woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:469/1096)

Ciasto cytrynowe z kaszy manny 450

przepadacie za cytrynowymi ciastami, można pominąć dodatek soku i skórki cytrynowej, a ciasto wzbogacić o inny, ulubiony ekstrakt lub dodatek (pominięcie soku z cytryny może skutkować potrzebą dodania do ciasta nieco mleka lub wody, żeby konsystencja ciasta nie była za gęsta

Smakołyki Bereniki
Gdy dopadnie Cię grypa 220

sposoby. Sposoby nie byle jakie, bo stosowane przez samą Babcię Brasileira, która dochowała się bardzo bardzo licznej gromadki pociech (w liczbie naście). Składniki:  - cytryna - pół czerwonej cebuli - 1 ząbek czosnku - kawałeczek imbiru - szklanka wody - 2 łyżki miodu. Przygotowanie:  Wszystkie składniki za wyjątkiem miodu gotujemy z ok. 10 minut. Dodajemy łyżkę 2 łyżki miodu. Pijemy przed samym spaniem, już

Smaki Brazylii
Ekspresowa sałatka pieczarkowa. Do świąteczno imprezowego jadłospisu. Sylwestrowe odliczanie czas zacząć 232

twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub z cytryny by pieczarki pozostały jasne. Jeśli są małe kroimy je po ostygnięciu na ćwiartki. Jeśli większe - po prostu w grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu

Kuchnia po mojemu
Baklawa 159

Podobno pyszna;) Składniki Gotowe ciasto filo (do kupienia w sklepach sieci Kuchnie Świata lub Almie) Syrop 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 3 całe goździki Sok z połowki cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 2 goździki Nadzienie ozechowe 2 szklanki orzechów włoskich - zmielić w malakserze 1/2 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z buraczków czerwonych 178

drobną kostkę. Szczypiorek  drobno siekam.  Wszystkie składniki mieszam razem, dodaję przyprawy do smaku oraz  sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny i oliwę z oliwek. Sałatkę podaję z  ziemniakami z wody i kotletem z piersi kurczaka. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową 162

czasie znowu będę te bułkę piekła:) Przepis z Atinki bloga . Składniki: 80 ml mleka; 1 jajko, lekko roztrzepane; 50 g jogurtu naturalnego; 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy lub różanej; 1 łyżeczka soku z cytryny; 20 g cukru; 0,5 łyżeczki soli; 20 g masła, roztopionego; 350 g mąki pszennej (typ 450); 1 łyżeczka drożdży instant; Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać

In my kitchen
sok a’la bobo frut 170

się! Sok robi się szybko, wychodzi go sporo, można go spokojnie pasteryzować. SKŁADNIKI 2 średnie marchewki 2 średnie jabłka 1 banan sok z połowy cytryny 2 płaskie łyżki cukru (wg uznania) 600-700 ml wody PRZYGOTOWANIE Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl. wody i gotować ok. 5 min. Jabłka

zabawa smakiem
Marchewka po libijsku, Koneser 231

książki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 łyżeczki pasty sezamowej (tahiny) sól, pieprz sok z cytryny do smaku opcjonalnie: miód Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj albo zblenduj i gotowe. Koneser (2013, Giuseppe Tornatore)  - warto obejrzeć. Wątek kryminalny i romans ze sztuką

Qlinarnie i Qlinarnie
Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 174

minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut). Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, zagotować, dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć

Powiedz dietom nie
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 184

masła 1 szklanka białego wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody, kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, suszone zioła, pieprz. Podsmażam lekko, około 2 minuty, po czym dodaję posiekaną drobno

W kuchni Karmel-itki
Faworki ( chrust ) na karnawał. 205

Krzysztof Jaracz Składniki : 2 szklanki mąki pszennej  3 żółtka 1 łyżka zimnej wody 4 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru sól cukier puder do dekoracji tłuszcz lub olej do smażenia  Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wybić wałkiem kilkanaście razy. Rozwałkować, pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 220

NIEDŹWIEDZIEGO /przepis znaleziony tu - klik / 400 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej z zalewy 1 duża garść świeżych listków czosnku niedźwiedziego, opłukanych 2-3 łyżki wody 4 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki soku z cytryny sól i grubo mielony pieprz do smaku Odcedzoną ciecierzycę i pozostałe składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Podawać skropionu

KUCHARNIA
Semifreddo waniliowo czekoladowe 137

Dzień wcześniej wkładam do zamrażarki małą formę keksową. Jajka umyłam i wyparzyłam przez 30 sekund, a następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru

mojewypiekiinietylko
Syrop z kwiatów dzikiego bzu 185

dodatkiem do herbaty lub jako napój rozcieńczony z wodą. Taki syrop to również lek napotny i moczopędny, a także pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych i przeziębieniach.Składniki:35 dag kwiatów dzikiego bzu (zerwanego w słoneczny dzień - kwiaty powinny być suche)Zalewa:2 litry wody2 kg cukru1 łyżeczka kwasku cytrynowego4-5 cytryn - wyciśnięty z nich sokSposób wykonania:1. Składniki zalewy

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasteczka – słodki prezent 231

proszku do pieczenia,150 g cukru brązowego,szczypta cynamonu w proszku,1 jajko.Składniki na lukier:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,perełki do dekoracji.Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej

Moniki Smakołyki