woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:538/1096)

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą 139

czerwona cebula Na dressing: 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki gęstego jogurtu łyżka drobno siekanej natki pietruszki sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku   Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany, dobrze przelewamy pod zimną wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.   Do dużej miski przekładamy odsączony makaron, dodadajemy do niego odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Ogórka

Smaczna Strona
Koktajl z kaszą jaglaną, marchewką i dynią 146

ilości i sukcesywnie zużywać. Kilka dni bez problemu przetrzyma w lodówce. Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 marchewka kawałek dynii 1 szklanka wody mineralnej 1 banan 2 cm kawałek imbiru 1 plasterek mrożonej cytryny/sok z cytryny Przygotowanie: kaszę jaglaną ugotować wg  tego  przepisu z bloga obrać warzywa/owoce i rozdrobnić wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z makaronem i wędzonym kurczakiem 145

albo innego dużego 250 g pomidorów koktajlowych pół główki sałaty lodowej 2 łyżki słonecznika Dressing: łyżeczka miodu łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 50 ml oliwy sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki. Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dressingu mieszamy dokładnie ze sobą. Sałatę, kurczaka

e-PrzepisyKulinarne
„Lato herbatą pachnące” – japońska herbata zielona z prażonym ryżem 125

Mamo, ten słomkowy kapelusz na ścianie był twój? Myślisz, że sowy już skończyły nocne polowanie? Mamo, napiłabym się takiej słodkiej herbaty z cytryną… Wstaję i dreptam boso do kuchni. Za oknem budzą się ptaki. Nastawiam wodę na herbatę. Zwabiona naszymi harcami wstaje także moja mama. Parzymy herbatę. Rozkładam trzy różne filiżanki. Siadamy przy stole i rozmawiamy. Trzy pokolenia. Babcia

Raj dla Podniebienia
Poniedziałek: Buddha bowl z serem halloumi 167

halloumi Pęczek rzodkiewek Mały ogórek Szklanka posiekanej czerwonej kapusty 2 małe marchewki Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki ryżu Dresing 4 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Krok 1 Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, odlej wodę i znowu zalej zimną woda i mieszaj ziarenka. Powtarzaj czynność

Niedzielny kucharz
Falafel z bobu czyli Niedzielne Mielenie odc.47 187

garść posiekanej natki pietruszki i listków kolendry 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sos tahini: 2 łyżki pasty tahini sok z połowy cytryny szczypta płatków chili Bób gotujemy ok 8-10 minut, hartujemy w zimnej wodzie a następnie obieramy. Mielimy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy solą a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny. Mieszamy składniki sosu stopniowo dolewając kilka

Dzieje kuchennej Wiewióry
gotowy biszkopt z truskawkami i śmietaną... 193

opakowanie, biszkopt pojedynczy 1 opakowanie dżem morelowy niskosłodzony 250 ml, herbata z cytryną 1/2 szklanki gotowy pojedynczy blat biszkoptowy nasączyć np.herbatą z cytryną, wierzch posmarować dżemem niskosłodzonym morelowym galaretki truskawkowe rozmieszać w 800 ml gorącej wody i wystudzić truskawki opłukać, obrać, pokroić na talarki, zalać galaretką truskawkową i do lodówki do lekkiego stężenia tężejącą galaretkę połowę wyłożyć na biszkopt

W Mojej Kuchni Lubię
Piątek: Risotto z bobem i krewetkami 132

szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki z cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Krok 1 Obierz krewetki z pancerzyków (jeśli masz mrożone krewetki możesz je szybko rozmrozić zanurzając na chwilę

Niedzielny kucharz
Risotto z bobem i krewetkami 184

szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki z cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Krok 1 Obierz krewetki z pancerzyków (jeśli masz mrożone krewetki możesz je szybko rozmrozić zanurzając na chwilę

Niedzielny kucharz
Sałatka z kaszą bulgur na ciepło 178

cieciorki (opcjonalnie) pół pęczka natki pietruszki 2 gałązki mięty 1 dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku dressing: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz świeżo mielony Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Na ok 3 minuty przed końcem gotowania (kasza będzie już prawie miękka) dodać groszek. Po ugotowaniu kaszę z groszkiem odcedzić (jeśli została jeszcze

Obiad gotowy
Pizza z awokado 143

Składniki potrzebne do przygotowania pizzy z awokado: Ciasto: 250g mąki pszennej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 150ml ciepłej wody, 1 łyżka oliwy z oliwek. Dodatki: 1 dojrzałe awokado, sok z połówki cytryny, szczypta chili,  1 mała cebula, 8 plastrów szynki dojrzewającej (ja użyłam Szwarcwaldzkiej), 2 kulki mozzarelli, klika pomidorków koktajlowych lub niewielkich zwykłych

Gotuj Się Kto Może
Babka piaskowa pachnąca wanilią 160

cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka przegotowanej wody, cukrowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krem z marchewki z pomarańczą 197

Sopu P1. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj mleczko kokosowe. Przygotowanie tradycyjne: Warzywa (marchew, czosnek, imbir i cebulę) podsmaż na maśle. Zalej wodą/bulionem. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj sok z cytryny i mleczko kokosowe. Zmiksuj na gładki krem. Smacznego

CookYourself
Sałatka z pęczakiem z brokułem 176

sól, pieprz do smaku Sos – 4 łyżki oliwy – 1 łyżeczka musztardy – sok z 1/2 cytryny – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Ugotować kaszę w osolonej wodzie – ok. 20 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. – Ugotować brokuł w posolonej wodzie – ok. 7 minut

To co kocham
Makaron z krewetkami w sosie serowym 150

Uwielbiam takie dania – krewetki sos serowy, mniam. Jeśli macie mrożone krewetki to zalać je wrzącą wodą i zostawić na 30 sekund. Następnie odlać. Polać krewetki sokiem z połowy cytryny. Dowolny makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić i zachować ciepły. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło dodać mąkę i vegetę. Szybkim ruchem wymieszać i lekko podsmażyć. Nie pozwolić

Kuchnia Pokoleń