czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi do smaku posiekana natka pietruszki(...)kości. dodajemy z poszatkowaną kapustą. Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i barszcz zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia. Teraz wlewamy sok z cytryny, wsypujemy odcedzoną fasolkę i dodajemy natkę pietruszki, można jeszcze doprawić ją do smaku. Barszcz ukraiński podajemy z pieczywem, pierożkami
Kulinarne Fantazje Marioliprzygotować według zaleceń na opakowaniu (u mnie zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut pod przykryciem – dodatkowo solę wodę, by makaron nie był mdły). Następnie należy odcedzić makaron i przełożyć go na spód naczynia, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać 2 pełne łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Ogórka pokroić w kostkę (można go uprzednio
Kulinarne Przebojeskórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do brzoskwiń. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia. Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować
https:KKuchniaMniam450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch
Swojskie jedzonkopysznie wkomponował się w owocową mieszankę i dał wyraźnie o sobie znać. Nie zapomnijcie o soku z cytryny, bo smoothie wychodzi bardzo słodziutkie :) Składniki: 1 mrożony banan 1 garść mrożonych malin 150 ml wybranego napoju roślinnego 150 ml wody 1 czubata łyżka wiórków kokosowych 1 miarka (25 g) białka wegańskiego o smaku MOCHA WARIOR BLEND
Zdrowie na języku :Pwędzonego na gorąco 100g zielonego groszku (może być mrożony) kawałek pora (ok 5cm) szczypta tymianku pół łyżeczki startej skórki cytryny pieprz 30szt. conchiglioni (makaron w kształcie dużych muszli) oliwa 2 łyżki tartego parmezanu Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Por pokroić w półplasterki, zeszklić na niedużej ilości oliwy, ostudzić. Groszek ugotować w lekko osolonej(...)wodzie, odcedzić. Fetę pokruszyć, wymieszać z ricottą. Łososia podzielić widelcem na mniejsze kawałki, dodać do serka razem z porem i groszkiem. Doprawić do smaku tymiankiem, pieprzem, skórką cytryny, wymieszać delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180stC. Muszle nadziać masą serowo-łososiową, poukładać w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 12 minut. Smacznego
Obiad gotowywody, żeby przykryła pokrojone buraki. Dodaję pęczek drobno pokrojonego kopru i szczypioru. Gotuję do miękkości. W razie potrzeby dolewam wody. Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym ("buraki uwielbiają cukier" jak mówi moja Mama). Zamiast kwasku można z powodzeniem użyć cytryny - ja tak robiłam kiedy karmiłam piersią, bo mój Syncio miał uczulenie na kwasek. Gotową botwinę zaprawiam odrobiną śmietany
Kuchnia po mojemułyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco słone
Zakręcony Widelecwhisky (można pominąć) 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka sosu sojowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz sok z ćwiartki cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka różowego pieprzu WYKONANIE Pokrojone na plasterki suszone grzyby zalewamy 2 szklankami wody i odstawimy na minimum 30 minut do napęcznienia (można na noc). Odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)czosnek w plasterki. Pieczarki opłukujemy pod bieżącą woda i dokładnie osuszamy. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy na umiarkowanym ogniu, przez 10 minut. Często mieszamy, nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pieczarki i smażymy 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Dodajemy suszone grzyby, smażymy 2 minuty. Doprawiamy sosem sojowym
cool and mintyuwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię, makaron. Ostatnią warstwą ma być
Pobite gary Barbarypekińskiej Pół opakowania drobnego makaronu ryżowego Pęczek szczypiorku Pęczek bazylii (opcjonalnie też kolendry) Omlet 3 jajka 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki, Pół łyżeczki sosu rybnego Sos 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka cukru lub miodu Ząbek czosnku Łyżeczka oleju sezamowego Papryczka chilli Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od przygotowania omletu. Rozbij jajka
Niedzielny kucharzdodania więcej smaku i koloru można zetrzeć ciut skórki; wybierzcie najlepiej niewoskowanie cytryny bio) – oliwę z oliwek (ok 2 łyżki) – 1 filiżankę ryżu – 1 jajko – sól, pieprz do smaku – 1 cebulę A teraz dziecinnie proste przygotowanie. Ugotujcie kurczaka w lekko osolonej wodzie. Po około 10 minutach wyjmijcie go, lekko przestudźcie i pokrójcie wzdłuż włókien(...)cebulę a po ok 5-10 minutach filiżankę ryżu (dobrze go przed dodaniem do zupy trochę przepłukać po zimną wodą). Gdy ryż się ugotuje zdejmujemy zupę z ognia. Do kubka lub filiżanki wbijamy jajko i dodajemy sok z całej cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy powoli do zupy (ok 1/2) a potem resztę – oczywiście cały czas mieszamy. Podajemy gorące posypane
Szybko Tanio Smaczniecukinia średniej wielkości, starta na tarce o grubych oczkach 3 łyżki oliwy szczypta płatków chilli skórka starta z 1/2 cytryny 120g spaghetti 2 łyżki świeżo startego parmezanu sól Wykonanie:Startą cukinię ułożyć na czystej ściereczce i odcisnąć z nadmiaru wody. Ma dużej patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić cukinię i podsmażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu
Gorący kąsekDziś przepis na pyszną drożdżową świąteczną babkę z aromatem cytryny polaną lukrem i udekorowaną płatkami migdałowymi od HELIO . Prosta babka skradła moje serce! Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc! Na moim stole nie może jej zabraknąć Udekorowałam ją lukrem i płatkami migdałowymi, można posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha! Babka(...)pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny – limonki lub pomarańczy 3/4 kostki masła (150 g) lukier: 3/4 cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + płatki migdałów HELIO do posypania (można je lekko pokruszyć w dłoni) Do przepisu potrzebna większa forma na babkę z kominem
Zasmakuj Kuchnipigwą lub cytrynkami. Dodaję takie cytrynki do herbatki lub do wody. Często nie ma się pomysłu na prezent dla znajomych na mikołajki czy święta, a można podarować im właśnie takie słoiczki :) Wystarczy, że zapakujemy cytrynki w ładne słoiczki, obwiążemy wstążeczką i jaki ładny i pożyteczny prezent mamy :) Składniki: 6 cytryn, korzeń imbiru, cukier, 6 łyżek miodu Miody Wileńskich . Przygotowanie(...)słoiczkach układałam warstwy z plasterka cytryny, imbiru przesypane cukrem i tak aż do 3/4 wysokości. Na boki słoiczków także powkładałam plasterki cytryny dla ładnego wyglądu. Słoiczki zakręciłam i odstawiłam na kilka godzin, by puściły sok. Miód podgrzałam z wodą, tak by zrobił się płynny i zalałam nim do końca słoiczki. Słoiczki zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut od momentu zagotowania wody
Aga w kuchnisami spróbujcie. Składniki: Ciasto ( dla przypomnienia ) lub wielokrotność 375 gram mąki 1 żółtko 1 łyżka oleju 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Farsz 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula Sól Pieprz Sok z ½ cytryny Kwaśna śmietana 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Szpinak odparowujemy ( łatwo odparowuje się w mikrofalówce ). Na patelnię wlewamy olej, szklimy drobno pokrojoną(...)przepuszczony przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przesmażamy. Szpinak powinien być bardziej intensywny w smaku niż taki jaki chcemy uzyskać ( po ugotowaniu w pierogu, smak będzie delikatniejszy ). Ważne jest aby porządnie farsz był odparowany. Nakładamy na ciasto, sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ( można dodać odrobinę oleju ) przez ok.4 minut po wypłynięciu. Podajemy
Smaki Ewy