woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:482/1096)

Czarny makaron z krewetkami 157

czerwonej i kawałek żółtej) 2 ząbki czosnku 6-8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła Garść siekanej natki pietruszki Skórka otarta z połowy cytryny Sól morska, świeżo mielony pieprz Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i odsączamy. Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki.  Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miedzyczasie na rozgrzanej patelni(...)pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze ok. 2 minuty często mieszajac, do połączenia smaków. Mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy na talerze. Tuż przed podaniem posypujemy startą skórką cytryny

Zawsze głodna!
Cytryny na zimę w korzennym syropie 151

wody szklanka cukru laska cynamonu laska wanilii 1 anyż gwieździsty Sposób przygotowania: Małe słoiczki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C. Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Cytryny parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Plasterki cytryn układamy w słoikach i zalewamy nieco przestudzonym syropem około 75-70stopni

Pyry na Gaz
Lekki krem warzywny, przy którym stać w upały nie trzeba 215

cebulę 350g młodych ziemniaków 3 młode marchewki 1 młody burak gałązka świeżego rozmarynu / 2/3 suszonego 675ml wody (ok. 2,5 szklanki) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki masła sól pieprz szczypta cukru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżka nasion siemienia lnianego jogurt naturalny do podania Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę obierz(...)oliwek. 2. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w wodzie - ok. 20min. 3. Do ugotowanych warzyw ( nie odlewaj wywaru!) dodaj zeszkloną cebulę, oberwane igiełki rozmarynu, sos sojowy i masło. 4. Całość zblenduj/ zmiksuj na gładki krem. 5. Do zupy dodaj cukier i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie. 6. Dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu. 7. Nasiona

Kuchnia w Słońcu Skąpana
RYBA PO GRECKU 892

marchew 3-4 duże pietruszki 3 średnie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym(...)minutach dodać pastę pomidorową/ketchup, musztardę, oprószyć trochę mąką, dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Pożądany smak potrawy powinien być słodko-kwaśny, dlatego przyprawiać potrawę, aż uzyskamy właściwy smak i konsystencję. Można dolać więcej wody, aby warzywa miały luźniejszą konsystencję. Rybę można wyłożyć na formę i pokryć ją warzywami, lub podawać od razu na talerz samodzielnie

Calzonella.com
Domowe żelki o smaku coca-coli 254

40ml syropu dla uzyskania mocnego smaku – do tej mieszanki dodajemy sok z cytryny, cukier już niepotrzebny. Podgrzewamy do zagotowania i dalej postępujemy jak w przepisie. Żelatynę wsypujemy do dzbanka z dziubkiem, takiego, żeby łatwo nam się z niego nalewało do pojedynczych foremek. Zalewamy żelatynę 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na 5 minut– żelatyna napęcznieje, uwodni się, zacznie proces(...)już wiecie jakie słodycze będą miały u Was największe branie? SKŁADNIKI 300ml Coca Coli – 150ml po odparowaniu 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki drobnego cukru (biały lub brązowy) 8 płaskich łyżeczek żelatyny (40ml) 5 łyżek zimnej wody Zapisz

Karo in the Kitchen
Sałatka makaronowa "po grecku" 239

sera feta 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 cebuli kilka oliwek Dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny  1/2 łyżeczki miodu sól zioła prowansalskie Przygotowanie sałatki: Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Ugotowany opłukać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć ugotowany ostygnięty makaron. Wszystkie warzywa umyć. Ogórka

kolorowotorcikowo
Panna cotta pietruszkowo-ogórkowa z sosem malinowym i miętą. 224

łyżkę 1 łyżeczka esencji waniliowej (użyłam domowej nalewki waniliowej na spirytusie) 1/2 łyżeczki soku z cytryny otarta skórka z 1/4 cytryny spora garść listków pietruszki  1/2 dużego ogórka świeżego, obranego i pozbawionego pestek  Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić do napęcznienia.  Natkę pietruszki utrzeć w moździerzu z łyżką cukru na gładką masę. Obrany i pozbawiony pestek ogórek(...)garnku zagrzać mleko, śmietankę i cukier.  Podgrzewać aż rozpuści się cukier. Nie gotować, jak tylko zacznie wrzeć odstawić z ognia.  Do masy pietruszkowo-ogórkowej zetrzeć cytrynę, dodać sok z cytryny i esencje waniliową.  Żelatynę rozpuścić najpierw w małej ilości podgrzanej śmietanki, następnie wymieszać dokładnie z resztą masy ( w razie grudek przetrzeć przez sitko)  Delikatnie połączyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ryż z indykiem i warzywami. 179

