woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:486/1096)

Biszkoptowy ogródek z malinami 168

Składniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone

Świat Smaku
Cytrynowe cupcakes z kremem jogurtowym 202

połowy cytryny ·       kilka kropel aromaty cytrynowego ·       skórka z 1 cytryny ·       pół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru ·       2 łyżeczki proszku do pieczenia ·       1 łyżeczka sody(...)białej czekolady ·       ½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody ·       2 łyżeczki jasnego miodu Przygotowanie: Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny oraz skórkę i ucierać do połączenia składników.   Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać

Mania Gotowania
Hummus 197

PRZYGOTOWANIE:       Cieciorkę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie gotujemy ja 2,5h poczym wymieniamy wodę na nową i gotujemy do momentu, aż będzie się rozpadać.  Ugotowaną cieciorkę blendujemy z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwami, harrisą i wywarem z cieciorki. Doprawiamy solą do smaku i gotowe.  Gotową pastę przekładamy w słoiczki

Zainspiruj się kuchnią
Wątróbka w marynacie marokańskiej z zielonym groszkiem. 192

Składniki; 40 dag wątróbki drobiowej 1 pomidor bez skórki 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek Marynata; 100 ml wody 50 ml oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 2 przeciśnięte ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy mielonej Skworcu łyżeczka startego imbiru łyżeczka papryki słodkiej lub odrobina chili Skworcu 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego Skworcu(...)obie cebule, chwilę smażymy. Następnie dodajemy posiekanego pomidora bez skórki. Co chwilę mieszamy. Dodajemy wątróbkę razem z marynatą i dusimy około 25- 30 min. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Na samym końcu dodajemy zielony groszek a także doprawiamy solą. Mieszamy i gotowe. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pietruszkowy dorsz z puree z bobu 214

pieprz ryba: 2 kawałki filetu z dorsza 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki oleju sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu przyprawa do ryb cytryna sos ziołowy, papryczka chili Pure: Bób gotuję pięć minut w osolonej wodzie, podczas gotowania sprawdzam jego twardość, nie ma być rozgotowany. Odcedzam, przelewam zimną wodą, i obieram. Kilka ziaren zostawiam do dekoracji. Do bobu dodaję masło(...)stopni i wstawiam naczynie i piekę około 10-15 minut. Moja ryba była cienka, jak za długo będziemy piec wysuszy się. Rybę podaję z sosem ziołowym, pure, cytryną, ziarnami bobu, posypuję zmielonym chili

wesoła kuchnia
Makaron z małżami i krewetkami 122

ostry smak ginie gdzieś tam, ledwo go czuć. Tak ma być właśnie, on ma być tylko dodatkiem. 250 g czarnego makaronu z wyciągiem z ośmiornicy sok z połówki cytryny 75 g krewetek koktajlowych 65 g małży 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia Nasze małże był takie malutkie, bez skorupek(...)mniej więcej 2 minutach dolewamy wino i smażymy aż wino trochę odparuje. Gdy makaron się ugotuje to specjalną łyżką przerzucamy go prosto z wody na patelnię do naszych owoców morza. Dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny, mieszamy dokładnie, smażymy jeszcze ok. 1 minuty i podajemy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Kompot z rabarbaru 113

smażę na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści a rabarbar zacznie puszczać sok, zalewam go wodę i gotuje 20 minut. W szybszej wersji robienia kompotu , równie smacznej, do garnka z rabarbarem i cukrem od razu wlewam wodę i gotuję około 20 minut. Dla smaku można dodać około dwa goździki. Po ugotowaniu, gdy rabarbar jest już całkowicie miękki(...)przygotowany kompot podaje na ciepło lub studzę do wymaganej temperatury. Oczywiście kompot możemy dosłodzić do smaku wg uznania. Możemy też dodać plasterki cytryny a brzeg szklanki przyozdobić cukrem. Rabarbar możemy też gotować w jednym litrze wody, a drugi litr ugotowanej wcześniej i przestudzoną wody dodać po przecedzeniu kompotu przez sitko. Wówczas nie będziemy musieli czekać aż kompot się schłodzi. Artykuł

