orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu 1 ząbek czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oliwy Sól i popieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj jajka na twardo. Około 10 minut. Ziemniaki umyj, nieobrane zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. W połowie gotowania wsyp do wody pół(...)końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera wrzuć zieleninę, orzechy, czosnek, parmezan, wlej oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj na dość gładką masę. Posól i popierz według uznania. Krok 4 Wymieszaj pesto z ciepłymi warzywami. Podawaj z obranym
Niedzielny kucharzorzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu 1 ząbek czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oliwy Sól i popieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj jajka na twardo. Około 10 minut. Ziemniaki umyj, nieobrane zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. W połowie gotowania wsyp do wody pół(...)końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera wrzuć zieleninę, orzechy, czosnek, parmezan, wlej oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj na dość gładką masę. Posól i popierz według uznania. Krok 4 Wymieszaj pesto z ciepłymi warzywami. Podawaj z obranym
Niedzielny kucharzCiasto: 300g mąki pszennej 4g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 170ml letniej wody Pesto: 40g świeżej bazylii 50g orzeszków ziemnych niesolonych 1 ząbek czosnku 60ml oliwy z oliwek 10ml soku z cytryny 35g żółtego sera sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko oliwa Wykonanie: 1. Mąkę, drożdże, sól, i cukier przełożyć do miski
Szalona Kuchnia Ewelinygroszku 1 warzywna kostka bulionowa/ 1 ½ łyżeczki sproszkowanych warzyw 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Tofu pokrój w wąskie paseczki, cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty i odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż tofu przez około 2 minuty, aż się zezłoci. Dorzuć(...)cebulę i smaż kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany groszek, warzywną kostkę oraz ½ szklanki wody dodaj do tofu i cebuli. Podgotuj całość jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Zamieszaj i podawaj. To danie możesz podać z zarumienioną ciabattą, dowolną kaszą, ryżem czy nawet ziemniakami
Roślinna - blog wegańskipoczątku umyć cukinię, pomidory i kapustę. Następnie cukinię obrać i pokroić w kostkę. Gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pokroić w kostkę pomidory i posiekać sałatę. Po ugotowaniu cukini wymieszać wszystkie składniki. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić pieprzem. Smacznego
Kuchenne innowacjegdyż w trakcie wędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia. Skrei - 1 płat, suszony koper włoski, 1/4 cedru – lub cytryna, sól, oliwa Cedr umyć, przeciąć na pół, wyjąć środek. Skórę z białym miąższem pokroić w półplasterki, zalać zimną wodą. Moczyć 48 godzin co jakiś czas zmieniając wodę. Oczywiście cedr przygotowujemy zanim kupimy rybę. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć
królestwo garówcukru pudru 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do wysypania formy polewa: 1/2 kostki masła 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki wody 4 łyżeczki ciemnego kakao mały kieliszek ciemnego, aromatycznego rumu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę(...)Cały czas ucierając dodajemy żółtka (po jednym), sok i skórkę z cytryny. Krok 2. Do puszystej masy dodajemy, sypiąc przez sito i cały czas ucierając , przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Krok 3. Do utartego już ciasta dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy babowej i wstawiamy
Moja Książka Kucharskałyżek sosu sojowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu 5 łyżek oleju sezamowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu sok z 1/2 cytryny sezam (zwykły, czarny albo oba) 5 ząbków czosnku pieprz i sól opcjonalnie: woda z kiszonych ogórków (np. 1 szklanka) Przepis: Tofu kroicie w kostkę, przekładacie do miski, zalewacie wodą z kiszonych ogórków, olejem sezamowym i sosem sojowym(...)woda by została – odlejcie ją. Ugotowany pęczak mieszacie i zostawiacie od przykryciem, żeby doszedł… Koperek myjecie i siekacie. Ogórka i awokado też myjecie, ale potem kroicie w kostkę. Awokado oczywiście pozbawiacie najpierw pestki i obieracie albo drążycie łyżką ze skórki. Mieszacie to wszystko z kaszą. Na koniec robicie sos z oliwy, sosu sojowego, oleju sezamowego i soku z cytryny, wlewacie
