woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:532/1096)

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia 102

serka mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 10 łyżek wiórków kokosowych (płaskich) 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Ponadto: około 16 okrągłych biszkoptów 1 galaretka cytrynowa 2-3 figi Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężała. Przygotować masę. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć

Di gotuje
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 176

łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru Lukier: cukier puder (ok. 1/3 szklanki) ucieramy z odrobiną soku z cytryny Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, mieszamy hakiem robota aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka śródziemnomorska z wędzonym łososiem 164

soli (ostrożnie, inne składniki już ją zawierają!) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka drobno siekanego koperku Instrukcje Jajka gotujemy na twardo przez 6-8 minut, chłodzimy w zimnej wodzie i obieramy. Każde z nich kroimy wzdłużnie na 2 części. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie (ok. 2mm) półtalarki

Kulinarna Pokusa
Szarlotka z solonym karmelem 139

łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiegoszczypta świeżo startej gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki soli2 łyżki mąkiDodatkowo:1/4 łyżeczki płatków soli morskiejcukier perlisty1 roztrzepane jajkoPrzygotowanie:Solony karmel: W rondelku mieszamy wodę z cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Dodajemy masło i doprowadzamy do ponownego wrzenia. Kontynuujemy gotowanie na średnim ogniu, aż mieszanina uzyska głęboko złoty kolor, prawie miedziany(...)góra/dół) i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię z nasionami  i pieczemy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem jabłek ciasto musimy ostudzić.Wypełnienie: Wyciskamy sok z cytryn do dużej miski, usuwamy wszystkie nasiona. Obieramy jabłka i cienko kroimy je ostrym nożem lub przy pomocy mandoliny lub krajalnicy. Moczymy plasterki jabłek w soku z cytryny. Odstawiamy żeby puściły

Smakowity Blog Kulinarny
RAINBOW CAKE 96

być mocno schłodzone masa II: 200 g masła  2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru  sok z 1/2 cytryny *wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową masa marshmallow: 300 g pianek marshmallow  600 g cukru pudru 4 łyżki gorącej wody barwnik spożywczy dr oetker żółty Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy(...)drugim żółtkiem i resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy. Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany. Boki i wierzch ciasta pokrywamy kremem maślanym. Tort chłodzimy w lodówce  przez 3 godziny. Pod koniec tego czasu robimy masę z pianek. Pianki marshmallow z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu do czasu aby przyspieszyć proces

KuchcikoweLove
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 146

rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli Na początek mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę, po czym umieszczamy w niemetalowym naczyniu. Szynkę oprószamy dokładnie dość dużą ilością czarnego pieprzu oraz suszonego oregano. 4 łyżki oleju rzepakowego mieszamy z sokiem z cytryny i taką miksturą zalewamy mięso. Dobrze mieszamy i odstawiamy je do lodówki

Kuchenna Kontrrewolucya
Cieciorka z warzywami po marokańsku + kasza jaglana 194

kawałek zielonej papryczki chili - 1 łyżeczka rodzynek - natka pietruszki - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem, prażyć, aż poczujemy zapach kaszy - Dodać wodę w proporcji 1:2, wsypać kurkumę i sól; gotować pod przykryciem przez 15 minut - Czosnek i chili drobno posiekać, brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę w krótkie paski, marchewkę posiekać(...)sekundach dodać pomidory i wodę, zagotować - Dodać wszystkie świeże warzywa, przyprawę marokańską, cynamon, cukier i sól; dusić pod przykryciem przez 8 minut - Na patelnię dodać rodzynki i cieciorkę, dusić przez kolejne 2 minuty - Gotową kaszę skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa wyłożyć na kaszę, posypać je posiekaną natką i skropić sokiem z cytryny. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 164

dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko(...)kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy można dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy i 1 cytryny lub z 2 cytryn.Lebkuchen można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach(mogą być plastikowe)/puszkach przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej.Podczas formułowania ciastek warto zwilżać dłonie w wodzie - ułatwi do ich kształtowanie, a zamiast dłonią kulki można spłaszczać (po ułożeniu na blasze) zwilżoną

