woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:524/1096)

Sałatka z krewetek po prowansalsku 223

duże pomidory 1 pęczek rzodkiewek 3 awokado 20 szt krewetek Przygotowanie   Szparagi włożyłem do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotowałem przez 5 minut na średnim ogniu. Dobrze osączyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Pokroiłem na małe kawałki. Sok z cytryny i 6 łyżek z oliwy wymieszałem w małej misce. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Sałatę, pomidory, rzodkiewki, awokado

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta słodko-kwaśna 326

złoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i 2 szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę płynu mieszając. Dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ 296

posmaku.Składniki, 4 porcje:- 400g śledzi a'la Matjas- 2 łyżki whisky lub brandy- 2 łyżki musztardy (dałam Dijon)- 1 łyżeczka miodu (dałam 1 łyżkę)- 2 łyżeczki soku z cytryny- 2 łyżki sosu sojowego- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu- 3/4 szklanki oleju lnianego lub dobrego rzepakowego (dałam 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia i 1/2 szklanki oleju lnianego(...)mielonej kolendry8) 1 łyżeczka mielonego imbiru9) 2 łyżeczki mielonego kardamonuJa zamiast pozycji 7-9 dałam 2 łyżeczki przyprawy korzennej KotayiŚledzie wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, przynajmniej 2-3x.Whisky lub brandy wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju. Odstawić.Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając

Smaczne Zdrowe
Zalewajka 183

majeranku warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków ) 5 łyżek śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary ) 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się  nie rozpadła(...)tego gotowego barszczu z 1 płaską łyżką mąki z kilkoma łyżkami wody z gotującej się zupy aby zahartować ( czyli żeby śmietana się nie zważyła nam w zupie :) Wlewamy całość przez siteczko i mieszamy doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 min, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny.  Podajemy z pajdką świeżego chlebka i jeśli chcemy to okraszamy zupkę

Gotowanie...to proste !
Parzenie herbaty czarnej i ziół 124

herbata staje się gorzka. Cytrynę dodajemy do herbaty po wyjęciu z kubka liści lub torebki ekspresowej. Kontakt cytryny z liśćmi herbaty powoduje wydzielanie szkodliwego dla organizmu cytrynianu glinu Napary (herbatki) ziołowe np. z mięty lub melisy zazwyczaj przygotowujemy zalewając zioła wodą o temperaturze 98-100 stopni i parzymy około 4 do 8 minut. W tym przypadku warto jednak przestrzegać zaleceń

Cztery Fajery
Parzenie herbaty czarnej i ziół 186

herbata staje się gorzka. Cytrynę dodajemy do herbaty po wyjęciu z kubka liści lub torebki ekspresowej. Kontakt cytryny z liśćmi herbaty powoduje wydzielanie szkodliwego dla organizmu cytrynianu glinu Napary (herbatki) ziołowe np. z mięty lub melisy zazwyczaj przygotowujemy zalewając zioła wodą o temperaturze 98-100 stopni i parzymy około 4 do 8 minut. W tym przypadku warto jednak przestrzegać zaleceń

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem 230

małe, dojrzałe awokado lub 1 duże • 1 paczka mrożonego groszku zielonego • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • kilka listków bazylii • 5 jajek • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż brązowy wypłukać i gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu 40 minut. Ryż biały gotować 20 minut. • 10 minut przed końcem gotowania ryżu dorzucić

To co kocham
Łosoś w granatach i grejpfrutowa sałatka z pęczakiem 231

granatów 1 granat 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu lub melasy 40 ml przegotowanej wody sól i pieprz do smaku dodatkowo 10-15 pomidorków koktajlowych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Łososia zamarynować w soli, pieprzu, cytrynie oraz miodzie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać listkami świeżego rozmarynu. Dookoła ułożyć pomidorki koktajlowe i delikatnie oprószyć je solą. Odstawić

DefinicjaSmaku
Sernik na zimno z truskawkami 232

składnikibiszkopt* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* olejek waniliowymasa serowa* 500 g mielonego twarogu śmietankowego* 400 ml śmietany kremówki* 75 g cukru pudru* sok z 1/2 cytryny* 5 łyżeczek żelatyny* 1 kg truskawek (lub innych owoców)* 1 galaretka ananasowa lub cytrynowaSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa(...)upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia.masaTruskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Twaróg o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę.Do rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny dodać nieco utartego twarogu, wymieszać, a następnie wlewać do twarogu cały czas mieszając, najlepiej

Mix smaku
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 139

pietruszka, por)2 cebule6 ziaren pieprzu4 ziarna ziela angielskiego4 liście laurowe1 główka czosnkunatka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracjisól, pieprzocet, sok z cytryny Opalone, starannie oczyszczone najlepiej maszynką do golenia, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, obraną i pokrojoną w ósemki cebulą oraz przyprawami ziołowymi i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy nóżki(...)ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia.  Studzimy do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem albo z sokiem z cytryny (zdrowsza wersja). Następnie z lodówki wyciągamy gorzołkę :-Pzimne nózki

Bon Appetit Małgorzaty
Cepeliny z mięsem i lubczykiem 425

pół szklanki wywaru po gotowaniu golonki i mieszamy – odstawiamy do lodówki . Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i po wystudzeniu ,przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Drugą połowę , ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( można dodać do nich łyżeczkę soku z cytryny , nie ściemnieją ) , odciskamy przez gazę , aż do momentu kiedy staną się suche . Łączymy w misce oba rodzaje ziemniaków

Ogrodnik w podróży
Kulki szpinakowe 190

mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce

My Chcemy Jeść
Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym 331

ziarna ziela angielskiego, łyżkę vegety, serki topione i zalać 2 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.Następnie do zupy dodać podsmażone ogórki z cebulą i czosnkiem i gotować razem, na średnim ogniu przez około 10 minut.Do zupy dodać sok z cytryny, opcjonalnie - sok z kiszonych ogórków, koperek oraz śmietanę (wcześniej wymieszaną z chochlą gorącej(...)serki topione początkowo będą nieestetycznie wyglądać (będą pływały grudki), ale wraz z podgrzewaniem się wody - będą się rozpuszczać, aż ulegną całkowitemu ropuszczeniu  w zupie.Zupę, w mniej sytej wersji, można ugotować bez ziemniaków i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Z zakwaszania zupy sokiem z cytryny można zrezygnować.Można użyć serków topnionych o dowolnym smaku, choć najlpiej się sprawdzają śmietankowe

Gospodyni Miejska
PLACEK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI 338

Składniki: Ciasto: 250 g mąki pełnoziarnistej 130 g chłodzonego masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wody Wierzch: 250 g borówek amerykańskich 100 g mascarpone 1 łyżka mleka 5 łyżeczek cukru pudru sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim formę. Nakłuwamy gęsto

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Tzatziki 164

jarzyn, przekładamy na sito, solimy i zostawiamy na około 10 minut do odsączenia - dalej ogórki dokładnie odciskamy w rękach z nadmiaru wody. Krok 2. W miseczce łączymy starte ogórki, posiekany czosnek, jogurt naturalny, posiekany koperek, miętę, sok z cytryny oraz oliwę, wszystko mieszamy i doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem. Sos tzatziki do czego? Czasami niektórzy

Moja Książka Kucharska