woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:504/1096)

Śledzie z suszonymi śliwkami 313

Potrawa wolna od glutenu.Ilosc porcji: 2 Składniki:3 filety śledziowe a'la matjas½ szklanki suszonych śliwek2 łyżki oleju rzepakowegoŁyżeczka soku z cytryny½ łyżeczki cukruCzerwona cebulaŚwieżo mielony pieprzŚledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy

Kolizje Smaków
Delikatna potrawka z warzywami i rybą 187

papierowym, usuwamy ewentualne ości, po czym kroimy w grubszą kostkę. Posypujemy solą, białym pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oczyszczoną marchewkę kroimy na talarki. Cukinię wraz ze skórką kroimy na grubsze półplasterki, kalarepę kroimy w paseczki. Do garnka wlewamy 4-4,5 szklanki wody, stawiamy na palniku. Gdy woda się zagotuje dodajemy bulion i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy marchewkę oraz(...)dodajemy do niego kawałki ryby. Gotujemy kilka minut. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do bulionu i gotujemy aż do zgęstnienia. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane jarzyny i ponownie krótko podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny. Na koniec posypujemy danie koperkiem. Podajemy od razu, z ryżem, kaszą lub ziemniakami

Smaki Na Talerzu
NADZIEWANE CUKINIE 223

czerwonej papryki w zalewie z oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty - 150 ml jogurtu naturalnego - ser camembert - sok z 1/2 połowy cytryny - 1/2 awokado - połówka granatu - 4 łyżki oleju - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz, (opcjonalnie trochę kuminu i soli czosnkowej) WYKONANIE: - cukinię wydrąż z gniazd nasiennych - szalotkę, czosnek posiekaj - ugotuj(...)cukinie, na wierzch poukładaj kawałki sera camembert wstaw do piekarnika na 35-40 minut, temperatura 190 stopni C, na blaszkę wylej 1/2 szklanki wody, aby cukinie, się troszkę "uparowały" - w międzyczasie wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami - po upieczeniu cukinie polej sosem jogurtowym, obsyp wypustkami z granatu i dodatkowo obsyp listkami ziół Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Tajska zupa z pastą Tom Yum 231

wyjęłam: makaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek 4 jaja natka kolendry czerwona papryczka chili cytryna a najlepiej limonka kilka pieczarek Czosnek i imbir utarłam w moździerzu.  Rozgrzałam łyżeczkę oleju kokosowego(...)Wrzuciłam pastę, dwa suszone listki kaffiru  i chwilkę smażyłam. Wlałam wodę i zagotowałam. Następnie budowałam smak. Pierś z kurczaka pocięłam w plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam 2 łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka chilli

AZgotuj!
Magiczne ciasto czekoladowe. 370

piankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego kakao ,potęguje jego smakową i optyczną magię. Składniki. 4 jajka 15 dag cukru 1 łyżka gorącej wody 125 g masła 70 g mąki 45 g kakao 500ml mleka 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól Przygotować 22cm tortownicę wyłożoną folią, chodzi o uszczelnienie. Dno posmarować masłem i posypać kakao. Masło roztopić i lekko ostudzić, ma być

Kulinarny karnet Christophera
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 225

osiągnąć mniej więcej średnice tortownicy ,czyli 26cm.  Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszysta piane. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Dodać sok z cytryny, ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę. Masę bezową wyłożyć na narysowane okręgi, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150C. A po chwili zmniejszyć temperaturę do około 120-130C. Bezy pieczemy(...)koniec dosypać zmielony suchy mak. Zmiksować. Poncz;  125 ml ulubionego alkoholu (likier, koniak) 125 ml przegotowanej zimnej wody Alkohol wymieszać z woda.  Możemy użyć także czarnej herbaty lekko posłodzonej z dodatkiem soku z cytryny. Dodatkowe składniki; ok 3/4 szklanki powidła śliwkowego lub innego kwaskowatego, gęstego dżemu lub powideł z porzeczek czarnych czy wiśni gorzka czekolada

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotleciki z indyka i kaszy owsianej 164

jajko 3-4 łyżki otrębów olej kokosowy do smażenia Surówka: 2 marchewki cukinia 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka majonezu light lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Kaszę lub ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu i zostawić do przestygnięcia. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na patelni na oleju kokosowym(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 18 0ºC przez około 15-20 minut. Surówka: Cukinię i marchewki zetrzeć na tarce. Cukinię lekko odcisnąć z wody, przesypać do miski. Dodać pokrojony szczypiorek oraz majonez, musztardę i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić całość solą i pieprzem. *W wersji z kaszą owsianą trzeba je bardzo mocno docisnąć, żeby się trzymały. Po upieczeniu skleją

Healthy food explorer
Letnia sałatka z bobem i komosą ryżową! 236

szczawiu czerwonego - 1 dymka - 1/3 łyżeczki pasty harissa - 3 łyżki oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany - sól, pieprz świeżo zmielony (u mnie różowy) Komosę ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, ważne abyś bób gotował/a bez pokrywki. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i zalewamy zimną wodą. Bób

SMYKWKUCHNI
Ryż z kurczakiem po hiszpańsku 353

oliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwo było zdjąć(...)średniego – dusimy przez 13 minut. Kiedy ryż będzie „prawie” miękki, odstawiamy z ognia i przykrywamy ścierką zmoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą na 5 minut. Podajemy na talerzu z kawałkiem cytryny, którą skropimy danie. Danie można ozdobić natką pietruszki lub kolendry. Post Ryż z kurczakiem po hiszpańsku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną 154

sera żółtego • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku • sok z 1 cytryny • olej do smarowania foremek • sałata, koper do dekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. • Szpinak(...)grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić na cienkie plastry. • Łososia wymieszać z solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. • Formę na 12 muffinek wysmarować olejem.U mnie foremki o wysokości 6 cm i szerokości na górze 5 cm. • Boki i dno foremek wyłożyć plastrami łososia

To co kocham
Jajka faszerowane awokado 166

jajka faszerowane znajdziecie TU . Jajka faszerowane awokado – Składniki /12 sztuk/: 7 jajek 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz 1-2 łyżki majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przepołowić. Połowę żółtek przełożyć do miseczki. Widelcem rozgnieść żółtka. Białko z jednego jajka oraz połówkę awokado pokroić

Pasja Smaku
Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia 210

łyżka soku z cytryny 2 dkg oleju kokosowego 1 owoc persymona 1 łyżka cukru kokosowego 1 łyżka soku z cytryny Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Przygotowanie. Daktyle oraz nerkowca wsypać do miseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę(...)formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami. Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop z agawy, sok cytrynowy, pokruszoną chałwę oraz rozpuszczony olej kokosowy. Zblendować. Masę wyłożyć na spód daktylowy. Na patelnię wsypać cukier kokosowy, wlać łyżkę soku z cytryny po czym ułożyć pokrojone w cienkie plasterki kawałki persymona. Karmelizować na małym ogniu przez minutę

mecooks
Surówka z czerwonej kapusty z nutą chrzanu 169

/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/4 główki czerwonej kapusty -1 jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -sól, pieprz -kiełki rzodkiewki - sos chrzanowy lub łyżka majonezu z łyżeczką chrzanu Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Jeżeli lubicie miękką kapustę zalecam gotować 5 minut.  Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Umyte i obrane jabłko ścieramy

Kulinarne przemyslenia
Sałatka ryżowa z wędzonym dorszem 173

dorsze 1 torebka ryżu 2 jaka 1 cebula 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku sok z cytryny do smaku majonez Wykonanie: Dorsza obrać ze skórki, ości i rozdrobnić. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Ugotować również jajka, drobno posiekać. Ostudzony ryż połączyć z jajkami, dorszem, pokrojoną drobno cebulą i majonezem według uznania i starannie wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI 155

skórka z limonki / cytryny sól świeżo mielony czarny pieprz Do miseczki włożyłam masło, posiekaną pietruszkę, chili, skórkę i sok z cytryny.   Wsypałam świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Wszystko wymieszałam. Kukurydzę można podgotować przez około 10 minut w wodzie. Posmarować aromatycznym masłem i gotowe. Ja grillowałam je na grillowej patelni przez około 20 minut. Możecie też ułożyć

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania