woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:493/1096)

Drożdżówki z korzennymi gruszkami i serkiem 55

białko jaja 1 łyżka cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego Dodatkowo: gruszki z kompotu lub zalewy korzennej  ( zagotowane przez 10 minut w wodzie z cukrem,  cynamonem, goździkami, przyprawą piernikową i sokiem z cytryny ). Na kruszonkę: 2 łyżki mąki- użyłam razowej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich lub innych 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miękkiego masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy

Kronika Piekarnika
TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM, GORGONZOLĄ, POMIDORKAMI I ORZECHAMI + CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ I CYTRYNĄ + KURKI Z ESTRAGONEM 112

kawałek masła, zawijamy. Smażmy na oliwie z resztą masła, szałwią i pieprzem. Gdy już ze wszystkich stron będzie podsmażona, wyciskamy sok z połówki cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem, podlewamy odrobiną wody i pieczemy około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos z powrotem na patelnię i zagęszczamy mąką

Cytryna&Co.
jabłka na cieście francuskim 165

odstęp od jabłka, ogonek oraz listek. Połówki jabłka tniemy na plasterki, aby po upieczeniu nie były bardzo suche, możemy je chwilkę podgotować w wodzie wymieszanej z łyżeczką cukru oraz paroma łyżeczkami soku z cytryny. Na każdym wyciętym z ciasta francuskiego jabłku układamy po ok. 10 plasterków jabłka, oprószamy cynamonem. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Knedle z serem i posypką cynamonową 93

tartej 75g masła 1/2  szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 3. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite

Szalona Kuchnia Eweliny
Herbata z lipy z miodem 80

smaczne. Obecnie trwa sezon wiadomo jaki, więc jeżeli macie ochotę na coś rozgrzewającego to ten napój jest właśnie dla Was.  Składniki: 1 l wody 4 torebki lipy  5 plastrów imbiru (średniej grubości) 1 cytryna 2 łyżki miodu 4 goździki Wrzątkiem zalewamy torebki lipy, parzymy 10 minut, dodajemy od razu imbir i goździki. Po tym czasie z naparu wyciągamy

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydzą 224

autorstwa. Składniki: 1/3 dużej kapusty pekińskiej 4 łyżki kukurydzy konserwowej pół pęczka szczypioru po 1/2 małej papryki czerwonej i pomarańczowej Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny 4 łyżki oleju (dałam z z prażonych nasion sezamu) sól, pieprz łyżeczka płynnego miodu 1 spora łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też

Czerwień i błękit
Mus z pigwy do deserów 158

pigwa 1 cukier waniliowy 1-2 łyżki cukru osk z 1/2 cytryny Przygotowanie: Pigwę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Przełożyć do garnka, dolać ok. 1/3 szkl wody i gotować, aż owoce zmiękną (ok. 20 minut). Zblendować na mus, dodać cukier waniliowy i dosłodzić cukrem według uznania

Bon appetit mon amie
Deser arbuzowo truskawkowy z zsiadłym mlekiem 128

owoce Sposób wykonania: Arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do dzbana blendera. Miksujemy razem z mlekiem, cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Wystudzoną galaretkę wlewamy wolnym strumieniem do masy arbuzowej, miksujemy. Wlewamy masę do średnich miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin

Qchnia po prostu
Indyjska mrożona herbata Thandi chai 164

być o wiele mniej) 1 i 1/2 szklanki soku owocowego świeżo wyciśniętego (dowolna kombinacja - u mnie z pomarańczy i cytryn) po kilka plasterków pomarańczy, cytryny i ogórka Cynamon i goździki zagotowujemy w 3 szklankach wody. Dodajemy herbatę, odstawiamy do zaparzenia. Następnie, kiedy napar ściemnieje, przelewamy do dzbanka (odcedzając liście herbaty) i wsypujemy cukier. Mieszamy. Z przygotowanych owoców wyciskamy sok, dolewamy

Nie do chrzanu!
Syrop majowy 149

Hej! Maj zaskakuje ilością kwiatów, z których nie tylko cieszą się owady. My też możemy pokusić się i przygotować sobie syrop z mniszka lekarskiego. Rewelacyjny syrop

Tylko pysznie
Babka z majonezem 158

Hej! Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Lubię puszyste, wilgotne, które z chęcią zjadamy. Moja babka jest z majonezem, który nie tylko jest do jajek

Tylko pysznie
Cukinia po grecku – dieta dr Dąbrowskiej 228

cukinie – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny   Wykonanie: – Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na odrobinie wody. – Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – W naczyniu żaroodpornym

To co kocham
Muffinki z białą czekoladą, kremem mlecznym i gorzkimi guziczkami 131

czas pieczenia.  6. Studzimy i robimy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko w proszku oraz mascarpone. Pod koniec dodajemy sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody i mieszamy dokładnie z masą. Chłodzimy min. 1 godzinę.  7. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Szprycą (końcówka Wilton 160) wyciskamy zgrabne rozetki, rozpoczynając

vaniliowoczekoladowa
Makaron z pesto z kwiatów cukinii i krewetkami 153

szalotkę na odrobinie oliwy, kiedy się zeszkli dodać kwiaty cukinii, podsmażyć minutę i przełożyć do naczynia ze słonecznikiem. Dodać kurkumę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i olejek lub skórkę – zmiksować na gładki sos. Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie cukinię podsmażyć z krewetkami. Zostawić kilka łyżek wody, w której gotował

Ugotowane pozamiatane
Biały torcik 189

Hej! A teraz przepis na wyjątkowe okazje. Ciasto jest baaardzo smaczne, wyjątkowo lekkie jak na torty i fajnie wygląda. Moje dziecko kiedy zobaczyło ukrojony kawałek od

Tylko pysznie
Konfitura dyniowo - cytrynowa 174

Hej! Powoli kończę już robienie przetworów na zimę. Jeszcze mam ochotę na mus z dyni. Jest bardzo przydatny do ciast lub deserów. Dzisiejsza porcja była zrobiona

Tylko pysznie
Chłodnik owocowy – zdrowy deser na lato 131

obraniem) arbuz - 700 g (waga z pestkami i skórką) 100 ml mleka kokosowego (z kartonu) sorbet kokosowy do podania 50 g ksylitolu 30 ml wody 100 ml mleka kokosowego (z kartonu) sok z 1/2 cytryny Dodatkowo do podania mięta mrożone owoce kawałki brzoskwini Przygotowanie Najpierw przygotuj sorbet kokosowy - wszystkie składniki doprowadź do wrzenia (mieszaj żeby się nie przypaliło), a następnie

