sera feta 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 cebuli kilka oliwek Dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól zioła prowansalskie Przygotowanie sałatki: Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Ugotowany opłukać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć ugotowany ostygnięty makaron. Wszystkie warzywa umyć. Ogórka
kolorowotorcikowołyżkę 1 łyżeczka esencji waniliowej (użyłam domowej nalewki waniliowej na spirytusie) 1/2 łyżeczki soku z cytryny otarta skórka z 1/4 cytryny spora garść listków pietruszki 1/2 dużego ogórka świeżego, obranego i pozbawionego pestek Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić do napęcznienia. Natkę pietruszki utrzeć w moździerzu z łyżką cukru na gładką masę. Obrany i pozbawiony pestek ogórek(...)garnku zagrzać mleko, śmietankę i cukier. Podgrzewać aż rozpuści się cukier. Nie gotować, jak tylko zacznie wrzeć odstawić z ognia. Do masy pietruszkowo-ogórkowej zetrzeć cytrynę, dodać sok z cytryny i esencje waniliową. Żelatynę rozpuścić najpierw w małej ilości podgrzanej śmietanki, następnie wymieszać dokładnie z resztą masy ( w razie grudek przetrzeć przez sitko) Delikatnie połączyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksól do smaku, najlepiej himalajska Skworcu pieprz cytrynowy Skworcu 3- 4 liście limonki Skworcu 1-2 łyżki soku z cytryny odrobina mielonego kuminu Skworcu 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Ryż płuczemy , zalewamy woda, dodajemy dwa liście limonki i mieloną kurkumę. Gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę jeśli jest taka potrzeba(...)limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Chwilkę jeszcze dusimy, polewamy sokiem z cytryny - dozując ilość. Podajemy z ryżem. Smacznego! Ps, na zdjęciu w pojemniczku jest kurkuma która
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki : 2 kg truskawek 4 duże jabłka 4 szklanki cukru, jeśli mało słodkie dodać więcej sok z dwóch cytryn Przygotowanie : Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką) Teraz truskawki pokroić dość drobno i dodać do upróżonych jabłek, ugnieść wszystko, wymieszać(...)ogniu dość często mieszając, dodać sok z cytryny, dżem nie straci wtedy tak szybko koloru Mój dżem próżyłam około godziny, do końca nie był bardzo gęsty, ale to mi nie przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków dla pewności pasteryzowałam około 10 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Będzie świetny do przełożenia ciast
Proste Potrawykrem: 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 250 g margaryny (o temp. pokojowej) Składniki na polewę: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 mały cukier waniliowy 3 łyżki kakaoFale Dunaju to proste do wykonania a zarazem bardzo efektowne i smaczne ciasto. Zaczynamy(...)łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać aż do momentu kiedy polewa zacznie gęstnieć
Świat CiastaPrzez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko piłam szalone ilości wody i garściami łykałam lekarstwa. Na szczęście w końcu leki zaczęły działać, a żołądek przypomniał o sobie głośnym i radosnym pomrukiem ;) I tak oto dzisiaj obudziłam się z ogromną ochotą(...)Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą.Smacznego!Chlebki pitaSkładniki:1 i 1/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdżySposób przygotowania:Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić
Obiad za dychęsię w ciastach, deserach, omletach na słodko lub owsiance. Takie przetwory z owoców szczególnie doceniamy zimą :) 2 kg gruszek twardych 1 litr wody 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki soku z cytryny goździki całe Należy wybrać twarde, słodkie gruszki, które nie są zbyt dojrzałe. Obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając również środek z pestkami
https:KKuchniaMniamjajka faszerowane Składniki: 4 jajka 2 małe awokado 1 małe czerwone chili 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka kwaśnej śmietany sól do smaku Ugotuj jajka na twardo. Zalej zimną wodą. Dobrze ostudzone jajka obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka, umieść je w miseczce i rozgnieć widelcem. Odłuż 1 łyżkę
