każdemu polecać :) Składniki na 3 słoiczki : skórki z 6 dużych pomarańczy (ilość wg. uznania) 1 łyżka soku z cytryny cukier wg. proporcji tj.: 100 g skórek - 300 g cukru - 125 ml wody woda Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, lekko nacinamy i obieramy równo ze skórki (tak by jej nie uszkodzić). Skórki(...)małym ogniu aż woda z cukrem zacznie gęstnieć i powstanie syrop. Do gotującego się syropu wrzucamy przygotowaną skórkę i wszystko dokładnie mieszamy. Skórkę gotujemy w syropie ok 10 minut na małym ogniu , cały czas dokładnie mieszając. Po 10 minutach odstawiamy skórkę do następnego dnia. Kolejnego dnia skórkę ponownie zagotowujemy , dodajemy łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy , chwilkę
Aromatyczne Podróżepomidor (u mnie malinówka) 3 większe rzodkiewki garść zielonej pietruszki (2 czubate łyżki po posiekaniu) 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta (20 minut). Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie plastry. Pomidora kroimy w coś na kształt grubej kostki(...)plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do większej miski. Do warzyw dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jęczmienną, wszystko mieszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do naszej sałatki dodajemy sok z cytryny i posiekaną pietruszkę z koperkiem. Całość mieszamy, próbujemy. Podajemy. Smacznego Do przygotowania sałatki użyłam kaszy jęczmiennej perłowej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie
Słodkie okruszkiłyżka tartego parmezanu, szczypta kurkumy, sól i pieprz do smaku , Do podania: 2 cząstki cytryny, dowolna sałatka. Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować z dod a tkiem parmezanu, mleka i kurkumy na gładki krem. Krewetki podsmażyć na rozgrzanym
SzczyptaSmaQdelikatności. W zestawieniu z chrupiącymi grzankami stanowi idealne letnie śniadanie. Składniki: bób 500g czosnek duży ząbek sok z cytryny ¼ szt masło 1 łyżka sól pieprz czarny mielony płatki ostrej papryki Sposób przygotowania: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru przez około 6 minut. Ostudzić, obrać i rozdrobnić widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z bobem
Pyry na Gazzawsze to robie, pozbawiam je rowniez stwardnialych koncowek. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut, nastepnie przelewamy zimna woda i odcedzamy. W czasie jak szparagi beda sie gotowac robimy sos. Maslo roztapiamy na patelni, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy az maslo sie spieni. Sciagamy z ognia. Jajka na twargo kroimy na 4, a nastepnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy
Przysmaki Karolkinastępnie ostrym nożem wyciąć głąb. Dokładnie umyć liść po liściu układając je w suszarce do sałaty. Odwirowć wodę śmietanę dokładnie rozmieszać z wodą, w zależności od gęstości śmietany mniej więcej w proporcji 1:1. Dodać sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszać pokroić szczypiorek, koperek i rzodkiewki sałatę poszarpać na mniejsze kawałki i układać w misce. Wymieszać ze śmietaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ząbki czosnku 100 g świeżego kalafiora (drobno startego) łyżka soku z cytryny sól i pieprz +ziarna amarantusa (opcjonalnie) frytki z marchewki kilka marchewek sól, pieprz, ostra papryka olej rzepakowy *zamiennie można użyć siemienia lnianego Przygotowanie: KROK 1: Zaczynamy od gotowania bobu. Do wrzącej, delikatnie osolonej wody wrzucamy bób, mieszamy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez(...)KROK 3: Przygotowujemy frytki z marchewki. Myjemy, obieramy i kroimy w grubsze paski. Doprawiamy do smaku. KROK 4: Bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i blendujemy na gładką masę. Dodajemy dwa drobno starte/pokrojone ząbki czosnku, łyżkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku. KROK 5: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki : bób, nasionka chia i drobno starty kalafior
Kuchnia Elliepalce lizać. Polecam. Składniki: 2 świeże pstrągi przyprawa Ryba Mojito Lime 50 ml oleju łyżeczka soku z cytryny 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina Wykonanie: 1.Rybę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce(...)wymieszać przyprawę z olejem i sokiem z cytryny. Dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku – i zostawić na godzinę a najlepiej na noc w lodówce. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Pstrąga ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko
Mama z miastaSkładniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 2 łyżki majonezu * 5 łyżek śmietany * 1/2 jabłka * 1 cebula * sok z cytryny * sól, cukier, pieprz * 1 łyżeczka octu jabłkowego * koperek do dekoracji Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin. Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm. Zrobiłam sos śmietanowy. Majonez(...)śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Dodałam do majonezu i śmietany. Połówkę jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. Połączyłam z sosem. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i dodałam na koniec ocet jabłkowy. Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się
Pieprzyć z Fantazjąkażdego sera na kanapkę. Składniki: • 2 kg żurawiny • 600 g cukru • 5 jabłek • sok z 3 cytryn Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce żurawiny przepłukać wodą i przebrać z szypułek i listków. • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce
To co kochampieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować. Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować. Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze
Kuchnia Danusigarść świeżej mięty 2 łyżki posiekanego koperku 4 garście ulubionej mieszanki sałat (opakowanie) u mnie mieszanka szpinaku, roszponki i rukoli sok z 1 cytryny Przygotowanie: Bób ugotować al dente, wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Gdy ostygnie obrać ze skórki i przełożyć do dużej miski W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z octem winnym, czosnkiem wyciśniętym przez praskę(...)dymkę (lub szalotkę/czerwoną cebulę), ser feta pokrojony w kostkę, posiekaną miętę oraz koperek. Zalać oliwą z przyprawami i delikatnie wymieszać. Dodać mieszankę sałat, wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie delikatnie wymieszać. Smacznego
Codzienne Gotowaniemakaronu Wykonanie: Makaron gotuję al dente. Masło rozpuszczam na patelni, wrzucam do niego szpinak (nie rozmrażam) i duszę do miękkości. Gdy woda odparuje dodaję śmietanę, sól, pieprz i czosnek przepuszczony przez praskę.Na końcu doprawiam sokiem z cytryny. Makaron nakładam na talerz, na makaron kładę łyżkę szpinaku i obiad gotowy w kilka minut. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenszklanki cukru 1 cukier waniliowy Masa jogurtowa: 44 dag jogurtu naturalnego greckiego 1 szklanka kremówki 5-6 łyżek cukru pudru 4-5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 kg świeżych truskawek Dodatkowo_ 3 galaretki truskawkowe 4 łyżki konfitury truskawkowej Sposób wykonania: Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym wlać zimną roztopioną margarynę,mąkę wymieszać(...)23/39 cm.Piec 30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać jogurt wymieszać,cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i sok z cytryny zmiksować na gładką masę włożyć do masy przekrojone na połówki umyte i suche truskawki,-garść zostawić na wierzch
Wanilia i Kardamoncelu wzmocnienia odporności organizmu. Profilaktycznie przyjmować po łyżce syropu natomiast w trakcie choroby 3 łyżki dziennie. Syrop można również pić rozcieńczony z wodą. Zaleca się spożywać rano. Syrop przygotowuje u mnie moja córka Ania. :) Składniki: 2 cytryny 2-3 cm korzenia imbiru miód Przygotowanie: Cytryny umyć i sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki. Jeśli są pestki należy je usunąć
Ala piecze i gotujetwarogu): 5 l mleka nie UHT, najlepiej niepasteryzowanego (z mlekomatu, od krowy) sok z 2 dużych cytryn albo 0,8l maślanki/ jogurtu/ kefiru Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy odrobinę zimnej wody (tak by lekko przykryła dno). Wlewamy mleko i zagotowujemy (trochę to potrwa; lepiej gotować na małym ogniu, żeby nie wykipiało). Mleka w czasie gotowania pilnować – gdy się podniesie
Pociąg Do Kuchniczosnku biała część pora 2 łyżki oliwy 2 łyżki kremowego, śmietankowego serka sól, pieprz, ostra papryka natka pietruszki sok z cytryny Przygotowanie: Krewetki wcześniej rozmrozić. Jeśli nie mamy wiele czasu, wystarczy je przelać letnią wodą i pozostawić na 15-30 minut. Por i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i por, następnie smażyć przez(...)minuty. Przełożyć do jakiegoś naczynia. Wlać 3/4 szklanki wody, dodać serek i dokładnie mieszać do czasu, aż się rozpuści. Ponownie włożyć krewetki (cały czas trzymając na dużym ogniu), doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dusić chwilę pod przykryciem (ok. 4-5 minut). Skropić sokiem z cytryny. Gotowe. Smacznego
Kuchnia Elliesłodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ważne, aby naczynie było jak najbardziej dopasowane wielkością do ilości ryby. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy drugi garnek lub miskę. Rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, a następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po czym dodajemy po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki. Następnie
psgotujemy