Powiedz dietom nie
Orzechowo- kasztanowe batoniki à la Fig Bar (bez glutenu, cukru, laktozy, wegańskie) 110

dobrze sprawdzają się figi z Lidla) -100g suszonej żurawiny -100g suszonych daktyli -4-5 łyżek soku z cytryny Ciasto -140g masła orzechowego Horizon -2 łyżki lnu mielonego -100g suszonych daktyli -30g oleju kokosowego - ¼ - ½ szkl. wody -60g mąki kasztanowej -50g mąki gryczanej -100g mąki owsianej (bezglutenowej) *zamiast mąki kasztanowej można użyć(...)Figi należy obejrzeć i usunąć z nich twarde ogonki (figi z Lidla raczej ich już nie mają), zalać gorącą wodą na kilka minut, przemyć je i odsączyć, z żurawiną zrobić to samo. Wszystkie odsączone suszki wraz z sokiem z cytryny zmielić blenderem aby utworzyć gęstą masę. kliknij aby powiększyć Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii i utworzyć prostokąty 14x26

Candy Pandas
Tarta z rabarbarem 118

posiekanych migdałów 70 g posiekanych nerkowców 70 g cukru 2 jajka 1 łyżka masła (ok.30 g) 2  łyżki rumu skórka z 1/2 cytryny wierzch: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 szklanki wody opcjonalnie galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód: Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy

Bon appetit mon amie
Humus klasyczny 125

puszki) 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku trochę wody – w zależności od preferowanej konsystencji Wykonanie: Cieciorkę odcedzamy (pamiętając, żeby zachować z niej wodę, czyli aquafabę, bo przyda się na później do zrobienia np. tofucznicy

Lamarida.pl
DIETETYCZNA SAŁATKA Z FETĄ! 169

melona pokrojonego w kostkę dressing: - 15 listków melisy - 15 listków bazylii - 5 listków mięty - łyżka oleju z orzechów włoskich - 1 łyżeczka soku z cytryny - 2 orzechy uprażone - kilka kropel miodu do smaku - troszkę wody, abyście mogły zmiksować blenderem sos Nie dosalam sałatki, staram się ograniczać sól. Ponieważ ostatnio mam wrażenie, że mam opuchniętą twarz i nogi. Widzę już pierwsze efekty

SMYKWKUCHNI
sernikowy zawrót glowy,czyli sernik na zimno 117

Wykonanie Wyłożyć dno tortownicy papierem i poukładać lekko skruszone biszkopty Serek ubijać z cukrem , aż cukier się dobrze połączy. Dodać ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny . Odłożyć na bok. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszać do rozpuszczenia , ostudzić . Ubić śmietanę ,pod koniec dodawać pomału ostudzoną żelatynę . Za pomocą łopatki delikatnie połączyć połowę bitej śmietany z masą twarogową,wymieszać

w mojej kuchni
Jogurtowo - cytrynowa pianka z musem truskawkowym 130

pół łyżeczki żelatyny (ok. 3 g), - 5 truskawek (ok. 75 g). Sposób przygotowania 1. Łączymy jogurt z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i cukrem pudrem. 2. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. 3. Żelatynę podgrzewamy (nie gotujemy). 4. Gdy żelatyna przestygnie łączymy ją z jogurtem. 5. Jogurt przelewamy do szklanki i wstawiamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką 164

pierożków tortellini z serem 1 kulka mozzarelli w zalewie ½ pęczka świeżego koperku Oliwa z oliwek do skropienia ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Sposób przygotowania: Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy w wysokim garnku w osolonym wrzątku  przez 5-15 minut w zależności od grubości-mają pozostać jędrne ale musza być(...)miękkie. Studzimy kroimy na kawałki. Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia. Botwinkę, pomidora i koperek myjemy, kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy w lodowce i podajemy. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Tort orzechowo krówkowy 2231

jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag mąki tortowej 15 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego sok z cytryny do smaku KREM: 50 dag serka mascarpone 25 dag masy kajmakowej z puszki 200 ml dobrze schłodzonej kremówki opakowanie zagęstnika do śmietany łyżeczka cukru z wanilią

Kuchenne zapiski Edyty
placek gryczany z owocami 213

ryżowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki miodu, mleko, mleko roslinne lub woda gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni

Gar Zdrowia
Koktajl z awokado, kiwi i szpinakiem 177

Składniki: 1/2 awokado 2 garści szpinaku 1 jabłko 1 kiwi 1/2 mielonego siemienia lnianego sok wyciśnięty z cytryny (do smaku) 1,5 łyżki migdałów lub płatków migdałowych woda Awokado pozbawić pestki. Jabłko oraz kiwi obrać ze skórki. Umieścić wszystko w blenderze i zblendować. Ilość wody zależy od pożądanej konsystencji. Ja dałam 1/2 szklanki i wyszła mi musowa konsystencja

Moja Galeria Smaku
Sos kokosowo-orzechowy idealny na grilla 234

dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor zetrzeć na tartce. W garnku rozgrzać

Jaglusia
Bitki z szynki pieczone wg Teściowej 196

tłuszczu podsmażamy delikatnie cebulę pokrojoną w pióra i marchew - w grubsze talarki. Następnie na odrobinie masła podsmażamy pieczarki lekko oprószone solą i skropione cytryną, żeby nie ściemniały. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Podajemy z ulubioną surówką i kluskami łyżką kładzionymi. W moim domu to danie hitowe: Mąż uwielbia wszystkie jego

Kuchnia po mojemu
Grecka baklava wg Aleex 132

szklanki grubo posiekanych orzechów • 2 łyżeczki cynamonu • ½ szklanki cukru • 1 szczypta mielonych goździków • ½ szklanki podprażonego ziarna sezamowego • 1 szklanka masła Syrop: • 2 szklanki wody • 3 szklanki cukru • 1 szklanka miodu • skórki z 1 cytryny • 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, mielonymi goździkami i ziarnem sezamowym. 2. W średniej foremce ułożyć 4 płaty ciasta

W mojej kuchni
KUTIA JAK MARZENIE 145

skórki 100g orzechów włoskich 50g rodzynek 4 figi 6 daktyli 1/2 startej laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego  skórka starta z 1 cytryny 50ml rumu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą, moczymy przez kilka godzin, odcedzamy, zalewamy wrzątkiem - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny (ziarna mają być miękkie, ale nie rozgotowane ), odcedzamy

