woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:490/1096)

Bezglutenowy jaglany bananowiec z bakaliami z pyszną kajmakową polewą 146

garść posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie i nerkowca) POLEWA: - 1 szklanka daktyli namoczonych we wrzątku - 4 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki soku z cytryny Kaszę prażymy kilka minut, po czym zalewamy 2. szklankami wody i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ostudzeniu mieszamy z rozgniecionymi bananami i resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach

Smakuje zdrowo
Ryba w warzywach 136

ryby np. mrożony mintaj, dorsz itp. 2 jajka, mąka do obtoczenia 2 cebule słoik papryki konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 duża marchewka sól, pieprz cytryna olej do smażenia 1 szklanka mleka Zalewa: 1 szklanka wody pół szklanki oleju pół słoiczka koncentratu pomidorowego 10 łyżek octu, u mnie ocet z zalewy z korniszonów i z papryki konserwowej 8 łyżek dobrego ketchupu

kgwjanczewo
Rybny gulasz 136

masła pół pęczka koperku sól  pieprz   Przygotowanie   Filet opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na kawałki. Włożyłem do miski, skropiłem sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Odstawiłem na 20 minut. Por oczyściłem, opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem, pokroiłem w krążki. Umytą paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroiłem na kawałki. Brokuł oczyściłem, podzieliłem na różyczki. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzałem

R'n'G Kitchen
Kasztanki- mini pączusie 160

świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki/spirytusu, sok z połowy cytryny   Lukier: 2 szklanki cukru pudru,   8-10 łyżek gorącej wody,   Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia   Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki i zalewamy drożdże. Dokładnie

Passion of Cooking
Dressing miodowo-musztardowo. 331

Składniki: 6 łyżek oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżka wody (zimnej ale przegotowanej), sól, pieprz, oregano, bazylia, Przygotowanie: Wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek połączyć z resztą składników, dobrze wymieszać i doprawić przyprawami.   Przydatne: Czas przygotowania ok. 10 minut. Miód do przygotowania dressingu powinien być płynny

rozgotowana
Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem 141

dodaj po chwili pomidory z puszki, daktyle pokrojone w paski i fenkuła. Duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie dołóż cieciorkę i skórkę z cytryny. Jeśli uważasz że wszystko jest za gęste dolej filtrowanej wody. Wsyp komosę ryżową i gotuj pod przykryciem, posól do smaku. Na samym końcu dodaj cukinię. Wymieszaj. Podawaj z szafranem- opcjonalnie. Dane świetnie rozgrzewa. Jeśli

Z Kuchni Do Kuchni
Hummus klasyczny - pasta z ciecierzycy 137

będzie to samo. :) Składniki: - 200g suchej cieciorki (ponad 400 ugotowanej) lub z puszki - 2 łyżki tahini - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - sól *opcjonalnie: woda **do dekoracji: oliwa, zatar Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy

Be Fit Be Strong
Dorsz z jarzynami i śliwką suszoną 114

pęczek włoszczyzny 25 dag suszonych śliwek liść laurowy ziele angielskie sól do smaku sok z cytryny pieprz do smaku Wykonanie: Filety skropić sokiem z cytryny i odstawić. W miedzy czasie warzywa umyć, pokroić, zalać wodą, włożyć śliwki, przyprawy do smaku i ugotować wywar. Pod koniec gotowania dodać filety z dorsza i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety wieprzowe z brukselką 88

Kolejne pyszne zastosowanie brukselki, tym razem z mięsnym kotletem. Składniki: 4 kotlety wieprzowe 1 kg brukselki 5 dag masła 1 cytryna sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Brukselkę dokładnie oczyścić, wypłukać, zalać osoloną wodą i ugotować nie całkiem do miękkości, po czym odcedzić. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić i smażyć na smalcu z obu stron około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sok z czarnego bzu 140

owoców czarnego bzu na surowo, poniewać zawierają toksyczny składnik. Sok z czarnego bzu   Składniki : 2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu 2 szkl wody na litr soku 0,5 kg cukru sok z cytryny - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE Czarny bez  obrać z szypułek, opłukać, przełożyć do garnka, gotować na wolnym ogniu do popękania owoców.  Następnie zdjąć garnek

Kuchnia Danusi
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I MAKARONEM 95

łyżka chrzanu  3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny pieprz Zaczniemy od sosu. W miseczce mieszamy chrzan, jogurt, sok z cytryny sól i pieprz. Wkładamy do lodówki. W rondelku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu ale al dente. Odcedzamy i studzimy. Na każdy talerz wykładamy sałatę, makaron, pokrojone na ćwiartki pomidorki, plasterki łososia

KuchcikoweLove
Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto 157

łyżeczka skórki z limonki (lub cytryny), sól i pieprz kajeński do smaku. Do podania: pesto z natki pietruszki z tego przepisu , cząstki limonki lub cytryny, kiełki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Batata obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na średnim ogniu, dodać drobno posiekaną cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć

SzczyptaSmaQ
Wegański makaron z serem (macaroni & chesse) 166

obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków, - 1 - 2 łyżeczki płatków drożdżowych, - 2 łyżki płatków owsianych, - 1 - 2 sosu sojowego, - 1 łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz do smaku, ew. czosnek suszony, - 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków Wykonanie: Ugotować razem obrane i pokrojone w niedużą kostkę warzywa, (szybciej się ugotują), ostudzić je. W tym czasie ugotować makaron, miękki (nie rozgotowany

Co na wege obiad?
Hummus paprykowy 173

worka i zdjąć skórkę (powinna odchodzić bez problemu).  Obraną paprykę przełożyć do misy blendera i dodać pastę tahini, ciecierzycę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i całość zmiksować.  Jeżeli potrzeba dolać odrobinę wody (moim zdaniem raczej nie będzie to potrzebne, bo papryka będzie dodawała wilgoci).  Hummus doprawić do smaku.  Przełożyć do naczynia i polać oliwą

Sto kolorów kuchni
Konfitura morelowa z likierem Malibu, niskosłodzona 146

handmade Przygotowanie: Morele umyć, wypestkować, pokroić na małe kawałki (im mniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania). Przełożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Jeśli morele są twarde (niezbyt dojrzałe) dodać 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę, odstawić na noc. Następnego dnia owoce wymieszać z Konfitur-Fixem, doprowadzić do wrzenia, gotować

SzczyptaSmaQ