woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:521/1096)

Świeża makrela pieczona na pomidorach 313

środku lekko skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Do każdej z ryb wkładamy po dwie gałązki świeżego rozmarynu i pokrojone na grube plasterki ząbki czosnku. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Puszkę pomidorów przekładamy do rondla, rozgniatamy je w dłoni jeśli (używacie całych pomidorów). Odmierzamy sobie puszką wodę – potrzeba trochę mniej niż pół puszki. Oliwki(...)makrele świeże, każda o wadze 320-360g 6 gałązek świeżego rozmarynu 6 dużych ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów bez skórki w pasacie pomidorowej trochę mniej niż ½ puszki wody 16 oliwek 2 łyżki kaparów 1 niepełna łyżeczka soli 1 niepełna łyżeczka pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków chili

Karo in the Kitchen
Kremowa zupa selerowa z dodatkiem cytryny i chrzanu 197

łyżeczka dobrej jakości chrzanu ze słoiczka (lub do smaku) drobno otarta skórka z niedużej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy kilka gałązek natki pietruszki około 250 – 350 ml „pełnego” mleka roślinnego około 300 ml bulionu warzywnego lub wody nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 1 duży liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki, po 1 łyżeczce(...)liściem laurowym i zielem angielskim, posolić, wlać 2 – 3 łyżki wody i poddusić na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut (jeśli warzywa przywierają do dna, dodać więcej wody). Wlać tyle bulionu/wody, by płyn przykrył warzywa, dodać suszone zioła, kozieradkę i natkę pietruszki – zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 8 – 10 minut, do miękkości

Even Better Food
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 236

chorizo.  Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone pierogi. Myślę, że Wam zasmakują :)Uwagi do przepisu:Truchas w oryginale przygotowuje się jako duże pierogi, dlatego do ich wycinania(...)pudru1/2 łyżeczki mielonego cynamonuskórka otarta z jednej cytrynyopcjonalnie: mały kieliszek anyżówkiolej do smażeniacukier puder do posypania gotowych pierożkówPrzygotowanie:Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść masło lub smalec, następnie dolej wody i gotuj chwilkę. Zdejmij garnek z ognia, dosyp sól i mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zagniataj, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Ja robiłam to wewnątrz garnka, dzięki temu miałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielone naleśniki z rukolą, kozim serem, pieczarkami i pomidorkami 153

rukoli 150 g sera pleśniowego koziego dodatkowo: łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny 250 g mini pieczarek 400 g pomidorków koktajlowych łyżka przyprawy Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów kilka truskawek łyżeczka czarnuszki świeża bazylia świeża mięta Szpinak i miętę dokładnie myjemy. Miksujemy go z woda i mlekiem. Dodajemy jajka, przyprawę Vegeta Natur i mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką

Mienta blog
Niecodzienna kartoflanka – zupa krem z ziemniaków i porów, z wędzonym łososiem 237

podana z wędzonym łososiem, to już nie zwykła zupa ziemniaczana, ale całkiem eleganckie danie. Pory kroimy wzdłuż na pół i rozchylając ich warstwy dokładnie wypłukujemy je w zimnej, bieżącej wodzie. Specyficzna konstrukcja pora i to, jak warzywo rośnie sprawiają, że lubi w sobie gromadzić sporo piasku, właśnie między liśćmi. Umyte pory kroimy w półplasterki. Ziemniaki cienko obieramy i kroimy(...)część 50g masła, 82% tłuszczu 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 kostki bulionowe (warzywna i z kurczaka) + 1,5l wody (lub taka sama ilość domowego rosołu) garść usiekanego drobno koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki tartego chrzanu kilka płatów wędzonego na zimno łososia sól

Karo in the Kitchen
Dietetyczna zupa z młodych warzyw z kurczakiem 204

pierś z kurczaka młode niewielkie warzywa:  1 seler 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 buraczki  sól i sok z cytryny do smaku Obierz warzywa. Zetrzyj  w łezkę buraczki. Pozostałe pokrój w plasterki. Zalej warzywa wodą (ok 3 szklanek) i lekko posól. Gotuj warzywa około 10 minut. Gdy będą miękkie dodaj pierś z kurczaka przekrojoną na dwie części(...)zależności od wielkości. Przekrój by sprawdzić czy nie jest surowa. Ugotowaną pierś wyjmij z zupy. Dodaj starte buraczki, ugotuj do miękkości. Zmiksuj zupę. Dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny, Pierś z kurczaka pokrój w cieniutkie paseczki jak makaron. Podawaj  zupę z kurczakiem

Gotuj Sam!
Ryba po grecku 372

warzywa mogli także użyć z przepis. Ryba po grecku - przepis: Składniki na 2 duże porcje: 800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta Sól, pieprz Sok z cytryny 100 g mąki pszennej Olej do smażenia 2 średnie cebule 4 średnie marchewki 100 g korzeniu z pietruszki 75 g selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu(...)pieprzu 3 łyżeczki oleju 2 szklanki bulionu warzywnego  Przygotowanie: Jeżeli używamy zamrożonych filetów należy je dokładnie rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniczki. Filety z ryby kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy według własnego uznania i odstawiamy do lodówki na czas póki będziemy przygotowywali sos jarzynowy.  Zabieramy się za zrobienie sosu