GRUBY WAŁEKburaki - 2 szt orzechy włoskie - 4 szt koperek pokrojony - 1 łyżka szczypiorek - 1 łyżka Sos : oliwa z oliwek - 3 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa ostudzić, obrać ze skórki, zetrzeć w paseczki. Jabłko obrać ze skórki i również zetrzeć w paseczki. Orzechy włoskie posiekać nożem. Dodać
Kuchnia Danusizrobić przy okazji pieczenia np ciasta. Można ugotować tradycyjnie w wodzie lecz takie pieczone nie tacą tylu witamin,które wylewamy z wodą. Buraczka pokroić w kostkę,awokado w półtalarki i od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało. Z granatu wydobyć pestki,sok zachować do dressingu. Na talerzu rozłożyć rukolę,na środku ułożyć pokrojonego buraczka,wokół buraczka ułożyć awokado
Kolorowa kuchnia Elkiminut). Po 12 godzinach wycisnąć sok z 1 cytryny, dodać do konfitury i gotować przez 20-30 minut (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Na dno wysokiego garnka wykładamy ręczniki papierowe, wkładamy słoiki i zalewamy garnek wodą do 4/5 wysokości słoików. Po zagotowaniu się wody pasteryzujemy weki jeszcze(...)pomocą tłuczka do ziemniaków 4. Wygnieść sok z owoców 5. Do soku dolać wody 6. Dodać cukier 7. Syrop zagotować 8. Do syropu dodać owoce 10. Po 4 godzinach ponownie smażyć całość przez 10 minut 9. Całość gotować przez 30 minut 11. Wycisnąć sok z cytryny 12. Dodać sok do konfitury i całość smażyć przez kolejne 20 - 30 minut
KuchniaWeDwoje.plniebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny lub do smaku 1 łyżeczka miodu lub do smaku sól do smaku na sos cytrynowy: sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu sól do smaku Przygotowanie gołąbków z botwinki: Z botwinki odetnij buraczki, a z liści łodygi (łodygi nie będą nam potrzebne, możesz je dodać np. do zupy). Zacznij(...)dobrze je razem podziabać widelcem). Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny, miód i sól. Wymieszaj. W drugiej miseczce wymieszaj sok z cytryny z miodem i solą. Gdy gołąbki będą gotowe (ryż będzie ugotowany i wchłonie prawie całą wodę), ostrożnie zdejmij talerz. Uważaj, bo będzie gorący. Gołąbki podawaj na ciepło lub zimno w towarzystwie dipu z serem gorgonzola i sosu cytrynowego
Chilli Czosnek i Oliwakarmelowego (Orzechownia) 2 czubate łyżki cukru kokosowego lub innego słodzika 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii 2 łyżki soku cytryny 2 łyżki cukru kokosowego Polewa czekoladowo - orzechowa: 1 łyżeczka masła orzechowego karmelowego (Orzechownia) 1 łyżeczka kakao trochę wody garść orzeszków ziemnych (do ozdoby) Przygotowanie: Spód przygotuj poprzez zmielenie z malakserze wszystkich składników, tak aby powstała zwarta
Zdrowie na języku :Pszkl. płatków ryżowych 2 jajka 2 łyżki mąki 4 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny truskawki i porzeczki Sposób przygotowania: Makaron czekoladowy gotujemy tak, aby był al'dente. Płatki ryżowe gotujemy na wodzie do miękkości z dodatkiem cynamonu (nie słodzimy). Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Owoce płuczemy pod bieżącą wodą, truskawki pozbawiamy szypułek
Kolorowy Przepisownikśmietany kremówki 30 % 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i przekładamy do garnka. Dodajemy umyte i obrane warzywa, listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą (mięso ma być całe zanurzone) i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy piersi i warzywa, wywar przecedzamy przez sitko(...)szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi i wlewamy do rondelka. Zagotowujemy. W kubku rozrabiamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i pomału wlewamy do gotującego się wywaru, energicznie mieszając. Ustawiamy malutki ogień, dodajemy kremówkę, łyżeczkę soku z cytryny i wsypujemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane piersi z kurczaka przekładamy do sosu i podgrzewamy (nie gotujemy!). Smacznego
Oryginalny smakoliwa, sól, pieprz, 400 g spaghetti ( Jeżeli używamy małży w skorupkach przed gotowaniem zostawiamy je na kwadrans w lekko osolonej wodzie, a potem płuczemy pod bieżącą. ) Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy czosnek, dodajemy małże i sok z cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte
Bon Ton Italia