Moja Książka Kucharska
Cytrynówka 210

jest to, że wystarczy poczekać ok 4 dni i jest gotowa. Pije się bardzo przyjemnie, jest łagodna i dość słodka.  Zachęcam! Składniki: 5 cytryn 1 pomarańczka 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu Owoce cienko obieramy (tak, żeby nie było białych skórek), lub ścieramy na tarce, zalewamy częścią spirytusu. Następnie wyciskamy

Czerwona Porzeczka
Tort serowo-truskawkowy 124

rozmrożone truskawki przecieramy przez sitko. Na sitku powinno pozostać tylko około 2 łyżek nieprzetartych truskawek, które wyrzucamy. Do przetartych truskawek dodajemy sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i moczymy przez 10 minut, następnie chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, żeby nie zostały grudki. Dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego, i po wymieszaniu wlewamy do reszty musu

Moja Mama Gotuje
babeczki z czekoladą (paleo, bezglutenu) 119

mąki kokosowej ¼ szklanki mąki z tapioki szczypta soli gorzka czekolada ½ łyżeczki sody Polewa malinowa: 1 szklanka mrożonych malin (lub świeżych) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki mąki z tapioki odrobina wody Przygotowanie: Mleko, olej, miód i jajka dokładnie mieszamy. Mąki łączymy razem i wsypujemy do płynnych składników i ponownie starannie mieszamy. Kruszymy 3-4 kawałki czekolady

PaleoLife
Koktajl z pomidorów i siemienia lnianego - dla serca od serca :) 178

naszego zdrowia, organizm z pewnością to doceni. Składniki: 4 średnie pomidory 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka soku z limonki 0,5 szklanki wody Przygotowanie koktajlu: pomidory myjemy, kroimy w kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami w blenderze, dokładnie miksujemy. Jeśli uważacie, że koktajl jest za gęsty dodajcie wody

Zasmakuj Kuchni
Tort orzechowy z nadzieniem kawowo migdałowym. 225

orzechów   ok 150 ml herbaty do nasączenia   Masa; 30 dag masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 150 ml wody kilka kropel olejku migdałowego 2-3 łyżki soku z cytryny 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy   mielone orzechy do dekoracji czekoladowe cukierki do dekoracji     Przygotowanie; Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka

Radość kipiąca uśmiechem.
Koktajl zdrowotny – cytryna, imbir i miód! 138

jest przeziębionych. Właśnie dla tego postanowiłam przygotować skoncentrowany koktajl z cytryny, imbiru i miodu. I wiecie co, jest pyszny! Do przygotowania potrzebujemy: 2 obrane cytryny kawałek świeżego imbiru 2 łyżki miodu ok 150 ml wody Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i szybko miksuje. Przelewamy do szklanki i wypijamy. Na zdrowie

Szybko Tanio Smacznie
Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce 602

łyżki ubitej masy, wymieszać i połączyć z całą masą. Uwaga , szybko tężeje wiec dobrze by galaretka była już gotowa (tężęjąca) PONCZ: pół szklanki wody (lub pół na pół z alkoholem :) ) sok z połowy cytryny Pierwszy blat włożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć galaretkę, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 3/4 masy z mascarpone. Nałożyć 3 blat, nasączyć ponczem i rozsmarować

coolinarny
Koktajl gazpacho 94

kawałkach lub pół opakowanie passaty pół obranego ogórka szklarniowego 1/4 papryki pół pęczka posiekanego szczypiorku mały ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta pieprzu i soli szklanka zimnej wody Jak przygotować koktajl gazpacho? Wszystkie składniki pokroić i zmiksować – nie trzeba bardzo gładko. Podawać jako koktajl. Artykuł Koktajl gazpacho pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Herbata zimowa 148

grzany cydr oraz grzane wino . Kubek takiej aromatycznej herbaty, ciepły koc i dobra książka. To moja zimowa definicja szczęścia ! Składniki (2 porcje): 1 litr wody 2 torebki dobrej czarnej herbaty 1 pomarańcza 1/2 małej cytryny 6 goździków 4 ziarna zielonego kardamonu kilku cm kawałek imbiru 1 kora cynamonu + dodatkowo coś do posłodzenia – u mnie 1 czubata łyżka miodu Wykonanie

Moja pasja smaku
Ciasto migdałowe z całymi pomarańczami. 189

migdałów 180 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 duże jajka sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Pomarańcze wyszorować i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą i przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu od 1 i 1/2 do 2 godzin (do zmięknięcia).  Po lekkim ostygnięciu przekroić

zadanie-gotowanie
powidła z dyni 149

składniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałeczki, przekładamy do garna, zalewamy wodą i dusimy, aż się rozgotuje. Następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorące powidła

Domowy Smak Jedzenia
SAŁATKA GRECKA 149

koktajlowych słoiczek oliwek w oliwie z papryką pół czerwonej cebuli pól kostki sera feta  sos: 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Do salaterki umieszczamy miks sałat.Dodajemy poprzekrawane na połówki pomidorki koktajlowe, kostki sera

Z Majeczką w kuchni
Śledzie w majonezie z groszkiem i ogórkami 99

filetów matjes ) 150 ml majonezu 150 g zielonego groszku z puszki 2 małe ogórki konserwowe 2 jajka sok z połowy cytryny sól pieprz cukier pół pęczka szczypiorku     Przygotowanie   Śledzie namoczyłem ok. 12 godzin w wodzie ( jeśli lubicie łagodniejsze moczymy w mleku lub w mleku zmieszanym z wodą ). Po tym czasie odsączyłem na sicie, zdjąłem skórę, wyjąłem ości(...)kawałki. Jeśli wykorzystamy filety śledziowe matjes to wystarczy opłukać je letnią wodą i pokroić. Ugotowałem jajka na twardo, po ostudzeniu pokroiłem niezbyt drobno. Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i połączyłem z jajkami i groszkiem. Dodałem majonez, wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatką połączyłem ze śledziami. Posypałem pociętym szczypiorkiem. Można też wyłożyć śledzie

R'n'G Kitchen
Klasyczny hummus 119

jednak do klasyka. Sprawdź jak zrobić tahini Klasyczny hummus Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 500g ugotowanej ciecierzycy 100g tahini 200-250ml wody 3 ząbki czosnku 1 łyżka kuminu sok z 1 cytryny sól do smaku *opcjonalnie na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w misce lub kielichu blendera

