woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:502/1096)

Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową 139

łyżki cukru pudru kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty z cytryną Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko i ponownie zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przykryć folią (ma szczelnie przykrywać kisiel(...)pianę. Powoli dodawać cukier aż mas zrobi się szklista. Dodawać po jednym żółtku, a na końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170 o C. Ciasto ostudzić, a następnie

Czerwień i błękit
Sernik cytrynowy (bezglutenowy) 110

niedopatrzenie. Całość robi się eskpresowo, a efekt jest naprawdę zadowalający.  Cynamonowy spód z płatków jaglanych idealnie komponuje się z cytrynową masą na bazie płatków ryżowych, serka wiejskiego i cytryny.  Jeśli poszukujecie czegoś lekkiego, ale wyjątkowo smacznego na okres świąteczny - upieczcie  sernik cytrynowy. 😌 Składniki:  na cynamonowy spód 1,5 szklanki płatków jaglanych 2-3 łyżki(...)chudego twarogu) 2 białka z jajek klasy M skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny  1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) kilka łyżek płynnego miodu (do smaku) łyżeczka cukru waniliowego Płatki ryżowe zalewamy w garnuszku ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dolewamy szklankę mleka, dodajemy wiórki kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez kilka

Kuchnia Ellie
skórka pomarańczowa w syropie 117

każdemu polecać :)  Składniki na 3 słoiczki :   skórki z 6 dużych pomarańczy (ilość wg. uznania) 1 łyżka soku z cytryny   cukier wg. proporcji tj.:   100 g skórek - 300 g cukru - 125 ml wody  woda  Przygotowanie:  Pomarańcze dokładnie myjemy, lekko nacinamy i obieramy równo ze skórki (tak by jej nie uszkodzić). Skórki(...)małym ogniu aż woda z cukrem zacznie gęstnieć i powstanie syrop. Do gotującego się syropu wrzucamy przygotowaną skórkę i wszystko dokładnie mieszamy. Skórkę gotujemy w syropie ok 10 minut na małym ogniu , cały czas dokładnie mieszając. Po 10 minutach odstawiamy skórkę do następnego dnia. Kolejnego dnia skórkę ponownie zagotowujemy , dodajemy łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy , chwilkę

Aromatyczne Podróże
Zdrowa sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami 180

pomidor (u mnie malinówka) 3 większe rzodkiewki garść zielonej pietruszki (2 czubate łyżki po posiekaniu) 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta (20 minut). Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie plastry. Pomidora kroimy w coś na kształt grubej kostki(...)plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do większej miski. Do warzyw dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jęczmienną, wszystko mieszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do naszej sałatki dodajemy sok z cytryny i posiekaną pietruszkę z koperkiem. Całość mieszamy, próbujemy. Podajemy. Smacznego Do przygotowania sałatki użyłam kaszy jęczmiennej perłowej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie

Słodkie okruszki
Krewetki na szałwiowym puree z kalafiora 170

łyżka tartego parmezanu,   szczypta kurkumy,   sól i  pieprz do smaku ,   Do podania:    2  cząstki cytryny,   dowolna sałatka.   Przygotowanie: Kalafior  podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować  z dod a tkiem parmezanu,  mleka i kurkumy  na gładki krem.   Krewetki podsmażyć na rozgrzanym

SzczyptaSmaQ
Grzanki z pastą z bobu 151

delikatności. W zestawieniu z chrupiącymi grzankami stanowi idealne letnie śniadanie.    Składniki: bób 500g czosnek duży ząbek sok z cytryny ¼ szt masło 1 łyżka sól pieprz czarny mielony płatki ostrej papryki Sposób przygotowania: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru przez około 6 minut. Ostudzić, obrać i rozdrobnić widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z bobem

Pyry na Gaz
Szparagowy sezon 91

zawsze to robie, pozbawiam je rowniez stwardnialych koncowek. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut, nastepnie przelewamy zimna woda i odcedzamy. W czasie jak szparagi beda sie gotowac robimy sos. Maslo roztapiamy na patelni, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy az maslo sie spieni. Sciagamy z ognia.  Jajka na twargo kroimy na 4, a nastepnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy

Przysmaki Karolki
Sałata masłowa ze śmietaną słodko-kwaśna - pycha 167

następnie ostrym nożem wyciąć głąb. Dokładnie umyć liść po liściu układając je w suszarce do sałaty. Odwirowć wodę śmietanę dokładnie rozmieszać z wodą, w zależności od gęstości śmietany mniej więcej w proporcji 1:1. Dodać sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszać pokroić szczypiorek, koperek i rzodkiewki sałatę poszarpać na mniejsze kawałki i układać w misce. Wymieszać ze śmietaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
[VIDEO] Kotleciki z bobu i kalafiora + frytki z marchewki 147

ząbki czosnku 100 g świeżego kalafiora (drobno startego) łyżka soku z cytryny sól i pieprz +ziarna amarantusa (opcjonalnie) frytki z marchewki kilka marchewek sól, pieprz, ostra papryka olej rzepakowy *zamiennie można użyć siemienia lnianego Przygotowanie: KROK 1: Zaczynamy od gotowania bobu. Do wrzącej, delikatnie osolonej wody wrzucamy bób, mieszamy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez(...)KROK 3: Przygotowujemy frytki z marchewki. Myjemy, obieramy i kroimy w grubsze paski. Doprawiamy do smaku. KROK 4: Bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i blendujemy na gładką masę. Dodajemy dwa drobno starte/pokrojone ząbki czosnku, łyżkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku. KROK 5: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki : bób, nasionka chia i drobno starty kalafior

Kuchnia Ellie
Ćwikła z chrzanem 137

domu. Składniki: 3-4 średnie buraczki czerwone 2łyżki tartego chrzanu lub 3 łyżki chrzanu ze słoiczka 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego/winnego sól i cukier do smaku Buraki umyć, włożyć do zimnej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Można też wyszorowane buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC. Ostudzić

Czerwień i błękit
Pstrąg Mojito Lime 221

palce lizać. Polecam. Składniki: 2 świeże pstrągi przyprawa Ryba Mojito Lime 50 ml oleju łyżeczka soku z cytryny 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina Wykonanie: 1.Rybę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce(...)wymieszać przyprawę z olejem i sokiem z cytryny. Dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku – i zostawić na godzinę a najlepiej na noc w lodówce. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Pstrąga ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko

Mama z miasta
Śledzie w sosie śmietanowym 140

Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 2 łyżki majonezu * 5 łyżek śmietany * 1/2 jabłka * 1 cebula * sok z cytryny * sól, cukier, pieprz  * 1 łyżeczka octu jabłkowego * koperek do dekoracji Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin. Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm. Zrobiłam sos śmietanowy. Majonez(...)śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Dodałam do majonezu i śmietany. Połówkę jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. Połączyłam z sosem. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i dodałam na koniec ocet jabłkowy. Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się

Pieprzyć z Fantazją
Konfitura żurawinowa z jabłkiem i cytryną 106

każdego sera na kanapkę. Składniki: • 2 kg żurawiny • 600 g cukru • 5 jabłek • sok z 3 cytryn Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce żurawiny przepłukać wodą i przebrać z szypułek i listków. • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce

To co kocham
Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki 166

pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy   http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować.  Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować.  Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze

Kuchnia Danusi
Sałatka z bobu z fetą i grzankami 125

garść świeżej mięty 2 łyżki posiekanego koperku 4 garście ulubionej mieszanki sałat (opakowanie) u mnie mieszanka szpinaku, roszponki i rukoli sok z 1 cytryny Przygotowanie:  Bób ugotować al dente, wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Gdy ostygnie obrać ze skórki i przełożyć do dużej miski W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z octem winnym, czosnkiem wyciśniętym przez praskę(...)dymkę (lub szalotkę/czerwoną cebulę), ser feta pokrojony w kostkę, posiekaną miętę oraz koperek. Zalać oliwą z przyprawami i delikatnie wymieszać. Dodać mieszankę sałat, wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie delikatnie wymieszać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie