mielonego cynamonu 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu olej do nasmarowania gofrownicy Ciecierzycę zalewamy wodą wymieszaną z sodą. Rano wodę odlewamy a ciecierzycę blendujemy na gładko (bez gotowania!!!). Dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę, przyprawy oraz mąkę. Na koniec dosmacz sokiem z cytryny. Składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut by masa nabrała kleistości. W zwilżonymi dłońmi formujemy kulki. Gofrownice nagrzewamy
Dzieje kuchennej Wiewióryogórka Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Marchew, seler i pietruszkę umyć, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skórki. Groszek odsączyć z zalewy na sicie. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Jajka, marchew, pietruszkę i seler oraz ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. Wymieszać
Camilla w kuchnidorszapół cytrynykoperek suszonypieprzkilka różyczek brokułów i kalafiorasos do rybyjogurt naturalny lub śmietanaWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 2 lub 3 kawałki.2. Kawałki fileta ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.3. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu.4. W garnku
Pasja Smakucukru (u mnie cukier trzcinowy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy) skórki startej z jednej cytryny Do przygotowania masy będziecie potrzebować: 1 kg sera waniliowego do sernika 15 g żelatyny spożywczej 50 ml gorącej wody 250 ml śmietany 36% Do przygotowania polewy będziecie potrzebować: 6 łyżek cukru pudru (u mnie zmielony cukier brązowy) 4 łyżek kakao(...)uzupełnianiu wody – puszka ma być przez cały czas przykryta wodą. 2. Po tym czasie wyciągamy puszkę i odstawiamy do schłodzenia. Kajmak można zrobić nawet dzień wcześniej. 3. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Na blat wysypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich masło/margarynę, śmietanę, żółtka oraz skórkę z cytryny. 4. Całość siekamy nożem, a następnie zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy
Okiem Blondynki by McBlondiliście laurowe około 150 gr boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 nie cała łyżka octu lub soku z cytryny 1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. Przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby zakryła kapustę. Zagotowuje i odlewam tą wodę tzn. odcedzamy kapustę (możemy do tej gotującej się wody dorzucić w całości cebulę(...)właśnie robię) 2. Następnie, zalewam kapustę odrobina wody, dodaje listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości. 3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec. 4. Pod koniec gotowania dodaje sok z cytryny (lub ocet) i oczywiście boczek, sprawdzam smak
Gotowanie...to proste !łyżki oleju np. ryżowego 70 ml płynnego miodu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny kilka gałązek świeżego tymianku ok. 3/4 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki pieprzu – dałam pomarańczowy, ale równie dobry będzie cytrynowy, bądź czarny, świeżo mielony Wykonanie: Marchewki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy nać (nie wyrzucamy, wkrótce na blogu(...)przepis do czego można ją wykorzystać ), zostawiając krótkie, ok. 2-3 cm zielone końcówki. Marchew szorujemy pod bieżącą wodą, bądź bardzo delikatnie obieramy skórkę obierakiem do warzyw. W miseczce wymieszać olej z miodem, dodać sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Marchewki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać wszystko gotową marynatą, posypać liśćmi tymianku. Dłońmi obtoczyć
gutfutłyżki karobu ) 1 płaska łyżeczka sody + 3-4 łyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego ) 1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta ) 1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy ) orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie ) Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie) 1. Wszystkie
Gotowanie...to proste !kalamata BEZ PESTEK – 150 gramów sera owczego solonego – kilka łyżek oliwy – kilka łyżek jogurtu greckiego – doniczka mięty – kilka łyżek orzeszków piniowych – 1 cytryna – pieprz czarny i sól morska Wykonanie: Pęczak ugotujcie na półtwardo i wypłuczcie w zimnej wodzie. Fenkuł (koper włoski) pokrójcie na mniejsze części, posmaruj oliwą i ugrillujcie lub upieczcie w piekarniku. Następnie pokrójcie w kostkę i dodajcie
karmelowyjego ukochanym z jagodami), który przygotowałam. Zgadzam się z nim w całej rozciągłości - zdecydowanie zasługuje na uwagę. Bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Słodycz złamana sokiem z cytryny i orzeźwiającym smakiem owoców. Całość zdecydowanie letnia, odrobinę wręcz egzotyczna - na upały w sam raz! Może taki lekko optymistyczny sernik odczaruje w końcu zimę...?Sernik cytrynowy z papają (na zimno(...)Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Ostudzić.Serek utrzeć z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę. Owoce z puszki osączyć. Połowę zmiksować blenderem, dodać do masy serowej, wymieszać. Dodać ostudzoną żelatynę, zmiksować. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewlej mleko i energicznie mieszaj. Gotuj aż zgęstnieje. Następnie dodaj sok i skórkę z cytryny, kapary oraz posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem Makaron: składniki na makaron dokładnie połącz. Ciasto ugniataj aż zrobi się elastyczne. Jeśli jest zbyt sypkie możesz dodać kolejne żółtko albo więcej wody. Następnie ciasto rozwałkuj i przy pomocy noża powycinaj paski o szerokości 1 cm. Świeży
Bon Appetit Małgorzatywpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach 1 kg owoców głogu 1 litr spirytusu 70% 0,6 litra wody 0,5 kg cukru 5 goździków 2-3 cm kory cynamonu skórka otarta z 1 cytryny Oczyszczone z resztek gałązek owoce mrozimy przez 1 dobę (możemy też zamrozić z resztkami gałązek, a oczyścić później). Następnie, wciąż zamrożone, przekładamy
Marder&Marder Manufactureliście gorczycy sarepskiej pół wędzonej makreli duży pomidor (u mnie jeden z ostatnich żółtych) chili ćwiartka papryki czerwona cebula sok z cytryny dobra oliwa z oliwek Sałatę i rukolę opłukać. Sałatę podzielić na mniejsze kawałki. Odwirować z wody. Do sałat dodać pokrojone: pomidor, paprykę i chili. Cebulę obrać i pokroić w cienkie kawałki lub małą kostkę. Dodać do warzyw
Weekendy w domu i ogrodziećwiartki. Plasterki szynki przeciąć wzdłuż na połówki i zrumienić na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Szpinak, rukiew i rukolę, odsączone z wody, przełożyć do miski. Dodać połowę pokrojonych truskawek, na tarce zetrzeć skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, skropić olejem sezamowym – wymieszać. Dołożyć pozostałe truskawki i szynkę serrano, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Sałatka z truskawkową nutą, to kwintesencja smaków, zapachów
mojewypiekiinietylkomąki (ja użyłam typ 450) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka masła (u mnie bez laktozy) 1 szklanka gorącej wody Na farsz: 3/4 woreczka kaszy jaglanej 4 łodygi zielonej pietruszki 3 duże ząbki czosnku 4 łyżeczki soku z cytryny ok. 10 dużych suszonych pomidorów z oleju (LIDL - dalej są XXL w dobrej cenie :) pieprz, sól dla smaku(...)uświadczyłam ani mrożonych ani świeżych więc... wróciłam z pieczarkami i bulionem grzybowym w kostkach.... Jak przygotować: Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i masło - zalać bardzo gorącą wodą. Najpierw mieszać łyżką następnie wyrabiać w rękach. Następnie podzielić ciasto na dwie części jedną włożyć do miski i przykryć ścierką, drugą bardzo cienko rozwałkować. Aby ciasto nie było zbyt twarde należy
dlaSmaQpierogi z karpiem i kimchi Drukuj przepis Porcji: 50 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: 500 g mąki, 50 g masła, łyżeczka soli, łyżeczka atramentu z mątwy, 300 ml wody FARSZ: 200 g kimchi, 300 g filetu z karpia, pęczek kolendry, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 3 łyżki Yuzu ponzu, 1 łyżeczka chilli, skórka otarta z limonki SOS: 3 szalotki(...)kurkumy, 200 ml białego, wytrawnego wina, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g masła, 150 g szyjek rakowych, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku Przepis 1 CIASTO: mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, atrament oraz rozpuszczone masło. Czekamy, aż ciasto ostygnie, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie postępujemy
Kuchnia Bazyliichłodnik z botwinką to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 4 porcje: 1 l wody + 2 łyżeczki domowej wegety (lub wywaru warzywnego) 400 g jogurtu naturalnego (ponad 1 duże opakowanie!) 1 duży pęczek botwinki (wraz z buraczkami) 2 upieczone buraczki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz cukier do podania posiekany koperek ugotowane jajka Botwinkę umyć, odciąć buraczki(...)następnie wsypać posiekaną botwinkę (wraz z buraczkami). Całość smażyć kilka minut, aż do miękkości botwinki. Następnie zalać wodą i dodać do niej domową wegetę. Gotować kilka minut. Przygotowaną zupę ostudzić. Na sam koniec dodać jogurt naturalny i całość doprawić cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przygotowany chłodnik przelać do miseczek i przed podaniem posypać koperkiem oraz podawać
Ugotować