Blendman
Ciasto szachownica, łatwe i pyszne 334

śmietan-fixy *opcjonalnie -3 łyżki cukru pudu -czubate -4-5 łyżek powideł śliwkowych  -kawałek mlecznej czekolady do posypania ciasta PONCZ -0,5 szklanki wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru -troszkę soku z cytryny Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier-miksujemy, następnie żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Koktajl quinoa + gruszka + dynia 157

dziś, wystarczy go dobrze schłodzić :)  Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 1 duża gruszka 100 gram obranej dyni piżmowej 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 250 ml wody Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na parze, lub w małej ilości wody. Gdy przestygnie wrzucamy ją z pozostałymi składnikami do blendera

Quinoa Raz!
Zielony koktajl oczyszczający 408

naprawdę dobrze dobieraj składniki tak: owoc mięsisty, który nada gęstości (banan, mango) + owoc słodki (jabłko, ananas, brzoskiwnia, gruszka) + kwaśny sok (z cytryny, grejpfruta, pomarańczy) + zielona baza (jarmuż, szpinak, rukola) + składnik płynny (woda, mleczko kokosowe, jogurt naturalny). Czasem dodaję też siemię lniane, płatki pełnoziarniste, żurawinę suszoną (!) i inne rzeczy tego typu. To dopiero pychota! A jeszcze przyjemniej

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ziemniaczkami, kukurydzą i kabanosem 121

dzięki połączeniu smaków są zachwycające. Porcja 4 szaszłyki Składniki:  2 małe kukurydze wcześniej ugotowane 10 małych ziemniaków wcześniej ugotowanych w lekko osolonej wodzie 8 kabanosów chilli 200 g krewetek odrobina oliwy dodatkowo cytryna do skropienia i masełko czosnkowe Przygotowanie: kukurydzę przekrój na krążki o szerokości ok 2 cm, kabanosy pokrój na kawałki o długości 2 cm. Na patyczki

Niezły Młynek
Arbuz z serem Feta nutką pachnącej mięty 136

sera Feta 100 g owoców  czarnej porzeczki  10 listków świeżej mięty 1 łyżka soku z cytryny pieprz świeżo mielony Wykonanie: Miąższ z arbuza oraz ser feta pokroić w kostkę. Owoce czarnej porzeczki opłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy na sitko. Liście mięty również przepłukujemy zimną wodą, kroimy w dłuższe paski.  Do miski wkładamy warstwami arbuz, ser feta, owoce

kgwjanczewo
BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI 175

czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Układamy plasterki banana i smażymy do lekkiego zrumienienia. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Skrapiamy sokiem z cytryny. BUDYŃ :Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy na sicie, aż wypływająca woda będzie przejrzysta. Przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką mleka. Przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na minimalnej mocy palnika przez około 12-15 minut

cool and minty
Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym). 212

masłem. Masło ucieramy na puch (można dodać troszkę cukru) i łyżka po łyżce stale miksując dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę. Na końcu wkręcamy sok z cytryny. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania, dać jednak szklankę wody mniej (jest ciepło i jednak galaretka może się kiepsko trzymać). Pozostawić do stężenia. Na blaszce układać warstwami kolejno: - herbatniki - pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto cytrynowe (bez pieczenia) 160

szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier cytrynowy ze skórką cytrynową skórka otarta z jednej cytryny sok z 1/2 cytryny Polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 25 g gorzkiej czekolady Mleko, kaszę, oba cukry i masło pokrojone w kawałki umieszczamy w garnku i gotujemy gęsty krem (ugotowany jest

Czary - gary w kuchni
grillowana karkówka na patyczkach 131

marynatę: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta z 1 cytryny (cytryna wyszorowana i sparzona) sól dodatkowo: patyczki do szaszłyków zimna woda do podanie: np. grillowane szparagi, miks sałat ulubiony sos wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie przez kilka minut. W szklanej misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie tartaletki z kremem orzechowym 136

adzienie 50 g kaszy jaglanej  2 czubate łyżki masła orzechowego dobrej jakości  łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła) odrobina soku z cytryny Kaszę lekko uprażyć w garnuszku z grubym dnem, zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Odstawić.  Formę do muffinek lekko natłuścić olejem. Kakaowym ciastem wyłożyć(...)osiem spodów. Wszystkie ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.  Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z masłem orzechowym, cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Wypełnić nim gotowe, upieczone spody, następnie schłodzić w lodówce.  Podawać np.z suszonymi owocami lub orzechami

Kuchnia Ellie
Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 230

łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku skórka z połowy niewoskowanej cytryny (przelanej wrzątkiem) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zanim odlejemy makaron – zachowujemy ok. 8 łyżek gorącej wody z gotowania (to ważne) – dodajemy wodę do serka i mieszamy(...)oliwek. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i rozdrobnionego w palcach wędzonego łososia. Podsmażamy 1-2 minuty (nie dłużej). Dodajemy serek rozcieńczony wodą z gotowania makaronu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu. Wkładamy do sosu ugotowany makaron i podgrzewamy mieszając, aż makron cały się oblepi i ogrzeje od sosu

Poezja smaku
Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki 154

podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować. Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą (1/2 szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać

Smakołyki Asi
Czekoladowe wegańskie serniczki 198

szklanki suszonych daktyli 2/3 szklanki orzechów pekan  1,5 łyżeczki kakao szczypta soli masa sernikowa  3/2 szklanki orzechów nerkowca (moczone w zimnej wodzie przez noc)  2 łyżki syropu klonowego sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 3/2 szklanki mleka kokosowego 120 g  gorzkiej czekolady bita śmietana kokosowa  do dekoracji świeże owoce Ciekawe rozwiązania

Niezły Młynek
Bezglutenowy jaglany bananowiec z bakaliami z pyszną kajmakową polewą 146

garść posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie i nerkowca) POLEWA: - 1 szklanka daktyli namoczonych we wrzątku - 4 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki soku z cytryny Kaszę prażymy kilka minut, po czym zalewamy 2. szklankami wody i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ostudzeniu mieszamy z rozgniecionymi bananami i resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach

Smakuje zdrowo
Ryba w warzywach 136

ryby np. mrożony mintaj, dorsz itp. 2 jajka, mąka do obtoczenia 2 cebule słoik papryki konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 duża marchewka sól, pieprz cytryna olej do smażenia 1 szklanka mleka Zalewa: 1 szklanka wody pół szklanki oleju pół słoiczka koncentratu pomidorowego 10 łyżek octu, u mnie ocet z zalewy z korniszonów i z papryki konserwowej 8 łyżek dobrego ketchupu

kgwjanczewo
Rybny gulasz 136

masła pół pęczka koperku sól  pieprz   Przygotowanie   Filet opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na kawałki. Włożyłem do miski, skropiłem sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Odstawiłem na 20 minut. Por oczyściłem, opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem, pokroiłem w krążki. Umytą paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroiłem na kawałki. Brokuł oczyściłem, podzieliłem na różyczki. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzałem

R'n'G Kitchen
Kasztanki- mini pączusie 160

świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki/spirytusu, sok z połowy cytryny   Lukier: 2 szklanki cukru pudru,   8-10 łyżek gorącej wody,   Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia   Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki i zalewamy drożdże. Dokładnie

Passion of Cooking
Dressing miodowo-musztardowo. 331

Składniki: 6 łyżek oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżka wody (zimnej ale przegotowanej), sól, pieprz, oregano, bazylia, Przygotowanie: Wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek połączyć z resztą składników, dobrze wymieszać i doprawić przyprawami.   Przydatne: Czas przygotowania ok. 10 minut. Miód do przygotowania dressingu powinien być płynny

rozgotowana
Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem 141

dodaj po chwili pomidory z puszki, daktyle pokrojone w paski i fenkuła. Duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie dołóż cieciorkę i skórkę z cytryny. Jeśli uważasz że wszystko jest za gęste dolej filtrowanej wody. Wsyp komosę ryżową i gotuj pod przykryciem, posól do smaku. Na samym końcu dodaj cukinię. Wymieszaj. Podawaj z szafranem- opcjonalnie. Dane świetnie rozgrzewa. Jeśli

Z Kuchni Do Kuchni
Hummus klasyczny - pasta z ciecierzycy 137

będzie to samo. :) Składniki: - 200g suchej cieciorki (ponad 400 ugotowanej) lub z puszki - 2 łyżki tahini - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - sól *opcjonalnie: woda **do dekoracji: oliwa, zatar Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy

Be Fit Be Strong
Dorsz z jarzynami i śliwką suszoną 114

pęczek włoszczyzny 25 dag suszonych śliwek liść laurowy ziele angielskie sól do smaku sok z cytryny pieprz do smaku Wykonanie: Filety skropić sokiem z cytryny i odstawić. W miedzy czasie warzywa umyć, pokroić, zalać wodą, włożyć śliwki, przyprawy do smaku i ugotować wywar. Pod koniec gotowania dodać filety z dorsza i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety wieprzowe z brukselką 88

Kolejne pyszne zastosowanie brukselki, tym razem z mięsnym kotletem. Składniki: 4 kotlety wieprzowe 1 kg brukselki 5 dag masła 1 cytryna sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Brukselkę dokładnie oczyścić, wypłukać, zalać osoloną wodą i ugotować nie całkiem do miękkości, po czym odcedzić. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić i smażyć na smalcu z obu stron około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sok z czarnego bzu 140

owoców czarnego bzu na surowo, poniewać zawierają toksyczny składnik. Sok z czarnego bzu   Składniki : 2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu 2 szkl wody na litr soku 0,5 kg cukru sok z cytryny - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE Czarny bez  obrać z szypułek, opłukać, przełożyć do garnka, gotować na wolnym ogniu do popękania owoców.  Następnie zdjąć garnek

Kuchnia Danusi
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I MAKARONEM 95

łyżka chrzanu  3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny pieprz Zaczniemy od sosu. W miseczce mieszamy chrzan, jogurt, sok z cytryny sól i pieprz. Wkładamy do lodówki. W rondelku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu ale al dente. Odcedzamy i studzimy. Na każdy talerz wykładamy sałatę, makaron, pokrojone na ćwiartki pomidorki, plasterki łososia

KuchcikoweLove
Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto 157

łyżeczka skórki z limonki (lub cytryny), sól i pieprz kajeński do smaku. Do podania: pesto z natki pietruszki z tego przepisu , cząstki limonki lub cytryny, kiełki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Batata obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na średnim ogniu, dodać drobno posiekaną cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć

SzczyptaSmaQ
Wegański makaron z serem (macaroni & chesse) 166

obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków, - 1 - 2 łyżeczki płatków drożdżowych, - 2 łyżki płatków owsianych, - 1 - 2 sosu sojowego, - 1 łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz do smaku, ew. czosnek suszony, - 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków Wykonanie: Ugotować razem obrane i pokrojone w niedużą kostkę warzywa, (szybciej się ugotują), ostudzić je. W tym czasie ugotować makaron, miękki (nie rozgotowany

Co na wege obiad?
Hummus paprykowy 173

worka i zdjąć skórkę (powinna odchodzić bez problemu).  Obraną paprykę przełożyć do misy blendera i dodać pastę tahini, ciecierzycę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i całość zmiksować.  Jeżeli potrzeba dolać odrobinę wody (moim zdaniem raczej nie będzie to potrzebne, bo papryka będzie dodawała wilgoci).  Hummus doprawić do smaku.  Przełożyć do naczynia i polać oliwą

Sto kolorów kuchni
Konfitura morelowa z likierem Malibu, niskosłodzona 146

handmade Przygotowanie: Morele umyć, wypestkować, pokroić na małe kawałki (im mniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania). Przełożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Jeśli morele są twarde (niezbyt dojrzałe) dodać 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę, odstawić na noc. Następnego dnia owoce wymieszać z Konfitur-Fixem, doprowadzić do wrzenia, gotować

SzczyptaSmaQ
Dżem czekoladowy z wiśniami i bananami 145

cukru 2 goździki 15 dag gorzkiej czekolady min. 70 % kakao 60 ml likieru amaretto Przygotowanie : Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, wlewamy szklanką letniej wody i zasypujemy cukrem- odstawiamy na 1 godz. Po tym czasie dokładamy goździki i stawiamy na małym ogniu i zaczynamy ogrzewać, często mieszając Od chwili zawrzenia

Proste Potrawy
Papryki faszerowane z ryżem 137

Składniki: papryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz cukier sok z 1/2 cytryny papryka ostra Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora i pieczarek. Wszystko

