adniki: 4 jajka 200g pieczarek łyżka masła 1 ma ł a cebula 1 ł y ż ka soku z cytryny Sól, ś wie ż o zmielony czarny pieprz, papryczka chilli Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i rozkrawamy na pół. Pieczarki oczyszczamy i siekamy w plasterki. Na łyżce masła przesmażamy grzyby z drobno posiekana cebulką
Pyry na Gazsłodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 125 g surowego, wędzonego boczku; 1 ząbek czosnku; Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny; 1 łyżka oliwy z oliwek; Sól; Pieprz. Szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez
Gospodyni Miejska250g zielonego groszku 1 ziemniak 1 cebula 4 ząbki czosnku sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1/2 pęczka bazylii kilka gałązek oregano 1 gałązka rozmarynu 2 liście limonki kaffir (można pominąć) 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 500ml wody 150 ml mleka roślinnego lub jogurto naturalnego świeżozmielony pieprz sól morska oliwa truflowa/ cytrynowa lub zwykła extra(...)oregano oraz liście laurowe, kaffir, ziele angielskie i pieprz. Kiedy przyprawy uwolnią aromat dodajemy pokrojonego w kostkę ziemnaka, zalewamy wodą i gotrujemy ok 25 min, aż ziemniaki będą miękkie. Wrzucamy zielony groszek oraz sok i skórkę otartą z cytryny i gotujemy do momentu aż groszek bedzie miękki. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, dolewamy mleka i miksujemy całość na gładki
DefinicjaSmakuduża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki soli(...)natkę siekamy, pietruszkę, bakłażana, marchew i selera kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka
Kuchenna Kontrrewolucyawody, tylko aby ją rozpuścićcukier puderposiekane orzechy lub migdałyPrzygotowanie:Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny
charlotte gotujeokoło 1 kg cukru Wykonanie:Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody i smaż, aż zmiękną.Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek.Otrzymany przecier zważ, dodaj tyle cukru ile waży przecier.Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, imbir obierz i zetrzyj - dodaj do przecieru.Smaż do zgęstnienia - około
kolorowotorcikowopieczarek • 1 cebula • 2 szklanki ryżu • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. • Pieczarki umyć, pokroić w plastry. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
To co kochamwolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie. Makaron odcedzić, wymieszać z gorącym sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny. Smacznego Jeśli lubisz pyszne makarony, zobacz również: Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu Makaron z dynią i serem pleśniowym Tagliatelle
Codziennik Kuchennyfilet z kurczaka -> Sól, pieprz, kurkuma, -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> ¾ łyżki miodu -> Sok z 1/3 cytryny -> Cynamon kardamon Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w soli pieprzu oraz odrobinie kurkumy. Gotujemy wodę na kaszę. Kuskusa przesypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem ( ¾ szklanki wody na ½ szklanki kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut [około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!czarnych oliwek 1 pęczek natki z pietruszki 2 gałązki kopru sól Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny sól pieprz Wykonanie: 1. Bób umyć i ugotować z koprem do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić i obrać. 2. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a natkę z pietruszki drobno posiekać. 3. Czarne oliwki pokroić na połówki
Szalona Kuchnia Ewelinyśmietankowego (np. Bielucha) 1 kopiasta łyżeczka kremu miodowego (lub 1 łyżeczka miodu, 0,5 łyżeczki kakao i kilka kropel soku z cytryny) W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, soda i przyprawy), w drugiej mokre (mleko, wodę, dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche
Przepysznik - BLW i nie tylkokawałek pora , 1 średnia marchewka , sól , pieprz do smaku , 2 średnie liście laurowe , kilka ziaren ziela angielskiego , majeranek , odrobina soku z cytryny , 2-3 łyżki masła , pół szklanki śmietany , 1 łyżka mąki pszennej . Cynaderki namoczyć w zimnej wodzie na około pół godziny. Odlać wodę i powtórzyć - w sumie 3 razy. Porozcinać je, wykroić ze środka żyłki i zewnętrzne błonki. Uważać(...)pokroić w talarki, marchewkę w kostkę i poddusić na maśle. Dolać wodę (w takiej ilości ile chcemy mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki. Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić sos i chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić majerankiem i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Polecam :) Jeśli się skusicie
