białko jaja 1 łyżka cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego Dodatkowo: gruszki z kompotu lub zalewy korzennej ( zagotowane przez 10 minut w wodzie z cukrem, cynamonem, goździkami, przyprawą piernikową i sokiem z cytryny ). Na kruszonkę: 2 łyżki mąki- użyłam razowej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich lub innych 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miękkiego masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy
Kronika Piekarnikakawałek masła, zawijamy. Smażmy na oliwie z resztą masła, szałwią i pieprzem. Gdy już ze wszystkich stron będzie podsmażona, wyciskamy sok z połówki cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem, podlewamy odrobiną wody i pieczemy około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos z powrotem na patelnię i zagęszczamy mąką
Cytryna&Co.odstęp od jabłka, ogonek oraz listek. Połówki jabłka tniemy na plasterki, aby po upieczeniu nie były bardzo suche, możemy je chwilkę podgotować w wodzie wymieszanej z łyżeczką cukru oraz paroma łyżeczkami soku z cytryny. Na każdym wyciętym z ciasta francuskiego jabłku układamy po ok. 10 plasterków jabłka, oprószamy cynamonem. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniatartej 75g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 3. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite
Szalona Kuchnia Ewelinysmaczne. Obecnie trwa sezon wiadomo jaki, więc jeżeli macie ochotę na coś rozgrzewającego to ten napój jest właśnie dla Was. Składniki: 1 l wody 4 torebki lipy 5 plastrów imbiru (średniej grubości) 1 cytryna 2 łyżki miodu 4 goździki Wrzątkiem zalewamy torebki lipy, parzymy 10 minut, dodajemy od razu imbir i goździki. Po tym czasie z naparu wyciągamy
Kardamonovyautorstwa. Składniki: 1/3 dużej kapusty pekińskiej 4 łyżki kukurydzy konserwowej pół pęczka szczypioru po 1/2 małej papryki czerwonej i pomarańczowej Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny 4 łyżki oleju (dałam z z prażonych nasion sezamu) sól, pieprz łyżeczka płynnego miodu 1 spora łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też
Czerwień i błękitpigwa 1 cukier waniliowy 1-2 łyżki cukru osk z 1/2 cytryny Przygotowanie: Pigwę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Przełożyć do garnka, dolać ok. 1/3 szkl wody i gotować, aż owoce zmiękną (ok. 20 minut). Zblendować na mus, dodać cukier waniliowy i dosłodzić cukrem według uznania
Bon appetit mon amieowoce Sposób wykonania: Arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do dzbana blendera. Miksujemy razem z mlekiem, cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Wystudzoną galaretkę wlewamy wolnym strumieniem do masy arbuzowej, miksujemy. Wlewamy masę do średnich miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Qchnia po prostubyć o wiele mniej) 1 i 1/2 szklanki soku owocowego świeżo wyciśniętego (dowolna kombinacja - u mnie z pomarańczy i cytryn) po kilka plasterków pomarańczy, cytryny i ogórka Cynamon i goździki zagotowujemy w 3 szklankach wody. Dodajemy herbatę, odstawiamy do zaparzenia. Następnie, kiedy napar ściemnieje, przelewamy do dzbanka (odcedzając liście herbaty) i wsypujemy cukier. Mieszamy. Z przygotowanych owoców wyciskamy sok, dolewamy
Nie do chrzanu!Hej! Maj zaskakuje ilością kwiatów, z których nie tylko cieszą się owady. My też możemy pokusić się i przygotować sobie syrop z mniszka lekarskiego. Rewelacyjny syrop
Tylko pysznieHej! Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Lubię puszyste, wilgotne, które z chęcią zjadamy. Moja babka jest z majonezem, który nie tylko jest do jajek
Tylko pyszniecukinie – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny Wykonanie: – Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na odrobinie wody. – Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – W naczyniu żaroodpornym
To co kochamczas pieczenia. 6. Studzimy i robimy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko w proszku oraz mascarpone. Pod koniec dodajemy sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody i mieszamy dokładnie z masą. Chłodzimy min. 1 godzinę. 7. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Szprycą (końcówka Wilton 160) wyciskamy zgrabne rozetki, rozpoczynając
vaniliowoczekoladowaszalotkę na odrobinie oliwy, kiedy się zeszkli dodać kwiaty cukinii, podsmażyć minutę i przełożyć do naczynia ze słonecznikiem. Dodać kurkumę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i olejek lub skórkę – zmiksować na gładki sos. Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie cukinię podsmażyć z krewetkami. Zostawić kilka łyżek wody, w której gotował
Ugotowane pozamiataneHej! A teraz przepis na wyjątkowe okazje. Ciasto jest baaardzo smaczne, wyjątkowo lekkie jak na torty i fajnie wygląda. Moje dziecko kiedy zobaczyło ukrojony kawałek od
Tylko pysznie