woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:479/1096)

Pstrąg Mojito Lime 337

palce lizać. Polecam. Składniki: 2 świeże pstrągi przyprawa Ryba Mojito Lime 50 ml oleju łyżeczka soku z cytryny 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina Wykonanie: 1.Rybę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce(...)wymieszać przyprawę z olejem i sokiem z cytryny. Dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku – i zostawić na godzinę a najlepiej na noc w lodówce. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Pstrąga ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko

Mama z miasta
Śledzie w sosie śmietanowym 207

Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 2 łyżki majonezu * 5 łyżek śmietany * 1/2 jabłka * 1 cebula * sok z cytryny * sól, cukier, pieprz  * 1 łyżeczka octu jabłkowego * koperek do dekoracji Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin. Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm. Zrobiłam sos śmietanowy. Majonez(...)śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Dodałam do majonezu i śmietany. Połówkę jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. Połączyłam z sosem. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i dodałam na koniec ocet jabłkowy. Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się

Pieprzyć z Fantazją
Konfitura żurawinowa z jabłkiem i cytryną 147

każdego sera na kanapkę. Składniki: • 2 kg żurawiny • 600 g cukru • 5 jabłek • sok z 3 cytryn Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce żurawiny przepłukać wodą i przebrać z szypułek i listków. • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce

To co kocham
Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki 211

pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy   http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować.  Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować.  Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze

Kuchnia Danusi
Sałatka z bobu z fetą i grzankami 174

garść świeżej mięty 2 łyżki posiekanego koperku 4 garście ulubionej mieszanki sałat (opakowanie) u mnie mieszanka szpinaku, roszponki i rukoli sok z 1 cytryny Przygotowanie:  Bób ugotować al dente, wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Gdy ostygnie obrać ze skórki i przełożyć do dużej miski W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z octem winnym, czosnkiem wyciśniętym przez praskę(...)dymkę (lub szalotkę/czerwoną cebulę), ser feta pokrojony w kostkę, posiekaną miętę oraz koperek. Zalać oliwą z przyprawami i delikatnie wymieszać. Dodać mieszankę sałat, wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie delikatnie wymieszać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Makaron ze szpinakiem 185

makaronu Wykonanie: Makaron gotuję al dente. Masło rozpuszczam na patelni, wrzucam do niego szpinak (nie rozmrażam) i duszę do miękkości. Gdy woda odparuje dodaję śmietanę, sól, pieprz i czosnek przepuszczony przez praskę.Na końcu doprawiam sokiem z cytryny. Makaron nakładam na talerz, na makaron kładę łyżkę szpinaku i obiad gotowy w kilka minut. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Jogurtowiec z truskawkami 325

szklanki cukru 1 cukier waniliowy Masa jogurtowa: 44 dag jogurtu naturalnego greckiego 1 szklanka kremówki 5-6 łyżek cukru pudru 4-5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 kg świeżych truskawek Dodatkowo_ 3 galaretki truskawkowe 4 łyżki konfitury truskawkowej Sposób wykonania: Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym wlać zimną roztopioną margarynę,mąkę wymieszać(...)23/39 cm.Piec 30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać jogurt wymieszać,cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i sok z cytryny zmiksować na gładką masę włożyć do masy przekrojone na połówki umyte i suche truskawki,-garść zostawić na wierzch

Wanilia i Kardamon
Syrop na przeziębienie cytryna, miód i imbir 1196

celu wzmocnienia odporności organizmu. Profilaktycznie przyjmować po łyżce syropu natomiast w trakcie choroby 3 łyżki dziennie. Syrop można również pić rozcieńczony z wodą. Zaleca się spożywać rano.  Syrop przygotowuje u mnie moja córka Ania. :) Składniki: 2 cytryny 2-3 cm korzenia imbiru miód  Przygotowanie: Cytryny umyć i sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki. Jeśli są pestki należy je usunąć

Ala piecze i gotuje
Twaróg domowy 187

twarogu): 5 l mleka nie UHT, najlepiej niepasteryzowanego (z mlekomatu, od krowy) sok z 2 dużych cytryn albo 0,8l maślanki/ jogurtu/ kefiru Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy odrobinę zimnej wody (tak by lekko przykryła dno). Wlewamy mleko i zagotowujemy (trochę to potrwa; lepiej gotować na małym ogniu, żeby nie wykipiało). Mleka w czasie gotowania pilnować – gdy się podniesie

Pociąg Do Kuchni
Krewetki z patelni z porem, czosnkiem i natką 271

czosnku biała część pora  2 łyżki oliwy  2 łyżki kremowego, śmietankowego serka sól, pieprz, ostra papryka natka pietruszki sok z cytryny Przygotowanie: Krewetki wcześniej rozmrozić. Jeśli nie mamy wiele czasu, wystarczy je przelać letnią wodą i pozostawić na 15-30 minut. Por i czosnek drobno posiekać.  Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i por, następnie smażyć przez(...)minuty. Przełożyć do jakiegoś naczynia. Wlać 3/4 szklanki wody, dodać serek i dokładnie mieszać do czasu, aż się rozpuści. Ponownie włożyć krewetki (cały czas trzymając na dużym ogniu), doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dusić chwilę pod przykryciem (ok. 4-5 minut). Skropić sokiem z cytryny. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Łosoś pieczony 184

słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ważne, aby naczynie było jak najbardziej dopasowane wielkością do ilości ryby. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy drugi garnek lub miskę. Rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, a następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po czym dodajemy po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki. Następnie

psgotujemy
Wątróbka duszona z cebulą, czosnkiem, chilli i z sokiem cytrynowym 208

patelni lub w garnku, do zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz łyżką soku z cytryny. Można podawać z ziemniakami, z purée lub świeżym pieczywem - polewając sosem. No mniam

upichcona
Karp w galarecie 208

wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa ) Liść laurowy Ziele angielskie 50 – 100 ml ocet spirytusowego 10% Cukier Żelatyna Wykonanie(...)minut. ( dzięki temu dodamy mniej żelatyn a galareta będzie bardziej aromatyczna ). Pozostałą część karpia kroimy w dzwonka i również dodajemy do gotującego się wywaru. Karpia gotujemy około 10 minut ( woda powinna lekko mrugać ). Następnie dodajemy ocet. Od całości przygotowanego octu odlewamy część (około 50 ml) i wlewamy do gotującej się ryby. Gotujemy kolejne około 10 minut. Karpia wyjmujemy a wywar

Smaki Ewy
SPAGHETTI IDEALNE ;-) 207

minut. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj śmietankę i zagotuj na małym ogniu sos. Dopraw solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną pietruszkę. PASTA PAPRYKOWA: - 2 papryki czerwone - papryczka chili do smaku - 1 łyżeczka miodu - 1/3 szklanki wody - sól - łyżka masła Paprykę sparz wrzątkiem, przykryj folią tak aby zaparowała. Po czym szybko usuń skórkę z papryki. Miąższ kroimy

SMYKWKUCHNI
Zabaglione Zabaione Zabajone 125

się wino. Ja z racji tego, że nie piję….no dobra, trochę mniej…ok, skończyło mi się wino 😉 zrobiłem z sokiem z cytryny i wyszło wspaniale. Przełamałem słodycz deseru sokiem z malin, cytryny i skórką z limonki, co dało fajny efekt. Deser ten można zjeść samodzielnie lub wzbogacić o jakieś na przykład ciasteczka 😉 Na zakończenie mojej przydługiej(...)wiec możemy robić Zabaglione Zabaione Zabajone Po pierwsze zagotuj wodę w wysokim rondlu. Po drugie przyszykuj metalową miskę, która wejdzie spodem w rondel, ale nie będzie dotykać gotującej się wody. Teraz ważna sprawa, przed położeniem miski na gotujący się rondel😉, włóż żółtka do miski, dodaj cukier i sok z cytryny i bardzo dobrze wymieszaj. Po trzecie weź ściereczkę, bo może

RafalCook

Proponowane wyszukiwania