kilka łyżek oliwy od pomidorów • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pulpety • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić. • Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. • Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny i przyprawy. • Z masy mięsnej uformować małe kulki. • Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku(...)wrzucić do sosu. Brukselka • Oddzielić od główki brukselki listki, wsypać je na 30 sekund do posolonego wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. • Pomidory suszone pokroić w paski, podsmażyć na oliwie, dodać liski brukselki i przesmażyć. Przyprawić. • Podawać pulpety polane sosem z listkami brukselki
To co kochamSkładniki: duże krewetki ( moje po obraniu miały 200 gram ) 50 gram masła 2 łyżki świeżej natki pietruszki 4-5 ząbków czosnku sól, cytryna, pieprz cayenne, oliwa z oliwek Obieranie: Krewetki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Oderwij pancerzyk od główki , obetnij ją za pomocą noża. Jedną ręką trzymaj krewetkę, a drugą, rozpoczynając od miejsca w którym była głowa zdejmij skorupkę. Oderwij(...)ciemną żyłkę. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą noża delikatnie ją podważając. Tak samo usuń żyłkę która znajduje się pod spodem krewetki ( jest biała ). Krewetki dokładnie opłucz w zimnej wodzie, osusz. Sposób wykonania: Do miseczki wlej 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj sól i niewielką ilość pieprzu cayenne i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, włóż krewetki, wymieszaj. Pozostaw
Darcia w kuchninich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło. Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut. Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym.Sałatka(...)pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji). Przygotowanie:Wakame zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie.Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby
SzczyptaSmaQoleju (1 szklanka = 250 ml) 1 cebula (duża) 2 łyżki płynnego miodu (płaskie) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki z cytryny 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak), a następnie po delikatnym oszuszeniu pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, natomiast olej
Di gotujetych składników tylko strączki groszku blanszujemy około 3 minut w lekko osolonej wodzie. Strączki po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Pomidorki kroimy na pół, melona po obraniu kroimy w kostkę, papryczkę bez pestek siekamy drobniutko. Składniki mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i pieprzem. Na sałatkę kruszymy serek feta
Leśny Zakątekkaszy kuskus 1 puszka tuńczyka w oleju pół puszki kukurydzy 2 ugotowane na twardo jajko sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka czarnego sezamu 3 łyżki majonezu pół pęczka natki pietruszki Kuskus zalewamy wrzącą wodą (szklanka wody wymieszana z pół łyżeczki soli). Przykrywamy i odstawiamy, aż napęcznieje i podwoi objętość. Do ostudzonej kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego), kukurydzę
kulinarnyswiatdomitortownicy (22cm). Wstawiamy do lodówki by spód zastygł. Pianka 5 białek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 słoiki dżemu niskosłodzonego ananas z marakują Stovit galaretka pomarańczowa Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, a później rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka przelewamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie
Cynamonowe szczęścieczerwona papryka 1 mała cebula dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki olej pieprz sól sok z połowy cytryny duży ząbek czosnku Wykonanie: Fasolkę ugotować tak żeby była jeszcze jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec
Pysznie & Piękniezachęciło was do gotowania to zapraszam do zapoznania się z podanym poniżej przepisem ! BURGERY RYBNE 1 puszka tuńczyka z wody 1 jajko ½ szklanki mąki ¼ szklanki posiekanej zielonej cebuli 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczkę keczupu (najlepiej domowego) 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sól, pieprz, czosnek, oregano do smaku olej do posmarowania patelni *(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa/kukurydziana ) PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka
Marcepanowa kuchniakurczaka • 1 puszka ananasa • garść rodzynek • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • olej do smażenia kurczaka • ziarna granatu do dekoracji – można pominąć Wykonanie: • Rodzynki zalać gorącą wodą. • Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
To co kochamwybornego smaku dania. składniki 4 filety śledzi 1 cebula 1 niewielkie kwaśne jabłko 2 łyżki octu sok z ćwiartki cytryny 250 ml kwaśnej śmietany pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą z dodatkiem octu i odstawiamy na godzinę. Następnie śledzie wyjmujemy z wody odsączamy i kroimy w trzy centymetrowej długości kawałki. Cebulę obieramy
Miód i pieprzpatelni prażymy na rumiano orzeszki pini. Paluszki krabowe rozpakowujemy, zdejmujemy foliowe osłonki, przekładamy do pojemnika, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Odstawiamy na ok. 15 minut, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem, aby wszystkie paluszki dokładnie zostały pokryte sokiem. Żurawinę zalewmy gorącą wodą i zostawiamy na 3-5 minut (nie dłużej, bo całkiem rozmięknie). Po tym czasie przelewamy ją zimną wodą
mojewypiekiinietylkoobrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć w blenderze na tarczy do warzyw lub ręcznie na tarce rodzynki zalać gorącą wodą i po 10 minutach wylać na sitko wsypać do warzyw, dodać cukier, sok z cytryny, jogurt i dobrze wszystko wymieszać, odstawić do lodówki na 15 minut smaczna surówka i na obiad i do podjadania gdy chwyci "głodek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 250g ziemniaków 100g masła 250g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć
O kuchni z uczuciem