Ania gotuje
Majonez 145

żadnych konserwantów. Taki majonez w smaku nie różni się niczym od tych kupionych. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Szczypta soli i pieprzu 200 ml oleju rzepakowego AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Do przygotowania potrzebny będzie wysoki pojemnik lub słoik(...)AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Na początku musimy wyparzyć jajko. Jajko wrzucamy do wrzątku na ok 10 sekund i następnie wrzucamy je do zimnej wody. Do naczynia wrzucamy jajko, cukier, sól, pieprz, musztardę oraz wlewamy sok z cytryny lub ocet. Na koniec dodajemy pomału olej, cały czas miksując pozostałe składniki blenderem. Ważne aby miksować unosząc końcówkę blendera w górę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rozgrzewająca zimowa herbata 202

przepis Do rondelka dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir, korę cynamonu, cynamon, goździki, anyż zalewamy wodą i zagotowujemy. Jak woda się zagotuje dodajemy miód i zalewamy herbatę. Do kubeczków dodajemy pokrojoną w plasterki lub połówki plasterków cytrynę i pomarańczę. Smacznego! Post Rozgrzewająca zimowa herbata pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z brokuła i paluszków krabowych 157

granatu – 200 g sera ricotta – 150 g paluszków krabowych – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka majonezu – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. – Po przestudzeniu drobno pokroić. – Paluszki krabowe pokroić na 1 cm kawałki. – Wyłuskać

To co kocham
Barszcz ukraiński 183

selera biała część pora 3 buraki cebula 5 ziemniaków puszka białej fasoli  łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mięso umyć i oczyścić. Pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. 2. Gotować ok 40 minut, do miękkości mięsa. Uwaga! podczas gotowania usuwać szumowiny ( pianę na powierzchni ). 3. Cebulę pokrój(...)pokrojone w kostke ziemniaki. 8. Gotuj ok 15 min. Gdy warzywa bedą miękkie dodaj odsączoną białą fasolę, łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką cukru i sokiem z połowy cytryny. 9. Podawaj z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany. INSTRUKCJA - film krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Wieprzowina

Atlas Smaków
Sałatka z bobem, łososiem i awokado 171

Łosoś wędzony - 200g Bób pieczony lub ugotowany - 200g  Werbena cytrynowa - kilka listków Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki Sok z 1/2 cytryny Miód - 1 łyżka Sól, pieprz Wykonanie: Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania (w osolonej wodzie) lub upieczenia (w 200 stopniach) bobu, a następnie obrania go ze skórki.  W misce mieszamy sałatkę, awokado pokrojone w paski, kawałki łososia

Kuchnia Bon Appetit
Tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia 192

puszki mleczka kokosowego (po 165 ml) esencja waniliowa - opcjonalnie do dekoracji: 3-4 banany na wierzch granat sok z połowy cytryny wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze stewia na dość sztywną pianę. Żółtka roztrzepujemy z wodą i dodajemy je do ubitych białek. Energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i obie mąki. Łączymy wszystko dokładnie. Gotowe(...)pomocą noża ściągamy błonkę z biszkoptu, dzięki temu krem będzie się lepiej trzymał. Krem czekoladowy: Gotujemy kasze jaglaną według przepisu. Pozostawiamy do wystudzenia.  Daktyle namaczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy tak ma 30 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Daktyle blendujemy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy do nich kasze i pozostałe składnik. Bledbujemy wszystko do uzyskania jak najbardziej kremowej konsystencji

Przysmaki Karolki
Miodownik vel stefanka 564

wanilią 250 g masła 100 g cukru pudru (0,5 szkl.) sok z 1 cytryny (dałam sok z połowy cytryny) opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kilka kostek (5-6) czekolady  2 czubate łyżki śmietany  Przygotowanie(...)zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem i sokiem z cytryny a następnie dodawać po łyżce budyniu.Złożenie ciasta. Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta i tak postępować do końca.Polewa czekoladowa. Wodę, cukier puder i kakao wymieszać i zagotować chwilę na ogniu. Dodać kilka kostek czekoaldy, mieszać aż się

coolinarnastrefa.blogspot.com
Smoothie z burakiem, bananem i ananasem 213

Składniki na 2 porcje: z bloga Kwestia Smaku 1 szklanka wody sok z 1 pomarańczy 1 banan 1/4 ananasa 1 łyżeczka  sproszkowanego buraka (lub 1 surowy lub ugotowany burak) sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
KANAPKA NICEJSKA 220

ząbka czosnku 1 łyżka oliwy 1 filecik anchois WINEGRET : 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli i czarnego pieprzu, 3-4 łyżki oliwy WYKONANIE Jajko gotujemy na twardo (5 minut od momentu zagotowania się wody). Obieramy i kroimy w plasterki WINEGRET : w miseczce mieszamy 1 łyżeczkę musztardy miodowej ze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem

cool and minty
Śledzie na ostro z papryczkami jalapeno 255

rzepakowy 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki musztardy francuskiej Śledzie wymoczyć przez 1 godzinę w wodzie. Odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać olejem i odstawić na 2 doby. Po tym czasie śledzie przełożyć do miseczki, skropić cytryną, dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz 1 łyżkę musztardy. Wymieszać. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i na mniejsze

kulinarnyswiatdomi