jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mocnej kawy (płyn) łyżka soku z cytryny 2 szklanki mąki szczypta soli szklanka mleka w proszku tortowej Daktyle kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Gdy zmiękną miksujemy razem z resztą mokrych składników, na gładką masę. Mąkę przesiewamy z suchymi dodatkami i porcjami dodajemy do masy
Dieta moja pasjakostki rosołowe, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki rozmarynu, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z połowy cytryny, 10 dag żółtego sera, 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy ją do miękkości. Cebulę kroimy w pół talarki, czosnek obieramy. Cebulę, czosnek posypujemy dwoma łyżkami rozmarynu i podsmażamy na oliwie(...)oliwek. W szklankach wody podgrzewamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem posypujemy startym na tarce zółtym serem
Pobite gary Barbaryfraiche2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 lyzki maki maslo gheekoperekPrzygotowanie:rybe oczyszcic ze sluzu.Najlepiej to zrobic tak jak w przypadku karpia woda z octemrybe wypatroszyc ,odciac glowe,pletwy brzuszne.Dokladnie umyc.Pokroic w dzwonkakawalki ryby skropic sokiem z cytryny i posolicobtoczyc w mace i smazyc na rozgrzanym masle po kilka minut z kazdej strony do zrumienieniazalac rybe smietana wymieszana z chrzanem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!twarda skórę. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości wody. (Można ją ugotować na parze, jeśli ktoś ma większy parowar.)Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia Krem grysikowy: 0,5 l mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 250 g masła 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na trzy(...)minuty. Na powierzchnię kaszy przyłożyć folię spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć do białości. Ucierając dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na końcu dodać sok z cytryny. Krem powinien być lekko kwaśny. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić po powidłach i posypać wiórkami kokosu. Złożyć ciasto - placek
Ala piecze i gotujeswoje, a jednym z bardziej znanych jest grzane piwo. Przepis podejrzałam u Kuby. Jako ciekawostkę dodam, że piwo to trzeci po wodzie i herbacie najpopularniejszy napój na świecie. Składniki: - 500ml jasnego piwa (gatunek obojętny)- ½ cytryny- 1 łyżka miodu- ok. 4 cm świeżego imbiru Piwo wlewamy do rondla, dodajemy łyżkę miodu – podgrzewamy. Cytrynę
mojewypiekiinietylkoKubek ciecierzycy - 250 ml 4 łyżki sezamu 2 ząbki czosnku Sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka kuminu Oliwa lub olej sezamowy Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Najpierw na noc należy namoczyć ciecierzycę w proporcjach 2:1, czyli na jeden kubek ciecierzycy dajemy 2 kubki wody. Dodajemy także łyżeczkę soli. 2. Na drugi dzień zagotowujemy cieciorkę, dodając wody(...)zastępstwie może być oliwa i całość miksujemy na gładką pastę. 5. Następnie dodajemy ząbki czosnku oraz sok z cytryny, wszystko ponownie miksujemy. 6. Odsączamy ciecierzycę i dodajemy ją do pozostałych składników. Miksujemy ze sobą, dodając jedną stopniowo zimną wodę. Jeśli chcemy, aby hummus był bardziej gęsty dajemy tylko odrobinę wody. Cały czas miksujemy dokładnie na gładki krem, sprawdzając
Bananowe Polesmak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był dla mnie zbyt wodnisty. Przy(...)Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków
Chilli Czosnek i Oliwakilka kropel czerwonego barwnika w żelu (użyłam barwnika Wilton) Składniki na ptasie mleczko: 8 białek 1 szklanka cukru pudru lub troszkę więcej 8 łyżeczek żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny kilka kropel czerwonego barwnika w żelu Etapy przygotowania: BISZKOPT: Piekarnik(...)zimnej, przegotowanej wody. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ekstrakt z wanilii, ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć do przygotowanej
Domowa Cookierenka Agiszklanki uprażonych i posiekanych pistacji Składniki na nadzienie cytrynowe: 6 jajek 300 gramów cukru 210 gramów soku z cytryny (z około 5 małych cytryn) starta skórka ze wszystkich tych cytryn 100 gramów masła w temperaturze pokojowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy z oliwek mała garść uprażonych i posiekanych pistacji do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)piekarnika aby ostygło. W średniej misce wymieszaj cukier ze skórką cytrynową. Wbij wszystkie jajka do metalowej miski, umieść ją nad gotującą się wodą i zacznij mieszać rózgą, dodając cukier ze skórką cytrynową, sok z cytryny i podgrzewaj mieszając aż masa zgęstnieje (powinna mieć temperaturę 85 ° C). Zdejmij z ognia i odstaw żeby masa odrobinę ostygła. Gdy osiągnie temperaturę
karmelowydokładnie wszystko wymieszać. Jeżeli kapusta wydaje się za gęsta możemy ją rozrzedzić wodą pozostałą po gotowaniu. Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 2- 3 minuty, pod koniec wsypujemy dużą garść posiekanego koperku. Można lekko dokwasić cytryną. Smacznego
Stare GarySkładniki na tortownicę o średnicy 29 cm: 3 kg jabłek 3 szklanki kaszy jagnalen sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 kopiaste łyżki cynamonu 400 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 9 szklankami wody i gotujemy do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Rodzynki zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku, odstawiamy na 15 minut. Blendujemy, nie na gładko(...)część rodzynek została w kawałkach. Nie odlewamy wody. Dodajemy do ugotowanej kaszy i miksujemy. Dodajemy do kaszy rodzynki i 1 lyżkę cynamonu. Miksujemy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy 1 łyżkę cynamonu i sok z cytryny, dobrze mieszamy. 2/3 masy z kaszy jaglanej i rodzynek wykładamy na dno i boki tortownicy wyłożonej
Szkrab Je SamCebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. 3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około
Szefowa kuchniziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy go na bardzo niewielkim ogniu, by się nie przypalił. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek grubo siekamy(...)skórką. Pokrojone warzywa i jabłko wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gdy się zagotuje wrzucamy kostki rosołowe oraz przesmażony szpinak. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie wrzucamy do garnka połowę puszki groszku i miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, maggi oraz pieprzem. Podajemy ze świeżymi grzankami
Kuchenna Kontrrewolucyapomidorów 1 czerwona cebula 15 dag czarnych oliwek 5 łyżeczek sezamu sos 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 3 łyżeczki miodu sól, pieprz Sposób przygotowania : Rukolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru wody. Pomidorki koktailowe przekrawamy na pół (ja pokroiłam w plasterki, bo jak na pomidorki koktailowe moje były wyjątkowo duże). Suszone
Pobite gary Barbary