Weganka gotuje
68. Tofurniczek z mango - serniczek z tofu 155

przed użyciem) - 1 mango - sok z połowy cytryny - ziarenka z laski wanilii *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu (jeżeli masa nie jest odpowiednio słodka), skórka z cytryny ** jeżeli masa wyszła zbyt płynna (np. przez dużą ilość wody w mango dodajmy łyżkę mąki ziemniaczanej) Tofu odsączamy od nadmiaru wody, mango obieramy, pozbywając się pestki. W malakserze umieszczamy wszystkie składniki, prócz mleczka kokosowego

Be Fit Be Strong
Tabbouleh 205

bulionu/wody pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku lub dymki 1/2 pęczka mięty 1 i 1/2 pomidora malinowego, pozbawionego nasion sok z 1/2 dużej cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 cebuli Kaszę gotujemy w bulionie lub wodzie do miękkości, najlepiej według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą

Mango Papaja
Coś na przeziębienie. Naturalny antybiotyk. Syrop z czosnku, miodu, cytryny i imbiru. 268

główki czosnku ( polskiego )  3 cytryny  10 plasterków imbiru   8 łyżek miodu  1 szkl.wody (przegotowanej, zimnej)  Wycisnąć sok z cytryn, czosnek i imbir przecisnąć przez praskę, dodać miód i wodę, wymieszać. Odstawić na dobę, przecedzić.   Na wzmocnienie odporności - 1 łyżka dziennie. Na przeziębienie - pić 1 łyżkę co 4 godziny.  Skuteczny i sprawdzony

Jemy Pijemy
Charlotte potrójnie truskawkowa 192

wyłożyć biszkoptami, jeden obok drugiego, przycinając je z jednej strony, by trzymały pion. Truskawki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli

Domowa cukiernia Ewy
Wytrawny omlet po chińsku z pieczoną kaczką i pieczarkami 101

taka potrzeba. Można z nich np. sos zrobić. Główki obieramy ze skórki, kroimy na pół i każdą połówkę na plasterki. I skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i zieleninę drobno siekamy. Jajka ubijamy z łyżką wody gazowanej, solą i pieprzem. Tak żeby się nieco zapieniło wszystko. Wszystkie składniki mieszamy z tymi jajkami i smażymy dwa omlety. Na niewielkim ogniu po kilka

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z serem Lazur, czarną soczewicą Beluga i sosem winegret 109

garść soczewicy Beluga sos winegret Sos winegret przygotowujemy łącząc ze sobą: 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Garść soczewicy gotujemy w szklance wody ok. 25 minut, soląc pod koniec. Winogrona przecinamy na pół i usuwamy pestki. Sałatę wykładamy na talerz, układamy winogrona, kruszymy ser. Następnie posypujemy soczewicą

Marder&Marder Manufacture
Brukselka z pieczonymi ziemniakami 89

Składniki: ziemniaki świeża brukselka oliwa z oliwek przyprawa ognista Kamis czosnek świeżo tarty parmezan. Sok z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Brukselką wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny.Gotujemy aż będzie dleikatnie miękka.Ziemniaczki obieramy kroimy w księżyce i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,wyciśniętym czosnkiem i przyprawą ognistą Kamis. Skrapiamy ziemniaki oliwą i wstawiamy do narzaneo

Wielki apetyt
Ciasto cytrynowe z kaszy manny 401

przepadacie za cytrynowymi ciastami, można pominąć dodatek soku i skórki cytrynowej, a ciasto wzbogacić o inny, ulubiony ekstrakt lub dodatek (pominięcie soku z cytryny może skutkować potrzebą dodania do ciasta nieco mleka lub wody, żeby konsystencja ciasta nie była za gęsta

Smakołyki Bereniki
Gdy dopadnie Cię grypa 185

sposoby. Sposoby nie byle jakie, bo stosowane przez samą Babcię Brasileira, która dochowała się bardzo bardzo licznej gromadki pociech (w liczbie naście). Składniki:  - cytryna - pół czerwonej cebuli - 1 ząbek czosnku - kawałeczek imbiru - szklanka wody - 2 łyżki miodu. Przygotowanie:  Wszystkie składniki za wyjątkiem miodu gotujemy z ok. 10 minut. Dodajemy łyżkę 2 łyżki miodu. Pijemy przed samym spaniem, już

Smaki Brazylii
Ekspresowa sałatka pieczarkowa. Do świąteczno imprezowego jadłospisu. Sylwestrowe odliczanie czas zacząć 208

twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub z cytryny by pieczarki pozostały jasne. Jeśli są małe kroimy je po ostygnięciu na ćwiartki. Jeśli większe - po prostu w grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu

Kuchnia po mojemu
Baklawa 124

Podobno pyszna;) Składniki Gotowe ciasto filo (do kupienia w sklepach sieci Kuchnie Świata lub Almie) Syrop 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 3 całe goździki Sok z połowki cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 2 goździki Nadzienie ozechowe 2 szklanki orzechów włoskich - zmielić w malakserze 1/2 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z buraczków czerwonych 142

drobną kostkę. Szczypiorek  drobno siekam.  Wszystkie składniki mieszam razem, dodaję przyprawy do smaku oraz  sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny i oliwę z oliwek. Sałatkę podaję z  ziemniakami z wody i kotletem z piersi kurczaka. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową 127

czasie znowu będę te bułkę piekła:) Przepis z Atinki bloga . Składniki: 80 ml mleka; 1 jajko, lekko roztrzepane; 50 g jogurtu naturalnego; 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy lub różanej; 1 łyżeczka soku z cytryny; 20 g cukru; 0,5 łyżeczki soli; 20 g masła, roztopionego; 350 g mąki pszennej (typ 450); 1 łyżeczka drożdży instant; Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać

In my kitchen
sok a’la bobo frut 125

się! Sok robi się szybko, wychodzi go sporo, można go spokojnie pasteryzować. SKŁADNIKI 2 średnie marchewki 2 średnie jabłka 1 banan sok z połowy cytryny 2 płaskie łyżki cukru (wg uznania) 600-700 ml wody PRZYGOTOWANIE Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl. wody i gotować ok. 5 min. Jabłka

zabawa smakiem
Marchewka po libijsku, Koneser 180

książki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 łyżeczki pasty sezamowej (tahiny) sól, pieprz sok z cytryny do smaku opcjonalnie: miód Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj albo zblenduj i gotowe. Koneser (2013, Giuseppe Tornatore)  - warto obejrzeć. Wątek kryminalny i romans ze sztuką

Qlinarnie i Qlinarnie
Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 139

minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut). Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, zagotować, dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć

