woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:488/1096)

Śledzie w oleju 181

tymi rybkami to zapraszam tutaj Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 2 średnie cebule 1 szklanka oleju sok z 1/2 cytryny 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Filety śledziowe wymoczyć około 5-6 godzin w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Posolić i ugnieść widelcem. W szklanym naczyniu ułożyć warstwami śledzie

O kuchni z uczuciem
Śledzie po kaszubsku 210

rewelacyjne.  Składniki 0,5 kg śledzi solonych  2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny  1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić

Kuchenne aromaty
CHŁODNIK 178

Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno w ten sam sposób postępuje, z łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny.  Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje. Wszystkie składniki  przekładam do jednego

RAROSSA
Chłodnik litewski 222

umytej, drobno posiekanej 1 litr kefiru 5 łyżek koncentratu z buraczków 2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę  2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 cytryny 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.  2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.  3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy

My Culinary Art
Sałatka kuskus z grillowanym bakłażanem i z cytrynowym dresingiem 217

listków świeżej mięty  Dressing: 50 ml oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu  3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny z jednej sztuki ząbek czosnku Kuskus wsyp do naczynia i zalej wrzącą wodą na ok 1 cm ponad kuskus. Posól. Przykryj aż wsiąknie cały nadmiar wody. Rozkrusz widelcem, dodaj natkę wymieszaj. Bakłażan zgrilluj na patelni do grillowania(...)odcedzoną ciecierzycę. Potem zgrillowane warzywa. Zieloną fasolkę uprzednio ugotowaną. Na koniec dodaj oliwki i rodzynki jumbo. Teraz przygotuj dressing: papryczkę chilli posiekaj drobniutko, dodaj olej, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, skórkę i sól. Wszystko razem wymieszaj do konsystencji emulsji. Polej sałatkę i wymieszaj. Na koniec posyp miętą. Odczekaj chwilę niech smaki się dogadają

AZgotuj!
Czarno-biały tort z kremem waniliowym 150

łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Biszkopt II: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Do nasączenia: 1 szkl. wrzątku sok z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu do ciast np. waniliowego 2 łyżki cukru 1 kieliszek wódki 1 opak. kremu waniliowego w proszku owoce(...)wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. (Identycznie przygotować biszkopt II z dodatkiem kakao) 2. Pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty  przekroić na pół. 3. Przygotować płyn do nasączania - w szklance wrzątku rozpuścić cukier sok z cytryny, aromat

A Ty Smakuj Mnie
Koktajl z mango i kiwi 326

Powinniśmy je włączyć do naszej diety częściej niż kilka razy w miesiącu, gdyż owoce te są bogatym źródłem witaminy C, A i E. Witamina C jest podstawowym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który neutralizuje w naszym organizmie wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek i zmiany nowotworowe. Witamina A również ma właściwości przeciwutleniające i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Natomiast witamina(...)łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Obieramy owoce ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy pokrojone owoce do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty rozcieńczamy go przegotowaną wodą lub wodą mineralną. Udanego poniedziałku

W kuchni Katie
Zielone wspomnienia - bob 205

skorki.Ziemniaki obieramy i tez gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu kroimy w dosc spora kostke. Dokladamy do bobu.Na suchej patelnii wytapiamy boczek, kruszymy go i dodajemy do salatki.Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek.Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy cytryny i oliwa. Mieszamy i zajadamy.Smacznego

Przysmaki Karolki
Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby 190

czosnku 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej 0,5 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz Składniki na dressing: 0,5 szklanki aquafaby, czyli wody z puszki po ciecierzycy 4 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki syropu z agawy 1 ząbek czosnku, nieduży 0,5 szklanki(...)bardzo powoli wlewać olej, a następnie powoli wlewać oliwę aż do momentu, kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Odstawić do lodówki. Po schłodzeniu sos lekko zgęstnieje. W niedużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Brokuły podzielić na mniejsze części i włożyć do gorącej wody. Blanszować przez ok 3-4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Do naczynia malaksera włożyć brokuły, ugotowaną kaszę

olalacooking
Popękane ciasteczka czekoladowe bez cukru. 208

jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mocnej kawy (płyn) łyżka soku z cytryny 2 szklanki mąki szczypta soli szklanka mleka w proszku tortowej Daktyle kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Gdy zmiękną miksujemy razem z resztą mokrych składników, na gładką masę. Mąkę przesiewamy z suchymi dodatkami  i porcjami dodajemy do masy

Dieta moja pasja
Krem fasolowo-cebulowy 163

kostki rosołowe, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki rozmarynu, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z połowy cytryny, 10 dag żółtego sera, 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy ją do miękkości. Cebulę kroimy w pół talarki, czosnek obieramy. Cebulę, czosnek posypujemy dwoma łyżkami rozmarynu i podsmażamy na oliwie(...)oliwek. W szklankach wody podgrzewamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem posypujemy startym na tarce zółtym serem

Pobite gary Barbary
Lin w smietanie 192

fraiche2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 lyzki maki maslo gheekoperekPrzygotowanie:rybe oczyszcic ze sluzu.Najlepiej to zrobic tak jak w przypadku karpia woda z octemrybe wypatroszyc ,odciac glowe,pletwy brzuszne.Dokladnie umyc.Pokroic w dzwonkakawalki ryby skropic sokiem z cytryny i posolicobtoczyc w mace i smazyc na rozgrzanym masle po kilka minut z kazdej strony do zrumienieniazalac rybe smietana wymieszana z chrzanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem z cukinii z nutą mięty 274

twarda skórę. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości wody. (Można ją ugotować na parze, jeśli ktoś ma większy parowar.)Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miodownik z polewą 417

pieczenia  Krem grysikowy: 0,5 l mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 250 g masła 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na trzy(...)minuty. Na powierzchnię kaszy przyłożyć folię spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć do białości. Ucierając dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na końcu dodać sok z cytryny. Krem powinien być lekko kwaśny. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić po powidłach i posypać wiórkami kokosu. Złożyć ciasto - placek

Ala piecze i gotuje
Grzane piwo 172

swoje, a jednym z bardziej znanych  jest grzane piwo. Przepis podejrzałam u Kuby. Jako ciekawostkę dodam, że piwo to trzeci po wodzie i herbacie najpopularniejszy napój na świecie.     Składniki:  - 500ml jasnego piwa (gatunek obojętny)- ½ cytryny- 1 łyżka miodu- ok. 4 cm świeżego imbiru     Piwo wlewamy do rondla, dodajemy łyżkę miodu – podgrzewamy. Cytrynę

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania