarde ogonki (figi z Lidla raczej ich już nie mają), zalać gorącą wodą na kilka minut, przemyć je i odsączyć, z żurawiną zrobić to samo. Wszystkie odsączone suszki wraz z sokiem z cytryny zmielić blenderem aby utworzyć gęstą masę. kliknij aby powiększyć Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii i utworzyć prostokąty 14x26
Candy Pandasposiekanych migdałów 70 g posiekanych nerkowców 70 g cukru 2 jajka 1 łyżka masła (ok.30 g) 2 łyżki rumu skórka z 1/2 cytryny wierzch: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 szklanki wody opcjonalnie galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód: Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy
Bon appetit mon amiepuszki) 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku trochę wody – w zależności od preferowanej konsystencji Wykonanie: Cieciorkę odcedzamy (pamiętając, żeby zachować z niej wodę, czyli aquafabę, bo przyda się na później do zrobienia np. tofucznicy
Lamarida.plmelona pokrojonego w kostkę dressing: - 15 listków melisy - 15 listków bazylii - 5 listków mięty - łyżka oleju z orzechów włoskich - 1 łyżeczka soku z cytryny - 2 orzechy uprażone - kilka kropel miodu do smaku - troszkę wody, abyście mogły zmiksować blenderem sos Nie dosalam sałatki, staram się ograniczać sól. Ponieważ ostatnio mam wrażenie, że mam opuchniętą twarz i nogi. Widzę już pierwsze efekty
SMYKWKUCHNIWykonanie Wyłożyć dno tortownicy papierem i poukładać lekko skruszone biszkopty Serek ubijać z cukrem , aż cukier się dobrze połączy. Dodać ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny . Odłożyć na bok. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszać do rozpuszczenia , ostudzić . Ubić śmietanę ,pod koniec dodawać pomału ostudzoną żelatynę . Za pomocą łopatki delikatnie połączyć połowę bitej śmietany z masą twarogową,wymieszać
w mojej kuchnipół łyżeczki żelatyny (ok. 3 g), - 5 truskawek (ok. 75 g). Sposób przygotowania 1. Łączymy jogurt z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i cukrem pudrem. 2. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. 3. Żelatynę podgrzewamy (nie gotujemy). 4. Gdy żelatyna przestygnie łączymy ją z jogurtem. 5. Jogurt przelewamy do szklanki i wstawiamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach