woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:488/1096)

Nawadniające izotoniki. Trzy propozycje 163

sól morska - 3 szczypty woda mineralna - 3 litry miód - 12 łyżeczek Przygotuj trzy litrowe słoje lub dzbanki i  wlej wodę mineralną, do każdego dodajemy szczyptę soli oraz po 4 płaskie łyżeczki miodu. Mieszamy. Do pierwszego wciskamy sok z cytryny, plastry cytryny, ogórka i miętę lub melisę. Do drugiego wciskamy sok z cytryny, dodajemy owoce granatu, miętę lub melisę

AZgotuj!
Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny 118

parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedźcie z wody. W czasie gdy gotuje się marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśnijcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z dzikim ryżem i rzodkiewkami 137

Składniki: 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 pęczek rzodkiewek 50 g sera feta sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska pieprz Wykonanie: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, a następnie wsypujemy do garna i zalewamy zimną wodą. Po upływie 30 minut ryż odcedzamy, zalewamy kolejną wodą, solimy(...)gotujemy al dente. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki płuczemy, odcinamy ogonki i kroimy w półplasterki. fetę kroimy w kostkę. Do salaterki wrzucamy ryż, rzodkiewki, fetę. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i natkę. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny 160

parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedzcie z wody. W czasie gdy gotuje sie marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśniejcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą

Szybko Tanio Smacznie
Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem 146

dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wystudzić i zblendować do postaci gładkiego puree. 2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę. 3. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 4. Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli(...)kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku farsz, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Knedle podawać okraszone bułką tartą przesmażoną na maśle i posypać cynamonem

Szalona Kuchnia Eweliny
Słońce Marakeszu , sałatka z kuskusem 160

łyżeczki suszonych liści kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej , mielonej papryki 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 duża łyżka gęstego jogurtu greckiego sól do smaku Kuskus wsypujemy do miski , zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i wrzucamy kostkę rosołową , mieszamy . Odstawiamy na około 10 minut . Po tym czasie , ponownie mieszamy . Kuskus powinien wchłonąć cały wywar . Teraz

Ogrodnik w podróży
Pierogi gotowane na parze 140

smaczne, delikatne i aromatyczne. Super danie na obiad. Składniki na ciasto: Mąka pszenna 3 szklanki Woda ciepła ¾ szklanki Szczypta soli Składniki na farsz: Grzyby suszone 15 dag Seler naciowy 3 łodygi Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Bułka tarta 1 łyżka Olej Wykonanie farszu(...)Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować i zmielić z cebulą i selerem. Dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i olejem, po czym dokładnie wymieszać.  Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z solą i stale mieszając dodawać powoli wodę aż do zgęstnienia ciasta. Dokładnie wyrobić ręką, ciasto przelożyć na stolnicę wysypaną mąką, cienko rozwałkować  i wykrawać szklanką krążki

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie w oleju 166

tymi rybkami to zapraszam tutaj Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 2 średnie cebule 1 szklanka oleju sok z 1/2 cytryny 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Filety śledziowe wymoczyć około 5-6 godzin w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Posolić i ugnieść widelcem. W szklanym naczyniu ułożyć warstwami śledzie

O kuchni z uczuciem
Śledzie po kaszubsku 192

rewelacyjne.  Składniki 0,5 kg śledzi solonych  2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny  1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić

Kuchenne aromaty
CHŁODNIK 159

Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno w ten sam sposób postępuje, z łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny.  Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje. Wszystkie składniki  przekładam do jednego

RAROSSA
Chłodnik litewski 208

umytej, drobno posiekanej 1 litr kefiru 5 łyżek koncentratu z buraczków 2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę  2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 cytryny 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.  2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.  3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy

My Culinary Art
Sałatka kuskus z grillowanym bakłażanem i z cytrynowym dresingiem 200

listków świeżej mięty  Dressing: 50 ml oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu  3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny z jednej sztuki ząbek czosnku Kuskus wsyp do naczynia i zalej wrzącą wodą na ok 1 cm ponad kuskus. Posól. Przykryj aż wsiąknie cały nadmiar wody. Rozkrusz widelcem, dodaj natkę wymieszaj. Bakłażan zgrilluj na patelni do grillowania(...)odcedzoną ciecierzycę. Potem zgrillowane warzywa. Zieloną fasolkę uprzednio ugotowaną. Na koniec dodaj oliwki i rodzynki jumbo. Teraz przygotuj dressing: papryczkę chilli posiekaj drobniutko, dodaj olej, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, skórkę i sól. Wszystko razem wymieszaj do konsystencji emulsji. Polej sałatkę i wymieszaj. Na koniec posyp miętą. Odczekaj chwilę niech smaki się dogadają

AZgotuj!
Czarno-biały tort z kremem waniliowym 131

łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Biszkopt II: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Do nasączenia: 1 szkl. wrzątku sok z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu do ciast np. waniliowego 2 łyżki cukru 1 kieliszek wódki 1 opak. kremu waniliowego w proszku owoce(...)wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. (Identycznie przygotować biszkopt II z dodatkiem kakao) 2. Pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty  przekroić na pół. 3. Przygotować płyn do nasączania - w szklance wrzątku rozpuścić cukier sok z cytryny, aromat

A Ty Smakuj Mnie
Koktajl z mango i kiwi 300

Powinniśmy je włączyć do naszej diety częściej niż kilka razy w miesiącu, gdyż owoce te są bogatym źródłem witaminy C, A i E. Witamina C jest podstawowym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który neutralizuje w naszym organizmie wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek i zmiany nowotworowe. Witamina A również ma właściwości przeciwutleniające i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Natomiast witamina(...)łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Obieramy owoce ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy pokrojone owoce do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty rozcieńczamy go przegotowaną wodą lub wodą mineralną. Udanego poniedziałku

W kuchni Katie
Zielone wspomnienia - bob 187

skorki.Ziemniaki obieramy i tez gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu kroimy w dosc spora kostke. Dokladamy do bobu.Na suchej patelnii wytapiamy boczek, kruszymy go i dodajemy do salatki.Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek.Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy cytryny i oliwa. Mieszamy i zajadamy.Smacznego

Przysmaki Karolki
Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby 169

czosnku 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej 0,5 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz Składniki na dressing: 0,5 szklanki aquafaby, czyli wody z puszki po ciecierzycy 4 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki syropu z agawy 1 ząbek czosnku, nieduży 0,5 szklanki(...)bardzo powoli wlewać olej, a następnie powoli wlewać oliwę aż do momentu, kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Odstawić do lodówki. Po schłodzeniu sos lekko zgęstnieje. W niedużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Brokuły podzielić na mniejsze części i włożyć do gorącej wody. Blanszować przez ok 3-4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Do naczynia malaksera włożyć brokuły, ugotowaną kaszę

olalacooking