łyżka cukru pudru 1 cukier waniliowy masło do natłuszczenia naczynek Przygotowanie; Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie odstawić na około 30 min. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na drobne talarki. Pokropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Naczynka (lub jedno większe) natłuścić masłem a następnie poukładać pionowo jabłka. Jedno obok drugiego (ciasno). Białka ubić
Radość kipiąca uśmiechem.Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 marchewki czerwona papryka 4 łyżki płynnego miodu 2 cytryny łyżeczka octu sól, pieprz, papryka słodka i ostra Z porcji wychodzi 6 szaszłyków. Marchewki obgotowujemy 10 minut w wodzie. Wyjmujemy kroimy w grube plastry. Pomarańcze obieramy, kroimy w grube plastry a następnie w kostkę. Paprykę i kurczaka myjemy
Humanistka w kuchni300g mrożonego bobu 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 50g prażonego słonecznika natka z pietruszki sól pieprz Dressing cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, następnie ostudzić i obrać. 2. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno pokroić, a natkę z pietruszki drobno posiekać
Szalona Kuchnia Ewelinyzielone cukinie,150 g fety,1-2 łyżki pestek papai.Dresing:4 łyżki oleju z awokado (lub innego tłoczonego na zimno),4 łyżki wody,1 łyżka musztardy,2 łyżki prażonego sezamu,sok i skórka otarta z połowy cytryny,sól i miód do smaku. Przygotowanie:Do słoiczka lub shakera wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem.Papaję i cukinie
SzczyptaSmaQbrokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku) 2 ząbki czosnku por (około 5 cm) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru biały pieprz wykonanie: Makron ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, przelać wodą i odstawić. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. Blanszować przez 2 minuty. Odcedzić(...)umyć, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię dodając na nią oliwę z oliwek z cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć około 1 minutę. Dodać por pokrojony w cienkie półksiężyce. Smażyć około 3 minut. W szklance zmieszać 1/3 wody, sos sojowy oraz cukier. Na patelnię wrzucić kurczaka, zalać sosem sojowym i dusić około
Ania i Marcin gotujągłębokiego talerza. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl. wody 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej dymki ze szczypiorkiem 3/4 szkl. groszku mrożonego kilka czarnych i zielonych oliwek, kapary 1/2 łyżeczki soli pieprz, chili cytryna do podania olej do posmarowania foremek Przygotowanie: Tuńczyka przełożyć na sito i dokładnie odsączyć z zalewy(...)następnie zmiksować za pomocą blendera. Groszek obgotować w osolonej wodzie, gotować tylko kilka minut aby był jędrny a nie rozgotowany. Żelatynę zalać wrzącą wodą i wymieszać, aby całkiem się rozpuściła. Zmiksowanego tuńczyka wymieszać ze śmietaną, dymką i solą, dodać niewielką ilość mielonego pieprzu. Dodać wystudzony groszek i żelatynę, dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek wysmarować olejem, na dno każdej położyć
Codziennik Kuchennywiadomo komu, bo bardzo chciałem przeczytać coś w rodzaju wow ! ;);) Składniki: 1 kg dojrzałych małych gruszek 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Przygotować kandyzowane plasterki gruszki: Cukier i wodę umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Wybrać 3 - 4 gruszki i pokroić(...)przenieść na nowy papier, a po ostygnięciu zamknąć w pudełku. Pozostałe gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grubą kostkę i wymieszać z miodem i sokiem z cytryny w naczyniu żaroodpornym. Umieścić w piekarniku pod grillem na 45 minut w temperaturze 200 stopni. Lekko ostudzić i zmiksować w blenderze. Przelać do kieliszków lub pucharków i schłodzić w lodówce około
zadanie-gotowanierzepakowego -szczypta soli Krem jogurtowo-kokosowy -400-500g serka homogenizowanego -400g jogurtu typu greckiego -ksylitol -sok z połówki cytryny -mąka kokosowa ok 4 łyzki Polewa daktylowo-kakaowa -80g daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -czereśnie (lub wiśnie) -dżem wiśniowy lub czereśniowy (do posmarowania blatów) -kakao (do ozdoby) BISZKOPT(...)JOGURTOWO-KOKOSOWY Serek i jogurt wymieszać, dodać dowolną ilość ksylitolu i sok z cytryny. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę. POLEWA DAKTYLOWO-KAKAOWA Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z ½ szkl. ciepłej wody oraz