codojedzeniałyżki cukru pudru - 1 jajko - 2 szklanki skrobi kukurydzianej * - 3 czubate łyżki mąki tortowej - ¾ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny - 1 łyżeczka esencji migdałowej Dodatkowo: - kakao - pusta, sucha butelka plastikowa (u mnie po wodzie mineralnej ½ litra) Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję migdałową. Ucieramy do połączenia składników
mojewypiekiinietylkowielkimi krokami przygotowałem penne z wędzonym łososiem w bogactwie świeżych i kolorowych warzyw. Sos do makarony przygotowałem na bazie serka ricotta, a do tego pistacje i starta skórka z cytryny. Co powiecie na taką inspirację?Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:300 g makaronu penne80 g wędzonego łososia200 g świeżych brokuł50 g świeżego szpinaku1/2 czerwonej(...)między czasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do naszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego łososia i oprószamy go startą skórką z cytryny. Wszystko posypujemy drobno posiekanymi pistacjami oraz płatkami grana
kulinarnyJałyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny masa biała: 200 ml śmietany 42 % frużelina wiśniowa: 250 g wiśni wydrylowanych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Beza: Białka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z solą, i zaczynam dodawać po łyżce cukru stopniowo. Kolejna łyżka(...)się rozpuściła. Masę studzę i wstawiam na noc do lodówki. Frużelina: Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję do gotujących wiśni, mieszam. Żelatynę namaczam w łyżce wody i też dodaję do wiśni. Mieszam żeby się rozpuściła
wesoła kuchniawody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem z białek: 6 białek 400 g cukru 180-200 ml wody opcjonalnie: odrobina syropu malinowego ze świeżych malin- by krem był różowy. albo opcjonalnie: odrobina kwasku cytrynowego albo opcjonalnie odrobina soku z cytryny- 1-2 łyżeczki Ja wybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga: Kremu starczy na około(...)temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół i nakładaj krem z białek. Krem z białek: 1.Białka ubijamy na sztywną pianę 2. Z wody i cukru na małym ogniu gotujemy syrop (do niteczki) podgrzewamy do momentu kiedy syrop zgęstnieje. Kiedy polejemy syrop będzie opadał długą stróżką- nitką. Może to troszeczkę potrwać więc uzbrój się w cierpliwość
KreatywnePinyserka mascarpone * 200 g śmietany 30% * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * 1 łyżeczka soku z cytryny * truskawki * bezy ok. 5 - 6 sztuk Polewa: * 1 łyżka masła * 1/2 tabliczki czekolady * 1 łyżka kakao * 3 łyżki wody * odrobina cukru waniliowego * cukier do smaku Białka z cukrem ubiłam na sztywną pianę i kolejno dodawałam żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia(...)stopniach. Śmietanę ubiłam na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Dodawałam po łyżce serek mascarpone. Bezy pokruszyłam i dodałam do masy. Wymieszałam. Upieczone ciasto przekroiłam na dwie części. Posmarowałam masą dolną część i powciskałam kawałki truskawek. Przykryłam drugą częścią i polałam polewą czekoladową. Masło, wodę, czekoladę i cukry roztopiłam i dodałam kakao. Wymieszałam na jednolitą masę
Pieprzyć z Fantazjąodcinam buraczki, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście i łodyżki drobno szatkuję. Przekładam do garnka, zalewam wodą ( tak aby tylko przykryła botwinkę ) i gotuję ok. 10 minut. Zdejmuję z ognia, dodaję sok z cytryny i studzę. Do ostudzonej botwinki dodaję starte na tarce o dużych oczkach ogórki, rzodkiewkę, drobno posiekany szczypior i koperek, przeciśnięty przez
Kuchnia z widokiem na ogródmasłem się roztopi. **Uważaj, żeby nie przypalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak. Jeśli karmel stwardnieje, dodaj trochę soku z cytryny. Karmel należy podawać od razu po przygotowaniu. Aby usunąć z rondla resztki stwardniałego karmelu, wypełnij go wodą i doprowadź do wrzenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska