niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny lub do smaku 1 łyżeczka miodu lub do smaku sól do smaku na sos cytrynowy: sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu sól do smaku Przygotowanie gołąbków z botwinki: Z botwinki odetnij buraczki, a z liści łodygi (łodygi nie będą nam potrzebne, możesz je dodać np. do zupy). Zacznij(...)dobrze je razem podziabać widelcem). Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny, miód i sól. Wymieszaj. W drugiej miseczce wymieszaj sok z cytryny z miodem i solą. Gdy gołąbki będą gotowe (ryż będzie ugotowany i wchłonie prawie całą wodę), ostrożnie zdejmij talerz. Uważaj, bo będzie gorący. Gołąbki podawaj na ciepło lub zimno w towarzystwie dipu z serem gorgonzola i sosu cytrynowego
Chilli Czosnek i Oliwakarmelowego (Orzechownia) 2 czubate łyżki cukru kokosowego lub innego słodzika 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii 2 łyżki soku cytryny 2 łyżki cukru kokosowego Polewa czekoladowo - orzechowa: 1 łyżeczka masła orzechowego karmelowego (Orzechownia) 1 łyżeczka kakao trochę wody garść orzeszków ziemnych (do ozdoby) Przygotowanie: Spód przygotuj poprzez zmielenie z malakserze wszystkich składników, tak aby powstała zwarta
Zdrowie na języku :Pszkl. płatków ryżowych 2 jajka 2 łyżki mąki 4 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny truskawki i porzeczki Sposób przygotowania: Makaron czekoladowy gotujemy tak, aby był al'dente. Płatki ryżowe gotujemy na wodzie do miękkości z dodatkiem cynamonu (nie słodzimy). Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Owoce płuczemy pod bieżącą wodą, truskawki pozbawiamy szypułek
Kolorowy PrzepisownikSposób przyrządzania: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Ananasy osączyć z zalewy, zachowując syrop. Do garnka wlać białe wytrawne wino i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do wina wraz z zalewą z ananasów, suszoną żurawiną oraz
Zakątek rozkoszy kulinarnychśmietany kremówki 30 % 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i przekładamy do garnka. Dodajemy umyte i obrane warzywa, listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą (mięso ma być całe zanurzone) i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy piersi i warzywa, wywar przecedzamy przez sitko(...)szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi i wlewamy do rondelka. Zagotowujemy. W kubku rozrabiamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i pomału wlewamy do gotującego się wywaru, energicznie mieszając. Ustawiamy malutki ogień, dodajemy kremówkę, łyżeczkę soku z cytryny i wsypujemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane piersi z kurczaka przekładamy do sosu i podgrzewamy (nie gotujemy!). Smacznego
Oryginalny smakoliwa, sól, pieprz, 400 g spaghetti ( Jeżeli używamy małży w skorupkach przed gotowaniem zostawiamy je na kwadrans w lekko osolonej wodzie, a potem płuczemy pod bieżącą. ) Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy czosnek, dodajemy małże i sok z cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte
Bon Ton Italiawinogron odmiany Concord (użyłam mrożonych - kto nie ma, musi poczekać do późnego lata) 2 szklanki ginu 1/2 szklanki soku z cytryny winogrona do ozdoby (u mnie mrożone) ok. 1/4 szklanki cukru do ozdoby Syrop klonowy połączyć z ciepłą wodą i mieszać do momentu aż połączą się razem. Do dużej butelki/karafy przelać wszystkie płynne składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki
KUCHARNIAskrobi ziemniaczanej 130 g cukru 140 g margaryny 30 g rumu 120 g rodzynek 5 całych jaj 50 g miodu 1 laska wanilii starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Zaczyn: W misce wymieszaj dokładnie mix, mleko, drożdże i miód. Ciasto musi być jednolite i gładkie. Odstaw do lodówki na 4 godziny. Ciasto: W misie miksera wymieszaj mąki(...)czasu, aż ciasto chłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rodzynki opłucz pod bieżąca wodą. Z wanilii wydrąż ziarenka. Ciasto ponownie umieść w misie miksera. Dodaj ziarenka wanilii, skórkę z cytryny, sól, miód i rum. Wszystko bardo dokładnie wyrób. Ciasto podziel na 2 części i umieść w wysokiej formie. Odstaw do podwojenia objętości
