woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:485/1096)

Ciasto SNICERS - wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia :) 249

karmelowego (Orzechownia) 2 czubate łyżki cukru kokosowego lub innego słodzika  1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii  2 łyżki soku cytryny  2 łyżki cukru kokosowego  Polewa czekoladowo - orzechowa: 1 łyżeczka masła orzechowego karmelowego (Orzechownia) 1 łyżeczka kakao  trochę wody  garść orzeszków ziemnych (do ozdoby) Przygotowanie: Spód przygotuj poprzez zmielenie z malakserze wszystkich składników, tak aby powstała zwarta

Zdrowie na języku :P
Makaron czekoladowy zapiekany pod płatkami ryżowymi, z owocami i bezą 147

szkl. płatków ryżowych 2 jajka 2 łyżki mąki 4 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny truskawki i porzeczki Sposób przygotowania: Makaron czekoladowy gotujemy tak, aby był al'dente. Płatki ryżowe gotujemy na wodzie do miękkości z dodatkiem cynamonu (nie słodzimy). Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Owoce płuczemy pod bieżącą wodą, truskawki pozbawiamy szypułek

Kolorowy Przepisownik
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym 16348

śmietany kremówki 30 % 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i przekładamy do garnka. Dodajemy umyte i obrane warzywa, listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą (mięso ma być całe zanurzone) i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy piersi i warzywa, wywar przecedzamy przez sitko(...)szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi i wlewamy do rondelka. Zagotowujemy. W kubku rozrabiamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i pomału wlewamy do gotującego się wywaru, energicznie mieszając. Ustawiamy malutki ogień, dodajemy kremówkę, łyżeczkę soku z cytryny i wsypujemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane piersi z kurczaka przekładamy do sosu i podgrzewamy (nie gotujemy!). Smacznego

Oryginalny smak
Przepis na… – Spaghetti alle vongole, włoski klasyk 266

oliwa, sól, pieprz, 400 g spaghetti ( Jeżeli używamy małży w skorupkach przed gotowaniem zostawiamy je na kwadrans w lekko osolonej wodzie, a potem płuczemy pod bieżącą. ) Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy czosnek, dodajemy małże i sok z cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte

Bon Ton Italia
TU I TAM nr 30. Czas na toast! Wpadniecie na drinka? 159

winogron odmiany Concord (użyłam mrożonych - kto nie ma, musi poczekać do późnego lata) 2 szklanki ginu 1/2 szklanki soku z cytryny winogrona do ozdoby (u mnie mrożone) ok. 1/4 szklanki cukru do ozdoby Syrop klonowy połączyć z ciepłą wodą i mieszać do momentu aż połączą się razem. Do dużej butelki/karafy przelać wszystkie płynne składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki

KUCHARNIA
Bezglutenowe ciasto Panettone 245

skrobi ziemniaczanej 130 g cukru 140 g margaryny 30 g rumu 120 g rodzynek 5 całych jaj 50 g miodu 1 laska wanilii starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Zaczyn:  W misce wymieszaj dokładnie mix, mleko, drożdże i miód. Ciasto musi być jednolite i gładkie. Odstaw do lodówki na 4 godziny. Ciasto:  W misie miksera wymieszaj mąki(...)czasu, aż ciasto chłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rodzynki opłucz pod bieżąca wodą. Z wanilii wydrąż ziarenka. Ciasto ponownie umieść w misie miksera. Dodaj ziarenka wanilii, skórkę z cytryny, sól, miód i rum. Wszystko bardo dokładnie wyrób. Ciasto podziel na 2 części i umieść w wysokiej formie. Odstaw do podwojenia objętości

Kuchnia bezglutenowa
Pudding ryżowy z daktylami 219

szklanki ryżu pełnoziarnistego (u mnie ryż Uncle Ben's) 70 - 100 g suszonych daktyli 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny wiórki czekoladowe lub płatki migdałowe do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż opłukać zimną wodą, następnie zalać szklanką zimnej wody i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie zlać wodę i ryż zalać 1 1/3 szklanki świeżej zimnej(...)wody, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem od momentu zagotowania się około 20 minut (pilnować, aby nie wykipiał). Ugotowany ryż odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym, pozostawić na około 20 minut. Do ugotowanego ryżu dodać namoczone daktyle razem z mleczkiem kokosowym i sok z cytryny

Kuchcik gotuje
Risi e bisi, czyli ryż z pesto i groszkiem 172

wygląda? Groszek jest krótko obgotowywany, a następnie szybko zamrażany w bardzo niskiej temperaturze. Tak przygotowany nie wymaga już później gotowania. Wystarczy przelać go wrzątkiem, chwilę potrzymać w gorące wodzie, albo po prostu wymieszać z gorącym ryżem, jak to jest w naszym przepisie. Mniej kaloryczna wersja Nasza wersja risi e bisi mocno odstaje od oryginału, ale jest zdrowsza i, naszym zdaniem(...)pietruszki 1/2 szklanki tartego parmezanu plus kilka łyżek do dekoracji 1/3 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Krok 1 Dokładnie opłucz ryż: wsyp ryż do rondla, zalej zimną wodą, odcedź. Powtarzaj czynność, aż woda spod ryżu nie będzie mętna. Włóż ryż do rondla i zalej dwiema szklankami wody, przykryj. Doprowadź

