filetów matjes ) 150 ml majonezu 150 g zielonego groszku z puszki 2 małe ogórki konserwowe 2 jajka sok z połowy cytryny sól pieprz cukier pół pęczka szczypiorku Przygotowanie Śledzie namoczyłem ok. 12 godzin w wodzie ( jeśli lubicie łagodniejsze moczymy w mleku lub w mleku zmieszanym z wodą ). Po tym czasie odsączyłem na sicie, zdjąłem skórę, wyjąłem ości(...)kawałki. Jeśli wykorzystamy filety śledziowe matjes to wystarczy opłukać je letnią wodą i pokroić. Ugotowałem jajka na twardo, po ostudzeniu pokroiłem niezbyt drobno. Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i połączyłem z jajkami i groszkiem. Dodałem majonez, wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatką połączyłem ze śledziami. Posypałem pociętym szczypiorkiem. Można też wyłożyć śledzie
R'n'G Kitchenjednak do klasyka. Sprawdź jak zrobić tahini Klasyczny hummus Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 500g ugotowanej ciecierzycy 100g tahini 200-250ml wody 3 ząbki czosnku 1 łyżka kuminu sok z 1 cytryny sól do smaku *opcjonalnie na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w misce lub kielichu blendera
Blendmanśmietan-fixy *opcjonalnie -3 łyżki cukru pudu -czubate -4-5 łyżek powideł śliwkowych -kawałek mlecznej czekolady do posypania ciasta PONCZ -0,5 szklanki wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru -troszkę soku z cytryny Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier-miksujemy, następnie żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudziś, wystarczy go dobrze schłodzić :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 1 duża gruszka 100 gram obranej dyni piżmowej 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 250 ml wody Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na parze, lub w małej ilości wody. Gdy przestygnie wrzucamy ją z pozostałymi składnikami do blendera
Quinoa Raz!naprawdę dobrze dobieraj składniki tak: owoc mięsisty, który nada gęstości (banan, mango) + owoc słodki (jabłko, ananas, brzoskiwnia, gruszka) + kwaśny sok (z cytryny, grejpfruta, pomarańczy) + zielona baza (jarmuż, szpinak, rukola) + składnik płynny (woda, mleczko kokosowe, jogurt naturalny). Czasem dodaję też siemię lniane, płatki pełnoziarniste, żurawinę suszoną (!) i inne rzeczy tego typu. To dopiero pychota! A jeszcze przyjemniej
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńdzięki połączeniu smaków są zachwycające. Porcja 4 szaszłyki Składniki: 2 małe kukurydze wcześniej ugotowane 10 małych ziemniaków wcześniej ugotowanych w lekko osolonej wodzie 8 kabanosów chilli 200 g krewetek odrobina oliwy dodatkowo cytryna do skropienia i masełko czosnkowe Przygotowanie: kukurydzę przekrój na krążki o szerokości ok 2 cm, kabanosy pokrój na kawałki o długości 2 cm. Na patyczki
Niezły Młyneksera Feta 100 g owoców czarnej porzeczki 10 listków świeżej mięty 1 łyżka soku z cytryny pieprz świeżo mielony Wykonanie: Miąższ z arbuza oraz ser feta pokroić w kostkę. Owoce czarnej porzeczki opłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy na sitko. Liście mięty również przepłukujemy zimną wodą, kroimy w dłuższe paski. Do miski wkładamy warstwami arbuz, ser feta, owoce
kgwjanczewoczasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Układamy plasterki banana i smażymy do lekkiego zrumienienia. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Skrapiamy sokiem z cytryny. BUDYŃ :Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy na sicie, aż wypływająca woda będzie przejrzysta. Przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką mleka. Przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na minimalnej mocy palnika przez około 12-15 minut
cool and mintymasłem. Masło ucieramy na puch (można dodać troszkę cukru) i łyżka po łyżce stale miksując dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę. Na końcu wkręcamy sok z cytryny. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania, dać jednak szklankę wody mniej (jest ciepło i jednak galaretka może się kiepsko trzymać). Pozostawić do stężenia. Na blaszce układać warstwami kolejno: - herbatniki - pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier cytrynowy ze skórką cytrynową skórka otarta z jednej cytryny sok z 1/2 cytryny Polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 25 g gorzkiej czekolady Mleko, kaszę, oba cukry i masło pokrojone w kawałki umieszczamy w garnku i gotujemy gęsty krem (ugotowany jest
Czary - gary w kuchnimarynatę: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta z 1 cytryny (cytryna wyszorowana i sparzona) sól dodatkowo: patyczki do szaszłyków zimna woda do podanie: np. grillowane szparagi, miks sałat ulubiony sos wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie przez kilka minut. W szklanej misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaadzienie 50 g kaszy jaglanej 2 czubate łyżki masła orzechowego dobrej jakości łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła) odrobina soku z cytryny Kaszę lekko uprażyć w garnuszku z grubym dnem, zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Odstawić. Formę do muffinek lekko natłuścić olejem. Kakaowym ciastem wyłożyć(...)osiem spodów. Wszystkie ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z masłem orzechowym, cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Wypełnić nim gotowe, upieczone spody, następnie schłodzić w lodówce. Podawać np.z suszonymi owocami lub orzechami
Kuchnia Elliełyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku skórka z połowy niewoskowanej cytryny (przelanej wrzątkiem) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zanim odlejemy makaron – zachowujemy ok. 8 łyżek gorącej wody z gotowania (to ważne) – dodajemy wodę do serka i mieszamy(...)oliwek. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i rozdrobnionego w palcach wędzonego łososia. Podsmażamy 1-2 minuty (nie dłużej). Dodajemy serek rozcieńczony wodą z gotowania makaronu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu. Wkładamy do sosu ugotowany makaron i podgrzewamy mieszając, aż makron cały się oblepi i ogrzeje od sosu
Poezja smakupodzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować. Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą (1/2 szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać
Smakołyki Asiszklanki suszonych daktyli 2/3 szklanki orzechów pekan 1,5 łyżeczki kakao szczypta soli masa sernikowa 3/2 szklanki orzechów nerkowca (moczone w zimnej wodzie przez noc) 2 łyżki syropu klonowego sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 3/2 szklanki mleka kokosowego 120 g gorzkiej czekolady bita śmietana kokosowa do dekoracji świeże owoce Ciekawe rozwiązania
Niezły Młynek