Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno w ten sam sposób postępuje, z łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny. Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje. Wszystkie składniki przekładam do jednego
RAROSSAumytej, drobno posiekanej 1 litr kefiru 5 łyżek koncentratu z buraczków 2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 cytryny 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy
My Culinary Artlistków świeżej mięty Dressing: 50 ml oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny z jednej sztuki ząbek czosnku Kuskus wsyp do naczynia i zalej wrzącą wodą na ok 1 cm ponad kuskus. Posól. Przykryj aż wsiąknie cały nadmiar wody. Rozkrusz widelcem, dodaj natkę wymieszaj. Bakłażan zgrilluj na patelni do grillowania(...)odcedzoną ciecierzycę. Potem zgrillowane warzywa. Zieloną fasolkę uprzednio ugotowaną. Na koniec dodaj oliwki i rodzynki jumbo. Teraz przygotuj dressing: papryczkę chilli posiekaj drobniutko, dodaj olej, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, skórkę i sól. Wszystko razem wymieszaj do konsystencji emulsji. Polej sałatkę i wymieszaj. Na koniec posyp miętą. Odczekaj chwilę niech smaki się dogadają
AZgotuj!łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Biszkopt II: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Do nasączenia: 1 szkl. wrzątku sok z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu do ciast np. waniliowego 2 łyżki cukru 1 kieliszek wódki 1 opak. kremu waniliowego w proszku owoce(...)wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. (Identycznie przygotować biszkopt II z dodatkiem kakao) 2. Pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty przekroić na pół. 3. Przygotować płyn do nasączania - w szklance wrzątku rozpuścić cukier sok z cytryny, aromat
A Ty Smakuj MniePowinniśmy je włączyć do naszej diety częściej niż kilka razy w miesiącu, gdyż owoce te są bogatym źródłem witaminy C, A i E. Witamina C jest podstawowym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który neutralizuje w naszym organizmie wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek i zmiany nowotworowe. Witamina A również ma właściwości przeciwutleniające i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Natomiast witamina(...)łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Obieramy owoce ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy pokrojone owoce do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty rozcieńczamy go przegotowaną wodą lub wodą mineralną. Udanego poniedziałku
W kuchni Katieskorki.Ziemniaki obieramy i tez gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu kroimy w dosc spora kostke. Dokladamy do bobu.Na suchej patelnii wytapiamy boczek, kruszymy go i dodajemy do salatki.Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek.Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy cytryny i oliwa. Mieszamy i zajadamy.Smacznego
Przysmaki Karolkiczosnku 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej 0,5 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz Składniki na dressing: 0,5 szklanki aquafaby, czyli wody z puszki po ciecierzycy 4 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki syropu z agawy 1 ząbek czosnku, nieduży 0,5 szklanki(...)bardzo powoli wlewać olej, a następnie powoli wlewać oliwę aż do momentu, kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Odstawić do lodówki. Po schłodzeniu sos lekko zgęstnieje. W niedużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Brokuły podzielić na mniejsze części i włożyć do gorącej wody. Blanszować przez ok 3-4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Do naczynia malaksera włożyć brokuły, ugotowaną kaszę
olalacookingjajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mocnej kawy (płyn) łyżka soku z cytryny 2 szklanki mąki szczypta soli szklanka mleka w proszku tortowej Daktyle kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Gdy zmiękną miksujemy razem z resztą mokrych składników, na gładką masę. Mąkę przesiewamy z suchymi dodatkami i porcjami dodajemy do masy
Dieta moja pasjakostki rosołowe, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki rozmarynu, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z połowy cytryny, 10 dag żółtego sera, 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy ją do miękkości. Cebulę kroimy w pół talarki, czosnek obieramy. Cebulę, czosnek posypujemy dwoma łyżkami rozmarynu i podsmażamy na oliwie(...)oliwek. W szklankach wody podgrzewamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem posypujemy startym na tarce zółtym serem
Pobite gary Barbaryfraiche2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 lyzki maki maslo gheekoperekPrzygotowanie:rybe oczyszcic ze sluzu.Najlepiej to zrobic tak jak w przypadku karpia woda z octemrybe wypatroszyc ,odciac glowe,pletwy brzuszne.Dokladnie umyc.Pokroic w dzwonkakawalki ryby skropic sokiem z cytryny i posolicobtoczyc w mace i smazyc na rozgrzanym masle po kilka minut z kazdej strony do zrumienieniazalac rybe smietana wymieszana z chrzanem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!twarda skórę. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości wody. (Można ją ugotować na parze, jeśli ktoś ma większy parowar.)Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia Krem grysikowy: 0,5 l mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 250 g masła 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na trzy(...)minuty. Na powierzchnię kaszy przyłożyć folię spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć do białości. Ucierając dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na końcu dodać sok z cytryny. Krem powinien być lekko kwaśny. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić po powidłach i posypać wiórkami kokosu. Złożyć ciasto - placek
Ala piecze i gotujeswoje, a jednym z bardziej znanych jest grzane piwo. Przepis podejrzałam u Kuby. Jako ciekawostkę dodam, że piwo to trzeci po wodzie i herbacie najpopularniejszy napój na świecie. Składniki: - 500ml jasnego piwa (gatunek obojętny)- ½ cytryny- 1 łyżka miodu- ok. 4 cm świeżego imbiru Piwo wlewamy do rondla, dodajemy łyżkę miodu – podgrzewamy. Cytrynę
mojewypiekiinietylkoKubek ciecierzycy - 250 ml 4 łyżki sezamu 2 ząbki czosnku Sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka kuminu Oliwa lub olej sezamowy Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Najpierw na noc należy namoczyć ciecierzycę w proporcjach 2:1, czyli na jeden kubek ciecierzycy dajemy 2 kubki wody. Dodajemy także łyżeczkę soli. 2. Na drugi dzień zagotowujemy cieciorkę, dodając wody(...)zastępstwie może być oliwa i całość miksujemy na gładką pastę. 5. Następnie dodajemy ząbki czosnku oraz sok z cytryny, wszystko ponownie miksujemy. 6. Odsączamy ciecierzycę i dodajemy ją do pozostałych składników. Miksujemy ze sobą, dodając jedną stopniowo zimną wodę. Jeśli chcemy, aby hummus był bardziej gęsty dajemy tylko odrobinę wody. Cały czas miksujemy dokładnie na gładki krem, sprawdzając
Bananowe Polesmak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był dla mnie zbyt wodnisty. Przy(...)Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków
Chilli Czosnek i Oliwa