Niedzielny kucharz
Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto 159

każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce. 2 Przygotuj pesto. Zgnieć w moździerzu bądź zblenduj liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Stopniowo dolewaj oliwy, aż pesto będzie miało gęstą konsystencję. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto(...)każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce. 2 Przygotuj pesto. Zgnieć w moździerzu bądź zblenduj liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Stopniowo dolewaj oliwy, aż pesto będzie miało gęstą konsystencję. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto

A to pestka
Surówka z kalafiora, jabłka i natki pietruszki 263

Składniki na 2 porcje : 1 młody kwiat kalafiora 1 duże, soczyste i twarde jabłko 1/4 pęczka natki pietruszki łyżka soku z cytryny łyżka oleju lnianego szczypta soli (opcjonalnie) Kalafior podzielić na różyczki i umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszyć na ścierce. Osuszone różyczki kalafiora zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać cienko ze skórki, również zetrzeć na tarce

Dietolog
CYTRYNOWE PLACUSZKI Z RICOTTY I KASZY MANNY 153

marakują Stovit  Wykonanie: Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około 20 min., aby napęczniała. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. Z sera ricotta odlewamy wodę i rozgniatamy go widelcem. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do spęczniałej kaszy manny dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami 135

łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól, papryka chili w płatkach, czarny pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zachować szklankę płynu. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, Dołożyć skórkę otartą z cytryny i po kilku sekundach bułkę tartą. Prażymy na gorącej patelni aż się zezłoci i przesypujemy na talerz. Odcedzony makaron polewamy dwoma łyżkami oliw

Pyry na Gaz
Wątróbka drobiowa do obiadu. 185

porcje 50 dkg wątróbki drobiowej 6 suszonych moreli 1/2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki masła 1 łyżka musztardy sok z cytryny mąka sól Sposób wykonania :   W ątróbkę opłukać ( np. na sitku lub cedzaku pod bieżącą wodą ), usunąć żyłki, osuszyć, obtoczyć lekko w mące, zrumienić na maśle. Suszone morele zalej winem, podduś pod przykryciem, aby zmiękły.  Dodaj zarumienioną wątróbkę

Przepisy i porady kulinarne
Tradycyjny Sernik Krakowski 310

tłustego twarogu 300 g cukr u 6 żółtek 2 białka 2 00 g masła budyń waniliowy (proszek) skórka otarta z jednej cytryny ok. 100-150 g rodzynek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa  Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć(...)budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka lekko spieniamy, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Na końcu wsypujemy rodzynki oraz otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny . Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy większą ilością ciasta, a następnie wykładamy przygotowany ser. Z pozostałej części ciasta formujemy "wałeczki" z których następnie

Słodka Strona
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem 137

kwaskowate jabłko 3 średnie kiszone ogórki natka pietruszki Sos : • 200 ml majonezu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta białego pieprzu sok z 1/2 cytryny łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżka musztardy Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie, ( nie mogą być zbyt miękkie ). Filety śledziowe moczyłem w zimnej wodzie ok. 1 godzinę. Pokroiłem je w kostkę. Cebulę, ugotowane na twardo jajka

R'n'G Kitchen
Sałatka z bobem i kuskusem 302

cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 5 łyżek oliwy extra vergine 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu sól pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy. Kuskus zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy. Napęczniały kuskus mieszamy widelcem. Ogórka obieramy i kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z roszponką, kurczakiem i suszonymi pomidorami 164

oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy, u mnie Develey szczypta: soli, pieprzu, cukru, bazylii, oregano pół łyżeczki suszonej pietruszki pół łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w kulkach, liści laurowych, odrobiny ziół prowansalskich i bazylii.  Czas gotowania to ok 30-40 minut(...)pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, połówki suszonych pomidorów, mozarellę. Ostudzoną pierś pokroić wg uznania, koperek i pietruszkę drobno posiekać - dodać do sałatki. Przygotować dressing: oliwę, musztardę, przyprawy, sok z cytryny i czosnek wymieszać do połączenia się składników. Przed podaniem posypać sałatkę ziarnami i polać dressingiem. Podawać z ciemnym pieczywem. Pysznie i zdrowo

Trufelkowo
Zupa Tajska z Kurczakiem 143

przywodzi wspomnienie lata i pięknych upalnych dni:) SKŁADNIKI: 400g fileta z kurczaka1,4l wody 1 cebula 1 duża marchew 1/4 papryki czerwonej szczypta chilli 3 ząbki czosnku łyżka oleju 400ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej 3-4 łyżki soku z cytryny curry imbir kolendra sól pieprz WYKONANIE: 1. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą(...)pierś z kurczaka się podsmaży dodać marchewkę pokrojoną w talarki oraz trawę cytrynową pokrojoną jak najdrobniej. 4. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. 5. Następnie dodać mleczko kokosowe, curry, imbir, kolendrę, sól pieprz oraz cytrynę

Dziś Ja gotuje
Biszkoptowy ogródek z malinami 168

Składniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone

Świat Smaku