woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:469/1096)

Krem z ziemniaków z chrzanem 96

słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy(...)zmiękną i będą się rozpadać. Po tym czasie wyławiamy liść i ziele angielskie. Warzywa miksujemy na gładko. Podczas gotowania odparowała nam woda i krem może wyjść za gęsty, w takim przypadku rozcieńczamy go bulionem. Dodajemy chrzan, sok z cytryny i śmietankę. Jeśli używamy mleka kokosowego, wtedy musimy pamiętać, żeby dodać więcej chrzanu lub soku z cytryny, bo mleko jest bardzo

ladykitchen
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 140

mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce

My Chcemy Jeść
Jesienna Sałatka z jabłkiem, komosą ryżową i jarmużem 103

Suszonej Żurawiny 50 g Orzechów włoskich 50 g Sera koziego lub feta (opcjonalnie) Quinoa 1 szklanka Komosy Ryżowej 1 szklanka Wody (około) 1 łyżka Oliwy 1/2 łyżeczki Soli Dressing 1/5 szklanki Oliwy 1/5 szklanki Soku z cytryny 1 łyżka Musztardy Dijon 1 łyżka Miodu Sól (do smaku) Zacznij od ugotowania komosy ryżowej. Przepłucz ją na sitku pod bieżącą wodą. Przełóż

Oslov.
Dżem z cukinii 120

Łatwe Tanie Przepis na zaskakujący dżem z cukinii. Składniki 1 kg cukinii 3 łyżki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 galaretka agrestowa sok i skórka z połowy cytryny Sposób przyrządzenia 1 Cukinię dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i przerzucić do garnka, dodać wodę. […] Artykuł Dżem z cukinii pochodzi

PysiaGotuje.pl
Sałatka makaronowa z kurczakiem i czerwoną fasolą 187

odłożyć na pół godziny. Upiec kurczaka, pokroić w paseczki bądź porwać w rękach. Wymieszać z makaronem, dodać odcedzoną i przelaną wodą fasolkę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jogurt połączony z pozostałym sokiem z cytryny. Wymieszać

Magiczne Życie Marty
Sernik z truskawkami 158

masła 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g kaszy manny skórka starta z 1 cytryny 4 jajka szczypta soli 500 g truskawek 2 białe galaretki + 700 ml wody WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki(...)góry, aż poza formę.  Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i kaszę mannę, dodać twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Całość przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut

Passions hobbies life
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 135

uwielbiam, więc kiedy tylko zobaczyłam ich zdjęcie w Bag brød wiedziałam, że to jest właśnie to. W oryginale była oliwa cytrynowa - nie mam takiej, dałam więc skórkę z cytryny. Nie radzę pomijać tego dodatku, bo nadaje bardzo ciekawej nuty smakowej i świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką dostałam w sklepie(...)mały pęczek koperku100 g kiełbasy pepperoni50 g masła1 łyżeczka oliwyskórka otarta z 1/2 cytrynydodatkowo:1 jajko15 g ziaren dyniMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Pepperoni pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 110

mojej sopockiej Babci :) Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki puree(...)cebule drobno posiekane i zeszklone na maśle Warzywa oczyścić, pokroić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać również listek laurowy, ziele angielskie i grzybki. Zagotować. Gotować na malutkim ogniu około 1 godziny. Zdjąć z palnika. Dodać sól, cukier, sok z cytryny, wymieszać. Dodać śmietanę, jeszcze raz wymieszać. Podawać z ziemniakami puree z cebulką na osobnym talerzyku

Posadzone i zjedzone
Sałatka z zieloną soczewicą 305

ogórki konserwowe 1 jabłko (twarde i kwaśne) 3-4 łyżki sosu tatarskiego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok z 1 cytryny pieprz sól Wykonanie: Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy ją na sicie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jabłko obieramy ze skórki i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę. Ogórki kroimy

MyCookBook.pl
Tarta z lemon curd i bezą 223

gładką kulę. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Do miski wbijamy 3 jajka i dosypujemy 130g cukru. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mieszamy trzepaczką. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy sok z cytryny. Mieszamy dalej aż masa zgęstnieje (dość mocno). Ogień powinien być niewielki. Kiedy masa będzie gęsta, zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy skórkę z cytryny

W kuchni wieczorem
Pierogi ze szpinakiem i łososiem 145

szpinakiem i łososiem Drukuj przepis Porcji: 32 Czas gotowania: 1 godzina Składniki Ciasto: 500 g mąki, 3/4 szklanki ciepłej wody, jajko, łyżeczka Optima Cardio Farsz: 100 g szpinaku, ząbek czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżka Optima Cardio, sok z 1/4 cytryny, 100 g łososia wędzonego na zimno, 100 g kremowego serka kanapkowego, sól i pieprz do smaku Przepis 1 Na stolnicę(...)wody, dalej wyrabiamy ciasto. Co jakiś czas dolewamy po odrobinie wody, wyrabiając ciasto. Powtarzamy czynność do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zwarte. Odkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło. 3 Na patelni rozpuszczamy łyżkę Optima Cardio, dodajemy posiekany czosnek oraz szpinak. Podsmażamy. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Smażymy około 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia

Kuchnia Bazylii
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 174

łyżeczki: chili w proszku, mielonego cynamonu skórka i sok z 1/2 cytryny SOS 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 3 łyżki mielonych migdałów 400 g pomidorów z puszki/ np.   takich 1/4 szklanki gorącego bulionu lub wody 1/4 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki 30% (można dać więcej) 1 łyżeczka cukru przyprawy(...)czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy bulionem, wodą lub mleczkiem kokosowym. Odstawimy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą lub natką oraz papryczką chili. Podajemy z ryżem oraz jogurtem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Wiosenny chłodnik z botwinką i jajkiem! 160

ogórek zielony - rzodkiewka - czosnek - 1/4 awokado - 350 ml jogurtu naturalnego - 200 ml kefiru - 150 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego - sól, pieprz, sok z cytryny - jajka WYKONANIE: Buraczki obierz i oczyść, wstaw do rondelka do zimnej wody i ugotuj do miękkości. Botwinkę bardzo dobrze oczyść, wypukaj, posiekaj i dodaj do gotujących buraczków na około 8 minut. Całość zdejmij z ognia

SMYKWKUCHNI
Pieczona makrela z warzywami 211

mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo olej rzepakowy mąka pszenna pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną wg naszego przepisu Instrukcje W odpowiednio dużym do rozmiarów makreli naczyniu rozprowadzamy ze sobą składniki marynaty (czosnek najpierw obieramy i miażdżymy w wyciskarce), po czym zanurzamy w niej ryby. Przykrywamy szczelnie(...)dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy warzywa i smażymy intensywnie przez 3-4 minuty często mieszając. Dodajemy sok z cytryny, kolorowy pieprz, kolendrę i sól do smaku, dokładnie mieszamy. Możemy podlać odrobiną wody. Przykrywamy patelnię, przestawiamy na niezbyt duży ogień i dusimy warzywa przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotową rybę podajemy z warzywami oraz

Kulinarna Pokusa
Ciepła szklanka dobroci na zimę 127

upoi słodkim aromatem wanilii i ciepłem anyżu :) Rozgośćcie się, właśnie nalewam ;) Pomarańczowa herbata z anyżem Potrzebujesz: 1 pomarańczę 1l wody 2 torebki lub 1 łyżkę ( jeśli sypana) ulubionej czarnej herbaty 2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego 1/2 laski wanilii bez nasionek ( opcjonalnie) cytryna miód Sposób przyrządzenia: 1. Pomarańczę obierz i pozbaw białych skórek. Najlepiej odkroić całą skórkę nożem. 2. Owoc pokrój(...)włóż do garnka z wodą, dodaj anyż i wanilię i gotuj na małym ogniu przez ok. 20min. 3. Ugotowany wywar zdejmij z palnika, rozgnieć owoce w garnku drewnianą łyżką lub tłuczkiem. 4. Natychmiast po rozgnieceniu owocu dodaj herbatę, przykryj garnek i pozostaw przez ok 5min. 5. Całość dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. 6. Do szklanek przelewaj przecedzając

Kuchnia w Słońcu Skąpana