Powiedz dietom nie
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 146

masła 1 szklanka białego wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody, kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, suszone zioła, pieprz. Podsmażam lekko, około 2 minuty, po czym dodaję posiekaną drobno

W kuchni Karmel-itki
Faworki ( chrust ) na karnawał. 175

Krzysztof Jaracz Składniki : 2 szklanki mąki pszennej  3 żółtka 1 łyżka zimnej wody 4 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru sól cukier puder do dekoracji tłuszcz lub olej do smażenia  Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wybić wałkiem kilkanaście razy. Rozwałkować, pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 182

NIEDŹWIEDZIEGO /przepis znaleziony tu - klik / 400 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej z zalewy 1 duża garść świeżych listków czosnku niedźwiedziego, opłukanych 2-3 łyżki wody 4 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki soku z cytryny sól i grubo mielony pieprz do smaku Odcedzoną ciecierzycę i pozostałe składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Podawać skropionu

KUCHARNIA
Semifreddo waniliowo czekoladowe 103

Dzień wcześniej wkładam do zamrażarki małą formę keksową. Jajka umyłam i wyparzyłam przez 30 sekund, a następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru

mojewypiekiinietylko
Syrop z kwiatów dzikiego bzu 147

dodatkiem do herbaty lub jako napój rozcieńczony z wodą. Taki syrop to również lek napotny i moczopędny, a także pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych i przeziębieniach.Składniki:35 dag kwiatów dzikiego bzu (zerwanego w słoneczny dzień - kwiaty powinny być suche)Zalewa:2 litry wody2 kg cukru1 łyżeczka kwasku cytrynowego4-5 cytryn - wyciśnięty z nich sokSposób wykonania:1. Składniki zalewy

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasteczka – słodki prezent 198

proszku do pieczenia,150 g cukru brązowego,szczypta cynamonu w proszku,1 jajko.Składniki na lukier:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,perełki do dekoracji.Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej

Moniki Smakołyki
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 451

Chiałabym Wam umilić początek tego tygodnia i zaproponować naprawdę przepyszny tort z Nutellą i kremem śmietankowym:) Miałam z nim nie lada przeboje i dał mi sie

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki z białym serem i łososiem 163

ciepło. W każdej postaci, uwielbiam . Składniki ciasto:170 g mąki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) szczypta soli farsz :1 kostka białego sera 1/2 cytryny 1 zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu

pieprzny smaczek
Czosnek marynowany w miodzie 204

połączeniu z miodem to już antidotum na jesienno zimowe chłody i przeziębienia. Składniki :czosnek, dowolna ilośćZalewa: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki miodu  łyżeczka soli sok z połowy cytryny 1. Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy.2. W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy

Apetyczna babeczka
Kasza jęczmienna z żurawiną i sałatką z gruszką 233

zaprezentować kaszę) Sałatka z gruszką: - pomidorek żółty - 1/4 papryki czerwonej - gruszka pera rocha - 1/4 papryki zielonej - świeża bazylia, melisa - 3 oliwki zielone - sok z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka ziaren suszonej żurawiny - 1/4 awokado w/w wymieszaj w miseczce, podawaj z gorącą kaszą Sałatę masłową dopraw ulubionym dresingiem (mój

SMYKWKUCHNI
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 172

szkl. mleka, 600ml śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny.     Ryż ugotować na mleku do miękkości, ostudzić. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie je rozgnieść. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić i dodać do malin, wymieszać. Lekko przestudzić, połączyć z ugotowanym ryżem. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać

Z miłości do słodkości
Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. 230

The post Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Dietetyczne placuszki z borówkami na sosie z czarnej porzeczki! ŚNIADANIE FIT! 2307

duże będzie Ci ciężko odwrócić na drugą stronę. Na sos: 2 garście świeżych porzeczek  2 łyżki borówki amerykańskiej 1/2  łyżeczki soku z cytryny 2 słodziki W małym rondelku zagotuj z niewielką ilości wody w/w składniki. Po 4 minutach zdejmij z ognia, zmiksuj na gładką masę. SMACZNEGO! ZAPRASZAM

SMYKWKUCHNI
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 107

Przygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza obranie ananasa ( jeśli nie jest z puszki) i kolejno pokrojenie go w drobną kostkę. Następnie kostki ananasa skraplamy sokiem z cytryny, umieszczamy w rondlu lub na patelni i podlewamy wrzącą wodą (ok.1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w celu uniknięcia przypalenia. W połowie duszenia dodajemy cukier

Symfonia Smaków
Czekolada i gruszki. 169

gorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop  750 ml wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy i obieramy. Gruszki powinny stać. W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu

Przysmaki Karolki
Winegret z olejem sezamowym 189

Można zastąpić trzcinowy cukier miodem, a sok z cytryny - octem balsamicznym.  Składniki :* 3 łyżki oleju sezamowego * łyżka soku z cytryny * łyżeczka musztardy sarepskiej* łyżeczka cukru trzcinowego * sól , pieprz* odrobina wody Przygotowanie :Wszystkie składniki wlewam do słoiczka, potrząsam przez 2-3 minuty aż winegret się idealnie połączy i wyjdzie kremowy sosik

Magiczne Życie Marty
Tarta bananowa 166

Wykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.Wypełnienie:Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia.Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę. Ubitą śmietankę dajemy na tartę

Serce zamknięte w formie pyszności
Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku 138

nutę, danie godne polecenia. Składniki: 2 świeże dorady ½ pęczka świeżej kolendry Sól do smaku Pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku 2 ząbki czosnku Oliwa do natarcia Ziemniaki po indyjsku: 1 kg młodych ziemniaków w mundurkach 50 ml wody 1 łyżeczka pasty z tamandarynowca ½ łyżeczki kminu rzymskiego 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego Jogurt naturalny(...)oraz posypuję solą i pieprzem, w środek wkładam gałązki kolendry, skrapiam sokiem z cytryny. Odstawiam na 30 minut aby ryba naszła przyprawami, grilluję na ogniu w kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut. Ziemniaki gotuję w  osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam. Wodę zagotowuję w rondelku, dodaję pastę z tamandarynowca , cukier , kmin

