szklanki lekkiej herbaty - 2 łyżki syropu z dzikiej róży - 1 kieliszek wódki (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki wody różanej (jeśli nie posiadasz syropu różanego i wody różanej, to po prostu zrób poncz z herbaty z miodem i cytryną, dodaj troszkę rumu lub wódki) Poncz musi być zimny do nasączania blatów. Dolny blat biszkoptu układamy na tortownicy, nasączamy go polewając dokładnie ponczem(...)litra". (Żelatyna jest w różnych opakowaniach, ja używam właśnie tej i tą Wam polecam) Pół opakowania żelatyny wysp do kubka i zalej 4 łyżkami gorącej wody. Całość dobrze wymieszaj. MASA RÓŻANA: - 3/4 słoika konfitury płatki róż w cukrze ( w zastępstwie możesz użyć marmolady różanej) Tą masą smarujemy dolny blat. Na masę różaną wykładamy połowę masy kawowej (poniżej przepis). MASA
SMYKWKUCHNImasy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) : 3 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy(...)mąki ziemniaczanej 750ml mleka 100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki) Masa cukrowa: 50g cukru pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka wody Dodatkowo: zielona galaretka wiórki kokosowe opakowanie delicji szklanka herbaty+ sok z jednej cytryny 4 łyżki marmolady wieloowocowej Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy
Czerwona Porzeczkazastąpić mlekiem kokosowym ) 60 g wiórków kokosowych 30 g żelatyny ( 7,5 łyżeczki ) około 8 łyżek zimnej wody Żelka malinowa: 500 g mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych ) 50 g cukru, lub więcej, do smaku 2 łyżki soku z cytryny 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Wykonanie: Spód: Ciastka lub herbatniki zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło, wymieszać. Powinna(...)lodówki do całkowitego stężenia. Żelka malinowa: Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Maliny ( bez rozmrażania ) umieścić w garnuszku, dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzewać do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a maliny rozpadną. Zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się
Opowieści z piekarnikazimno i ponuro. Składniki: etap I: • 1,5 kg truskawek • 1200 ml spirytusu 70% II etap: • 5-6 szklanek cukru • 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Truskawki z szypułkami szybko opłukać pod bieżącą wodą. 2. Owoce oczyścić z szypułek. Pokroić je na mniejsze cząstki. 3. Truskawki włożyć do dużego słoja. 4. Zalać je spirytusem i szczelnie zakręcić(...)syropu dodać truskawki, wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Do ostudzonego syropu z truskawkami wlać wódkę (spirytus z sokiem) ze słoja. Wymieszać. 8. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Wymieszać. 9. Nalewkę z owocami przełożyć ponownie do słoja, szczelnie zakręcić i zostawić na 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem. 10. Po 3 miesiącach
W mojej kuchnikruche: 120 g masła o pokojowej temperaturze 75 g cukry pudru przesianego przez sito 3 żółtka 250 g mąki 2 łyżki wody Słodkie, kruche ciasto Krem cytrynowy: 5 średnich jaj 150 g cukry pudru 85 ml soku z cytryny 2 łyżki drobno startej skórki z cytryny 150 ml śmietany kremówki Przygotowanie ciasta kruchego Za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki(...)wymieszać w dużej misce miękkie masło z cukrem, aż powstanie krem. Następnie dodać 2 żółtka. Dodać przesianą mąkę i ucierać opuszkami palców, aż całość będzie przypominać okruchy chleba. Dodać wodę i uformować z ciasta kulę. Zagniatać na oprószonej mąką powierzchni, aż składniki dobrze się połączą (nie dłużej niż 30 sekund – jeśli będziemy wyrabiać zbyt długo,, ciasto będzie twarde i straci
Right Behind The Kitchenrodzinka na pewno będzie zachwycona 💗😉 Składniki: ciasto: m ą ka pszenna 6.5 szklanki, mleko 1 szklanka, woda ciepła 1 szklanka, cukier drobny pół szklanki, masło 200 g, skorka z cytryny 3 łyżki, drożdże suche 2 łyżeczki, żółtko jaja 2 szt, sol szczypta, nadzienie: dowolny dżem 1 mały słoik, polewa: czekolada mleczna
kulinarne odsłony patibaby łyżka ksylitolu ,mój pochodzi ze sklepu BIOINDYGO banan trochę białego i czerwonego winogrona kawałek mango dwie czerwone guszki sok z pół cytryny jagody goji 2 cm startego świeżego kłącza imbiru Najpierw gotujemy pół litra wody, może być 600 ml. Do gotującej się wody wsypujemy siemię lniane i gotujemy około 15 minut. Międzyczasie przygotowujemy szpinak i owoce, myjemy, kroimy
Z Kuchni Do Kuchnisklepie gazowanych wodach, ale jest ich więcej. Szkoda, że ciężko je ująć na zdjęciu, ale troszkę widać jak napój musuje, a właściwie to najlepiej spróbować samemu i zobaczyć na żywo - satysfakcja gwarantowana ;) Składniki: (na około 1,3 litra napoju) 800 g melona 2 brzoskwinie 2 torebki herbaty - melisa Posti sok wyciśnięty z połowy cytryny 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczki(...)plastikowa butelka z zakrętką Przygotowanie: Melona oraz brzoskwinie obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier i wrzucamy torebki z melisą. Zalewamy wszystko wrzątkiem, tyle żeby woda zakryła owoce, około 300 ml, a następnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie blendujemy wszystko i przecedzamy przez sitko