Kuchnia bezglutenowaszklanki ryżu pełnoziarnistego (u mnie ryż Uncle Ben's) 70 - 100 g suszonych daktyli 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny wiórki czekoladowe lub płatki migdałowe do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż opłukać zimną wodą, następnie zalać szklanką zimnej wody i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie zlać wodę i ryż zalać 1 1/3 szklanki świeżej zimnej(...)wody, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem od momentu zagotowania się około 20 minut (pilnować, aby nie wykipiał). Ugotowany ryż odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym, pozostawić na około 20 minut. Do ugotowanego ryżu dodać namoczone daktyle razem z mleczkiem kokosowym i sok z cytryny
Kuchcik gotujewygląda? Groszek jest krótko obgotowywany, a następnie szybko zamrażany w bardzo niskiej temperaturze. Tak przygotowany nie wymaga już później gotowania. Wystarczy przelać go wrzątkiem, chwilę potrzymać w gorące wodzie, albo po prostu wymieszać z gorącym ryżem, jak to jest w naszym przepisie. Mniej kaloryczna wersja Nasza wersja risi e bisi mocno odstaje od oryginału, ale jest zdrowsza i, naszym zdaniem(...)pietruszki 1/2 szklanki tartego parmezanu plus kilka łyżek do dekoracji 1/3 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Krok 1 Dokładnie opłucz ryż: wsyp ryż do rondla, zalej zimną wodą, odcedź. Powtarzaj czynność, aż woda spod ryżu nie będzie mętna. Włóż ryż do rondla i zalej dwiema szklankami wody, przykryj. Doprowadź
Niedzielny kucharzkażdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce. 2 Przygotuj pesto. Zgnieć w moździerzu bądź zblenduj liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Stopniowo dolewaj oliwy, aż pesto będzie miało gęstą konsystencję. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto(...)każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce. 2 Przygotuj pesto. Zgnieć w moździerzu bądź zblenduj liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Stopniowo dolewaj oliwy, aż pesto będzie miało gęstą konsystencję. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto
A to pestkaSkładniki na 2 porcje : 1 młody kwiat kalafiora 1 duże, soczyste i twarde jabłko 1/4 pęczka natki pietruszki łyżka soku z cytryny łyżka oleju lnianego szczypta soli (opcjonalnie) Kalafior podzielić na różyczki i umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszyć na ścierce. Osuszone różyczki kalafiora zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać cienko ze skórki, również zetrzeć na tarce
Dietologmarakują Stovit Wykonanie: Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około 20 min., aby napęczniała. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. Z sera ricotta odlewamy wodę i rozgniatamy go widelcem. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do spęczniałej kaszy manny dodajemy
Kuchnia MagdaLenyłyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól, papryka chili w płatkach, czarny pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zachować szklankę płynu. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, Dołożyć skórkę otartą z cytryny i po kilku sekundach bułkę tartą. Prażymy na gorącej patelni aż się zezłoci i przesypujemy na talerz. Odcedzony makaron polewamy dwoma łyżkami oliw
Pyry na Gazgruszki obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazdo z pestkami. Kroimy na drobne kawałki i wkładamy do garnka. Zalewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Dodajemy pokrojone w plastry banany i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze kilka minut. Miksujemy blenderem na gładka masę. Słoiki wyparzamy i zalewamy musem do 3/4 wysokości.Zakręcamy. Pasteryzujemy 10 - 15 minut
tojestpyszne.blogspot.com