Gospodyni Miejska
Zupa krem z pieczonych buraków 146

pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą. Składniki (na 3 litry zupy) około 1 kg surowych buraków 1 średniej wielkości cebula 1 duże jałbko sok z jednej cytryny sól, pieprz i czosnek suszony (każdego około łyżeczki) *folia aluminiowa 1,5 l wody/bulionu warzywnego Przygotowanie: Każdego buraka (nie obierając go) zawiń w folię aluminiową, ułóż na blaszce i piecz(...)skórki, pokrój w kostkę i dodaj do podduszonych jabłek z cebulą Dokładnie wszystko wymieszaj i duś razem mieszając około 5 minut. Dodaj wodę/bulion i zagotuj pod przykryciem. Zblenduj na gładki krem, dopraw sokiem z cytryny i solą. Ps. Zupa jest słodsza od tradycyjnego barszczu ale lekko pikantna, smakuje dzieciakom

greenscarf
Tort truskawkowy cheesecake 166

śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 200 g mascarpone 300 g truskawek do dekoracji Zacznij od galaretki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Oczyść truskawki z szypułek i pokrój . Umieść w małym garnku, dodaj sok z cytryny i cukier. Zagotuj i gotuj aż cukier się rozpuści. Dodaj odciśniętą żelatynę, wymieszaj i odstaw do zastygnięcia. Wszystkie składniki do kremu

codojedzenia
Jaglane kotleciki z łososia i szpinaku 179

Składniki: - 250-300g łososia lub pstrąga łososiowego - 100g kaszy jaglanej SYMBIO (1 woreczek) - ok. 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 30g szpinaku baby - 1 cebula - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: majonez sojowy lub majonez z serka wiejskiego do podania  Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż do jej zeszklenia, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Liście szpinaku płuczemy pod bieżącą wodą. Przy użyciu malaksera, ugotowaną kaszę miksujemy z cebulą, czosnkiem, musztardą, szpinakiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do uzyskania gładkiej masy. Całość przekładamy do miski, dodajemy łososia i dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle mąki ryżowej, by nasze kotleciki

Be Fit Be Strong
Sałatka owocowa z galaretkami 130

wielkości jabłka 4 banany 2 pomarańcze 3 mandarynki 5 kiwi mały kiść czerwonych winogron puszka brzoskwiń puszka ananasa sok z połowy cytryny 3 galaretki (czerwona, zielona i niebieska) Każdą galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance (250 ml) gorącej wody, dobrze mieszamy, przelewamy do pojemnika i pozostawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, wtedy będziemy mieli pewność, że zdążą dobrze stężeć

PatiGotuje
Barszczyk z botwinki 112

garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim buraczki i łodyżki. • Dolać 1,5 litra gorącej wody, dodać bulion wegetariański, sól i pieprz do smaku. • Gotować do miękkości buraczków. Zakwasić sokiem z cytryny. • Podawać z gotowanym jajkiem i pokruszoną fetą

To co kocham
Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy 172

szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji-nie solonych! 120 ml oleju 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 cytryna Warstwa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek 2 galaretki  agrestowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru ½ szklanki wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone orzechy Mielone pistacje(...)mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać rózgą od miksera, tak aby nie utracić konsystencji piany. Na sam koniec wsypać skórkę otartą z całej cytryny oraz wyciśnięty sok z niej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno. Piec 45 minut w temp 170*c. grzanie góra-dół, lub do suchego patyczka. Studzić

Wanilia i Kardamon
Śledzie w musztardowym sosie 176

kocham i to w każdej postaci,tym razem w musztardowym sosie,pyszne spróbujcie bo przecież karnawał trwa...... Składniki: 6 filetów śledziowych składniki na marynatę do śledzi:  1 szklanka wody  1/4 szklanki octu jabłkowego ( 6 %  )  1/4 szklanki cukru  2 szczypty soli 3 ziarna ziela angielskiego  2 liście laurowe  1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu(...)łyżki majonezu  5  łyżek gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu   2 łyżki soku z cytryny   1 łyżeczka miodu  1 duża biała cebula   2 jabłka   pieprz  Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin ,żeby nie były  za słone(ok 3-4 godz).  Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy w garnku

Swojskie jedzonko