sól do smaku, najlepiej himalajska  Skworcu pieprz cytrynowy   Skworcu 3- 4 liście limonki Skworcu 1-2 łyżki soku z cytryny odrobina mielonego kuminu   Skworcu 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Ryż płuczemy , zalewamy woda, dodajemy dwa liście limonki i mieloną kurkumę. Gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę jeśli jest taka potrzeba(...)limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Chwilkę jeszcze dusimy, polewamy sokiem z cytryny - dozując ilość. Podajemy z ryżem. Smacznego! Ps, na zdjęciu w pojemniczku jest kurkuma która

Radość kipiąca uśmiechem.
Dżem truskawkowy 178

Składniki : 2 kg truskawek 4 duże jabłka 4 szklanki cukru, jeśli mało słodkie dodać więcej sok z dwóch cytryn Przygotowanie : Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką) Teraz truskawki pokroić dość drobno i dodać do upróżonych jabłek, ugnieść wszystko, wymieszać(...)ogniu dość często mieszając, dodać sok z cytryny, dżem nie straci wtedy tak szybko koloru Mój dżem próżyłam około godziny, do końca nie był bardzo gęsty, ale to mi nie przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków dla pewności pasteryzowałam około 10 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Będzie świetny do przełożenia ciast

Proste Potrawy
Fale Dunaju 224

krem: 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 250 g margaryny (o temp. pokojowej) Składniki na polewę: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 mały cukier waniliowy 3 łyżki kakaoFale Dunaju to proste do wykonania a zarazem bardzo efektowne i smaczne ciasto. Zaczynamy(...)łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać aż do momentu kiedy polewa zacznie gęstnieć

Świat Ciasta
Kurczak balti z chlebem pita 404

Przez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko piłam szalone ilości wody i garściami łykałam lekarstwa. Na szczęście w końcu leki zaczęły działać, a żołądek przypomniał o sobie głośnym i radosnym pomrukiem ;)  I tak oto dzisiaj obudziłam się z ogromną ochotą(...)Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą.Smacznego!Chlebki pitaSkładniki:1 i 1/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdżySposób przygotowania:Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić

Obiad za dychę
Gruszki w syropie do słoików 599

się w ciastach, deserach, omletach na słodko lub owsiance. Takie przetwory z owoców szczególnie doceniamy zimą :) 2 kg gruszek twardych 1 litr wody 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki soku z cytryny goździki całe Należy wybrać twarde, słodkie gruszki, które nie są zbyt dojrzałe. Obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając również środek z pestkami

https:KKuchniaMniam
Przepis na jajka faszerowane 1266

jajka faszerowane Składniki: 4 jajka 2 małe awokado 1 małe czerwone chili 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka kwaśnej śmietany sól do smaku Ugotuj jajka na twardo. Zalej zimną wodą. Dobrze ostudzone jajka obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka, umieść je w miseczce i rozgnieć widelcem. Odłuż 1 łyżkę

codojedzenia
Ciasteczka pieczarki 191

łyżki cukru pudru - 1 jajko - 2 szklanki skrobi kukurydzianej * - 3 czubate łyżki mąki tortowej - ¾ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny - 1 łyżeczka esencji migdałowej Dodatkowo: - kakao - pusta, sucha butelka plastikowa (u mnie po wodzie mineralnej ½ litra)   Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję migdałową. Ucieramy do połączenia składników

mojewypiekiinietylko
Penne z wędzonym łososiem z warzywami w kremowym sosie z pistacjami 176

wielkimi krokami przygotowałem penne z wędzonym łososiem w bogactwie świeżych i kolorowych warzyw. Sos do makarony przygotowałem na bazie serka ricotta, a do tego pistacje i starta skórka z cytryny. Co powiecie na taką inspirację?Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:300 g makaronu penne80 g wędzonego łososia200 g świeżych brokuł50 g świeżego szpinaku1/2 czerwonej(...)między czasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do naszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego łososia i oprószamy go startą skórką z cytryny. Wszystko posypujemy drobno posiekanymi pistacjami oraz płatkami grana

kulinarnyJa