Codzienna kuchnia niecodziennamatias) puszka czerwonej fasoli 2 duże cebule 5 ogórków konserwowych 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny łyżka oliwy sól pieprz Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – przepis: Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smażenia posiekana pietruszka do dekoracji makaron tagliatelle śmietana 30 % (4-5 łyżek) śmietana 18% (1 łyżka) sól, pieprz sok z cytryny 1. Krewetki umyć, osuszyć. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i tak długo gotować, aż będzie al dente (makaron powinien być jędry, ale lekko twardy). 2. Na patelni rozgrzać masło
Ugotowaćszklanki cukru brązowego drobnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej (bg) 4 łyżki kakao szczypta soli 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do miski wsypać mąki, cukier, sodę
moj przepis nasztuk: 3 białka 160g drobnego cukru 2 łyżki kakao Szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200ml śmietanki 30% 125g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 op. śmietanfix Frużelina wiśniowa: 300g drylowanych wiśni ⅓ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania galaretki wiśniowej Dodatkowo: Tarta gorzka czekolada do posypania po wierzchu Sposób przygotowania(...)pozostawiamy je w uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy frużelinę. Wiśnie przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do wiśni, mieszamy. Wsypujemy galaretkę wiśniową, mieszamy by się dobrze rozpuściła i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przed podaniem ubijamy śmietankę z cukrem
Kuchnia w czekoladzieskórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Puree buraczkowe odmrozić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 8 minut. Następnie dodać sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie
Szalona Kuchnia Ewelinybyć w temperaturze pokojowej. Składniki : 1 szklanka oleju, dla mnie najlepszy rektyfikowany 2 żółtka 1/2 -1 łyżeczka musztardy sól, ewentualnie kilka kropel soku z cytryny i cukier puder do smaku jeśli trzeba kilka łyżeczek ciepłej wody Przygotowanie: Z umytych jaj wybić do wąskiego naczynia 2 żółtka, dołożyć musztardę, sól i wlać olej, ewentualnie sok Mieszać chwilę mikserem nie podnosząc
Proste Potrawykolejną warstwą herbatników i masą. Całość przykryć pozostałą częścią ciastek na którą wykładamy trzecią warstwę masy. Banany kroimy w plastry, kropimy sokiem z cytryny i układamy na wierzchniej warstwie kremu. Galaretki rozpuścić w 750ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Słodki Zakątekchrzanem. 15 dkg ugotowanych buraczków ćwikłowych 3 łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka cukru kryształu 1 łyżka octu jabłkowego lub 1 łyżeczka soku z cytryny Jak przygotować ćwikłę z chrzanem . Buraczki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Tarte buraczki przełożyć do miski. Dodać cukier
mecooksogórki gruntowe Sezam zrumień na suchej patelni. Rybę pokrój na 4 małe fileciki o wymiarach 3x7 cm. Oprósz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Arkusz paprieru ryżowego zanurz na 2 sekundy w lekko ciepłej wodzie, rozłóż na desce. Po chwili ułóż na środku filecik łososia otulony listkami natki pietruszki. Zawiń go jak krokieta. Tak samo postępuj z pozostałymi trzema
Delicious Placecytryny 3 czubate łyżki żelatyny Wykonanie : Śmietankę schłodzić. Ubić na sztywno. Serek mascarpone lekko ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Połączyć z ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić, a następnie wlać do masy i dokładnie wymieszać. Ja najpierw dodaję kilka łyżek masy do żelatyny, mieszam, i dopiero wtedy wlewam
Walijskie PichcenieNastępnie wlej śmietanę, dodaj suszone zioła prowansalskie i gotuj sos przez 10 minut lub do czasu aż zgęstnieje. Na koniec dopraw sos sokiem z cytryny i dodaj krewetki. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Smacznego! The post Krewetki w kremowym sosie z czosnkiem i ziołami appeared first
codojedzeniamąki z zielonego groszku 150 g mąki pszennej 100 g cukru (użyłam trzcinowego) 40 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml wody 200 ml oleju rzepakowego 3 jajka skórka starta z całej cytryny dodatkowo: 1-2 łyżki kropelek czekoladowych łyżka pudru truskawkowego (liofilizowane mielone truskawki) świeże maliny mięta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki
Mienta blogbidi; mso-fareast-language:EN-US;} Koktajl z jarmużem i jabłkiem Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu: 3 liście jarmużu, 1 jabłko, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka młodego jęczmienia, 1 łyżeczka oleju lnianego, 1 szklanka wody Sposób przygotowania koktajlu z jarmużem i jabłkiem: Płuczę dokładnie liście jarmużu i odrywam twarde części łodyg, myję jabłko i wycinam gniazdo nasienne, wszystkie składniki
Gotuj Się Kto Możeczosnku. Dodajemy ser feta, suszone pomidory oraz oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg potrzeby Przygotowujemy faworki makaronowe: Makaron gotujemy al dente w wodzie z solą i odrobiną papryki w proszku. Po ugotowaniu przelewamy makaron zimną wodą. Smażymy do momentu aż makaron będzie delikatnie złoty w oleju
Kuchnia w oparachpropozycja na śniadanie, ale również jako deser! Kosmos! ;-) Zróbcie koniecznie. SKŁADNIKI: - 1/5 szklanki mleka kokosowego - 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (dobrej jakości) - 1/2 szklanki wody lub mleka krowiego lub roślinnego np. migdałowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżka soku z pomarańczy - miód lub syrop z agawy W/w zmiksuj na gładki budyń i zagotuj w rondelku, co chwilę mieszając. Na suchej patelni
SMYKWKUCHNIłyżki kakao 2 łyżki mleka łyżka mocnej kawy ( płyn) szczypta soli 3 łyżki cukru Dużą blachę wykładamy papierem i układamy warstwę z herbatników. Cytrynę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok. Mieszankę keksową przepłukujemy gorącą wodą, zostawiamy na sicie aby odsączyć wodę. Do garnka o grubym dnie wkładamy wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy miotełką lub mikserem aż powstanie jednolita masa. Ustawiamy
Dieta moja pasjapuszki, wywar z kurczaka. Dodać bambusa pokrojonego w paski, kukurydzę. Gotować zupę 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać mleczko kokosowe, sok z cytryny, groszek i krewetki. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać trochę wody lub jak macie wywaru. Gotować na małym ogniu następne 3- 5 minut. Posypać zupkę natką kolendry lub pietruszki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńzwykły) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na maśle. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ale nie bardzo cienkie), zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy do cebuli. Całość dusimy, aż pieczarki zmiękną, a woda z nich odparuje. Do ugotowanej kaszy dodajemy pieczarki z cebulą, puree z dynii, pietruszkę oraz papryczki (papryczki które kupuję, w zalewie maja także marchewkę
Mienta blogkiwi - przepis Koktajl polecam na II śniadanie lub podwieczorek, dla osób aktywnych po treningu! Składniki: - 1 mały banan, - 2 kiwi, - 1 łyżka soku z cytryny, - 1 łyżeczka siemienia lnianego, - 1/2 szklanki mleka ryżowego, - 1/3 szklanki wody. Banana i kiwi obierz ze skóry i wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera. SMACZNEGO
MintTasteSkładniki: • 1 kg buraków • 700 g ziemniaków • 2 łyżki oliwy • po łyżeczce soli i pieprzu np. ziołowego • 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego • łyżka cukru (można pominąć) • sok z jednej cytryny
AniaGotuje.plśrednicy 19 cm Składniki: 250 g mascrapone 250 g śmietankowego serka kanapkowego 3/4 szklanki słodzonego skondensowanego mleka 3 łyżeczki żelatyny sok z 1 cytryny 350 g borówek amerykańskich Wykonanie: Żelatyna namaczamy w 1/4 szklanki wody, następnie delikatnie podgrzewamy w mikrofali, uważając, aby woda się nie zagotowała. Odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy serek i mascarpone, a następnie powoli wlewamy mleko
Kulinarne przygody Gatitycebuli, 5 małych pieczarek, mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa), sól, świeżo mielony pieprz, garść posiekanego szczypiorku, 2 torebki ryżu; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie. Składniki sosu łączę. Mięso oczyszczam z włókien, przekrawam na pół, następnie kroję w plasterki. Oprószam solą i pieprzem
JejKuchniagęstnieć dodajemy kakao i znów miksujemy do właściwej konsystencji. Następnie ścieramy czekoladę i mieszamy ręcznie. Poncz: robimy esencje, osładzamy ją, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz rum wiśniowy zlany od wisienek. Mus: wiśnie odmrażamy, odlewamy wodę z sokiem najlepiej odsączyć na sitku, ja dociskałam owoce żeby wycisnąć jeszcze sok, aby mus nie był za rzadki. Wkładamy wiśnie do blendera, dosypujemy
Państwo Wojtczuk gotująspróbujcie :) Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 2 jajka 50 ml mleka kokosowego 50 ml wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny suszona morwa czarna lub rodzynki Jajka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą, wlać sok z cytryny
FitKotPorcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki Brokuł - 1 główka 2 dojrzałe, miękkie awokado Sos garść liści mięty garść liści bazylii 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Podziel brokuł na małe różyczki i ugotuj na parze (powinien był półtwardy). W tym czasie przygotuj
Powiedz dietom nieupieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka przegotowanej wody sól, pieprz Upieczonego pstrąga rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulkę pokroić w cienkie talarki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Sałatkę można
Ugotowaćpiersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki. Zaczynać od zrobienia własnej pasty curry – do wysokiego naczynia wrzucić chilli, laskę trawy cytrynowej, sok z cytryny, listki kaffir, zmieloną kolendrę, 2,5 cm imbiru, 2 łyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany
Kuchnia Pokoleńłyżeczki masła orzechowego (ok. 10g), - ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 100g), - sok z cytryny, sól i pieprz. Sposób przygotowania: 1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. 2. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min. 3. Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 4. Łososia smarujemy masłem orzechowym i pieczemy w 200⁰C przez
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzasmakuje, możecie zastąpić go ulubioną herbatą :) Składniki: -2 łyżki suszonego tymianku -1 łyżka miodu -1 łyżka startego, świeżego imbiru -sok z połowy cytryny Wykonanie: Do szklanki wkładamy tymianek i zalewamy gorąca (nie wrzącą!) wodą. Przykrywamy i zaparzamy przez 5 minut. Następnie przecedzamy płyn i dodajemy resztę składników. Jeśli lubicie słodsze napoje, dodajcie więcej miodu. Smacznego głodomorki
Smakuj życie!Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - 500 g Piersi z Kuczaka 1 Kg Ziemniaków Pieprz Kolorowy Sok z Cytryny Sól Pomidory Koktajlowe - Żółty Ryż - 300 g Ryżu 550 ml Wody 3 g Kurkumy 3 g Czosnku Sól - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1584 Węglowodany
Sylwetka Od Kuchniogórki konserwowe kilka marynowanych grzybków 2 jajka cebula papryka marynowana 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki majonezu sól,pieprz biały sok z cytryny szczypiorek Śledzie opłukać i zalać na ok 1 godz zimną wodą.Skropić sokiem z cytyny.Odstawić na 15 min.Ugotować jajka na twardo. Cebulę obrać i razem z jajkami,2 ogórkami oraz grzybkami drobno posiekać.Doprawić
Niespełnione zdolności kulinarnemielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki brandy waniliowego * nadzienie: zagotować 200 ml wody lub mleka ze skórką cytrynową, żurawiną i cukrem. Wsypać mak i gotować na małym ogniu, 5 minut cały czas mieszając. Wyjąć skórkę, wlać sherry
królestwo garówmarynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Matiesy moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin (dobrze jest
Trzeci talerzSkładniki: * botwinka * zielony ogórek * rzodkiewki * koperek * szczypiorek * maślanka ( do wyboru kefir, jogurt ) * sól,pieprz * ewentualnie czosnek jak ktoś woli. * sok z połowy cytryny Pokroiłam drobno botwinkę i starłam na tarce buraczki. Zalałam je wodą, ale nie za dużo, posoliłam do smaku i gotowałam około 15 minut aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone
potrawyregionalnespirytus. Masę użyjemy do 2-krotnego przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance wody (250 ml) PONCZ: szklanka mocnej, gorzkiej herbaty + łyżka soku z cytryny PRZEŁOŻENIE: Biszkopt orzechowy I kroimy na 2 części. Na paterze układamy 1 blat biszkoptu orzechowego I, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy orzechowej
psgotujemyjogurtu greckiego 100 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 4 łyżeczki żelatyny 1 kg truskawek Twaróg połącz z jogurtem, skórką z cytryny i cukrem za pomocą łyżki. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 4 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej do masy serowej i bardzo szybko
Food Squaremasą tortownicę. Wykonanie masy serowej: Zmiksuj razem ser i serek mascarpone dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Banany zmiksuj, a następnie skrop sokiem z cytryny. Połącz banany z masą serową. Rozpuść żelatynę w 100ml ciepłej wody. Dodaj do niej troszeczkę bananów (zahartuj) a następnie wlej ją cienkim strumieniem do masy serowo-bananowej ciągle mieszając. Ubij śmietanę kremówkę i wymieszaj
Mania Wypiekaniałyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 200 g masła Masa truskawkowa: 500 g truskawek świeżych 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szkl cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 70 ml ciepłej wody 300 ml kremówki Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa 450 ml wrzątku Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal
Ala piecze i gotujejego wykonania niezbędny jest dobry blender, a najlepiej malakser. Hummus bakłażanowy Hummus Składniki: 185 g pasty tahini 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 450 g ugotowanej cieciorki 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 150 ml wody (lub więcej jesli bedzie za gęste) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz wody dokładnie zmiksować, nastepnie stopniowo dolewać wodę, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty Podawać
pyszne zdrowościSałata w sosie 1/2 główki sałaty sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Wątróbkę moczyć w mleku, przynajmniej przez 2 godziny. Następnie opłukać wodą, pokroić na równe kawałki, popieprzyć i obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w piórka, jabłka w cząstki. Cebulę smażyć na małym ogniu do zezłocenia, następnie
Jadło i czytadłoskładniki: 1 pęczek świeżej pokrzywy 1 obrana z błonek cytryna 50 – 70 g cukru 100 g kostek lodu 500 ml wody wykonanie: Pokrzywę opłukujemy. Wszystkie składniki (oprócz wody) wrzucamy do naczynia i przy pomocy blendera z opcją kruszenia lodu miksujemy lub przy pomocy Thermomixa miksujemy 30 sek. poz. 10. Następnie dolewamy wodę i miksujemy jeszcze
Domowy Smak Jedzenianależy sięgać po wody smakowe, gdyż często są dodatkowym źródłem substancji słodzących, sztucznych aromatów oraz konserwantów. Jeśli chcecie urozmaić wodę, warto dodać do niej świeże owoce, miętę oraz sok z cytryny, bądź pomarańcza. Tak przygotowana lemoniada doskonale wygląda oraz smakuje
Fit-aminaczęści. Do jednej dodaję kawałeczki odsączonego ananasa, a do drugiej czekoladę uprzednio potraktowaną blenderem. Sok z ananasa mieszam z przegotowaną i schłodzoną wodą w stosunku 1:1 i doprawiam do smaku sokiem z cytryny ewentualnie cukrem. Na spód patery wykładam jeden krążek biszkoptu, nasączam ponczem ananasowym, wykładam masę z kawałkami ananasa, przykrywam drugim krążkiem biszkoptu, ponownie nasączam ponczem
Ciasteczkowy Potwórbyć oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony groszek (100g) zielona część pora łyżeczka zielonej czubrycy duży ząbek czosnku łyżka octu ryżowego lub sok z cytryny sól,pieprz jogurt naturalny lub grecki łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować groszek i brokuły w szklance wody. Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy
Weekendy w domu i ogrodzieliście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżka cukru - czarny pieprz grubo mielony - 4 – 5 łyżek octu (można go zastąpić sokiem z cytryny, limionki, octem winnym - w oryginale jest ocet spirytusowy) - ok. ½ litra wody W garnku zagotowujemy ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę kroimy cienko w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się
mojewypiekiinietylkoburaków cukrowych/inny słodki syrop * Możesz kupić gotowy produkt lub zrobić własną: obierz 2 jabłka, pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Dodaj odrobinę cynamonu, imbiru, soku z cytryny i słodzika. Dokładnie wymieszaj mąkę, mleko, sodę i sól na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki (wychodzi
Qlinarnie i Qlinarniedekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka. -Dodać cynamon , kardamon i podlać kilkoma łyżkami wody. -Dusić pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/ do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/. -Pod koniec dodać rodzynki
Zakamarki mojej kuchniWiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj i wypij na czczo. Stosuj codziennie przez 3-4 tygodnie. Koktajl pobudzający : Zmiksuj pół banana i pół szklanki malin ( mogą być mrożone ). Dodaj szklankę chudego mleka oraz łyżkę miodu. Wymieszaj wszystko razem
Przepisy i porady kulinarnebulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać bulion, a następnie śmietanę i zagotować. Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego
Gaździnka warzyszklanki mleka. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dolewamy 1/3 szklanki bulionu (np. z rosołu lub rozpuszczamy odrobinę kostki rosołowej 1/4 w 1/3 szklanki wody) z 1 łyżką śmietany. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny. Rybę podałam z marynowaną papryką. Świętnie będzie też pasował ogórek czy surówka z kapusty. Ciekawa jestem czy Ty często jesz ryby? :) A jakie
Mój Smak na Życiełączyć się na przykład z jabłkiem,gruszką czy malinami :) ~ Karobowe placki gryczane z sezamem ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 70ml (1/3 szklanki) wody 1 łyżka karobu 1 łyżka sezamu 1 łyżka soku z cytryny mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej słodzidło* + dowolne dodatki *jak już pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy
Kuchenny Skrawek Niebaminut w osolonej wodzie.Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.Listki pietruszki, musztardę, pistacje (kilka sztuk pozostawić do ozdoby), czosnek, oliwę i sok z cytryny miksuję aż powstanie sos (jeżeli jest zbyt gęsty dodaję łyżke wody). Sos doprawiam do smaku sola i pieprzem.Cukinię mieszam z dwoma łyżkami sosu.Pozostały sos dodaję do sałaty i delikatnie mieszam. Na sałatkę wykładam
Magiczna kuchnia Dariiśmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron
Stare Garyminut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku
Gospodyni Miejskaprzybrania.SOS:Ok. 3 cm kawałek imbiru,1 chili,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),100-150 ml sosu sojowego,Sok z ½ cytryny,1 łyżeczka sosu rybnego,Syrop z agawy do smaku,Przegotowana woda. Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.Warzywa
SzczyptaSmaQpowoli wrzucać warstwy kapusty posypując ją solą- zacząć dusić kapustę na średnim ogniu, gdy zmięknie dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz doprawiamy sokiem z cytryny w razie potrzeby do wydobycia smaku dodajemy odrobinę cukru- gdy woda już nam wyparowała i kapusta zaczyna nam się przypalać możemy podlać odrobiną wody - gdy chcemy zrobić wersję rozszerzoną dodajemy powyższe składniki wedle uznania i wymogów
Basia w kuchnikokosowym twarożkiem*, mleczkiem kokosowym i malinami**oprószone trzcinowym cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi*twarożek sernikowy+mleczko kokosowe+mąką kokosowa**część rozgnieciona z sokiem z cytryny, w środku teżA teraz pakuję się i jadę nad wodę
More food, love and dreamspół kostki rosołowej Kiełki : Kiełki na patelnię oliwa z oliwek Przygotowanie :Dorsza kroję w ok 5cm kawałki, przekładam do misy, dobrze skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na ok 15 minut. W między czasie zagotowuję wodę w garnku razem z ziarnami pieprzu i ziołami (chodzi o aromat) po czym nakładam cedzak lub jak ktoś ma to sitko do klusek
Mechanik w kuchniExquisite eggs for dessert. Przygotować skorupki jajek z dużym otworem. Wycinamy delikatnie nożyczkami. Skorupki sparzyć wrzątkiem i wysuszyć.Jajeczka na deser wypełnimy musem cytrynowym i
Kulinarny karnet Christopheradrobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz sok cytrynowy do smaku Wersja na ciepło: Buraczki wstępnie obgotować. Drobno posiekaną cebulkę wrzucić do garnka z niewielką ilością wody. Chwilę gotować, dodać przetarte buraczki, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Smacznego
chwile dla mniesmażenia, świeży rozmaryn. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykimintaj,300g startego żółtego sera,1 żółtko,1 łyżka majonezu.Przygotowanie: Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy i pieprzymy z obu stron i skrapiamy cytryną. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju i układamy rybę. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w kostkę, brokuły rwiemy na różyczki, dodajemy majonez i żółtko
Aga w kuchnicytryny 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Wykonanie: Dynię obieramy obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby puściła trochę soku. Nie dolewamy wody ! Następnie stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, do momentu kiedy dynia zacznie się lekko rozpadać, wtedy dodajemy stratą skórkę i sok z pomarańczy oraz
Kulinarne przygody Gatitymnie był to żółty) kilka dużych kostek zamrożonego arbuza 1 gałązka świeżej mięty (same listki) 1 malutka garstka jagód sok z 1/2 cytryny 1 łyżka nasion Chia Skworcu (dzień wcześniej zalanych połową szklanki wody) Wykonanie: Nasiona Chia co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem smoothie zalewamy połową szklanką wody. Ja na trening wybierałam się rano, więc nasiona zalałam wodą
Blondynka Gotuje