woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:543/1096)

cannelloni z łososiem i porem w serowo-cytrynowym sosie 166

mascarpone - 3 szalotki - 3 ząbki czosnku - 2-3 łyżeczki pieprzu cytrynowego - sól morska do smaku - łyżka masła - łyżka soku z cytryny parmezan i szczypiorek do posypania Makaron gotujemy (ta dosyć twarde al'dente) w osolonej wodzie z łyżką oleju. Ważne, aby użyć szerokiego garnka, aby makaron się nie posklejał. Makaron odcedzamy, przelewamy bardzo zimną wodą. Pora kroimy w półkrążki, wrzucamy(...)masła, wrzucamy posiekany czosnek i szalotkę pokrojoną w krążki. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy mascarpone. Ciągle mieszając czekamy aż się rozpuści. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, cannelloni nadziewamy farszem za pomocą małej łyżeczki i układamy w naczyniu. Całość zalewamy gorącym sosem mascarpone. Następnie posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Zapiekamy

Cook&Love
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 186

nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika rozgrzewamy, dodajemy masło i olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i cebulę, i po chwili udka skórką do dołu. Smażymy(...)bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką masła, trzema łyżkami mleka oraz łyżeczką startej skórki z cytryny

BaRepas
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 233

Składniki na ciasto 200 g mąki pszennej 70 g maki orkiszowej 1 łyżeczka soli ¾ szklanki ciepłej wody Składniki na farsz 2 cebule czerwone (nie zbyt duże) 1 papryka 2-3 pomidory (1 puszka pomidorów) 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku oliwa cytryna pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - składniki Wykonanie Kolejność wykonania (ciasto(...)obie mąki z łyżeczką soli. W środku robimy dołek i powoli dolewamy cieplą wodę cały czas mieszając. Gdy mąka się sklei przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy dodając resztę wody. Wyrabiamy ok. 5-10 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i przechodzimy do przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w piórka cebulę i chwilę smażymy aż się zeszkli

Pyza i Surówka
Snikers wegański 169

sztuk suszonych daktyli 2 łyżki tahini (lub masła orzechowego) 1 łyżka wody 1 łyżka kakao (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) masa: ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g) 50 ml syropu z agawy (a nawet mniej, gdyż „karmel” jest już wystarczająco słodki) ¾ soku z 1 cytryny ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc lub kilka godzin góra: szklanka suszonych daktyli (około(...)minut, aż kasza wchłonie całą wodę i mocno się rozklei, będzie bulgotać i pryskać (pod koniec można przykryć pokrywką) 2 łyżki kaszy jaglanej dodaj do namoczonych nerkowców i mocno je zblenduj na gładką masę, następnie dodaj do pozostałej kaszy i zblenduj wszystko na gładką masę, wlewając syrop z agawy (stopniowo) oraz sok z cytryny. UWAGA: masa nie może być zbyt

Proste Potrawy
Tradycyjny wigilijny barszcz na zakwasie 311

buraków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 łyżki cytryny 2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku Włoszczyznę i buraki obieramy i myjemy. Warzywa pokrojone w kawałki zalewamy 3 litrami wody, dodajemy pół łyżki soli, listki laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Gdy warzywa

Dieta bez mleka
AROMATYCZNY KOMPOT NA KAŻDĄ PORĘ ROKU 330

upalne dni jako chłodzący napój, wystarczy tylko dodać kilka kostek lodu! SKŁADNIKI : gruszki – 4 sztuki jabłka – 4 sztuki cytryna – 1 sztuka cukier – ½ szklanki – 100 gram laska wanilii lub cukier waniliowy – 2 łyżeczki cynamon – 1 łyżeczka świeża mięta – 8 – 10 listków woda – 2½ litra PRZYGOTOWANIE : Gruszki i jabłka obrać ze skórki, pokroić i wydrążyć gniazda z nasionami. Do garnka przelać wodę

kuchniabellissima.wordpress.com
Fioletowe serce na talerzu 300

Z sercem na dłoni...Znacie do powiedzenie z dzieciństwa? Ja bardzo dobrze je pamiętam, choć nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie je usłyszałam po raz pierwszy. Chyba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z Brzoskwiniową Niespodzianką 182

wielkość wspomnianej tortownicy.Masa serowa: 700 g sera do serników w wiaderku Piątnica 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml) 200 g cukru drobnego do wypieków 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w puszce 2 galaretki brzoskwiniowe 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wody(...)godziny do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250 ml wody i przelewamy do silikonowej formy Monamour ze sklepu Garneczki i odstawiamy do lodówki. Kiedy mamy już upieczony biszkopt i galaretki stężałe zabieramy się za masę serową. Twaróg miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem i jogurtem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników

Blondynka Gotuje
Dorada po grecku z sosem tzatziki 213

cytryny  Przyprawy : oregano  pieprz czarny  sól  Doradę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy. W środku doprawiamy pieprzem czarnym i oregano. Nadziewamy cząstkami cytryn i świeżym tymiankiem. Na folię aluminiową wlewamy oliwę z oliwek i obtaczamy w niej rybę. Zawijamy folię i wkładamy dorady do parowaru na 1 i 2 poziom. Włączamy urządzenie na 23 minuty(...)tarce o grubych oczkach. Na tarce o mniejszych oczkach ścieramy ząbki czosnku. Ogórka solimy i kiedy po paru minutach puści wodę, odcedzamy ją i dodajemy do ogórka jogurt naturalny grecki, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i starty czosnek. Sos tzatziki doprawiamy pieprzem czarnym i solą. Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz.  Po wyłączeniu się

Parowar Faceta
Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym 199

średnie liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, majeranek, odrobina soku z cytryny, 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego, pół szklanki śmietany 30%, 1 łyżka mąki pszennej Przepis na cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym: Cynaderki kroimy na pół, wycinamy moczowody i żyłki, zalewamy zimną wodą na około godzinę, kilka razy odlewając i zmieniając wodę. Wkładamy nerki do wrzącej wody(...)obsypujemy mąką, mieszamy aż mąka straci swoją surowość. Dolewamy wrzącą wodę w takiej ilości ile chcemy mieć sosu. Doprawiamy gulasz z nerek solą i pieprzem do smaku, dusimy cynaderki do miękkości, gdy sos zgęstnieje wlewamy słodką śmietanę , chwilkę gotujemy na niewielkim ogniu. Sos doprawiamy odrobiną majeranku i sokiem z cytryny. Podajemy z ziemniakami i np. surówką z kiszonej kapusty . Samcznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 175

cynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)   Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny   Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ugotuj na parze przez około 20 minut, do zupełnej miękkości. Rozgnieć widelcem(...)piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy. W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową, dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu. Wlej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą małej szpatułki (lub łyżki stołowej). Pozostaw do ostygnięcia, po czym wstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 243

małego naczynia i zalej wrzątkiem. Poczekaj chwilę, aż zmiękną, odcedź, pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów przelej na patelnię, rozgrzej, dodaj pieczarki. Duś do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Pieczarki dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj wszystkie przyprawy oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Zmiksuj składniki. Najłatwiej zrobić to za pomocą ręcznego blendera. Z kolei płatki owsiane(...)wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź, polej zimną wodą. Obierz za skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski buraczkami. Dodaj ocet lub sok z cytryny, syrop klonowy, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do „przegryzienia się”. Smacznego

Roślinna - blog wegański
Wykwintne czosnkowe krewetki z natką pietruszki i chili na makaronie 190

nadaje wspaniałego aromatu) - 40g masła - 1 papryka - pęczek natki pietruszki  - 3 ząbki czosnku - 4 szczypty chili w proszku *opcjonalnie: sok z cytryny Jeżeli używamy mrożonych krewetek , musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania. Jeżeli używamy krewetek nieobranych , musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę (filmik(...)chili i smażymy ok. 1,5-2 minuty. Na koniec dodajemy 20g masła, posiekaną natkę pietruszki, delikatnie, lecz dokładnie mieszamy i podajemy wraz z makaronem. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jemy ze smakiem, nie zjadając ogonków.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Bakłażan faszerowany- omdlały Imam 151

świadomość widząc jak dużo drogiej oliwy zużyto... Składniki 4 bakłażany średniej wielkości 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 pomidory pół szklanki oliwy pęczek natki pietruszki gałka muszkatołowa cukier sól pieprz Przygotowanie Zagotowałem wodę w dużym garnku. Włożyłem umyte całe bakłażany. Zmniejszyłem płomień. Blanszowałem ok. 8 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody. Odcedziłem, ostudziłem. Cebulę obrałem(...)natkę pietruszki, wymieszałem. Przestudzone bakłażany przekroiłem na pół, wydrążyłem część miąższu, który następnie drobno pokroiłem. Wymieszałem z duszącymi się warzywami, doprawiłem cukrem, solą i gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Połówki bakłażana napełniłem farszem , ułożyłem w żaroodpornym naczyniu, skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 45 minut

R'n'G Kitchen
Makaron z suszonymi pomidorami i pistacjami 132

osób będziemy potrzebować: - makaron spaghetti - 8 suszonych pomidorów - 100 g solonych pistacji - pół papryczki chilli bez pestek - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów - sok z 1/3 cytryny - parmezan - 1 łyżeczkę suszonej bazylii - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na zdjęciu widoczny jest makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą, ale możecie(...)pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 3 min. 5. Po tym czasie dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu, a następnie odcedzony makaron. 6. Całość mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny, bazylią oraz solą i pieprzem. Makaron podajemy posypany z wierzchu tartym parmezanem. SMACZNEGO

Bez Cebuli