Wanilia i Kardamon
Sałatka z makaronem ryżowym 185

łyżeczka pieprzu 5 łyżek majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 i 1/4 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny Jak przygotować sałatkę makaronową . Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jeśli takowej nie ma to: do garnka wlać wodę i ta kiedy zaczyna się gotować wsypać makaron. Zmniejszyć ogień na mały i gotować przez około 5 minut. Po upływie tego(...)włożyć ugotowany i wystudzony makaron. Dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki, kukurydzę uprzednio odlaną z wody, ogórka pokrojonego w paski (środek ogórka należy usunąć łyżeczką), wystudzone kawałki kurczaka oraz drobno krojonowy koperek. W miseczce wymieszać pieprz z 3/4 łyżeczki soli, majonezem, śmietaną i sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem zalać sałatkę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Sałatkę schłodzić w lodówce. Sałatka z makaronem

mecooks
Szarlotka jabłkowo-ananasowa 152

kruchym cieście. Proporcje na blachę 21 x 25 cm, duża szklanka to 400 ml. 1 1/2 kg jabłek 1/2 cytryny 1/2 puszki ananasa 1 1/2 szklanki mąki 100 gram masła 1 żółtko 1 duża szklanka syropu spod ananasów + woda 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Piekarnik rozgrzać do 180 C. Jabłka obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę(...)Wrzucić do rondla, dodać sok z cytryny, 1 łyżkę cukru i podsmażyć na małym ogniu. Jabłka powinny się zeszklić, ale pozostawać w widocznych kawałkach. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Dodać ananasa i wymieszać. Mąkę wysypać na blat, wyłożyć zimne masło i posiekać na drobno. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodać łyżkę śmietany. Niekoniecznie ciasto musi tworzyć jednolitą całość. Blachę wyłożyć

Czerwony Gupik
Buraczki z chrzanem (ćwikła) do obiadu 191

przepisie wśród składników znajduje się cukier. Ja proponuję jego zdrowszy i dostępny w Polsce zamiennik. Składniki : buraki tarty chrzan słodkie jabłko sok z cytryny ewentualnie: sól i pieprz Buraki obrać, opłukać, a następnie zalać taką ilością wody, by jej powierzchnia znalazła się ok. 2 cm nad burakami (odparuje podczas gotowania i część buraków może zostać twardych). Buraki zagotować, a następnie(...)można było buraki trzymać bezpiecznie w rękach). Wody nie wylewać - można z niej przyrządzić barszczyk do picia . Buraki zetrzeć na tarce (ja stosuję tę o grubych oczkach w malakserze). Do buraków zetrzeć słodkie jabłko na tarce o zadziornych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Całość doprawić do smaku tartym chrzanem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać na zimno

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledź z gruszką 202

blogu. Składniki: 2 filety śledziowe 1 gruszka (najlepiej mało dojrzała) 1 cebula czerwona oliwa z oliwek (ok. 100 ml) 1 łyżka soku z cytryny (może być ocet balsamiczny) szczypiorek z dymki pieprz kolorowy Śledzie moczymy w wodzie. Czas moczenia śledzi jest moim zdaniem indywidualny (niektórzy moczą 1 godzinę, inni kilka godzin). Następnie kroimy filety na ok. 2 cm kawałki. Gruszkę

tojestpyszne.blogspot.com
Ravioli z mąki orkiszowej z bobem i z zielonym pesto 128

łyżeczka  pieprzu garść rukoli garść bazylii garść pestek słonecznika sok z połówki cytryny sok z połówki cytryny 10 dkg sera grana padano 1/3  łyżeczka  soli Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy oliwę, sól, wodę i  wyrabiamy ciasto, następnie pozostawiamy je na czas przygotowania farszu aby sobie odpoczęło. Bób gotujemy aż będzie miękkim, jak wystygnie obieramy ze skórki

Łycha smaków
Przepisy na zielone koktajle 61

Koktajl ze szpinakiem i miętą Składniki na 2 porcje: 2 garści świeżych listków szpinaku pół dojrzałego mango pół szklanki świeżych liści mięty szklanka świeżego soku jabłkowego szklanka letniej przegotowanej wody   Jest to koktajl, po który mogą sięgać sportowcy. Warto go wypić przed treningiem, bo działa wzmacniająco i dodaje siły. Zawarte w nim składniki, dostarczają azotanów, żelaza i cynku(...)ruchu. Natomiast obecność antyoksydantów, chroni przed nowotworami i chorobami przewlekłymi. Koktajl z awokado Składniki na 2 porcje: pół awokado pomarańcza kiwi sok z cytryny garść rukoli lub roszponki średnie jabłko 1,5 szklanki letniej przegotowanej wody Jest polecany osobom starszym, z problemami z sercem i nadciśnieniem. Awokado stanowi źródło tłuszczów o dobroczynnym wpływie na organizm. Najlepiej pić ten koktajl

Okiem Blondynki by McBlondi
Tort zabajone 182

wlewam cienkim strumieniem,  mleko skondensowane i całość odstawiam do lodówki, aż lekko stężeje.  Brzoskwinie osączam, sok zlewam do naczynia, rozcieńczam przegotowaną wodą  by otrzymać dwie szklanki nektaru i doprawiam do smaku sokiem z cytryny. Owoce kroję w cienkie plasterki. Spód biszkoptowy nasączam nektarem, układam plasterki brzoskwiń i smaruję kremem zabajone, na to układam kolejny blat biszkoptowy, nasączam(...)kładę ostatni blat, nasączam nektarem , smaruje pozostałym kremem wierzch i boki tortu.  Kremówkę ubijam na sztywno dosypując zagęstnik( dzięki niemu nie potrzeba dodawać żelatyny i kremówka nie podchodzi wodą) Przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję boki mojego tortu. Odstawiam do lodówki. Białko ubijam rózgą, dosypuje przesiany cukier puder, w takiej ilości, aż masa będzie plastyczna i nie będzie kleiła

Ciasteczkowy Potwór
Babka różana z konfiturą malinową i polewą czekoladową 187

brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 4 jajka 140ml maślanki 4 łyżki syropu różanego (z płatków róży) lub wody różanej lub 3/4 łyżeczki ekstraktu różanego skórka starta z 1 cytryny około 5-6 łyżek konfitury z płatków róży około 5 łyżek konfitury malinowej Polewa: 150g białej czekolady 3 łyżki oleju kokosowego różowy barwnik spożywczy(...)każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać połowę mąki, skórkę z cytryny i syrop z płatków róży, krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i wymieszać mikserem do połączenia składników. 5. Do blaszki przełożyć 1/3 ciasta i wyrównać ( patrz FILM ). Na wierzch wyłożyć

Mała Cukierenka