oleju (1 szklanka = 250 ml) 1 cebula (duża) 2 łyżki płynnego miodu (płaskie) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki z cytryny 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak), a następnie po delikatnym oszuszeniu pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, natomiast olej
Di gotujetych składników tylko strączki groszku blanszujemy około 3 minut w lekko osolonej wodzie. Strączki po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Pomidorki kroimy na pół, melona po obraniu kroimy w kostkę, papryczkę bez pestek siekamy drobniutko. Składniki mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i pieprzem. Na sałatkę kruszymy serek feta
Leśny Zakątekkaszy kuskus 1 puszka tuńczyka w oleju pół puszki kukurydzy 2 ugotowane na twardo jajko sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka czarnego sezamu 3 łyżki majonezu pół pęczka natki pietruszki Kuskus zalewamy wrzącą wodą (szklanka wody wymieszana z pół łyżeczki soli). Przykrywamy i odstawiamy, aż napęcznieje i podwoi objętość. Do ostudzonej kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego), kukurydzę
kulinarnyswiatdomitortownicy (22cm). Wstawiamy do lodówki by spód zastygł. Pianka 5 białek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 słoiki dżemu niskosłodzonego ananas z marakują Stovit galaretka pomarańczowa Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, a później rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka przelewamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie
Cynamonowe szczęścieczerwona papryka 1 mała cebula dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki olej pieprz sól sok z połowy cytryny duży ząbek czosnku Wykonanie: Fasolkę ugotować tak żeby była jeszcze jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec
Pysznie & Piękniezachęciło was do gotowania to zapraszam do zapoznania się z podanym poniżej przepisem ! BURGERY RYBNE 1 puszka tuńczyka z wody 1 jajko ½ szklanki mąki ¼ szklanki posiekanej zielonej cebuli 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczkę keczupu (najlepiej domowego) 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sól, pieprz, czosnek, oregano do smaku olej do posmarowania patelni *(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa/kukurydziana ) PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka
Marcepanowa kuchniakurczaka • 1 puszka ananasa • garść rodzynek • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • olej do smażenia kurczaka • ziarna granatu do dekoracji – można pominąć Wykonanie: • Rodzynki zalać gorącą wodą. • Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
To co kochamwybornego smaku dania. składniki 4 filety śledzi 1 cebula 1 niewielkie kwaśne jabłko 2 łyżki octu sok z ćwiartki cytryny 250 ml kwaśnej śmietany pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą z dodatkiem octu i odstawiamy na godzinę. Następnie śledzie wyjmujemy z wody odsączamy i kroimy w trzy centymetrowej długości kawałki. Cebulę obieramy
Miód i pieprzpatelni prażymy na rumiano orzeszki pini. Paluszki krabowe rozpakowujemy, zdejmujemy foliowe osłonki, przekładamy do pojemnika, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Odstawiamy na ok. 15 minut, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem, aby wszystkie paluszki dokładnie zostały pokryte sokiem. Żurawinę zalewmy gorącą wodą i zostawiamy na 3-5 minut (nie dłużej, bo całkiem rozmięknie). Po tym czasie przelewamy ją zimną wodą
mojewypiekiinietylkoobrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć w blenderze na tarczy do warzyw lub ręcznie na tarce rodzynki zalać gorącą wodą i po 10 minutach wylać na sitko wsypać do warzyw, dodać cukier, sok z cytryny, jogurt i dobrze wszystko wymieszać, odstawić do lodówki na 15 minut smaczna surówka i na obiad i do podjadania gdy chwyci "głodek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 250g ziemniaków 100g masła 250g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć
O kuchni z uczuciemwersjach, na przykład z buraka. Carpaccio z buraka podaję zazwyczaj z dodatkiem rukoli, sera mozzarellą i słonecznika. Dodatek to pyszny sos na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu. Carpaccio z buraka smakuje naprawdę rewelacyjnie! Carpaccio z buraka bardzo często serwuję, kiedy odwiedzają mnie znajomi czy rodzina. To bardzo smaczna, elegancka i cudownie wyglądająca przystawka, która posmakuje(...)CARPACCIO Z BURAKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2 buraki czerwone garść rukoli 1 kulka mozarella 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy garść ziaren słonecznika Wykonanie Buraczki porządnie umyć, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować. Gotować pod przykryciem do uzyskania miękkości, ok. 60-80 minut. Pamiętajcie jednak, że czas gotowania zależy od wielkości buraków
Przepiski.plzeszłym tygodniu podałam Wam przepis na tahini - pastę z sezamu. Dziś obiecany przepis na hummus - pastę z ciecierzycy, sezamu, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek.Zanim przejdziemy do przepisu chciałabym Wam pokrótce opowiedzieć o hummusie, bowiem jest o czym. Zapewne słyszeliście, że jest zdrowy - zajadają się nim wegetarianie, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię (nietolerancja glutenu - białka zawartego(...)rozetrzeć pomiędzy palcem wskazującym, a kciukiem.3. Odcedzamy nasiona ciecierzycy i odstawiamy do wystygnięcia.Odrobinę wody, w której gotowała się ciecierzyca można zostawić - idealnie posłuży do rozcieńczenia hummusu jeśli okaże się zbyt gęsty. 4. Wystudzone nasiona ciecierzycy przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy.Pasta powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek
W kuchni Katiedałam 200 g)150 ml śmietany 30-36%1. Mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i kawałkami schłodzonego masła posiekać aż zrobią się drobne okruszki. Dodać żółtko i jedną łyżeczkę wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na min. 30 min. 2. Ciasto rozwałkować – najlepiej między kawałkami folii – i wyłożyć formę(...)zaczną zmieniać kolor. Wyjąć papier z kulkami/grochem i dalej zapiekać 3-4 minuty. Wyjąć foremkę i posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty. 3. Cytryny umyć i sparzyć. Z 2-3 cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć z cytryn 175 ml soku i przecedzić przez sitko. Połączyć jajka z cukrem ale delikatnie, żeby nie zrobiła się piana
UgotujmyTo.pltortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na masę makową: 1 duża puszka (900 g) masy makowej z bakaliami 40 g rodzynek 60 ml rumu 50 g płatków migdałowych 160 g marmolady wieloowocowej Dodatkowo: cukier puder 1-2 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i zostawić na noc. Biszkopt: Wszystkie(...)dobrze ją rozprowadzić na całości biszkoptu. Zawinąć ponownie w roladę. Cukier puder wsypać do garnuszka, dodać sok z cytryny i utrzeć całość podgrzewając. Jeżeli masy będzie za mało, to dosypać jeszcze cukru pudru. Jeżeli zaś masa będzie zbyt gęsta, to dolać wody. Gotowym lukrem polać roladę
Passions hobbies life