Kuchnia Łukasza
Harira 193

łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry olej do smażenia oliwa z oliwek suszone daktyle 1 cytryna sól i pieprz do smaku Przepis: Zaczynacie od namoczenia cieciorki w 2 szklankach wody 12 godzin przed przygotowaniem zupy. Lepiej nie używajcie tej z puszki, bo jest obrzydliwa i zupełnie nie ma smaku. Mięso kroicie na nieduże kawałki(...)litr wrzątku i dodajecie odcedzoną cieciorkę. Gotujecie na wolnym ogniu i pod przykryciem ok. 45 minut. Możecie w trakcie gotowania dodać jeszcze litr wrzątku, jeśli ciecierzyca będzie wchłaniać dużo wody. Następnie myjecie, obieracie i kroicie w kostkę marchewkę, którą dodajecie do zupy razem z odcedzoną zieloną i czerwoną soczewicą. Tej drugiej moczyć wcześniej nie trzeba. Potem wlewacie pomidory z puszki

GRUBY WAŁEK
Sałatka z kurczakiem, kalarepą i ogórkiem 303

średniej wielkości ogórek szklarniowy 3 łyżki drobno posiekanego koperku kubeczek jogurtu naturalnego (180 g) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pieprz ziołowy, doprawiamy wodę do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie wrzucamy do rondelka pierś z kurczaka. Gotujemy(...)tarce, zasypujemy lekko solą i odstawiamy na 15 minut. 4. W tym czasie przygotowujemy sos: w kubeczku mieszamy jogurt naturalny, majonez, łyżkę drobno posiekanego koperku, łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Ostudzonego kurczaka rozrywamy palcami na małe kawałki. 6. Kalarepę i ogórka odciskamy z soku, który puściły pod wpływem soli

W kuchni Katie
Bezy ze śmietaną (malinową) i truskawkami 135

sztuk: bezy 4 duże białka (najlepiej 1-2 dniowe) niepełna szklanka cukru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli śmietana malinowa 1 opakowanie małej śmietany 30% (200 g) 1 galaretka o smaku malinowym 1 szklanka wrzącej wody do dekoracji świeże truskawki kolorowa, cukrowa posypka Białka wyjąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu przez co najmniej 1 godzinę(...)Następnie wlać je do miski, dodać szczyptę soli i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać zwykły cukier (stopniowo) i sok z cytryny. Powstanie gęsta, błyszcząca i sztywna masa. Cukier musi się rozpuścić! Miksowanie zajęło mi około 10 minut (na najwyższych obrotach miksera). Przygotowaną masę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Uformować 9 okrągłych

Ugotować
Szarlotka z ksylitolem 175

wrzuciłam do miksera :) Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy woda i dusimy 15 minut. Jabłuszka ze słoika wylewamy do rondelka, doprawiamy cynamonem,make ziemniaczana mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do masy jabłkowej,dusimy ok. 2 minut. ( tak samo robimy w przypadku świeżych jabłek) Ciasto dzielimy

Różne smaki w kuchni
Sałatka z awokado i jajek 202

zniknie jako pierwsza. Polecam! Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 ugotowane na twardo jajka 1 mała cebula 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka oliwy/oleju 1/4 łyżeczki sumaku rzeżucha do przybrania Wykonanie: ugotować jajka na twardo (od zagotowania wody-8 minut). Ostudzić, obrać ze skorupek obraną cebulę posiekać w drobniutką kostkę jajka pokroić w drobną kostkę awokado przekroić nożem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z ksylitolem 543

wrzuciłam do miksera :) Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy woda i dusimy 15 minut. Jabłuszka ze słoika wylewamy do rondelka, doprawiamy cynamonem,make ziemniaczana mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do masy jabłkowej,dusimy ok. 2 minut. ( tak samo robimy w przypadku świeżych jabłek) Ciasto dzielimy

Słodkości i nie tylko
Piknikowa kanapka z pastą z bobu i kurczakiem 208

twardo 50g margaryny Optima Omega 3 (można wcześniej roztopić, ja użyłam w kawałku) 1 większy ząbek czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: ½ łyżeczki cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pasta kanapkowa- Bób płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (2x tyle wody, co bobu), dosypujemy odmierzoną ilość cukru. Stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania, gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z makaronem, szparagami, pomidorami i sypkim twarogiem 166

kilka łyżek sypkiego twarogu półtłustego 150 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki 1 pęczek zielonych szparagów 2-3 pomidory malinowe połowa  cytryny 1-2 łyżki oleju sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odcedzić. Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi(...)już prawie miękkie to do wody wkładam całe szparagi. Gotuje pod przykryciem dosłownie minutę. Ugotowane szparagi należy od razu przełożyć na talerz. Uwaga: powinny być jędrne i zielone. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Szparagi przekroić na 3 części. Do miski wsypać makaron, dodać pomidory, szparagi (część główek pozostawić do dekoracji). Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z olejem. Przyprawić solą

Ugotować