Candy Pandaspatelni podkładając odrobinę tłuszczu. Cebulę i ananasa kroimy i podsmażamy chwilkę, na wierzchu układamy udka, dodajemy przyprawy, podlewamy ok pół szkl wody i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min. Wyjmujemy udka a sos doprawiamy sokiem z cytryny i zagęszczamy odrobiną mąki kukurydzianej by miał gładką konsystencję. Udka podajemy z ryżem i sałatą polewamy sosem z ananasami
Gotowanie jest łatwepokrojonej 6 łyżek posiekanego kopru 6 łyżek posiekanej natki pietruszki 1 ogórek 100 g koziego sera Dressing 5 łyżek soku z cytryny 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ja gotowałam mój 10 minut jak pisało na opakowaniu ale wydawało mi się, że to trochę za długo…Odcedź makaron(...)opłukaj zimną wodą. Dymkę, koper i pietruszkę pokrój i wsyp do dużej miski. Pokrój ogórek w drobną kostkę i dodaj do ziół. Dodaj pokrojoną czerwoną cebulę, obrane krewetki i pokruszony ser. Do małego słoiczka wlej oliwę, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. Podaj sałatkę z dodatkową cytryną
codojedzeniamorele suszone Sól, 0,5 kostki masło, 1 szt cytryna, pieprz 1,5 szkl wywar mięsny, 3 łyżeczki żelatyna DEKORACJA 0,5 szt ogórek świeży, 2 liście sałata, 1 szt papryka czerwona świeża, por liście, 1 gałązka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. Schab opłukać, osuszyć. Zrobić nożem w środku schabu otwór(...)godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając. Następnie wywar ostudzić. Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować ogórkiem, sałatą, porem, pietruszką i papryką. Wstawić do lodówki
Kuchnia Danusiłyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 łyżka kakao (płaska) opakowanie cukru wanilinowego Masa bananowa: około 600 g obranych bananów sok z połowy cytryny 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona) 200 g gęstego jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej(...)termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Powinien być gotowy po niecałych 15 minutach. Pozostawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie mikserem rozdrabniamy banany i skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ich sczernieniu. Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy rozdrobnione banany, jogurt i tężejącą galaretkę. Dokładnie, ale niezbyt długo mieszamy do połączenia
PatiGotujeSkładniki : 5 średnich buraczków ćwikłowych 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania : B uraczki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej gorącą wodą i ugotuj do miękkości. Następnie buraczki odcedź, wystudź, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj mąkę i cały czas
Przepisy i porady kulinarnesłyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny. Składniki: - 1 szklanka ryżu jaśminowego - 2 duże jabłka - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżka cukru trzcinowego - 3 łyżki oleju Przygotowanie: Odmierzamy szklankę ryżu. Zagotowujemy 2 szklanki wody z 3 łyżkami oleju. Na gotującą się wodę wrzucamy ryż. Mieszamy żeby nie przykleił się do dna garnka i czekamy
Życie zaczyna się w kuchnismażenia cukinii, by zachowała swoją konsystencją i pozostała lekko chrupiąca. 3 minuty powinny być optymalne. Sos cytrynowy . Najpierw dodaj połowę soku z cytryny i spróbuj, czy jest odpowiednie dla Ciebie w kwaskowości. W przepisie mówię o jednej cytrynie, ale wiadomo, że są one różnej wielkości, więc warto zrobić najpierw próbę z połową porcji. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania(...)Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Cukinie pokrój w plastry, cebulę w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Zagotuj wodę na makaron. Wyłącz gotowanie na minutę przed czasem podanym na opakowaniu. Odcedź makaron, zostawiając wcześniej 1 szklankę wody z gotowania. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Dodaj kurczaka i smaż, aż zacznie się rumienić. Przełóż na talerz
Na-talerzu.pl