Symfonia smakowawymieszać z szklanką wrzątku, dodać do mięsa i kiełbasy. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Posypać ziołami. Całość tuż przed podaniem skropić sokiem z cytryny
Magiczne Życie Martydole. Pycha Wykonanie ciasta – jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Szpinak rozmrozić, odcedzić i wylać nadmiar wody. Za pomocą blendera zmiksować szpinak razem z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Przygotowanie czekolady – pokruszyć czekoladę(...)miseczki, wlać śmietanę. Postawić miseczkę na garnuszku z parującą wodą. Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści. Lekko przestudzić i wlewać do masy szpinakowej. Dokładnie wszystko wymieszać. Pieczenie – formę do babki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C godzinę. Zawsze po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Gdyby
Kuchnia Pokoleńkawałki 1 szklanka pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona pęczek koperku listki świeżej bazylii 4 łyżki oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie ją płuczemy, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Odcedzamy. Fasolkę szparagową pokrojoną(...)minut, następnie przekładamy do miski z bardzo zimną wodą, żeby ją zahartować (dzięki temu zachowa intensywnie zielony kolor). Odcedzamy fasolkę i dodajemy do soczewicy. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki, rzodkiewki w plasterki, a cebulę w piórka. Siekamy koperek. Wszystkie składniki dodajemy do sałatki. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy i miodu przygotowujemy sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnybardzo jabłkowy lubimy ryż:) Ja nie dodawałam już cukru, gdyż jabłka były słodzone anim trafiły do słoików Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i lekko ostudzić. Połączyć ze startymi jabłkami, cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, przełożyć do niego masę ryżową. Na górę dodać piórka pozostałego masła. Zapiekać ok. 20-25 minut w temperaturze
KUCHARNIAodpowiednim momencie), następnie obrać do połowy ze skórki i gotować je 10 min w wodzie osolonej ze szczyptą cukru. Odstawić na kratkę do odsączenia. Przed samym podaniem podsmażyć na odrobinie masła i oleju. Sos holenderski: Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie dodajemy roztopione i gorące masło, ubijamy aż konsystencja bedzie budyniu. Boczek kroimy
Zainspiruj się kuchniąniedopatrzenie. Całość robi się eskpresowo, a efekt jest naprawdę zadowalający. Cynamonowy spód z płatków jaglanych idealnie komponuje się z cytrynową masą na bazie płatków ryżowych, serka wiejskiego i cytryny. Jeśli poszukujecie czegoś lekkiego, ale wyjątkowo smacznego na okres świąteczny - upieczcie sernik cytrynowy. 😌 Składniki: na cynamonowy spód 1,5 szklanki płatków jaglanych 2-3 łyżki(...)chudego twarogu) 2 białka z jajek klasy M skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) kilka łyżek płynnego miodu (do smaku) łyżeczka cukru waniliowego Płatki ryżowe zalewamy w garnuszku ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dolewamy szklankę mleka, dodajemy wiórki kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez kilka
Kuchnia Elliekażdemu polecać :) Składniki na 3 słoiczki : skórki z 6 dużych pomarańczy (ilość wg. uznania) 1 łyżka soku z cytryny cukier wg. proporcji tj.: 100 g skórek - 300 g cukru - 125 ml wody woda Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, lekko nacinamy i obieramy równo ze skórki (tak by jej nie uszkodzić). Skórki(...)małym ogniu aż woda z cukrem zacznie gęstnieć i powstanie syrop. Do gotującego się syropu wrzucamy przygotowaną skórkę i wszystko dokładnie mieszamy. Skórkę gotujemy w syropie ok 10 minut na małym ogniu , cały czas dokładnie mieszając. Po 10 minutach odstawiamy skórkę do następnego dnia. Kolejnego dnia skórkę ponownie zagotowujemy , dodajemy łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy , chwilkę
Aromatyczne Podróżepomidor (u mnie malinówka) 3 większe rzodkiewki garść zielonej pietruszki (2 czubate łyżki po posiekaniu) 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta (20 minut). Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie plastry. Pomidora kroimy w coś na kształt grubej kostki(...)plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do większej miski. Do warzyw dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jęczmienną, wszystko mieszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do naszej sałatki dodajemy sok z cytryny i posiekaną pietruszkę z koperkiem. Całość mieszamy, próbujemy. Podajemy. Smacznego Do przygotowania sałatki użyłam kaszy jęczmiennej perłowej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie
Słodkie okruszkiłyżka tartego parmezanu, szczypta kurkumy, sól i pieprz do smaku , Do podania: 2 cząstki cytryny, dowolna sałatka. Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować z dod a tkiem parmezanu, mleka i kurkumy na gładki krem. Krewetki podsmażyć na rozgrzanym
SzczyptaSmaQ